Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta elektryczna czy gazowa?

Wybrałeś/aś płytę/kuchnię gazową czy elektryczną?  

35 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybrałeś/aś płytę/kuchnię gazową czy elektryczną?

Recommended Posts

Właśnie stoję przed wyborem - w domu będzie gaz, ogrzewanie i CWU więc gazowe, mam tylko wątpliwość, czy do kuchni też ciągnąć gaz (konieczne objechanie połowy domu rurkami) - piekarnik będzie i tak elektryczny, ale co z kuchenką? Czy koszty gotowania na gazie są dużo niższe niż prąd? Dodam że kuchenki używam niewiele (obiady najczęściej jadamy poza domem).

Pomóżcie, bo płyta elektryczna bardziej mi się podoba, koszt ciągnięcia instalacji będzie chyba spory, ale może jednak kuchenka gazowa to duża oszczędność?

planowalismy gazówke - nie wyszlo ;-) cale szczescie !

konieczna byla instalacja przez wiatrolap i pol kuchni, do tego wywiew w kuchni przy posadzce (bo poczatki to gaz plynny),

poza tym wyglad plyty (indu.) bardziej pasowal nam do rodzaju/linii kuchni,

do tego szybkosc gotowania i brak oparow gazu, powietrze nie nagrzewa sie od palnikow, nowe garnki mozna kupic za relatywnie male pieniadze,

zona byla sceptyczna, obecnie bardzo zadowolona,

Wydaje mi sie ze na ceramicznej elektrycznej kuchni trzeba nauczyc sie gotowac. Nie tak latwo zmniejszyc tam plomien, ona przeciez jest goraca pomimo zmniejszenia stopnia grzania. Pewnie jest troche czystsza, ja bede wybierac miedzy gazowa a indykcyjna, elektryczna ceramiczna na pewno nie. Dla mnie wazne jest natychmiastowa reakcja :)

Pewnie i tak zdecyduje sie na gaz ale pociagne sile moze kiedys zmienie zdanie i bedzie ta indukcja :)

A co sądzicie o płytach gazowych na płycie szklanej lub ze szkła hartowanego

np. takie

http://www.mastercook.pl/?page=produkty&mcpc_id=1030

Link nie prowadzi bezpośrednio ale chodzi o płytę gazową na płycie szklanej

lub innej firmy.

Wyglądają dość estetycznie, są łatwe w czyszczeniu.

Po ostatnich podwyżkach cen prądu zaczynam się mocno zastanawiać nad taką płytą

Ja nie prowadziłem gazu przez dom, tylko wkoło domu, w ziemi, co znacznie ograniczyło koszt, a poza tym nie mam rur w domu na wierzchu. Po prostu zaraz za skrzynką licznikową jest rozgałęźnik i rura idzie do kotłowni i do kuchni osobno.

Zdecydowaliśmy się na kuchnię gazowo-elektryczną, gdyż jesteśmy już za starzy na naukę gotowania na prądzie :wink:

Ja od siedmiu lat mam ceramiczną płytę i w domu też taka będzie, niezależnie czy będzie tam gaz, czy nie. Napewno trzeba się przyzwyczaić, że gotuje się na niej inaczej niż na gazówce.

Nie wiem, czy koszty gotowania na gazie są niższe. Podczas przyrządzania potraw gaz pali się bez przerwy, a w kuchenkach elektrycznych płyta nagrzewa się i wyłącza podczas pracy oszczędzając prąd. Jeśli nie gotujecie dużo, to koszty chyba nie będą wysokie.

Ja gotuję tylko obiady (no chyba,że jest impreza, to nie tylko :wink:), więc nie tak wiele. Znajomi jednak dziwią się, że płacimy takie same rachunki jak oni.

Gotuję w ten sposób, że najpierw ustawiam max temperaturę, a kiedy widzę, że zaczyna się ostro gotować, ustawiam niższą i nie ma już żadnego problemu. Po tylu latach wyczuwam już ten moment zanim wykipi :wink:

Zaletą jest również to, że nie mam tłustych ścian, jakie występują przy gotowaniu na gazie.

Nie masz problemów z dużą bezwładnością termiczną? Gaz zawsze można zmniejszyc i efekt jest od razu a płyta ceramiczna?.. ALe jestem już coraz bardziej do niej przekonana, gotuję w domu mało

nie wiem jak to jest z ceramiczną, ale przy indukcyjnej bezwladnosc praktycznie nie istnieje - jeden klik i mamy zmniejszona moc ;-)

jesli do tego jest timer, to juz nawet nie trzeba podchodzic do kuchenki ....