Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awaria okna - błąd przy otwieraniu - okucie

Recommended Posts

Czy jest sposób na rozwiązanie mojego problemu na miejscu i moge to rozwiązać sam. Czy wołać fachowca z urzędowskiego, albo takiego co się zna na okuciach G-U

Jesli wykluczymy regulacje to wydaje mi sie ze prawdopodobnie rozpieło Ci sie okucie. To sie zdarza. Ale nie bede pisal jak je ew. zamknac, bo jesli to zrobisz to bedzie murowany problem z otwarciem. a jak jest otwarte to te okucie trzeba naprawic.

Zadzwon w pierwszej kolejnosci do dealera. Moze cos poradzi, bo dobry dealer to nie tylko sprzedaz ale i serwis, takze pogwarancyjny.

A jak nie, to dzwon do fabryki, popros o nr serwisanta i załatwisz sprawę

Czy jest sposób na rozwiązanie mojego problemu na miejscu i moge to rozwiązać sam. Czy wołać fachowca z urzędowskiego, albo takiego co się zna na okuciach G-U

Jesli wykluczymy regulacje to wydaje mi sie ze prawdopodobnie rozpieło Ci sie okucie. To sie zdarza. Ale nie bede pisal jak je ew. zamknac, bo jesli to zrobisz to bedzie murowany problem z otwarciem. a jak jest otwarte to te okucie trzeba naprawic.

Zadzwon w pierwszej kolejnosci do dealera. Moze cos poradzi, bo dobry dealer to nie tylko sprzedaz ale i serwis, takze pogwarancyjny.

A jak nie, to dzwon do fabryki, popros o nr serwisanta i załatwisz sprawę

Ok. jurto odwiedze dealera, napisze na czym stanęło.

Po 1 sprawdź czy na całym obwodzie skrzydło równomiernie jest dociągnięte do ościeżnicy, jeżeli nie, to dociskaj miejscu które odstaje i spróbuj przesunąć klamkę.

Jeżeli to nie podziała to spróbuj dociskać narożnik w górnej części po stronie zawiasów i tez ruszać klamką. Jeżeli to nie pomorze to dociskaj górny i dolny narożnik od strony klamki cały czas próbując przekręcać klamką. Jeżeli i tym razem bez rezultatu, to spróbuj trochę mocniej ruszyć klamką (z werwą :) ). Daj znać jak Ci poszło

Po 1 sprawdź czy na całym obwodzie skrzydło równomiernie jest dociągnięte do ościeżnicy, jeżeli nie, to dociskaj miejscu które odstaje i spróbuj przesunąć klamkę.

Jeżeli to nie podziała to spróbuj dociskać narożnik w górnej części po stronie zawiasów i tez ruszać klamką. Jeżeli to nie pomorze to dociskaj górny i dolny narożnik od strony klamki cały czas próbując przekręcać klamką. Jeżeli i tym razem bez rezultatu, to spróbuj trochę mocniej ruszyć klamką (z werwą :) ). Daj znać jak Ci poszło

Na teraz to sprawdziłem tylko to, że skrzydło odstaje od strony klamki, przy zawiasach przylega do ramy. Próbuje klamką ruszać lewo-prawo i narazie nic. Idze zima, nic na siłe bo rozwale okno i zawieji, zasypie i nawet forum nie pomoże.

• 4 years później...
witam ma poważny problem mam okno w łazience które się zacięło było długi czas tylko uchylone i teraz nie da się go zamknąć nie ma szans klamki przekręcić w dół przekręca się tylko z 5 cm i więcej nie ma szans czy może ktoś pomóc doradzić i po prostu całą noc i dzień jest uchylone a kąpiel to masakra każda pomoc mile widziana

witam ma poważny problem mam okno w łazience które się zacięło było długi czas tylko uchylone i teraz nie da się go zamknąć nie ma szans klamki przekręcić w dół przekręca się tylko z 5 cm i więcej nie ma szans czy może ktoś pomóc doradzić i po prostu całą noc i dzień jest uchylone a kąpiel to masakra każda pomoc mile widziana

Może być kilka przyczyn, trochę za mało informacji. Jakiej firmy są okucia, różne marki mają swoje charakterystyczne usterki? Najpierw powinieneś spróbować podczas przekręcania klamki mocno docisnąć róg skrzydła przy górnym zawiasie.

Popatrz gdzie odstaje. ZWykle to właśnie górny róg przy zawiasie. Może trochę jakiegoś marowidła psiukniętego od gury. Choćby i WD 40 moze pomoc w tej sytuacji.

