Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd do domu

Dave

Recommended Posts

Mam ten sam problem i chcę wyłożyć wąski podjazd (ewentualnie dwa ślady - ale tu są problemy ze stabilizacją krawędzi) kocimi łbami, tj. dużymi otoczakami lub kamieniami polnymi, pomiędzy którymi będzie mogła rosnąć trawa. Moim zdaniem podjazd nie musi być równy jak stół (chodnik obok zrobię z drobnej kostki granitowej o różnych odcieniach), chciałbym żeby był zielony i dopasował się swoją "staroświeckością" do chałupy (odpadają betonowe kratki). Ewenatualnie w większości kamieniołomów można kupić tzw. odpady (nieregularne bryły - najczęściej jednak z jedną dość płaską stroną) i nastepnie malowniczo ułożyć. No i zawsze pozostaje żwir - jeśli ładny i utrzymany (grabiony) może stanowić prawdziwą ozdobę, a jest dużo tańszy kostki.

Jak widać jestem zwolennikiem naturalnych materiałow :lol:

Mój sąsiad zrobił tak a ma podjazd (przejazd ok 80 m)

Miał kłaść kostę ale jak sobie podliczył to mu się kolana "ugły".

Wybetonował po prostu dwa "chodniki" 80 cm szerokie, dyletując je co 2mb, a w świeży beton zostały wklepane kamienie (otoczaki) 3do5 cm średnicy.Wygląda to super, tylko trzeba by zimę przeżyć, żeby dowiedzieć się czy to zda egzamin przy dużych mrozach.

Dla mnie kocie lby z kamieni chyba odpadaja, wolalbym cos rowniejszego - bo i dzieciak na rowerku moze sie przez nie wywrocic a i jakas kobieta na obcasach sobie nogi polamie... Pomysl z betonem i kamieniami jest interesujacy - to mozna dosc ladnie wygladzic choc zastanawiam sie czy rzeczywiscie nie popeka zima... A moze jeszcze jakies inne pomysly ? Np. wysypanie drobnymi bialymi czy kolorowymi kamyczkami - ale czy to nie zbyt drogie ?

D.

Hey Dave,

nie wiem, czy po kruszywie będzie się Dzieciakowi dużo lepiej jeździło rowerkiem na małych kółkach, ale polecam rozważenie takiej nawierzchni. Sam się nad tym długo zastanawiałem, zwłaszcza że można kruszywo dopasować kolorystycznie do elewacji domu, czy całości otoczenia. Ja jednak wolę wąski, ale równy chodnik z kostki brukowej i kocie łby podjazdu - zależy mi na tym, żeby zlewały się trochę z trawiastym otoczeniem i dlatego mam zamiar systematycznie podsypywać je nasionami trawy.

Przejrzyj sobie poniższy katalog - mają dość dobre obrazki, które pomagają wyobrazić sobie dany materiał w otoczeniu domu. Ceny jednak nie zawsze są najniższe... :cry:

http://www.mine.wroc.pl/Kd/html/k_kruszywa.html

Pozdro 8)