Stokrotka 15.03.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Kochani, poradźcie - mam trzy hortensje ogrodowe, posadzone w zeszłym roku - zeszłoroczne majowe przymrozki zrobiły z nich krótko mówiąc jesień średniowiecza. Tej zimy owinęłam je agrowłókniną i teraz nie wiem, kiedy ją zdjąć? Widzę, że pędy idą pełną parą,boję się, żeby im nie zaszkodziło zbyt długie okrycie, w drugiej strony, jedna noc z przymrozkiem i hastalavista kwiatki na ten rok. Co robicie z hortensjami ogrodowymi w gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 15.03.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Od kilku lat - nic. Przy takich zimach jakie mamy nie okrywam wcale. Problemem są nasze wiosny. W poprzednim roku rozwijały się pięknie, do nocy z 1 na 2 maja. Zastanawiałem się czy przykryć na noc - były przesłanki na przymrozek. Ale lenistwo zwyciężyło . No i hortensje były w lato przepiękne, zielone - oczywiście bez kwiatów. W tym roku przezimowały bez problemu (trochę pies połamał ). Mam nadzieję, że przed przymrozkami upilnuję tym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.03.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Jak najpóźniej. Pod agrowłókniną nic im się nie stanie - ona przepuszcza powietrze i światło. Moje róże pienne - nadal są w "koszulkach" choć w dzień bywa i +20C. Ale w nocy -9 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 15.03.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Ja w ubiegłym roku miałam ten sam problem, a w tym roku jestem już bardziej ostrożna i nadal trzymam przykryte, choć mimo to mam obawy, bo listki rozwijają się na całego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 15.03.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 a ja moich nie przyciałem i teraz te stare badyle sa zielone, mają listki.zamknąc oczy i ciąć? czy juz teraz zostawić je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.03.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Od wtorku, prognostycy zapowiadają powrót zimy i śniegi, więc lepiej zostaw bobiczku. Świeżo cięte, mogą szybciej przymarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 27.03.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 no wczoraj mi znajoma mówiła że oni NIGDY nie tną od dołu. Zostawiaja te badyle co sie zazielenią bo podobno tylko one MAJA KWIATY. A tną tylko suszki. No to jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 27.03.2008 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Dokładnie tak, jak mówia znajomi Hortensje ogrodowe Hydrangea macrophylla, tworzą kwiaty poprzedniwego roku i one sobie śpią w ukryciu przez całą zimę. Dlatego tak ważna jest ochrona hortensji w zimie - by nie przemrozić pędów, na których pojawią się kwiaty One pochodzą z cieplejszego klimatu Japonii i Chin i nasze mrozy bywają dla nich zabójcze. (Nie mówiąc o pomysłach golenia pedów kwiatowych ) Jesli nie wiesz, które to suche, wymarzłe badyle, poczekaj aż zdrowe wypuszczą listki - wtedy dobrze wiadać suszki do usunięcia. http://forum.muratordom.pl/hortensja,t52244.htm?highlight=hortensja Będzie dobrze, trzymam kciuki za Twoje kwitnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 28.03.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Potwierdzam. I dlatego taka ciężka jest wiosna bo trzeba pilnować przymrozków. W zeszłym roku odkryłam i w maju mi wszystkie przymarzły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 28.03.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 ja nigdy nie okrywałam krzewu ale też obrywałam te suche resztki kwiatów dopiero w kwietniu/maju, chyba pomaga takie naturalne okrycie pąków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 28.03.2008 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 a ja moich nie przyciałem i teraz te stare badyle sa zielone, mają listki. zamknąc oczy i ciąć? czy juz teraz zostawić je? To zależy Bobiczku, o jakiej hortensji mówimy - hortensje krzewiaste ścina się na wiosnę nisko, no i nie ma potrzeby okrywać ich na zimę, problemy są, tak jak pisze Hanka, z hortensjami ogrodowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 28.03.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 poniżej krótko i ciekawie o gatunkach i odmianach hortensjihttp://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=187 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 31.03.2008 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Byłem z kumplem - starym działkowcem na weselu w świeta. Mówi - tnij co suche, resztę zostaw. Zostawiam w tym roku (nietypowo) wszystko co ma zielone na sobie - kumpel mówi że właśnie to kwitnie pieknie-zobaczymy.Jak się sprawdzi-zmieniam technologie cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts