zielonooka 15.03.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Mam pare kwiatkow w chałupce - a królowa ich wszytkich jest piekna yukka (juz prawie mnie przerastajaca ) Nie, nie wyhodowalam jej samodzilenie tylko jak typowy leń... zakupiłam w sklepie . Z miesiac temu. Niestety z yukka (?) wiaze sie maly problem - otoz niedawno zauwazylam ze po pokoju lataja mi takie malenkie robaczki. Na poczatku myslalam ze to te muszki owocowki i przeprowadzilam sledztwo w celu wykrycia jakiegos zfermentowanego z lekka jabłka czy zdechnietej cytryny w kuchni (ze moze przelatuja?)- ale nie wpadlam na żaden trop.Potem przyjrzalam sie lepiej tym latajacym stworkom i widze ze to nie muszka owocowka a cos co bj. przypomina mikroskopijnego żuczka Jest twardszy - ma taki pancerzyk i w ogole jest wielkosci łebka od szpilki. lata mni tego po domu coraz wiecej i skierowalam swe podejrzenia w strone yukki bo: - zanim nie przybyla do domu - robaczkow nie bylo - cos mi sie tlucze po glowie ze gdzies czytalam o tym ze takie fruwajki moga wychodzic z ziemi z kwiatkow Tylko to wchodzi w rachube bo yukka ma piekne liscie i nic na niej nie żeruje. Pytanie - czy faktycznie moze to wylazic z ziemi z kwiatkow i jak sie tego pozbyc - robaczki nie sa obrzydliwe ale jak mi kolejny siedzi na scianie i prosi sie o utluczenie, lub jak przez ekran monitora przelatuje mi kolejny to mnie to wkurza!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 15.03.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Jeśli to coś jest białe to może byc mączlik szklarniowy, ale on nie ma pancerza.Bardziej skłaniam się ku temu, że to coś,to maleńkie żuczki koloru brązowego- one czasami pojawiają się w kuchni, mogą zalęgnąc się w mące,bułce tartej(kiedyś kupilam w sklepie skażoną mąkę tym paskudztwem). Czasami też jak w szafce rozsypie się mąka do jakiejś szczeliny to też mogą się tam rozmnażac. Zobacz w kuchni. Jak tam nie będzie w szafkach - to nie wiem co to może byc. O robakach wylatujących z ziemi nie słyszałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.03.2008 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 one sa ciemne (takie burobrazowe) malenkie i lataja takie "chrząszczyki jakby"sa tez twardawie (pare zginelo smiercia przez rozgniecienie wiec wiem) te od maki - opis pasuje ale... W kuchni ich nie ma! lataja tylko w pokoju (make mam w minimalnej ilosci i w szcelnie zamknietym sloiku z zakretka - raczej nigdzie sie nie wysypala ale... sprawdze bo a nuż ) bulki tartej nie posiadam (tak sie zlozylo:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 15.03.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Aha, to coś ogólnie chyba lubi okruchy z mąką- typu ciastka, róznego rodzaju kasze- bo widziałam łażące po półce w sklepie, ale nie wiem gdzie się wylęgło. Jak sprzątałam u siebie po tej wpadce z mąką -to wszystkie szafki wymyłam, bo dwie szt siedziały na drzwiczkach od innej szafki wewnątrz - w tej szafce były przyprawy typu: do kurczaka, bigosu itp- wszystkie przyprawy wyrzuciłam, bo nie chciałam ryzykowac. Może to coś lubi też przyprawy... Jak na razie mam spokój, ale cały czas sprawdzam,czy nie mam nieproszonych gości. Na punkcie robaków mam hopla. Na podłodze może piach zgrzytac, kurz na stole ale robaków nie zniesę. Znalazłam juz robaczki w ryżu(ale inne) w szczelnym opakowaniu foliowym, nieotwieranym, w makaronie, w kaszach. Przez długi czas nie używałam wielu produktów, ale nie sposób tak życ.Zauważyłam, że w produktach w saszetkach nie ma robaków. Jeszcze.... Długo by wymieniac ile czeka na nas żywych pułapek w jedzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.03.2008 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 dzieki - dzis spedzilam czas na generalnym sprzataniu kuchni zobaczymy czy to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 17.03.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Zielona, ja myslę że "robaczki",( czyli pewnie jakies małe chrząszcze, skoro mają "pancerzyk") jak najbardzie mogą wychodzić z ziemi.Moga tam być jaja, albo poczwarki, albo larwy. Przeszukaj ziemię w doniczce z wierzchu. Jak coś znajdziesz to zanieś do sklepu gdzie sprzedają środki ochrony roślin i niech ci dadzą odpowiedni preparat.Pozatym zobacz czy jukka nie ma od spodu liścia wżerów, maleńkich dziurek, lub oprzędów owadzich. Małe larwysiedzą zagłebione pod skórką liścia i widac je tylko pod dobrą lupą. Miałam tak kiedyś z bukszpanem.Kwiaty z supemarketów sa prawie zawsze zarażone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 17.03.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 mogą to być ziemiórki: http://www.przyjacielebonsai.home.pl/forum/viewtopic.php?t=162 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 17.03.2008 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 te moje to bardziej chrzaszczyki a nie muszki ale ostatnio tez widuje takie muszki! (rzadko co prawda!) - chyba identyczne??Yukka liscie ma ok - zaraz musze zdybac jakiegos moze sie uda cyknac fotke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 18.03.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Zobacz tu http://www.pest.pl/index.php?mod=encyklopedia&dzial=0 Też sie skłaniam do jakiegoś szkodnika przechowalnianego.Nawet nie wiesz co one wszystko potrafia konsumowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 18.03.2008 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 wszystko za duze!!!!moje sa malenkie ok 1 mm do max 2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 18.03.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Hmm o moze cos takiego PCHEŁKI ZIEMNE (Halticinae) podrodzina chrząszczy roślinożernych z rodziny stonkowatych; dł. ciała 2-5 mm; pasożytują na korzeniach i liściach roślin, np. płeszka rzepakowa, susówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 18.03.2008 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 na yucce?;/ aha bo nie dopisalam te moje "chrzaszczyki" jak najbardziej lataja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 18.03.2008 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 na yucce?;/ aha bo nie dopisalam te moje "chrzaszczyki" jak najbardziej lataja ps. szukam fotki w googlu tych pchelek ale nic nie znajduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts