kajakoch 15.03.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam. Zamierzam w czerwcu zacząć budowę domu [ projekt z muratora-EC152]. Kompletuję dokumenty aby uzyskać pozwolenie na budowę. Do momentu zakupienia projektu mam prawie wszystko prócz opinii geologicznej.Pani architekt która będzie adaptowała projekt-wpisała na działkę i dokonała małych zmian-powiedziała, że muszę mieć: wypis i wyrys z ewidencji, mapa do celów opiniodawczych, warunki tech przyłączenia do sieci-energetycznej,gazowej,wodociągowej, kanalizacyjnej, promesę na odbiór śmieci, mapę do celów projektowych-i to wszystko mam. Ale mam mieć jeszcze opinie geologiczną a mieszkańcy z działek obok co sie już wybudowali mówią, że nic takiego im nie było potrzebne=jak to z tym jest? Po weekendzie zamierzam zamówić powyższy projekt i dać Pani architekt do,, obróbki,,. Co potem? Jakie dokumenty będę musiała jeszcze załatwić? Ile to będzie trwało. To co juz załatwiłam trwało dokładnie miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.03.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 taka opinia moze byc wymagana lokalnie ....mieszkasz na jakims szczegolnym terenie ? szkody gornicze, wyrobiska itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajakoch 16.03.2008 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam. Nie będę budowała na jakimś szczególnym terenie. To wielkie pole na którym kiedyś rosła kukurydza a ostatnio rzepak. Zwykłe pole podzielone na działki budowlane, uzbrojone w prąd,kanalizację,wodę i teoretycznie w gaz. Działaki sa szerokości od 22m do 26m - moja ma 24. Każdy ma takie same dokumenty do przygotowania-przynajmniej tak mi sie wydaje -bo warunki są przecież identyczne. I właśnie jak pytałam mieszkańców to dziwili się po co mi taka ekspertyza geologiczna, a pani architekt znów mówi że potrzebna jest do wydania pozwolenia.Po kupnie projektu i zaadoptowania go jakie jeszcze dokumenty potrzebowała?Ile trwa jeszcze załatwianie reszty dokumentów? hmmm - teraz dopiero zauważyłam że w złym temacie ( prawo i finanse) napisałam swój post - jak to przenieść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 16.03.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 wg mnie, to popelniasz pewien blad - architekt ci mowi, co jest potrzebne do uzyskania PnB,o tym co jest wymagane, najlepiej poinformuje cie organ, ktory PnB wydaje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts