mmmad 01.08.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Pierwsze widze/czytam o EPDM. Jak to wychodzi kosztowo np. za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 01.08.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Witam, poszukaj gdzies na forum chyba podalem moje koszty, a jak nie to w domu znajde fakture i podam dane... nie jest to tanie ale to zawsze rzecz dyskusyjna... co tanio to w sumie drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzobo 01.08.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Niestety, jak skujesz moze sie okazac, ze taras jest bardziej popsuty niz Ci sie wydaje (np. nie ma styropianu) i wtedy naklady rosna. tego sie wlasnie obawiam, ze jak zaczne skuwac to odkryje wiecej rzeczy do naprawy, a niestety tuz po zakupie moj budzet nie jest juz najwiekszy Dlatego zastanawialam sie nad tymczasowym rozwiazaniembo chce to zrobic raz a dobrze. No to chcesz to zrobic tymczasowo, czy raz a dobrze??? Moj sasiad powiedzial ze rynna jest zle zamocowana i woda sie leje na sciane, ale przy tych upalach ostatnio nie mialam szans przetestowac tej teorii. Masz racje ze to moze tez byc cos na laczeniu. Chyba po prostu musze poczekac na pierwszy deszcz . Dziekuje bardzo za odpowiedz No i jak to wyglada po dzisiejszej nocy? Na razie jeszcze sucho, obawiam ze jak pojdzie tak dalej, to nie wiem. Moim zdaniem rynna zbiera wode poprawnie, ale chyba taras nie ma spadku, bo tak jakby ta woda tam stala. Zobaczymy... Wyslalam emaila do tej Firmy Trelleborg co Marek S poleca- zobaczymy ci mi powiedza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzobo 01.08.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 http://www.trelleborg.com.pl/systemy_budowlane/index.php Dzieki serdeczne- wyslalam im dzis emaile i bede dzwonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-ryba 05.11.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witam Odgrzewam stary temat. Mam podobny problem w łazience - prysznic, ale bez brodzika tylko same kafelki no i po roku cieknie - co robić??? Nie chcę zrywać płytek. Mam pewien pomysł - usunąć stare fugi (CE 40 – to chyba nie był dobry wybór), pomiędzy płytkami a wylewką są wolne przestrzenie właśnie w okolicach fug, wypełnić czymś te wolne przestrzenie może CS 29 i na fugi zastosować CE 44. Dobrze kombinuje?? Co do CE 44 to jestem prawie pewny, natomiast czy ten CS 29 może być? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. ----------------------------------------PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianiwo 07.01.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Bardzo proszę O pomoc !!!Swego czasu dostawiliśmy do domu pomieszczenie (powiększenie istniejącego już pokoju) a nad nim zrobiliśmy taras. Oczywiście płytki zafugowane - nawet dwa razy, bo było później podejrzenie o przeciekanie wody deszczowej do "dobudówki". Na betonowym suficie zrobiliśmy podwieszany sufit z płyt karton - gips na stelażu a w nim trzy lampki "punktówki". W ów pokoju było bardzo zimno, gdyż całe ciepło uciekało przez dobudowany sufit. Nie wiem czy błędem był fakt, że od razu nie był on ocieplony wełną mineralna i folią i stąd te problemy ? Postanowiliśmy docieplić zatem i na wierzch zrobić nowy sufit (jakby obniżany skoro cała konstrukcja trzyma sie na starym suficie - tym z płytą K-G). Ten sufit w tych samych miejscach ma otwory na lampki lecz nasz problem przybrał na sile !!! Tym razem było o wiele cieplej aczkolwiek woda zaczęła sączyć się przez otwory z lampek. Wtedy właśnie drugi raz fugowaliśmy płytki na tarasie by wyeliminować jakieś poprzednie niedoskonałości. PROBLEM JEDNAK TRWA DO DZIŚ !!! Zerkając przez otwór na lampkę w suficie, widzę jak mokry jest beton. Czasami nawet zwisają krople. Zrobiliśmy odpowietrzniki na zewnątrz by wentylował się pierwotny sufit - ten nie ocieplony.Nie wiem co robić by ten problem zaciekającego sufitu znikł. Co prawda woda wydostaje sie tylko przez otwory na lampki, ale boje się, że w końcu zrobi się spięcie lub zaiskrzy i nastąpi pożar.Bardzo proszę o pomoc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 07.01.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 licząc od tarasu-papa-styropian ekstrudowanyfolia-wylewka zbrojonafolia w płynie -płytkiJak coś pominąłem to wejdź na strone producenta np izohan itp.Jak nie masz tych warstw to noc doraźnego nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 07.01.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Połączenie na styku sciana -taras Obróbki blacharskie Odwodnienie terasu To moga byś przyczyny prócz przepuszczających fug. Tarasy wyglądają super ale w basenie morza Śródziemnego - tam jak jest 0 stopni to tragedia narodowa. Dobrze zrobiony taras nad użytkowanym pomieszczeniem spooooooooro kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianiwo 07.01.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Dzięki za wasze odpowiedzi, teraz zaczynam się jednak zastanawiać czy ta wilgotność czasami nie jest spowodowana różnicami temperatur. Na dworze jest zimno a w mieszkaniu ciepło, więc para skrapla sie i mamy efekt zaciekającego sufitu.W sumie latem przy nawet bezustannych opadach deszczu nie występuje taki problem - dopiero gdy przychodzi pora grzewcza. MOŻE TUTAJ JEST GDZIEŚ "PIES POGRZEBANY" ? Tylko jak to wtedy wyeliminować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipolitt kwass 07.01.