jack_2000 16.03.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam serdecznie. Tu i ówdzie przebąkuje się o jakiś dotacji do pompy ciepła -w ramach ograniczania niskiej emisji. Proszę wpisywać tutaj wszystkie informacje -wiele osób jest zainteresowanych tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 16.03.2008 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Aha - nie chodzi tutaj o preferencyjny kredyt w BOŚ -bo nie jest on taki "preferencyjny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 16.03.2008 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 I teraz garść informacji: Instalator pinformował mnie, że wchodzi jakaś ustawa dziękiktórej będzie można się starać o dofinansowanie. Zdziwiony byłem,kiedy powiedział że dotacja będzie także przyznawana do już istniejących urządzeń .Niestety ni potrafił podać jaka to ustawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 16.03.2008 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Jeden z forumowiczów z Krakowa w zasadzie już otrzymał dotację,tzn. czeka na przelew jak to określił (zwrot 40% poniesionych kosztów). W jego przypadku Urząd Miasta wydał odpowiednią uchwałę w sprawie tych dofinsowań - jak to wygląda u was? gdzie można się czegoś dowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 16.03.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 pytalem juz kiedys o to w moim UMiG ale nie przewiduja takich dotacji. to jest uzaleznione rejonowo, tam gdzie wystepuja obszary chronione albo z wysokim wspolczynnikiem zanieczyszczenia, moze byc cos dofinansowane.kiedys znalazlem taki artykul w gazecie.http://images31.fotosik.pl/181/d3d028fc3f52f6cfm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wildek 16.03.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Dołączam sie.A może są jakieś fundusze europejskie na takie inwestycje. Jezeli tak, to gdzie można znaleźć o tym informacje, gdzie należy składac wnioski i jakie są wymagane dokumenty? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 16.03.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam, rózwinież szukam informacji, ale na dzień dzisiejszy Wileu Szukało i Nikt nie Znalazł. Niestety. Podobno Polska ma kilka lat na wprowadzenie preferencyjnej taryfy za energię elektryczną do tego typu urządzeń, ale czy to pewnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 16.03.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Wiem, ze zostanę zakrzyczany ... JESTEM ZDECYDOWANIE PRZECIWNY DOTACJOM DO TZW. NIEKONWNCJONALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII Jeśli ktoś ma ochotę na kolektory słoneczne, pompę ciepła lub inne pomysły to niech finansuje je samodzielnie. Wszyscy którzy sami sfinansowali w/w urządzenia mogą poczuć się frajerami ..... Nie mam ochoty płacić więcej za prąd, paliwa i inne rzeczy tylko dlatgo, że ktoś inny będzie sponsorowany. Każde rozwiązanie powinno ekonomicznie bronić się samo, inaczej to nie ma sensu. Zamiast trwonić pieniądze na mało efektywne ekonomicznie zabawki, lepiej przeznaczyć je na budowę elektrowni atomowej. P.S. Nie jestem przeciwnikiem kolektorów słonecznych i pomp ciepła, ale przeciwnikiem dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 16.03.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 ... a ja też jestem przeciw, ale o co chodzi ??? tak kolego zabrzmiała Twoja wypowiedź. Czy żałujesz komuś tego, że uchodził nogi na zwrot czegoś co mu się słusznie należy? Nie wiem ile ale każde państwo ma przyznany limit emisji co2 do atmosfery, zaoszczędzone ilości np. na takich prywatnych inwestorach jak użytkownicy pomp ciepła to kupa kasy do budżetu, dzieki komu ?? tym co mają te urządzenia, dlaczego nie mieli by się z udziałowcami tym dzielić ? a to, ze teraz dopiero one się pojawiają no to trudno, nie raz kupiłem coś co następnego dnia było tańsze o połowę, to znaczy że jestem frajer ? a tak na marginesie, to słyszałem, że zwłaszzca na śląsku takie dotacje się pojawiły, czy ktoś już się dowiadywał z Czestochowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alebum 24.05.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 tez bym sie chetnie dowiedzial cos o dotacjach w wojewodztwie dolnoslaskim. wie ktos cos moze co tutaj piszczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.05.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Mnie interesuje województwo pomorskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 25.05.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Tak oto zabijają ducha dotacji W związku z wyżej podanymi okolicznościami na dzień dzisiejszy rezygnujemy z realizacji "Programu ograniczenia niskiej emisji poprzez wykorzystanie energii ze źródeł odnawialnych" z udziałem osób fizycznych. dlaczego bo nie są w stanie tego przerobić ( za dużo kłód pod nogi a szczególnie wymóg Odnawialne źródła energii, zakupione z wykorzystaniem środków unijnych, pochodzących z w/w Programów Operacyjnych, muszą przez okres co najmniej 5-8 lat stanowić własność podmiotu, który uzyskał dofinansowanie. ...czyli Starostwa czy Gminy ..... a było tyle przygotowań ( ankiety ) itd. http://www.powiat-myslenice.pl/PHPNuke/modules.php?name=News&file=article&sid=844 najlepiej dać ...ale zrobić wszystko żeby jednak nie dać....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 22.06.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 W Lubuskim są dotacje na koloktory słoneczne, ale.... jeśli powierzchnia kolektórów jest NIE MNIEJSZA niż 50 mkw... , natomiast Pomp ciepła nie dofinansowują.. Może kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 23.06.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 bonetkaczy ja dobrze zrozumialam ze jestes z powiatu myślenickiego?Ja tez bede sie tam budowac-czyli musze zapomniec o dofinansowaniu na PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 23.06.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Myslę, że nie ma szans aby lokalne samorzady same z siebie wprowadziły regulacje o które nam chodzi. To musi byc regulacja ustawowa dla całego kraju. Też gdzieś czytałem o dotacjach na pomp, ustawa miała byc uchwalona we wrześniu 2008 r. Szukałem czegoś więcej ale nic nie ma. jak uchwalą to się błyskawicznie rozniesie. Chodzi o przyznane przez UE limity zuzycia Co2 i działania do których sie zobowiązaliśmy przed UE tzn. redukcji emisji CO2. Na razie cisz zobaczymu co dalej będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 23.06.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaje dotacje na proekologiczne inwestycje to należy zasięgać języka w Wydziałach Ochrony Środowiska Urzędów Miasta. I nie ma sensu zadawać pytania na forum : "jak to jest z dotacjami", bo w każdej gminie w kraju będą inne uregulowania. Ogólnopolskich przepisów na ten temat nie ma. Jeżeli zaś chodzi o regulowane ustawą dofinansowanie pomp ciepła w kontekście nakazu zmniejszania emisji CO2, to takie dotacje miałyby moim zdaniem sens tylko w przypadku zastępowania pieca węglowego pompą, albo ewentualnie budowania nowego domu na terenie gdzie nie ma gazociągu. Nie sądzę ażeby państwo zdecydowało się płacić komuś ciężką kasę za pompę w sytuacji gdyby alternatywą było zainstalowanie równie ekologicznego pieca gazowego. W moim mieście funkcjonują dopłaty do każdego "ekologicznego" źródła ogrzewania ale w max. wysokości 3 tys. zł. Nie ma osobnych dotacji na pompy, zatem w przypadku zainstalowania pompy ciepła to te 3 tys. byłoby kroplą w morzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 24.06.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Trochę doszukałem. Dyrektywa UE o której wspomniałem to 2002/91/WE Dotyczy poprawienia charakterystyki energetycznej budynków, chodzi o tzw. certyfikowanie budynków, czyli nadawanie im certyfikatu energooszczędności co łaczy się z spadkiem energi na ich ogrzewanie, a co za tym idzie równiez emisji Co2. Jest też dyrektywa 93/76/EWG oraz tzw. Program Środowiska Zrównoważonego i Rozwoju" który obligował kraje członkowskie jeszcze w latach 90 tych do działań zmierzających do ograniczenia Co2. W Niemczech np. w wyniku realizowania tej dyrektywy wprowadzono dotację na wprowadzenie instalacji ogrzewania za pomoca energi odnawialnej w tym równiez pomp ciepła. Teraz tak : Każdy kraj członkowski ma swobode co do konkretnej regulacji krajowej stanowiącej realizację ogólnych założeń dyrektywy. Czy Polska wdroży ją szybko i będzie współfinansować (jak i ile) to już inna sprawa. Mogą poprzestac np. jedynie na dofinansowaniu nowoczesnych kotłów i powiedzieć, że w ten sposób ograniczają zużycie co2 - mogą ? Mogą. itp itd. Moga bo ostatnia dyrektywa dotyczy certyfikowamia budynków pod względem energooszczędności, a więc formalnie nie wprowadza wymogu dofinansowania, choć ustawodawca krajowy może to zrobić. Moga tez rozszerzyć zakres przedmiotowy ale dofinansowywac to jak teraz BOŚ czyli praktycznie nie dofinansowywać itp itd. Bardziej precyzyjny i konkretny jest artykuł w czerwcowym budujemy dom str. 60. - autor prof. Jerzy A. Pogorzelski Nie miałem za dużo czasu by szukac w internecie ale jest coś : http://swiadectwo.epbd.pl/index.php?kat=3&page=31 Koniec końców myslę że nie ma się czym ekscytować, bo jak w końcu coś wprowadzą to może to nie obejmować pompy (przecież chodzi o najbiedniejszych), a jak obejmie to będzie jakaś nikła dopłata do kredytu etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 18.07.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Jeden z dystrybutorów pomp ciepła, powiedział że są miasta, gdzie dofinansowują max do 30% inwestycji.. A wspominał o Krakowie, Trójmieście oraz Białymstoku (z tym ostatnim nie był do końca przekonany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 19.07.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 W Krakowie 40% albo 50% (w rejonie uzdrowiska Swoszowice). Sprawdzone, dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.07.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Wiem, ze zostanę zakrzyczany ... JESTEM ZDECYDOWANIE PRZECIWNY DOTACJOM DO TZW. NIEKONWNCJONALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII Jeśli ktoś ma ochotę na kolektory słoneczne, pompę ciepła lub inne pomysły to niech finansuje je samodzielnie. Wszyscy którzy sami sfinansowali w/w urządzenia mogą poczuć się frajerami ..... Nie mam ochoty płacić więcej za prąd, paliwa i inne rzeczy tylko dlatgo, że ktoś inny będzie sponsorowany. Każde rozwiązanie powinno ekonomicznie bronić się samo, inaczej to nie ma sensu. Zamiast trwonić pieniądze na mało efektywne ekonomicznie zabawki, lepiej przeznaczyć je na budowę elektrowni atomowej. P.S. Nie jestem przeciwnikiem kolektorów słonecznych i pomp ciepła, ale przeciwnikiem dotacji. to nie są dotacje ale dofinansowanie z reguły z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska które załatwia gmina, przy ograniczeniu niskiej emisji jest to jak najbardziej słuszne, widocznie nie mieszkasz obok sąsiada, który w kotle węglowym starej generacji pali wszystkim co mu w ręce wpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts