Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy odkryć hortencję?

Recommended Posts

Kochani, poradźcie - mam trzy hortensje ogrodowe, posadzone w zeszłym roku - zeszłoroczne majowe przymrozki zrobiły z nich krótko mówiąc jesień średniowiecza.

Tej zimy owinęłam je agrowłókniną i teraz nie wiem, kiedy ją zdjąć? Widzę, że pędy idą pełną parą,boję się, żeby im nie zaszkodziło zbyt długie okrycie, w drugiej strony, jedna noc z przymrozkiem i hastalavista kwiatki na ten rok.

Co robicie z hortensjami ogrodowymi w gruncie?

Od kilku lat - nic.

Przy takich zimach jakie mamy nie okrywam wcale. Problemem są nasze wiosny. W poprzednim roku rozwijały się pięknie, do nocy z 1 na 2 maja. Zastanawiałem się czy przykryć na noc - były przesłanki na przymrozek. Ale lenistwo zwyciężyło :evil: . No i hortensje były w lato przepiękne, zielone - oczywiście bez kwiatów. W tym roku przezimowały bez problemu (trochę pies połamał :( ). Mam nadzieję, że przed przymrozkami upilnuję tym razem :D

• 2 weeks później...

Dokładnie tak, jak mówia znajomi :-)

Hortensje ogrodowe Hydrangea macrophylla, tworzą kwiaty poprzedniwego roku i one sobie śpią w ukryciu przez całą zimę. Dlatego tak ważna jest ochrona hortensji w zimie - by nie przemrozić pędów, na których pojawią się kwiaty :-)

One pochodzą z cieplejszego klimatu Japonii i Chin i nasze mrozy bywają dla nich zabójcze. (Nie mówiąc o pomysłach golenia pedów kwiatowych :lol: )

Jesli nie wiesz, które to suche, wymarzłe badyle, poczekaj aż zdrowe wypuszczą listki - wtedy dobrze wiadać suszki do usunięcia.

http://forum.muratordom.pl/hortensja,t52244.htm?highlight=hortensja

Będzie dobrze, trzymam kciuki za Twoje kwitnienie :-)

a ja moich nie przyciałem i teraz te stare badyle sa zielone, mają listki.

zamknąc oczy i ciąć? czy juz teraz zostawić je?

To zależy Bobiczku, o jakiej hortensji mówimy - hortensje krzewiaste ścina się na wiosnę nisko, no i nie ma potrzeby okrywać ich na zimę, problemy są, tak jak pisze Hanka, z hortensjami ogrodowymi.

Byłem z kumplem - starym działkowcem na weselu w świeta. Mówi - tnij co suche, resztę zostaw. Zostawiam w tym roku (nietypowo) wszystko co ma zielone na sobie - kumpel mówi że właśnie to kwitnie pieknie-zobaczymy.

Jak się sprawdzi-zmieniam technologie cięcia.