Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

mam pytanie do użytkowników kotłów dwufunkcyjnych z wbudowanym zasbnikiem ok 42-54l z podłączoną cyrkulacją . Jak sprawdza się cyrkulacja w takim kotle przy odległości do lazienki ok.15m po rurze? Czy nie powoduje częstego uruchamiania kotła do podgrzania zasobnika .Zasobniki maja ok 50l a w obiegu cyrkulacji przy tej odległości będzie ok. 15 l

https://forum.murator.pl/topic/98280-wisz%C4%85cy-kocio%C5%82-z-wbudowanym-zasobnikem-cyrkulacja-opinie/

U mnie nie zauważam żadnego dyskomfortu i ograniczeń cieplej wody w takim systemie, działa to ok. odległoś nie ma znaczenia jesli jest cyrkulacja.

cyrkulacją steruje wyłącznik czasowy np. tylko rano i wieczorem. nagrzanie zbiornika ponoć trwa 3 minuty.

piec gaz dwuf. z zasobnikiem 50l.

pozdrawiam

cyrkulacją nalezy sterowac, podobnie jak c.o.,

takie sterowanie moze byc podwojne, tj. podgrzewanie wody w zasobniku oraz wybieg pompy do cyrkulacji,

nie sadze, zeby w dobrze zarzadzanym systemie koszt cieplej wody byl znaczacy,

Kocioł wiszący Balixia 28 CF , moc grzewcza 7,8 - 28 kW modulowana,

moc do produkcji cwu 28 kw co oznacza ze produkcja cwu jest na max mocy kotła - stąd bardzo szybkie podrzanie zasobnika.

pozdrawiam.

Ja wybrałęm Vaillant aquaPLUS.

Do kotła dokupujesz: płytkę sterująca, pompę, sterownik /pogodowy/.

Nie zapomnij, że do przygotowania CWU potrzeba znaczne większej mocy niż do ogrzewania.

Mimo, że zapotrzebowanie jest chwilowe :)

Ja wybrałęm Vaillant aquaPLUS.

Do kotła dokupujesz: płytkę sterująca, pompę, sterownik /pogodowy/.

Nie zapomnij, że do przygotowania CWU potrzeba znaczne większej mocy niż do ogrzewania.

Mimo, że zapotrzebowanie jest chwilowe :)

ile za te plytke ? to podobno okolo 400 pln, a instalator kieruje mnie raczej w strone czasowego regulatora załączającego pompe (jakies 80zl),

Około 400zł może kosztować sterownik z funkcją pogodową i zyznaczaniem krzywej grzania w trybie automatycznym.

u mnie steruje pokojowy VRT-390 (okolo 400zl),

jak dotad w zupelnosci nam wystarcza

Te sterowniki sterują też układem cyrkulacji ciepłej wody uzytkowej???

Wracając do głównego wątku. Przy odległości do najdalszego punktu poboru ciepłej wody ok 15m cyrkulacja jest jak najbardziej wskazana. Ten dodatkowy koszt gazu zużytego na utrzymanie temperatury w rurach nikogo nie zrujnuje.

Ja mam mechaniczny, czasowy sterownik pompki cyrkulacyjnej załączający i wyłączający pompkę LESZNO w cyklach 15-to minutowych. W godzinach nocnych pompka nie pracuje. Cena sterownika jest niewielka (ok 20 zł), niestety okupiona niską trwałością. Po około 2 latach pracy trzeba go wymienić na nowy.

Układ cyrkulacji jest podłączony do kotła Immergas Avio Major z zasobnikiem o pojemności 60 litrów.