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 "moze" to bardzo pojemne slowowiec nie ocieplaj sufitu od wewnatrz bo trudna to sztuka (zerwij wszystko) i dogrzej pomieszczenie, przekonasz sie czy nie masz problemu z tarasem, a moim skromnym zdaniem na 100% tez masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipolitt kwass 07.01.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 najprosciej bedzie jak poczytasz, np cos takiego:http://www.bud-media.com.pl/warstwy/pdf/instrukcje/31-10-07/3.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 07.01.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 jeżeli nie wykonałeś tego co napisał wojciaszek i Staszek Budowniczy to czeka Cię niezła rozbiórka tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianiwo 07.01.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Połączenie na styku sciana -taras Obróbki blacharskie Odwodnienie terasu W sumie połączenie, obróbka i odwodnienie sa wykonane baaardzo solidnie. O to się nie martwię. Ja pada nawet ulewny deszcz przez kilka dni, np. wiosna czy latem to nie występuje efekt przemaczania. Sprawdzałam to juz wielokrotnie. wiec nie ocieplaj sufitu od wewnatrz bo trudna to sztuka (zerwij wszystko) i dogrzej pomieszczenie, przekonasz sie czy nie masz problemu z tarasem, a moim skromnym zdaniem na 100% tez masz Dogrzane pomieszczenie jest bardzo dobrze i ja pisze powyżej nie sądze by były przecieki z źle wykonanego tarasu. Obawaiam sie, że problemem może byc niedostateczne docieplenie tarasu co podpowiada wojciaszek wojciaszek licząc od tarasu -papa -styropian ekstrudowany folia -wylewka zbrojona folia w płynie -płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianiwo 07.01.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Kurcze czeka mnie jak widze zrywanie płytek i docieplenie styropianem, położenie papy, folii,... no cóż, jak to ma pomóc to nie mam wyboru. Wiosna będzie dla mnie ciężka tego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.01.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Od góry to może i dobrze.A od dołu- jest folia paroizolacyjna? Musi się lać. Toż to tak, jak ocieplanie poddasza. I to jakieś marne, no bo jak przez dziury beton widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.01.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Pod tarasem mam ogród zimowy. Sporo zielska, wilgotność 80-90%.Od dołu- jakieś białe panele, folia, 2x 10 cm wełny no i beton tarasu. Z robienia dziur na halogeny zrezygnowałem.. właśnie dlatego, żeby nie robić dziur. Sucho, ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipolitt kwass 07.01.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 wiec nie ocieplaj sufitu od wewnatrz bo trudna to sztuka (zerwij wszystko) i dogrzej pomieszczenie, przekonasz sie czy nie masz problemu z tarasem, a moim skromnym zdaniem na 100% tez masz Dogrzane pomieszczenie jest bardzo dobrze i ja pisze powyżej nie sądze by były przecieki z źle wykonanego tarasu. Obawaiam sie, że problemem może byc niedostateczne docieplenie tarasu co podpowiada wojciaszek dogrzane jest, ale do miejsca w ktorym zaczyna sie podwieszany sufit, ocieplenie ktore jest nad nim izoluje na tyle ze skraplala sie para na nieocieplonym betonowym suficie, nie twierdze ze musisz miec przecieki z tarasu tylko to samo co podpowiada wojciaszek, czyli ze musisz zrobic taras jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pianiwo 07.01.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Pod tarasem mam ogród zimowy. Sporo zielska, wilgotność 80-90%. Od dołu- jakieś białe panele, folia, 2x 10 cm wełny no i beton tarasu. Z robienia dziur na halogeny zrezygnowałem.. właśnie dlatego, żeby nie robić dziur. Sucho, ciepło... Chyba pójdę za Twoim przykładem i zrezygnuję z halogenów w suficie./ Skoro zatem nie będzie dostawało się tam ciepłe powietrze z zewnątrz to powinno rozwiązać problem. Dodatkowo skuję płytki i dam dodatkowa izolacje cieplną z zewnątrz. Mam nadzieję, że to już rozwiąże mój problem. Bardzo wam dziękuje za wypowiedzi. Jak zwykle pomocni jesteście w każdej chwili. Można na Was liczyć zawsze !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipolitt kwass 08.01.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 nie musisz rezygnowac z halogenow, po prostu zrob taras zgodnie z technologia i nie ocieplaj sufitu od wewnatrz pomieszczenia a wszystko bedzie funkcjonowac jak nalezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.01.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Po pierwsze- to co?- podnieść poziom tarasu o warstwę ocieplenia? min 20 cm?Jak niby to sobie wyobrażasz- trzeba by rozwalić i od nowa..A po drugie- a dlaczego nie od środka? Poddasze też się od środka ociepla- ta sama zasada. Ludzie tam mieszkają. Jak dobrze zrobione, to i sucho, i ciepło.A jeśli już koniecznie te halogeny, to w pierwszej warstwie ocieplenia i tak, żeby nad nimi była ciągłość paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts