tomiky 15.03.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Przymierzam sie do zakupu działki budowlanej. Jest to działka wydzielona z pola uprawnego. Pole to graniczyło z droga gminną. Jednak droga ta była za wąska i właściciel pola, dzielą je, musiał wydzielić kawałek swojego pola na drogę (aby spełniało wymagana szerokość). Czyli powstała droga która w polowie jest gminna a połowie jest prywatna. Kupując działkę graniczącą z ta częścią drogi, która jest prywatna, o co powinienem się postarać przy podpisywaniu aktu notarialnego. Pewnie muszę zadbać o to aby właściciel ustalił służebność na działce będącej obecnie drogą na rzecz mojej działki. Ale pytanie - co powinno być wpisane KW - służebność przejazdu, przejścia, mediów?????Nie chce sytuacji, kiedy sie okaże że notariusz czegoś nie wpisał, albo nie tak coś sformułował. Wiem że o służebności na forum dużo, ale przedzierać się przez setki stron....Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stare_lwisko 15.03.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Przejazdu, przejścia itd... na pewno będzie zapisane w decyzji podziałowej ale warto postarać się o służebność przeprowadzenia mediów. Mnie nikt o tym nie powiedział i teraz trochę żałuję. Sprzedający czasem zupełnie się zmieniają po sprzedaży. Pozdrawiam, J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamarcin 16.03.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Przejazdu, przejścia itd... na pewno będzie zapisane w decyzji podziałowej ale warto postarać się o służebność przeprowadzenia mediów. Mnie nikt o tym nie powiedział i teraz trochę żałuję. Sprzedający czasem zupełnie się zmieniają po sprzedaży. Pozdrawiam, J My mamy zapisane "Służebność przejazdu i przechodu na rzecz każdorazowych właścicieli działki ..." - to każdroazowych jest bardzo ważne bo jak kiedyś sprzedacie działkę to jej nowi właściciele nie będą mieli prawa użytkować drogi. Dodatkowo zażyczyliśmy sobie służebność przeprowadzenia mediów (tu notariusz nakazał wymienić o jakie media nam chodzi) oraz służebność konserwowania mediów. TO również doradził nam notariusz gdyż zawsze może zdażyć się sytuacja że zostanie uszkodzony kabel lub rura a właściciel nie wyrazi zgody na naprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 16.03.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 zapomnieliście jeszcze o zaznaczeniu formy opłaty za korzystanie ze służebności lub jej brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 16.03.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Przejazdu, przejścia itd... na pewno będzie zapisane w decyzji podziałowej ale warto postarać się o służebność przeprowadzenia mediów. Mnie nikt o tym nie powiedział i teraz trochę żałuję. Sprzedający czasem zupełnie się zmieniają po sprzedaży. Pozdrawiam, J Zapisanie służebności gruntowej w decyzji podziałowej nie wywołuje skutków prawnych - służebnosć MUSI być ustanowiona notarialne. W decyzji jest coś w rodzaju informacji dla notariusza i ludzi, ja osobiście uważam że takie podziały "pod warunkiem ustanowienia służebności" są niezgodne z ustawą o gospodarce nieruchomościami. Ale fakt faktem że są, notariusze często nie zauważają wymogu ustanowienia słuzebności a jak zaczynają się problemy to ludzie idą do sądu. Wtedy trzeba brać geodetę i ponosić masę innych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamarcin 17.03.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 zapomnieliście jeszcze o zaznaczeniu formy opłaty za korzystanie ze służebności lub jej brak Oczywiście masz rację - w akcie notarialnym powinna być informacja czy służebność jest bezpłatna czy odpłatna oraz czy jest bezterminowa czy terminowa. My na szczęsćie mamy bezpłatna i bezterminową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 20.03.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Służebność gruntowa ustanawiana jest na rzecz każdoczesnego właściciela nieruchomości uprawnionej czyli bezterminowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts