Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa na działce rolnej z MPZP (teren bez zabudowy) ?

Dominik77

Recommended Posts

Projektant w projekcie napisał takie zdanie:

Kanalizacja Deszczowa.

W rejonie lokalizacji budynku brak sieci kanalizacji deszczowej. Wody opadowe odprowadzane będą na teren własnej działki do zbiornika retencyjnego na deszczówkę.

Oczywiście na etapie weryfikacji projektu od razu zwróciłem na to uwagę pytając czy takie rozwiązanie nie będzie rodziło problemów (powiedział że nie).

Postanowiłem więc napisać ten punkt samemu.

Tylko jak to powinno brzmieć? gdzie ja mam tą deszczówkę wprowadzać abym nie potrzebował pozwolenia wodno-prawnego i czy aby nie jest tak że i tak to pozwolenie jest mi potrzebne na całe zamierzenie?!

Mógłbym po prostu usunąć kontrowersyjny wpis z projektu, ale:

W MPZP jest taki zapis w części ogólnej:

odprowadzanie ścieków deszczowych - projektowaną siecią kanalizacji deszczowej do XXX. Przed wprowadzaniem do odbiornika (chyba chodzi w domyśle o miejsce XXX) projektuje się separatory substancji ropopochodnych i przepompownię.

Uzyskałem z gminnej spółki wodnej warunki przyłączenia wodno-kanalizacyjnego (ścieki i woda).

Jak rozumiem, aby móc odprowadzać deszczówkę do kanalizacji muszę mieć takie same warunki jak dla ścieków (tylko z jasnym określeniem że dotyczy to deszczówki)?

Nie sądzę aby można było odprowadzać deszczówkę do zwykłej kanalizacji, a ponieważ w mojej okolicy nie ma kanalizacji deszczowej - to znowu dostanę pisemko o tym, że jak wybuduję tą kanalizację - to mogę się przyłączyć?

Tylko że czysto teoretycznie ja mogę nie posiadać ścieków deszczowych. Mam piaszczysty grunt i wszystko co spłynie z dachu - od razu wsiąknie w glebę. Co zatem zrobić?[/u]

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

znowu sam sobie odpowiadam:)) Widać temat nie cieszy się tutaj zbytnim zainteresowaniem lub nie ma dość dużo znających się na rzeczy osób (a może są tylko nie mają czasu;)

Budynki gospodarcze mają wymiary 16m x 8m (128 m powierzchni każda) co daje łącznie 640 m powierzchni (po sporym deszczu myślę że spłynie z takiej powierzchni ze 3-6 m3 wody. Tylko że oddalenie od siebie o ok 8 m (pierwsze 4) i o 5 m od granicy z sąsiadem (z drugiej strony mają do sąsiada 25 m) co sprawia że woda nie będzie oddziaływać na okolicę - jednocześnie spływając rzeką ale rozejdzie się po najbliższym sąsiedztwie fundamentów. Poza tym te budynki gospodarcze należą obiektywne do małych obiektów - np w porównaniu z domem który ma powierzchnię 2 razy większą ( i są to obiekty o niewielkim lub żadnym oddziaływaniu na otoczenie). Zresztą zwykłe foliowe tunele których pełno jest w kraju mają rozmiary 30mx7m (czyli 210m) i nie słyszałem aby chłopi na ich postawienie uzyskiwali pozwolenia wodno-prawne:) Najwięcej opadów jest w miesiącach letnich (i zwykle wtedy stoją na polach te tunele).

Mógłbym w sumie usunąć np 2 bud gospodarcze. Tylko że w UM i w Gminie (uzgodnienie zjazdu) już przekazałem projekty na 5 bud gospod.

Reasumując - główną przyczyną moich problemów było umieszczenie w projekcie zamierzenia odprowadzania wody deszczowej do zbiornika retencyjnego na deszczówkę.

Prozaicznym rozwiązaniem problemu może być usunięcie z projektu powyższego zamierzenia (co powoduje że konieczność uzyskania pozwolenia w-p nie pojawia się).

