Dominik77 16.03.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Czy ktoś z forumowiczów słyszał o możliwości zabudowy na działce rolnej? Ludzie mają na ten temat niewiele informacji. Jeden spec od tych spraw twierdzi, że da się wybudować powołując się w starostwie na odpowiednie przepisy (oczywiście chce ode mnie pieniądze za każdy etap doradztwa, ale ja mu specjalnie nie wierzę, bo z jednej strony naczytałem się o "definitywności" zapisów w MPZP a z drugiej strony on mnie zapewnia, że to się da zrobić - bardzo dobrze przygotowując się do sprawy. Czy ktoś już przez coś takiego przechodził?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik77 31.12.2008 00:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Widzę że nikt nie był w stanie odpowiedzieć na moje pytanie. W międzyczasie znalazłem ciekawy artykulik na temat zabudowy na działce rolnej (także z zakazem zabudowy): http://www.tup.poznan.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=15 może ktoś zechce go zinterpretować, może ktoś coś doda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.12.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Jeden spec od tych spraw twierdzi, że da się wybudować powołując się w starostwie na odpowiednie przepisy (oczywiście chce ode mnie pieniądze za każdy etap doradztwa, ale ja mu specjalnie nie wierzę, bo z jednej strony naczytałem się o "definitywności" zapisów w MPZP a z drugiej strony on mnie zapewnia, że to się da zrobić - bardzo dobrze przygotowując się do sprawy. Czy ktoś już przez coś takiego przechodził?? Jeżeli ten szpec jest taki pewny, że da się tam wybudować, spiszcie umowę na określoną kwotę, która zostanie mu wypłacona w momencie uzyskania uprawomocnionego pozwolenia na budowę. Jeżeli jest na prawdę pewien, to powinien pójść na to. Jeżeli nie jest, nie warto raczej mu wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Proszę o jakąś pomoc. Pozdrawiam! Dominik Zacznij ta sprawę załatwiać „normalnie” tzn: 1. Napisz oświadczenie o treści: Dane osobowe….. Oświadczam, że prowadzę osobiście gospodarstwo rolne na terenie wsi ….. Gmina ……., o powierzchni ……….(musi być minimum 1ha w danej gminie)) i jestem razem z żoną (jeśli jest żona) właścicielem nieruchomości o powierzchni ……. Położonej ….., oraz dzierżawię nieruchomości o powierzchni …… położone ….(musi być w danej gminie lub uznaniowo w gminie bezpośrednio sąsiadującej). Oświadczenie potwierdza Wójt gminy. Do Oświadczenia dołączasz: Świadectwo ukończenia szkoły minimum średniej (lub „rolniczej”), poświadczenie zameldowania w danej gminie (lub uznaniowo w bezpośrednio sąsiadującej). 2. Składasz „kwity” (w tym Oświadczenie) na pozwolenie na budowę zagrodową: budynku mieszkalnego + budowę inspektów + ewentualnie innych budynków gospodarczych – wszystko ma obejmować jedno PnB. Czekasz na decyzję i dopiero wtedy masz możliwość działania – albo budowa, albo odwołania, ale będzie wiadomo od czego, bo teraz to są tylko spekulacje. Moim zdaniem jest to jedyny rozsądny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 31.12.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 ................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Dopowiem, że teoretycznie taki zakaz może dotyczyć tylko "pseudorolników", i odwołanie w tym konkretnym przypadku moze być tylko niezbedną formalnością, bo "delikwent" jest rzeczywistym rolnikiem i też teoretycznie może odwołać sie skutecznie, tym bardziej, że zniknęła prawdopodobna przesłanka takiego zakazu - tj. ochrona archeologiczna. Taki zakaz musi mieć jakieś przesłanki (chyba orzeczenie?, TK?), aby był skuteczny - tu była (chyba) ta ochrona archeologiczna. Ps. Oczywiście na 90% urząd odmówi wydania PnB, ale zostaje te 10%, a dodatkowo odwołując sie od Decyzji (Decyzji urzędowej, a nie jakiegoś stwierdzenia ustnego), pozostawiasz sprawę w toku - co może przyspieszyć cały proces "załatwiania". Ps. A ja, nawet bez okazji, wszystkiego NAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1979 02.01.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedzi:) i również życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku! (celowo z małych liter, gdyż święto Nowy Rok mamy już za sobą Ustawiłem sobie nowego nicka, bo pomyłkowo postarzałem się o dwa lata:) A może w mojej sprawie najlepiej by było dodać do dokumentacji opinię prawną traktującą o moim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.01.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Tak zupełnie nieśmiało, chcę zauważyć, że moim zdaniem, opinia prawna na tym etapie niczego nie załatwi. Prawdopodobnie będzie potrzebny prawnik, ale na etapie odwoławczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1979 02.01.