Moze trzeba sprobowac unieść skrzydło? Dopchnąć. Pokombinować, popatrzec z boku gdzie się coś odpycha kiedy probujesz przekrecić klamkę i tam sprobowac docisnąć. A moze i coś od gory wpadło na okucie. Nie ma na to jednej metody.

i bez efektów po za tym że ręka mnie boli bałem się że klamke wyłamie jeśli szarpałem tak z siła to czuć na boku nad klamką taki stukanie w środku jak by coś zablokowane dociskałem tu i tam i juz mi sił brakuje

To stukanie nad klamką to uderzanie listew zasuwnicy o siebie, napotyka duży opór wyżej i jedna się odgina przy próbie zamknięcia a później prostuje się i uderza w tą widoczną. Znakiem tego opór jest albo na górnym narożniku nad klamką albo na rozwórce.

Jeśli masz dostęp od zewnątrz do uchylonego okna weź śrubokręt i wykręć z ościeżnicy co się da (zaczepy obwodowe, zaczep mikrowentylacji) najlepiej po jednym i za każdym razem próbuj czy się da zamknąć. Na tym ramieniu na którym wisi uchylone skrzydło masz od spodu jakieś 10-15cm od zawiasu wystające elementy. Wysmaruj je czym masz pod ręką i też próbuj. Najczęściej opór jest albo na zaczepie mikro albo na tych ustrojstwach pod ramieniem rozwórki.

Jeśli to nie pomoże to przeszkadza blokada zintegrowana z rozwórką a tego zdalnie nie mam mocy tłumaczyć.

P.S. Jeśli inne okna masz tego samego producenta daj zdjęcie zasuwnicy, znając producenta okuć łatwiej coś powiedzieć.

Edytowane przez IVO333

inne okna są chyba innej marki chyba że jak mi się uda zrobić jakieś zdjęcia przy uchylonym oknie to dam ale prubowałem odkęcać te uchwyty i odkręciłem po stronie klamki te dwa uchwyty i też bez efektu ale wpadłem na pomysł aby przesunąć ten górny uchwyt o połowe jego wysokości tak aby mi zaczepiało się u góry bo przekręca mi tylko tyle i troszkę już bardziej dolega ale dalej mnie to drażni może jutro coś sprubuję nasmarować i zobaczymy

• 8 months później...
Witam, mój problem z oknami polega natym że nie mogę ich zamknąć -są to okna (2) uchylane u góry - klamką mogę przekręcić tylko do połowy i koniec dalej nie idzie siłą poszło parę razy a teraz kaplica i w dodatku jedno się zacieło coś w lewym rogu nad klamką trzyma i koniec. Jeśli możecie coś poradzić to z góry dziękuję.

Dla porządku - masz skrzydło rozwierno- uchylne. Jeśli się da je otworzyć na rozwierne, to zrób to i wtedy spawdź czy klamka chodzi (zakładam że nie masz blokady).

No i w pierwszej kolejności zacznij od niezłego smarowania okuć.

okucie 1.jpgZnalazłem przyczynę odkręciłem zawias u dołu okna mocno szarpnąłem i poszło. Blokował mały „bolec „ u góry w okuciu. Blokował ponieważ potrójna blaszka została zerwana i górne elementy się nie ruszały. Pytanie ile kosztuje taka część jak na załączonym obrazku?

Ale drugie okno w kuchni sprawdziłem i tam elementy ruszane klamką chodzą ale tylko do połowy a okno tylko mogę uchylić u góry, zamknąć już nie mogę. Oczywiście już według rady przesmarowałem wszystkie okna.

Edytowane przez Edix

Pytanie ile kosztuje taka część jak na załączonym obrazku?

Ale drugie okno w kuchni sprawdziłem i tam elementy ruszane klamką chodzą ale tylko do połowy a okno tylko mogę uchylić u góry, zamknąć już nie mogę. Oczywiście już według rady przesmarowałem wszystkie okna.

Zdaje się że Twój post pozostał bez odpowiedzi, bo nie mamy co napisać.

O cenę pytaj w sklepie, który takie rzeczy sprzedaje. A z tym może być problem, bo to nie jest "aktualnie funkcjonujący na rynku" model okucia.

W pierwszej kolejności zwróć się do sprzedawcy Twoich okien, w drugiej do producenta, w trzeciej - szukaj firmy zajmującej się głównie serwisem.

Cena? To może być coś za 20-30zł. Ale i 100 i więcej zł, jeśli to "model kolekcjonerski" czyli nie produkowany.

Zasadniczo takich rzeczy nie kupuje się normalnie w sklepie a szuka pod konkretne zamówienie i wtedy więcej kosztuje poświęcony czas i telefony niż sam narożnik.

Co do okna w kuchni - na otwartym oknie sprawdź, czy klamka / okucie działa do końca. Jak nie - tzn. że problem jest w okuciu. Jeśli działa ok - to trzeba regulować skrzydło.