Przy tej okazji jednak rodzi się pytanie o kolejną możliwość interpretacji urzędniczej i wymagania bzdurnych i niepotrzebnych świstków.

Czy jest jakieś kryterium dot uznania obiektu za "dużą powierzchnię" wymagającą pozwolenia wodno-prawnego?

Dusia, niestety jesteś w błędzie. Pozwolenie wodno-prawne w moim przypadku (i rejonie) to radosna twórczość Marszałka (biurokracja) nie poparta przepisami (ustawą) ale zwykłym zaleceniem które rozesłał Marszałek:))

W momencie gdy dostałem wyłączenie z art 82 mam wszystko czego mi potrzeba:)

popatrz:

Stosuję tutaj odpowiednio:

Do wniosku o pozwolenie na budowę obejmującego inwestycje wskazane w art. 122 Prawa wodnego należy dołączyć również pozwolenie wodnoprawne. Organem właściwym w sprawie wydania pozwolenia wodnoprawnego jest, co do zasady, starosta, a w odniesieniu do inwestycji wskazanych w art. 140 ust. 2 Prawa wodnego – wojewoda. Pozwolenie to wydaje się – w formie decyzji administracyjnej – na czas ograniczony.

Art. 122. 1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pozwolenie wodnoprawne jest wymagane na:

1) szczególne korzystanie z wód,

2) regulację wód oraz zmianę ukształtowania terenu na gruntach przylegających do wód, mającą wpływ na warunki przepływu wody,

3) wykonanie urządzeń wodnych,

4) rolnicze wykorzystanie ścieków, w zakresie nieobjętym zwykłym korzystaniem z wód,

5) długotrwałe obniżenie poziomu zwierciadła wody podziemnej,

6) piętrzenie wody podziemnej,

7) gromadzenie ścieków oraz odpadów w obrębie obszarów górniczych utworzonych dla wód leczniczych,

8) odwodnienie obiektów lub wykopów budowlanych oraz zakładów górniczych,

9) wprowadzanie do wód powierzchniowych substancji hamujących rozwój glonów,

10) wprowadzanie do urządzeń kanalizacyjnych, będących własnością innych podmiotów, ścieków przemysłowych zawierających substancje szczególnie szkodliwe dla środowiska wodnego określone w przepisach wydanych na podstawie art. 45a ust. 1.

2. Pozwolenie wodnoprawne jest wymagane również na:

1) gromadzenie ścieków, a także innych materiałów, prowadzenie odzysku lub unieszkodliwianie odpadów,

2) wznoszenie obiektów budowlanych oraz wykonywanie innych robót,

3) wydobywanie kamienia, żwiru, piasku, innych materiałów oraz ich składowanie

- na obszarach bezpośredniego zagrożenia powodzią, jeżeli wydano decyzje, o których mowa w art. 40 ust. 3 (NIE DOTYCZY - moja inwestycja nie oddziaływuje znacząco na środowidko, przynajmniej to jest określone w projekcie, no i na zdrowy chłopski rozum też tak jest:) i w art. 82 ust. 3 pkt 1.(NIE DOTYCZY - moja inwestycja nie leży w strefie wezbrań powodziowych).

3. Pozwolenie wodnoprawne na wprowadzanie do ziemi ścieków innych niż wymienione w art. 39 ust. 2 pkt 1 może być udzielone, jeżeli wydano decyzję, o której mowa w art. 39 ust. 3.

4. Pozwolenia wodnoprawne na wprowadzanie ścieków do wód lub do ziemi albo do urządzeń kanalizacyjnych są wydawane z uwzględnieniem postanowień rozdziałów 1-4 w dziale IV tytułu III ustawy - Prawo ochrony środowiska.

Art. 40.

1. Zabrania się:

1) wprowadzania do wód odpadów, w rozumieniu ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (Dz. U. Nr 62, poz. 628), oraz ciekłych odchodów zwierzęcych,

2) spławiania do wód śniegu wywożonego z terenów zanieczyszczonych, a w szczególności z centrów miast, terenów przemysłowych, terenów składowych, baz transportowych, dróg o dużym natężeniu ruchu wraz z parkingami, oraz jego składowania na terenach położonych między wałem przeciwpowodziowym a linią brzegu wody lub w odległości mniejszej niż 50 m od linii brzegu wody,

3) lokalizowania na obszarach bezpośredniego zagrożenia powodzią inwestycji zaliczanych do przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko, gromadzenia ścieków, odchodów zwierzęcych, środków chemicznych, a także innych materiałów, które mogą zanieczyścić wody, prowadzenia odzysku lub unieszkodliwiania odpadów, w tym w szczególności ich składowania,

4) mycia pojazdów w wodach powierzchniowych oraz nad brzegami tych wód,

5) pobierania z wód powierzchniowych wody bezpośrednio do opryskiwaczy rolniczych oraz ich mycia w tych wodach,

6) używania farb produkowanych na bazie związków organiczno-cynowych (TBT) do konserwacji technicznych konstrukcji podwodnych.

2. Zakazy, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, nie dotyczą wykorzystywania gruzu, mas ziemnych oraz skalnych przy wykonywaniu robót związanych z utrzymywaniem lub regulacją wód, a także lokalizowania inwestycji gospodarki rybackiej.

3. Dyrektor regionalnego zarządu gospodarki wodnej może, w drodze decyzji, zwolnić od zakazu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, jeżeli wystąpi istotna potrzeba ekonomiczna lub społeczna, a zwolnienie nie spowoduje zagrożenia dla jakości wód w przypadku wystąpienia powodzi.

4. Przepisy ust. 1 pkt 3 i ust. 3 stosuje się odpowiednio do wysp oraz przymulisk, o których mowa w art. 18.

Art. 82. 1. Obszary bezpośredniego zagrożenia powodzią obejmują:

1) tereny między linią brzegu a wałem przeciwpowodziowym lub naturalnym wysokim brzegiem, w który wbudowano trasę wału przeciwpowodziowego, a także wyspy i przymuliska,

2) obszar pasa nadbrzeżnego w rozumieniu ustawy o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej,

3) strefę przepływów wezbrań powodziowych określoną w planie zagospodarowania przestrzennego na podstawie studium, o którym mowa w art. 79

ust. 2 Na obszarach bezpośredniego zagrożenia powodzią zabrania się wykonywania robót oraz czynności, które mogą utrudnić ochronę przed powodzią, w szczególności:

1) wykonywania urządzeń wodnych oraz wznoszenia innych obiektów budowlanych,

2) sadzenia drzew lub krzewów, z wyjątkiem plantacji wiklinowych na potrzeby regulacji wód oraz roślinności stanowiącej element zabudowy biologicznej dolin rzecznych lub służącej do wzmacniania brzegów, obwałowań lub odsypisk,

3) zmiany ukształtowania terenu, składowania materiałów oraz wykonywania innych robót, z wyjątkiem robót związanych z regulacją lub utrzymywaniem wód oraz brzegu morskiego, a także utrzymywaniem lub odbudową, rozbudową lub przebudową watów przeciwpowodziowych wraz z ich infrastrukturą.

ust 3. Jeżeli nie utrudni to ochrony przed powodzią, dyrektor regionalnego zarządu gospodarki wodnej może, w drodze decyzji, na obszarach, o których mowa w ust. 1:

1) zwolnić od zakazów określonych w ust. 2,

2) wskazać sposób uprawy i zagospodarowania gruntów oraz rodzaje upraw wynikające z wymagań ochrony przed powodzią,

3) nakazać usunięcie drzew lub krzewów.

4. Organem właściwym do wydania decyzji, o których mowa w ust. 3, dotyczących obszaru pasa nadbrzeżnego, jest dyrektor właściwego urzędu morskiego.

Art. 140. 1. Organem właściwym do wydawania pozwoleń wodnoprawnych, z zastrzeżeniem ust. 2, jest starosta, wykonujący to zadanie jako zadanie z zakresu administracji rządowej.

2. Wojewoda wydaje pozwolenia wodnoprawne:

1) jeżeli szczególne korzystanie z wód, wykonywanie urządzeń wodnych lub eksploatacja instalacji bądź urządzeń wodnych są związane z przedsięwzięciami lub instalacjami, o których mowa w art. 378 ust. 2 pkt 1 lit. a) i pkt 2 ustawy - Prawo ochrony środowiska,

1a) o których mowa w art. 122 ust. 1, jeżeli dotyczą korzystania z wód i wykonywania urządzeń wodnych w sztucznych zbiornikach wodnych usytuowanych na wodach płynących, będących przedsięwzięciem, dla którego sporządzenie raportu o oddziaływaniu na środowisko jest wymagane,

2) na wykonanie urządzeń wodnych zabezpieczających przed powodzią,

3) na przerzuty wody i wykonanie niezbędnych do tego urządzeń wodnych,

4) na wprowadzanie do wód powierzchniowych substancji hamujących rozwój glonów,

5) o których mowa w art. 122 ust. 2,

5a) na wydobywanie z wód powierzchniowych kamienia, żwiru, piasku oraz innych materiałów,

5b) na wprowadzanie do urządzeń kanalizacyjnych ścieków przemysłowych zawierających substancje szczególnie szkodliwe dla środowiska określone w przepisach wydanych na podstawie art. 45a ust. 1 pochodzących z eksploatacji instalacji związanej z przedsięwzięciami, o których mowa w pkt 1,

5c) wszystkie, o których mowa w art. 122, wymagane dla przedsięwzięcia, jeżeli jest organem właściwym do wydania jednego z tych pozwoleń,

5d) na wspólne korzystanie z wód, o którym mowa w art. 130, jeżeli jest organem właściwym do wydania pozwolenia wodnoprawnego dla jednego z zakładów,

6) jeżeli szczególne korzystanie z wód lub wykonanie urządzeń wodnych odbywa się na terenach zamkniętych w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo ochrony środowiska.

3. Organ właściwy do wydawania pozwolenia wodnoprawnego jest właściwy w sprawach stwierdzenia wygaśnięcia, cofnięcia lub ograniczenia tego pozwolenia, a także orzeczenia o przeniesieniu prawa własności urządzenia wodnego na własność właściciela wody.

Dusia, jesteś w błędzie. Ja mam tak samo jak Ty ustawę z 2001 r z uzupełnieniami z 2005 r. Z tych przepisów jasno wynika, że pozwolenie wodno-prawne nie jest mi do niczego potrzebne jeśli:

1) nie mam dużych powierzchni (jak parkingi utwardzone betonem) itp które mogą znacząco oddziaływać na środowisko,

2) nie mam zbiorników (nawet na mały zbiornik retencyjny 29 m już będzie potrzebne pozwolenie w-p istotne jest tutaj zastosowanie słowa "zbiornik" które jest wymienione w ustawie),

3) poprzednio trochę niewłaściwie zinterpretowałem:

1) gromadzenie ścieków, a także innych materiałów, prowadzenie odzysku lub unieszkodliwianie odpadów,

- na obszarach bezpośredniego zagrożenia powodzią, jeżeli wydano decyzje, o których mowa w art. 40 ust. 3 (NIE DOTYCZY - moja inwestycja nie oddziaływuje znacząco na środowidko, przynajmniej to jest określone w projekcie, no i na zdrowy chłopski rozum też tak jest:) i (a więc aby była konieczność ubiegania się o pozwolenie - muszą być oba wymienione warunki) w art. 82 ust. 3 pkt 1.(NIE DOTYCZY - moja inwestycja nie leży w strefie wezbrań powodziowych - Tutaj jest mój błąd, leży w strefie, ale już mam decyzję zwalniającą z zakazów - i w tej sytuacji tylko połowa wymagań do PW jest spełniona wobec czego nie mam obowiązku mieć PW - gdyby było "LUB" to był by taki obowiązek).

Jeszcze link dla Dusi - z aktualną ustawą prawo wodne z 2005 wraz ze zmianami:

http://www.eko.org.pl/lkp/prawo_html/prawo_wodne_jednolite2005.html

Tutaj jest jasno - czarno na białym w art 122:

Art. 122. 1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pozwolenie wodnoprawne jest wymagane na: (tutaj jest lista, która mnie nie dotyczy),

- na obszarach bezpośredniego zagrożenia powodzią, jeżeli wydano decyzje, o których mowa w art. 40 ust. 3 i w art. 82 ust. 3 pkt 1.

powtórzę może że nie dotyczy mnie art. 40 ust 3 a więc i cały ten art 122:)))

w tejże ustawie jest również określone jasno na co nie potrzeba pozwolenia:)

Art. 124. Pozwolenie wodnoprawne nie jest wymagane na:

1) uprawianie żeglugi na śródlądowych drogach wodnych,

2) holowanie oraz spław drewna,

3) wydobywanie kamienia, żwiru, piasku, innych materiałów oraz wycinanie roślin w związku z utrzymywaniem wód, szlaków żeglownych oraz remontem urządzeń wodnych,

4) wykonanie pilnych prac zabezpieczających w okresie powodzi,

5) wykonywanie urządzeń wodnych do poboru wód podziemnych na potrzeby zwykłego korzystania z wód z ujęć o głębokości do 30 m,

6) odwadnianie obiektów lub wykopów budowlanych, jeżeli zasięg leja depresji nie wykracza poza granice terenu, którego zakład jest właścicielem,

W ustawie określono ponadto:

Art. 41. 1. Ścieki wprowadzane do wód lub do ziemi w ramach zwykłego albo szczególnego korzystania z wód powinny być oczyszczone w stopniu wymaganym przepisami ustawy i nie mogą:

1) zawierać:

a) odpadów oraz zanieczyszczeń pływających,

b) dwuchloro-dwufenylo-trójchloroetanu (DDT), wielopierścieniowych chlorowanych dwufenyli (PCB), wielopierścieniowych chlorowanych trójfenyli (PCT), aldryny, dieldryny, endryny, izodryny, heksachlorocykloheksanu (HCH),

c) chorobotwórczych drobnoustrojów pochodzących z obiektów, w których leczeni są chorzy na choroby zakaźne,

2) powodować w tych wodach:

a) zmian w naturalnej, charakterystycznej dla nich biocenozie,

b) zmian naturalnej mętności, barwy, zapachu,

c) formowania się osadów lub piany.

2. Zabrania się rozcieńczania ścieków wodą w celu uzyskania ich stanu, składu oraz minimalnego procentu redukcji zanieczyszczeń zgodnego z przepisami.

3. Dopuszcza się wprowadzanie do wód lub do ziemi wód opadowych z przelewów kanalizacji deszczowej lub ścieków z przelewów burzowych komunalnej kanalizacji ogólnospławnej na warunkach określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 45 ust. 1 pkt 3.

Art. 45. 1. Minister właściwy do spraw środowiska, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki wodnej, określi, w drodze rozporządzenia:

1) substancje szczególnie szkodliwe dla środowiska wodnego, powodujące zanieczyszczenie wód, które powinno być eliminowane (wykaz I), oraz substancje szczególnie szkodliwe dla środowiska wodnego, powodujące zanieczyszczenie wód, które powinno być ograniczane (wykaz II),

2) metodyki referencyjne badania stopnia biodegradacji substancji powierzchniowoczynnych zawartych w produktach, których stosowanie może mieć wpływ na jakość wód,

3) warunki, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, w tym najwyższe dopuszczalne wartości zanieczyszczeń, oraz warunki, jakie należy spełnić w celu rolniczego wykorzystania ścieków, a także miejsce i minimalną częstotliwość pobierania próbek ścieków, metodyki referencyjne analizy i sposób oceny, czy ścieki odpowiadają wymaganym warunkom.

No i jak kochani? zmiana stanowiska?:)

te "i" "oraz" "przecinek" "myślnik" w powyższej ustawie - wszystko to jest ważne i powoduje określone konsekwencje...

Tak czy siak - radosna twórczość urzędników trwa w najlepsze:)