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Masz rację sSiwy12. Przekażę do urzędu tylko podstawowe dokumenty (projekty: budowlany, zagospodarowania terenu) oraz wniosek z ewentualnymi stosownymi oświadczeniami (np o byciu rolnikiem). We wniosku opiszę sprawę swoimi słowami (na razie bez powoływania się na wyroki w podobnych kwestiach) oraz bez dołączania opinii. Jak odmówią - podadzą mi przyczynę i wtedy zaprezentuję im to co posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1979 03.01.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Tak sobie myślę, że sporo ludzi wprowadza Cię w błąd - przywołując w Twojej sprawie przepisy art.61 ustawy o planowaniu....., albowiem te przepisy dotyczą terenów gdzie nie ma obowiązującego MPZP, a na rzeczonym terenie obowiązuje MPZP. . Z formalnego punktu widzenia na tym terenie nie ma wyraźnego zakazu zabudowy – można tak interpretować z uwagi na dalsze zapisy dla tego terenu, min. konieczność uzgadniania nasadzeń sadowniczych. Z drugiej strony w całym MPZP w pozostałych warunkach, dla innych obszarów wyraźnie zaznaczono, że istnieje zakaz zabudowy. Tak więc analizując całość tego MPZ, można zaryzykować stwierdzenie, że formalnie, na omawianym terenie nie zabroniono zabudowy. Ograniczenia warunkujące np. nasadzenia sadownicze, oraz możliwość zabudowy określona przez organ warunkujący (Pomorski Wojewódzki Konserwator Zabytków i Muzeum Archeologicznym w Gdańsku) zostało usunięte – uzyskane przez Ciebie „zaświadczenie”. Dlatego moim zdaniem w tym konkretnym przypadku można uznać, że postawienie tam zabudowy zagrodowej będzie zgodne z zapisami MPZP Usłyszałem taką oto informację iż mój projekt budowlany jest na nic, gdyż nie ma parametrów na jakich został stworzony (w MPZP) oraz nie mam WZ. Wskazano mi, że nie spełniam warunku art. 61 ust. 1 pkt 4 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (dotyczy decyzji o warunkach zabudowy) artykuł ten brzmi tak: 4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów moja interpretacja:) przepis brzmi: teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze albo, czyli można ten zapis traktować zamiennie, skoro nie ma "i" lub "oraz" zgadza się??? Przyjmuję zatem tylko ten pierwszy parametr bo przepis nie nakazuje przyjęcia także tego drugiego:) Teren rolny na którym chcę wybudować zagrodę w myśl znanego mi orzecznictwa nie wymaga zmiany przeznaczenia gruntów:) do wykonania zamierzenia budowlanego:) taki paradoks:) Budynek / budynki - ale przeznaczone do celów rolniczych, więc grunt dalej pozostaje R. Po co przekombinowywać? Zresztą zmiana przeznaczenia gruntów niesie ze sobą takie negatywne następstwo, że zwiększa się nam podatek od nieruchomości:) Jest to ogromna różnica w skali roku:) Mniej więcej wygląda to tak: podatki od nieruchomości 10.000m zabudowanej zabudową rolniczą (w tym mieszkalną) na gruncie R - 100 zł, zabudowanie na takiej samej wielkościowo działce budowlanej (np MN) 5000 zł Dlatego wszelkimi odrolnieniami zainteresowani są nie sami rolnicy (a najczęściej spekulanci by móc później grunt odsprzedać komuś kto chce się "szybko" wybudować Dlatego także przeciętnie każdy niemalże drobny inwestor zaczyna od postawienia sobie pytania: jak odrolnić grunt. Zupełnie niepotrzebnie. Także ustawodawcy stawiali sobie tą kwestię gdy tworzyli system. Powstała jednak pewna luka:) Co sądzicie o tym wymogu w świetle artykułu Pana Macieja Kruś? Czy w przypadku gdy plan w karcie terenu nie określa parametrów zabudowy, nie należy po prostu przyjąć parametrów najbliższej zabudowy? (sąsiednia działka w odniesieniu do jednej z działek planowanego siedliska jest budowlana (nie zabudowana) i istnieją dla niej parametry zabudowy. Czy jednak muszę mieć WZiZT (urzędowe). Czy raczej tak jak ja uważam - jako rolnikowi przysługuje mi tutaj większa dowolność niż przeciętnemu inwestorowi na działce budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.01.