Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOTACJA NA POMPĘ CIEPŁA

jack_2000

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie jest to bardzo czytelny i pomysłowy zabieg marketingowy.

Mechanizm jest bardzo prosty. Bierze się towar w cenie X, podnosi się cenę o 100% i oferuje „dotację” (dofinansowanie) w wys. 50% „nowej” ceny.

W efekcie, sprzedajemy produkt w cenie nie różniącej się od innych rozwiązań tego typu, lub o cenie niewiele niższej.

Istnieją zapewne inne uwarunkowania np. zakup tylko z instalacją, prawdopodobnie połączony z wykonaniem np. podłogówki, itp.

W efekcie potencjalny inwestor kupuje pompę ciepła, której łączny koszt może być nawet wyższy od „przeciętnej” ceny rynkowej.

Ps. Najprawdopodobniej producentem rzeczonej pompy ciepła jest jakaś mniej lub bardziej renomowana firma, która zrobi na zamówienie „naszej” firmy znany model, teraz pod nazwą Niedźwiedź.

Możliwe jest też, że to jakiś „wypadający” model – co wcale nie znaczy, że kiepski.

Witam,

oczywiście może być również tak 50% dotacji cena = 16.000zł

my wyciągamy kase chcemy płacić a Pan dolicza jeszcze podatek VAT (7% lub 22%)

Dodatkowo robocizna, połączenie wywierty itp, i faktycznie pompa może nas kosztować wiecej niż normalnie na rynku bez dotacji.

A gdzie serwis, przeglądy z tego co słyszałem to może zrójnować.

A słyszał ktoś o dofinansowania polskich produków 50% tak by w Czechach lub na Ukrainie sprzedawać?

Ja napisze do nich i spróbuje uzyskać dofinansowanie. Tylko przed zapłatą jakich kolwiek kwot poproszę o wycene całościową wszelkich kosztów tak na gotowao.

Pozdrawiam, AP.

Moim zdaniem sprawa jest oczywista.

100 osób wpłaca zaliczkę i koniec, żadnej pompy nie zobaczą.

Skoro tak uważasz, to daj od razu znać prokuratorowi ;).

Ja mimo wszystko aż takiego przekrętu nie przewiduję, ale ostrożność na pewno nie zawadzi.

Jest również taka możliwość, że „załapali się” na polsko-norweski projekt: Development of High-Efficiency, Small-Scale Heat Pumping Units Using Working Fluid R744.
Tylko, że te pompy ciepła, które proponują działają na R407C, a nie na R744 :(.

Poza tym to o czym piszesz, to program badawczy realizowany przez Politechnikę Śląską "Badania rozwojowe wysokosprawnych ziębiarek i pomp ciepła małej mocy na proekologiczny czynnik chłodniczy R744, wykorzystujących dwufazowe strumiennice w celu odzyskania strat dławienia" Politechnika Śląska, kwota dofinansowania - 1 300 000 Euro.

R744, to nic innego ja dwutlenek węgla ;).

Teraz marketing pomp PC, solary itp. przeszedł wszelakie granice .....

Witam,

dostałam e-maila, którego treść zamieszczam poniżej.

Ja już nie skorzystam, może kogoś to zainteresuje.

Pozdr

[email protected] l www.ecoway.pl"

Artur nie eku....wiaj LWA , i nie puszczaj ludzi w maliny,

Co to za firma ??? Jaki kapitał ???

JEDNOOSOBOWA + strona www

Zaraz mi się przypomina firma sprzedajaca garnki po 7000 zł,

tutaj skala wyzsza bo chcą zysku 2x tyle.

Witam,

czy to jest firma krzak - niech ktoś z warszawy przejdzie się na

Ryżowa 4......

i sprawdzi, jak zrealizują ten projekt 100 pomp nie wierze ze odpuszczą będą realizować kolejne moż i lepsze bo pompy z roku na rok tanieją!

W mojej małej mieścinie jest przynajmniej już 2 takie firmy. Oni robą całą inwestycje za ok. 40 tys zł. pompa z dolnym wymienikiem grunt (pionowy lub poziomy)

AlPacino ty też z Kubą współpracujesz :lol: :lol:

MAZOWIECKIE - http://ecoway.pl zrobili dotacje na pompy ciepła, kolektory inne OZE i temmodernizajcę, dofinansowanie i dopłaty

trwa nabór do wniosku - kto pierwszy ten lepszy, póki co nie oficjlanie więc trzeba pisać do nich bezpośrednio. Niedługo powinni ogłosić nabór na stonie

Uwazajcie bo naganiacze tu działają w zespole, a kto mi nie wierzy niech sprawdzi rejestr działalnosci gospod. ( w Pruszkowie )

O poziomie firmy świadczy tabela z danymi technicznymi.

Dla pompy ciepła 5kW podawana jest wydajność 5,3m3/h. Róznicę temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem 0,8K. Ne słyszałem o pompie ciepła glikol-woda, w której stosowano by takie parametry.

Brak adresu firmy też wiele mówi.

5,3m3/h to wydajność objętościowa sprężarki. Tylko że dla takiej wydajności sprężarki podawane moce są raczej dla woda/woda a nie glikol/woda. Dla podanych wydajności objętościowych sprężarek przy glikolowym dolnym źródle nie da się uzyskać takich mocy. Faktyczne moce tych urządzeń będą sporo niższe.

Witam, wszystkich

nikogo mariankossy nie naganiam na zakup czy rezygnacje z zakupu PC w tej czy innej firmie. Forum służy do rozmowy i uzyskiwania informacji na ten czy inny temat. Ja na razie przymierzam sie do budowy domu może jeszcze w tym bądź w przyszłym roku. Jestem bardzo poważnie zainteresowany zakupem ekonomicznego źródła energii cieplnej (PC i Solary) od tej czy innej firmy.

Firma ecoway jesli to nie krzak albo naciągacz to bardzo interesująca firma prężna i rozwojowa, wie czego inwestorzy oczekują- żródła ciepła ekonomicznego (koszty utrzymania) i nowoczesnego (praktycznie bezobsługowe działanie, praktyczne i bardzo dokładne) oraz taniego (dofinansowanie UE). Jeśli to zrealizują to sukces murowany. Prawda?

Pozdrawiam,AP.

5,3m3/h to wydajność objętościowa sprężarki. Tylko że dla takiej wydajności sprężarki podawane moce są raczej dla woda/woda a nie glikol/woda. Dla podanych wydajności objętościowych sprężarek przy glikolowym dolnym źródle nie da się uzyskać takich mocy. Faktyczne moce tych urządzeń będą sporo niższe.

No to dałem plamę. Na swoje usprawiedliwienie napiszę tylko, że o ile przy urządzeniach chłodniczych podawanie tej wydajności jest powszechne, to przy grzewczych pompach ciepła spotyka się to niezmiernie rzadko. Zazwyczaj podaje się przepływ glikolu i wody kotłowej. To mnie zmyliło :oops: .

Swoją drogą dane techniczne tych pomp ciepła są więcej niż skromne, co utwierdza mnie w przekonaniu, że ta firma dopiero wchodzi na rynek.

To dlaczego nie podaje adresu, telefony, itp.

http://vikersonn.no/kontakt.php ?

Domenę zarejestrowała firma:

J&j Bygg Ans

reprezentowana przez:

Jacek Rogowski

Telefonnummer: 99 25 80 59

Telefaks: Ukjent

Mobiltelefon: Ukjent

Besøksadresse: Stensetveien

3300, Hokksund

Postadresse: Stensetveien

3300, Hokksund

Hjemmeside: Ukjent // mer info fra 180.no

Epost: Benytt kontaktskjema under

Kontaktperson: Jacek Rogowski

zobaczcie tu: http://vikersonn.no/ najwyraźniej to nie firma "krzak" tylko może mało u nas popularna norweska firma...

Ta " firma " jest bardzo malo znana nawet w Norwegii :lol: :lol: :lol:

Ze stroną www też sie nie wysilili , tak jak z firmy Ec..... ( coś tam , cośtam 8)

(wpisz w google :Warmepumpen Vilkerson albo samo " Vilkerson" i sprawdż ile wyswietli wyników,

znalazłem tylko to :

http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=no&u=http://finnher.com/Hjem-og-Hage/Vikersonn-varmepumpe-l360.html&ei=OuCvSrjYMoWW_Qam5fXYDA&sa=X&oi=translate&resnum=6&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dvikersonn%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dopera%26rls%3Dpl%26sa%3DG

Chyba jednak ten misternie tkany plan jednak zawodzi 8) 8) 8)

Niezła " piramida " się szykowała,

kto już wtopił kase to nich się chociaż pochwali :wink:

To też dobreee :lol: :lol:

Powyższy cennik przygotowano na podstawie ceny pompy ciepła Vikersonn podanej w koronach norweskich w przeliczeniu na PLN zgodnie z kursem ustalonym w umowie o dotacji.

Na usługach mają jasnowidza i znaja jaki bedzie kurs korony do złotego w przyszłości po podpisaniu umowy :o :o :o

Niezła " piramida " się szykowała,

kto już wtopił kase to nich się chociaż pochwali :wink:

Niekoniecznie, to może być taki "projekt" marketingowy. Niestety w Polsce panuje jeszcze przekonanie o wyższości produktów zagranicznych nad krajowymi, niezależnie od ich rzeczywistej wartości, co chciał wykorzystać autor projektu. To relikt jeszcze z PRL-u, kiedy rzeczywiście tak było. Teraz to szwedzkie meble produkuje się w Polsce, a i tak je każdy kojarzy z "jakością" ze szwecji.

No i jeszcze pomysł z dotatcją. Dostać dotację to jak dostać kupe kasy za darmo. :D To tak jak z promocjami w sklepach. Przyjmuje się marzę 100% i wystawia się towar. Jak się coś sprzeda to fajnie a jak nie to trdno. Potem robi się promocję 50% i dopiero sprzedaje się po uczwiwej marży doecelową partię towaru, a ludzie stoją w kolejkach szczęśliwi bo ktoś im dał upust 50%.