HenoK 14.12.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Uwaga http://www.nfosigw.gov.pl/site/main/podstrony.php?id=1219147944 ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej informuje, że w chwili obecnej trwają prace nad programem dotyczącym dofinansowania odnawialnych źródeł energii i obiektów wysokosprawnej kogeneracji z przychodów NFOŚiGW gromadzonych na koncie „subfunduszu opłat zastępczych i kar” otrzymywanych na mocy przepisów ustawy Prawo energetyczne z dnia 10 kwietnia 1997 r. (t.j. Dz. U. z 2006, Nr 89, poz. 625 z pózn. zm.). Program zostanie ogłoszony po zatwierdzeniu przez Radę Nadzorczą. Planowany termin ogłoszenia programu - styczeń 2009 roku. Program ma być ogłoszony w styczniu 2009 r. Jednak ustalone już są pewne zasady. W necie znalazłem dwa dokumenty pochodzące z NFOŚiGW: http://www.czystaenergia.pl/pdf/poleko2008_2_13.pdf i http://www.eib.org/attachments/general/events/warsaw_06112008_skucha.pdf Wynika z nich, że przy pompach ciepła przewidywane jest dofnansowanie w wysokości 0,2mln zł/MWt (MWt, to jednostka oznaczająca moc cieplną), czyli inaczej 200 zł/kWt. Zakładając, że większość zainteresowanych dotacją na Forum ma pompy ciepła poniżej 10kWt można się spodziewać dofinansowania rzędu 2000 zł. Jeszcze jedno minimalna wartość przedsięwzięcia to 20mln zł. Zakładając średni koszt instalacji z pompą ciepła 50 tys. zł, oznacza to konieczność złozenia wniosków na 400 instalacji . Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malypatrys 27.12.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Mnie także możecie brac pod uwagę, proszę o jakieś info na priv jak to ma wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.01.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Na potrzeby grupy ubiegającej się o dotację na instalację z pompą ciepła powstało zamknięte forum prywatne : http://www.pompaciepla.frix.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 12.01.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Na potrzeby grupy ubiegającej się o dotację na instalację z pompą ciepła powstało zamknięte forum prywatne : http://www.pompaciepla.frix.pl/ I prawie już tydzień czekam zapisanie przez administratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 12.01.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 ja też jestem chętny do współdziałania...juz zapisałem sie do forum i czekam na zgodę admina...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 12.01.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Na potrzeby grupy ubiegającej się o dotację na instalację z pompą ciepła powstało zamknięte forum prywatne : http://www.pompaciepla.frix.pl/ I prawie już tydzień czekam zapisanie przez administratora a mnie zapisało w niecałe 2 godziny... A wpisowe wpłaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 12.01.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 a mnie zapisało w niecałe 2 godziny... A wpisowe wpłaciłeś? No jakoś nie widzę nigdzie informacji o wpisowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooper 14.01.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 jest bardzo ważna informacja na http://www.pompaciepla.frix.pl dla wszystkich ze stowarzyszenia pompaciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 16.01.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Juz zostałem zapisany...dzięki pędzę przeczytać ważną wiadomość.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokarool 05.04.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 pewnie nie ale również mnie to interesuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 06.04.2009 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Dotacji nie ma i małe szanse żeby były. Dla maluczkich różne fundusze ochrony środowiska nie maja żadnej oferty. Jedynie Bank Ochrony Środowiska daje kredyt. 20% wkładu własnego, na koniec z 80% kredytu 20% jest umarzane. Ale jeśli ktoś ma kredyt na budowę domu, to raczej nie skorzysta z takiego preferencyjnego kredytu, bo w większości przypadków będzie miał problem z udzieleniem zabezpieczenia na taki kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubus21 19.05.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 MAZOWIECKIE - http://ecoway.pl zrobili dotacje na pompy ciepła, kolektory inne OZE i temmodernizajcę, dofinansowanie i dopłatytrwa nabór do wniosku - kto pierwszy ten lepszy, póki co nie oficjlanie więc trzeba pisać do nich bezpośrednio. Niedługo powinni ogłosić nabór na stonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.05.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Kolejny naganiacz ? Ciekawe, dlaczego tylko TA FIRMA ma mieć monopol na te dotacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 20.05.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 A ja mimo braku wiary w końcowy sukces złożyłem pismo o dofinansowanie odwiertów na pompę ciepła do mojego referatu do spraw środowiska. Pewnie nie dadzą ani grosza, ale jakbym nie wysłał, to później całe życie byłbym niespokojny. Niech mi prosto w profil napiszą, że nie dadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler 03.07.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Czy jest tu jakaś osoba prywatna zna się i powie mi jakie pompy ciepła sa najtańsze przy zakupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.07.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 zepsute? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlPacino 14.09.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Co z tymi dotacjami UE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlPacino 14.09.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Co z tymi dotacjami UE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kat125 14.09.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witam, dostałam e-maila, którego treść zamieszczam poniżej.Ja już nie skorzystam, może kogoś to zainteresuje.Pozdrawiam, "Szanowni Państwo! Procedury ubiegania się o dotacje UE do instalacji pomp ciepła w Polsce okazały się przerośnięte biurokracją oraz problemami administracyjnymi. Po mozolnych próbach przygotowania niezbędnej dokumentacji do złożenia wniosku okazało się na koniec, że z braku niezbędnych dokumentów oraz rozporządzeń Ministra Rozwoju Regionalnego termin rozpoczęcia naboru wniosków został przesunięty z 8 września na 9 grudnia 2009. http://rpo.mazowia.eu/page/index.php?str=126&id=533 Jak już Państwa wcześniej informowaliśmy widząc mnożące się problemy administracyjno – biurokratyczne równolegle rozpoczęliśmy negocjację z Norweską firmą zajmująca się pompami ciepła. Negocjacje trwały nieco dłużej niż zakładaliśmy ale zakończyły się pełnym sukcesem. W związku z tym miło nam poinformować Państwa, że w ecoway są juz dostępne pompy ciepła Vikersonn (http://www.vikersonn.no), dla których pozyskaliśmy dotacje bez zbędnych, krajowych formalności. Dotacje na pompy ciepła mają swoje źródło poza granicami Polski, a pompy ciepła Vikersonn dostępne są na wyłączność w ecoway.Dotacje w formie dopłaty do Polskiej ceny pompy ciepła Vikersonn ustalono na 50%, co oznacza, że każde urządzenie będzie oferowane w cenie, która zawiera już dotację w wysokości 50%. Projekt dofinansowania obejmuje limitowaną ilość 100 sztuk urządzeń. Zgodnie z kontraktem o dotacje, ecoway zobowiązało się i jest przygotowane obsłużyć klientów w całej Polsce. Prosimy o wypełnienie wniosku z załącznika oraz przesłanie go w wersji elektronicznej na adres [email protected] z tytułem maila: „Wniosek Aplikacyjny”. Dokładnie kroki inwestycji oraz dofinansowania wyjaśnione są w powyższym dokumencie.O przyznaniu dotacji decyduje kolejność zgłoszeń oraz stopień zaawansowania robót inwestycyjnych. Pierwszeństwo mają lokalizacje, gdzie montaż zostanie ukończony w 2009. Więcej szczegółów oraz cennik pomp po uwzględnieniu dofinansowania znajdziecie Państwo na naszej stronie: http://ecoway.pl/eu_dotacje-pompy-ciepla.php Tych z Państwa, którzy zainteresowani są instalacją kolektorów słonecznych informujemy, że trwają negocjacje ze Szwajcarską firmą zajmującą się techniką solarną. Nie umiemy w tej chwili podać konkretnego terminu zakończenia rozmów. Będziemy starali się poinformować Państwa o wynikach negocjacji przed rozpoczęciem „wiosennego sezonu budowlanego”. Serdecznie pozdrawiamy, Zespół ecoway ul. Ryżowa 49 l 02-495 Warszawaoffice/fax: +48 22 882 20 10[email protected] l www.ecoway.pl" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 14.09.2009 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 witam,ja również dostałem informacje powyższą,ceny rzeczywiście zachęcające: Model Cena (standardowa w NOK oraz po dotacji 50% w PLN) Vikersønn Bjørn 5 kW NOK 52 900,- dotacja 50% = 12 987 zł Vikersønn Bjørn 7 kW NOK 53 300,- dotacja 50% = 13 085 zł Vikersønn Bjørn 8 kW NOK 55 000,- dotacja 50% = 13 503 zł Vikersønn Bjørn 9 kW NOK 57 600,- dotacja 50% = 14 141 zł Vikersønn Bjørn 11kW NOK 58 700,- dotacja 50% = 14 411 zł Vikersønn Bjørn 14kW NOK 62 600,- dotacja 50% = 15 368 zł Vikersønn Bjørn 16kW NOK 65 400,- dotacja 50% = 16 056 zł Vikersønn Bjørn 18kW NOK 67 600,- dotacja 50% = 16 596 zł Vikersønn Bjørn 23kW NOK 75 800,- dotacja 50% = 18 609 zł Vikersønn Bjørn 25kW NOK 86 300,- dotacja 50% = 21 187 zł Vikersønn Bjørn 30kW NOK 92 300,- dotacja 50% = 22 660 zł Vikersønn Bjørn 34kW NOK 97 600,- dotacja 50% = 23 961 zł Powyższy cennik przygotowano na podstawie ceny pompy ciepła Vikersonn podanej w koronach norweskich w przeliczeniu na PLN zgodnie z kursem ustalonym w umowie o dotacji. przydałyby się informacje techniczne z norweskiej strony przetłumaczone na np. angielski czy ktoś miał doświadczenia z tym producentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts