Rezi 17.08.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 mam 80 m2 tarasu betonowego w płytkach teraz zrobiłbym ziemny np z płyt granitowych lub płyt tarasowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 17.08.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 mam 80 m2 tarasu betonowego w płytkach teraz zrobiłbym ziemny np z płyt granitowych lub płyt tarasowych a jakieś szczegóły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 17.08.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 mam 80 m2 tarasu betonowego w płytkach teraz zrobiłbym ziemny np z płyt granitowych lub płyt tarasowych a jakieś szczegóły... prawidłowo wykonany taras betonowy z okładziną zewnętrzną to koszt ok 200-250 zł /m2 i nie ma gwarancji ze płytki nie odpadną po 5 latach. ziemny jest ładniejszy, trwalszy i mniej narażony na odpryski,może mieć dowolny kształt nie ma problemu z fugami, nie trzeba ich uszczelniać i impregnować nie trzeba się martwić o uszczelnienia dylatacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.08.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 taras mam robiony w ubiegłym roku ....hm ...chyba ziemny (choć nigdy nie słyszałam tego określenia ) ...bo betonowy toto na pewno nie jest skrzynia wielkości tarasu wymurowana z tego co aktualnie o budowie zostało ...z cegły rozbiórkowej znaczy , na zewnątrz obsypana ziemią ....skarpę se znaczy zrobiłam , w środku piach zagęszczany- górna warstwa zmieszana z cementem , na to białe płyty betonowe wytłaczane w jakieś chmurki ograniczone cienkimi betonowymi krawężnikami - też białymi , między płytkami wolne miejsce jakieś1-2mm - tam na koniec wmietliśmy piasek izolacja na styku taras/dom : dysperbit, folia kubełkowa górą wciśnięta na chama pod cokół coby deszcz nie zacinał i tam nie padał , pod tarasem jest drenaż .... taras jak taras - na koniec robiony własnymi i małża ręcami z braku funduszy bo drogi nie był .... ale marzy mi się, ze kiedyś zamiast tych płyt se coś fajnego położę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mireill 05.10.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Witam,Robił ktoś może taras ziemny z klinkieru? Szalenie mi się to podoba, ale nie jestem przekonana, bo bruk klinkierowy to dosyć drogie rozwiązanie. Zachwalali mi w hurtowni, że się bardziej opłaca od kostki betonowej w dłuższyzm okresie.Ma ktoś jakieś doświadczenia? Pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnt1719505752 03.11.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Witam, Robił ktoś może taras ziemny z klinkieru? Szalenie mi się to podoba, ale nie jestem przekonana, bo bruk klinkierowy to dosyć drogie rozwiązanie. Zachwalali mi w hurtowni, że się bardziej opłaca od kostki betonowej w dłuższyzm okresie.Ma ktoś jakieś doświadczenia? Pomocy. Robiłem owszem. W zasadzie wielokrotnie bralem w tym udzial jako projektant. Co do ceny - ostatnio markowe produkty betonowe poszły mocno w górę. Za to widać wiele nowych aranżacji. Co do klinkieru jest bardziej konserwatywny, bardziej klasyczny. Dobrze się zachowuje z innymi klasycznymi materiałami, jak drewno, kamień, inna ceramika, etc. Nie wiem o co chodzi z tym "bardziej opłaca w długim okresie". I to i to długo wytrzyma, choć klinkier z pewnością jest wytrzymalszy. Wydaje mi się, że sprzedawca miał na myśli wrażenia estetyczne. Klinkier jest naturalnie barwiony i zapewnia żywe naturalne barwy przez... nie wiem 100, 1000 lat?... Kostka betonowa wypłowieje z czasem, zazwyczaj 2-3 lata, to już nie to. To samo tyczy się utrzymania czystkości. Większości "trudnych plam" z betonu nie da się usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert_Bondex 01.07.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Witajcie! Widzę, że miała tu miejsce burzliwa dyskusja. Oczywiście każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, ale może warto zainwestować w drewniany taras? Dobrze zaimpregnowany posłuży z pewnością przez wiele lat. Jest on również często wybierany ze względu na ponadczasowy wygląd, Jest miły w dotyku i można na nim chodzić gołymi stopami zarówno latem jak i jesienią/wczesną wiosną, gdyż nie nagrzewa się i nie trzyma zimna:) Jeśli ktoś będzie miał jakiekolwiek pytania odnośnie przygotowania drewna pod taras to służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts