TomekM 18.03.2002 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Czy Waszym zdaniem nalezy zazbroić wylewkę z chudego betonu (podłoga na gruncie)? Chcę wylać 8-10 cm chudego betonu na to dać 8-10 cm styropianu a na to ok. 5 cm wylewki.Na razie mam fundamenty zasypane piachem a piach zagęściłem. W Muratorze nie wspomniają o zbrojeniu ale kilku z Was to zrobiło - co wami kierowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stada 18.03.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Ja w sobote wylalem chudziaka (ok 10 cm) na zageszczony piasek i ulozylem zbrojenie z pretu 6 co 30 cm. Zrobilem tak bo tak bylo w projekcie. Majster tez zastanawial sie czy jest taka potzeba ale podejscie ma takie: jest w projekcie to trzeba zrobic. Wedlug niego albo zbroji sie chudziaka albo wylewke, oczywiscie bede zbroil rowniez wylewke. U mnie na ok. 120 m2 poszlo ok. 100 kg stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 18.03.2002 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Wg mnie jest to pomieszanie z poplątaniem. Albo zakładamy,że podłoże(np.zagęszczony piasek) stanowi stabilne podłoże i wtedy dajemy chudziak, albo płytę żelbetową(ale wtedy nie może być mowy o chudziaku) jeśli podparcie w środku jest niewystarczające(lub w ogóle go nie ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.03.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Pacul, zgadzam sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 18.03.2002 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Pitbul, Pacul - czy waszą odpowiedź mam rozumieć - nie zbroić chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek-1 18.03.2002 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Tomek, Nie znam sie na zbrojeniu chudziaka ale sprawa jest jasna - po cos to jest w projekcie. Zaryzykujesz dozywotnie klopoty z podloga zeby zaoszczedzic 150 PLN ? pozdrowieniaZb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.03.2002 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Oni mieli na myśli, że chudziak - to jest beton nie zbrojony /stąd ta nazwa/, płyta za to jest zbrojona.Zbroi się często mimo zagęszczonego piachu, ponieważ grunt może być nie stabilny. Ja jak Pitbull wyznaję zasadę "atom to atom".Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.03.2002 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 TomekM - a próbowałeś się pytać co autor ma na myśli? Też nie spotkałem się ze zbrojeniem chudziaka, ale w końcu nie jesteśmy alfą i omegą i jak mam wątpliwości, to też robię jak Twój majster. Czasem architekci dają coś z dużym zapasem, bo nie chce im się płacić konstruktorom za obliczenia, a dodatkowe koszty przecież obciążą inwestora a nie ich. W dodatku jak wykonawca coś spapra, to jest ciągle zapas i mogą spać spokojnie, bo nikt ich nie będzie ścigał. Zbyszek-1 - ja generalnie nie jestem za oszczędnościami, ale na budowie jest ze 100 razy problem: zaoszczędzę 200zł, a mogę mieć kłopoty. Z tego wynika, że wydamy 20tys. dodatkowo. Czasem warto pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 18.03.2002 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 1. w projekcie nie mam zbrojenia chudziaka2. mój inspektor nadzoru twierdzi, ze nie trzeba3. mieszkam obecnie w domu (mojego dziadka), w którym chodząc po podłodze na pietrze czuje się jak ona się uginaReasumując:Nie chcę budować bunkra ale też nie chcę mieć podłogi pozarywanej - stąd moje pytanie. Osobiscie zastanawiam się nad daniem siatki ze zgrzewanego drutu fi 3 przynajmniej w miejscu gdzie były wykopy pod murki fundamentowe. Mam nadzieję, że środek, który nie był ruszany wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.03.2002 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Sorry - pytanie o to co autor miał na myśli powinienem skierować do Stada.TomekM - jak masz porządnie zagęszczony piasek pod podłogą, to nie powinno być problemów i nie musisz zbroić chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 18.03.2002 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 jeżeli grunt jest ok zagęszczony to zasadność tego zbrojenia jest żadna. Jeżeli zaś jest źle zagęszczony to siateczka z prętów Fi 3 mu nic nie pomoże. Jeżeli chcesz koniecznie coś zbroić to jedynie podbudowę pod posadzkę (jeżeli jest cieńsza niż 5 cm), winnym wypadku nie ma sensu. To co napisałem nie jest wyssane z palca(swego czasu wylewałem te sprawy łącznie około 100 000m2. Pękało tylko tam gdzie był źle zagęszczony grunt lub tam gdzie byly bardzo`cienkie` 3 cmHej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 18.03.2002 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 On 2002-03-18 13:23, TomekM wrote: Pitbul, Pacul - czy waszą odpowiedź mam rozumieć - nie zbroić chudziaka? Dokładnie tak. Chudziak to najczęściej beton B7,5 ,który nie jest-z założenia-przeznaczony do zbrojenia konstrukcyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.03.2002 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Ketiso - "nie zalewasz?" No dobra - a czytałeś wątek "Podloga na gruncie i kominek"? Może ustosunkujesz się do mojego "sporu" z Alicjanką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 18.03.2002 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 wiesz Frankai trochę zalałem bo tak naprawdę to około 50 000m2 ,ale tyle to na bank.Hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts