Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOTACJA NA POMPĘ CIEPŁA

jack_2000

Recommended Posts

Jeden z dystrybutorów pomp ciepła, powiedział że są miasta, gdzie dofinansowują :lol: max do 30% inwestycji..

A wspominał o Krakowie, Trójmieście oraz Białymstoku (z tym ostatnim nie był do końca przekonany)

to tego roku w Bieruniu dofinansowanie w programie ograniczenia niskiej emisji wynosiło chyba 70 lub 75%, w tym także kolektory, pompy ciepła i kotły,

niestety to na razie ostatni rok bo muszą skanalizować całą gminę,

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teoretycznie każda gmina ma prawne możliwości dofinansowania do "energooszczędnych" źródeł ciepła, ba ma nawet ustawowy obowiązek doprowadzenia do tego aby co najmniej 10% nowych domów było ogrzewanych "alternatywnie". Problemem jak zwykle są pieniądze, a w zasadzie ich brak.

Wiem, ze zostanę zakrzyczany ...

JESTEM ZDECYDOWANIE PRZECIWNY DOTACJOM DO TZW. NIEKONWNCJONALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII

Jeśli ktoś ma ochotę na kolektory słoneczne, pompę ciepła lub inne pomysły to niech finansuje je samodzielnie. Wszyscy którzy sami sfinansowali w/w urządzenia mogą poczuć się frajerami .....

Nie mam ochoty płacić więcej za prąd, paliwa i inne rzeczy tylko dlatgo, że ktoś inny będzie sponsorowany. Każde rozwiązanie powinno ekonomicznie bronić się samo, inaczej to nie ma sensu.

Zamiast trwonić pieniądze na mało efektywne ekonomicznie zabawki, lepiej przeznaczyć je na budowę elektrowni atomowej.

P.S.

Nie jestem przeciwnikiem kolektorów słonecznych i pomp ciepła, ale przeciwnikiem dotacji.

to nie są dotacje ale dofinansowanie z reguły z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska które załatwia gmina,

przy ograniczeniu niskiej emisji jest to jak najbardziej słuszne,

widocznie nie mieszkasz obok sąsiada, który w kotle węglowym starej generacji pali wszystkim co mu w ręce wpadnie

Jaka ochrona środowiska? jak pc to przeciez "substancje kontrolowane" http://www.wentylacja.com.pl/przepisy/pdf/PostanowieniaAkt%C3%B3wPrawnych_TARGANSKI.pdf ) ( za sam przegląd "obowiązkowy, coroczny " zapłaci się tyle, ze się odechce. http://wentylacja.com.pl/przepisy/przepisy.asp?ID=3860

Tylko świetna izolacja i odzysk ciepła z wentylacji jest ochroną środowiska, a pompy ciepła to do zabytków , przy takim zużyciu energii zapracują na siebie.

Jak zwykle Wgregor kłamie :evil:

Prostując. We współczesnych PC nie stosuje się "substancji kontrolowanych" - Związków wchodzących w skład mieszanki np. R407C nie ma na wykazie, że nie wspomnę o PC propanowych.

W układach PC stosowanych do ogrzewania domów jednorodzinnych jest mniej niż 3kg czynnika chłodzącego, i dlatego, nawet pomijając fakt pierwszy, nie podlegają one (PC "domowe) obowiązkom "przeglądu" wynikającym z Ustawy z 2004r.

To decyduje rynek amerykański. Z poprzednim R... też tak było, gdy rynek się zapełnił i spadły obroty, t zmieniamy czynnik, R40... też jest substancją kontrolowaną, tanie instalcje bedą częściej ulegały awarii. A zresztą po co szukać kwadratowych jaj wrogu izolacji, gdy można tanio budować domy zużywające do 40kWh/m2 i to wszystkiego i to bez centralnego!

Podkarmię Cię, a może zrozumiesz, że prawisz farmazony.

40kWh/m2 - powiadasz. To popisz sie i udowodnij, ze można.

Dom 150m2 i zamieszkały przez 6 osób. Nawet jak dasz 1m izolacji z kazdej mozliwej strony, to potrzeby bytowe:

[CWU (dużo wody bo dwie dorastające nastolatki), pralka, zmywarka, suszrki do włosów, komputery, telewizor (pewnie 2szt, bo jeden dla dziadków), odkurzacz, oświetlenie (dużo, bo dzieci uczące się), sprzęt AGD, wentylacja i gotowanie (dla 6 osób)] znacznie (bardzo znacznie) przewyższą 6.000kWh.

Wylicz proszę, że ocieplenie wewnatrz budynku spowoduje zmniejszenie zuzycia energii na cele bytowe, bo do tego Twoje stwierdzenia sie sprowadzają.

Masz racje w jednym jestem wrogiem, ale nie izolacji, tylko durnowatych stwierdzeń.

Jak zwykle Wgregor kłamie :evil:

Prostując. We współczesnych PC nie stosuje się "substancji kontrolowanych" - Związków wchodzących w skład mieszanki np. R407C nie ma na wykazie, że nie wspomnę o PC propanowych.

W układach PC stosowanych do ogrzewania domów jednorodzinnych jest mniej niż 3kg czynnika chłodzącego, i dlatego, nawet pomijając fakt pierwszy, nie podlegają one (PC "domowe) obowiązkom "przeglądu" wynikającym z Ustawy z 2004r.

uprzedziłeś mnie bo brakło netu,

• 1 month później...
  • 1 month później...

Uzyskałem informacje, że taki program jest opracowywany dla osób fizycznych i na ten temat można uzyskać informacje telefoniczną (022) 45 90 100 , (022) 45 90 176 , (022) 45 90 370 lub na stronie internetowej http://www.nfosigw.gov.pl/site/

Za kilka dni powinno się już wszystko wyjaśnić :p

Rozmawiałem dzisiaj w NFOS /Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej/ i istnieje możliwość dotacji do 80%. Oczywiście jest to bardzo skomplikowane ale wykonalne. Czas załatwiania ok 300 dni. Jesli uzbiera się większa liczba osób to pomyslę czy by się tym nie zająć. Proszę o opinie co o tym Państwo myslicie.

Rozmawiałem dzisiaj w NSOS i istnieje możliwość dotacji do 80%. Oczywiście jest to bardzo skomplikowane ale wykonalne. Czas załatwiania ok 300 dni. Jesli uzbiera się większa liczba osób to pomyslę czy by się tym nie zająć. Proszę o opinie co o tym Państwo myslicie.

mowisz o NFOZ? i dotacje na pompy ciepla czy ogolnie na energie odnawialna?

POwinni wkrotce opublikowac to gdzies....