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Tak sobie myślę, że sporo ludzi wprowadza Cię w błąd - przywołując w Twojej sprawie przepisy art.61 ustawy o planowaniu....., albowiem te przepisy dotyczą terenów gdzie nie ma obowiązującego MPZP, a na rzeczonym terenie obowiązuje MPZP.. Z formalnego punktu widzenia na tym terenie nie ma wyraźnego zakazu zabudowy – można tak interpretować z uwagi na dalsze zapisy dla tego terenu, min. konieczność uzgadniania nasadzeń sadowniczych.Z drugiej strony w całym MPZP w pozostałych warunkach, dla innych obszarów wyraźnie zaznaczono, że istnieje zakaz zabudowy. Tak więc analizując całość tego MPZ, można zaryzykować stwierdzenie, że formalnie, na omawianym terenie nie zabroniono zabudowy.Ograniczenia warunkujące np. nasadzenia sadownicze, oraz możliwość zabudowy określona przez organ warunkujący (Pomorski Wojewódzki Konserwator Zabytków i Muzeum Archeologicznym w Gdańsku) zostało usunięte – uzyskane przez Ciebie „zaświadczenie”.Dlatego moim zdaniem w tym konkretnym przypadku można uznać, że postawienie tam zabudowy zagrodowej będzie zgodne z zapisami MPZP – o ile teren ten, nie jest w otulinie, albo w obszarze jakiegoś parku. Jeśli nie jest, to pozostaje Ci złożenie „kwitów”, oraz poszukanie prawnika, który przeprowadzi Cię przez proces odwoławczy – ale to już zupełnie inna bajka.Co do odrolnienia. Ustawa o ochronie gruntów rolnych wyraźnie określa, że:Art. 2. 1. Gruntami rolnymi, w rozumieniu ustawy, są grunty: 3) pod wchodzącymi w skład gospodarstw rolnych budynkami mieszkalnymi oraz innymi budynkami i urządzeniami służącymi wyłącznie produkcji rolniczej oraz przetwórstwu rolno-spożywczemu,Pozostałe budynki i urządzenia "nie rolnicze" zawsze wymagaja odrolnienia gruntu rolniczego.Tak na marginesie Twoja interpretacja zapisu art.61 nie jest prawidłowa, bo grunty rolne wyzszej klasy zawsze wymagaja decyzji o "odrolnieniu" - oczywiscie w przypadku budynków "nierolnych" i tak jak wspomniałem wcześniej te przepisy nie maja zastosowania w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 04.01.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 .............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.01.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Warto też bardzo dokładnie przeczytać ustalenia ogólne (poza szczegółowymi) dla tego planu. Czasem te ogólne bardzo wiele wyjaśniają W tym przypadku nie wyjaśniają - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 04.01.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 ................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.01.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dusia, to wygada tak:3. FUNKCJARP Uprawy rolne, ogrodnicze, sadownicze.4. ZASADY ZAGOSPODAROWANIA I OCHRONY RO-DOWISKA4.1.Tereny bez zabudowy.4.2.Mo¿liwoæ ogrodzenia p³otem drewnianym, a¿u-rowym o wysokoci 1,2 m.5. WARUNKI KONSERWATORSKIE5.1.Na terenie znajduje siê strefa ochrony archeoolo-gicznej.5.2.Wszelkie dzia³ania np. sadownicze wymagaj¹uzgodnieñ z Pomorskim Wojewódzkim Konserwa-torem Zabytków i Muzeum Archeologicznym wGdañsku Ciekawy jest zapis "wszelkie działania" i wymagane uzgodnienia. Czy budowa "zagrody" mieści sie w tej definicji, skoro jest na to zgoda organów wymienionych (warunkujących).Moim zdaniem taki zapis nie przesądza o zakazie zabudowy rolniczej, bo pozostaje spełniona funkcja tego terenu. Nie ma też "zakaz zabudowy" pojawiajacy sie w innych terenach objętych tym samym MPZP.Tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 04.01.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 ................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.01.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 To nie jest racja, tylko dość ryzykowna teza, ale chyba mniej ryzykowna niż dotychczasowe rady, (na innym forum) oparte na wirtualnych przepisach prawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 05.01.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 .................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1979 07.01.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Przede wszystkim dziękuję Wam że zechcieliście się zainteresować tym tematem.Wałkuję sprawę od ponad roku i naprawdę jestem tym mocno zmęczony, także dodaliście mi trochę otuchy. Dusia, dziękuję Ci za podpowiedzi, nie wiedziałem, że są takie możliwości. W moim jednak przypadku to już za późno - bo zainwestowałem zbyt dużo pieniędzy by teraz zatrzymać się po uzyskaniu takiej opinii. Lepiej "paść w walce" niż wyrzucić marzenia. Przynajmniej będę miał 100% pewności że zrobiłem wszystko co w mojej mocy aby dopiąć swego. Wszyscy zapewne macie po trochę racji. Nie wiem kto ma większą czy sceptycy czy pozytywnie interpretujący. Przeczuwam, że brak wyraźnego zakazu zawsze pozostawia możliwość interpretacji. Nie ma tam wyraźnego zakazu Tworzenia nowej zagrody. Zleciłem wykonanie wszystkich dokumentów potrzebnych do wykonania zamierzenia bo widzę, wyczuwam szansę w nieprecyzyjnym zapisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 08.01.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ..................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts