Agnicha 18.03.2002 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Jesienią ubiegłego roku postawiliśmy ściany i zalaliśmy strop. Przed zimą wilgoć nie miała możliwości odparować a i zima przyniosła dodatkowo opadów i wilgoci do ścian. Teraz od strony zachodniej (widocznie w tę stronę zacinał deszcz ponieważ ta ściana jest cała mokra) powstały białe naloty i zacieki, które wyglądają jak pleśń. Wiem, że można to skutcznie wyeliminować odpowiednim preparatem. Moje pytania:1. Jaki to preparat?2. Jak to zrobić?3. Czy komuś z was się to przydarzyło?będę wdzięczna za pomocpozdrowieniaAgnicha [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Agnicha1704 dnia 2002-03-18 09:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 18.03.2002 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Czy jesteś pewna, że jest to pleśń?Widziałem parę mokrych ścian z Porothemu i według mnie to nie będzie pleśń ale coś od wapna chociaż mogę się mylić. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 18.03.2002 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Może to faktycznie nie jest pleśń? Ja mam na bloczkach betonowych biały nalot po zimie ale po bliższych oględzinach wyszło mi że na 100% to nie pleśń tylko coś z zaprawy (może wapno?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 18.03.2002 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 18.03.2002 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Dzięki Kochani, ale w części pustaków (zacieki) jest to myślę właśnie to coś z zaprawy, ale część ma pleśń - białe, miękkie, narośnięte na 3 mm grubości - biała pleśń (lub inny grzyb), ale tego jestem pewna - poza tym pustak wokół tego miejsca zrobił się czarny - to na pewno grzyb. Mam tego na kilku pustakach i to głównie na pustakach ze świdnicy (tych, które opisywałam jako gorsze) - nie wiem czy będę składać reklamacje - muszę najpierw dowiedzieć się, czy to normalne i na wszelki wypadek jak to usuwać.pozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 18.03.2002 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 18.03.2002 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 i co mam zrobić ???????/ :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 18.03.2002 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Widziałem dzisiaj preparat do czyszczenia cegieł (w tym chyba odgrzybianie) firmy PUFAS. Mogę sprawdzić dokładniej, ale i tak musisz pewnie poczekać najpierw aż ściana wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 18.03.2002 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Bardzo proszę empi - faktycznie z tym odgrzybianiem zamierzam czekać do końca sierpnia - przez lato musi wyschnąć, ale muszę to zrobić przed montażem więźby żeby (nie daj Boże!!!) nie przeniosło sie na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 18.03.2002 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 tak sobie myślę ,że to nie jest pleśń tylko jakieś związki soli rozpuszczalnych.Hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 19.03.2002 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Raczej trzeba poczekać aż wyschnie (u nas piękna pogoda więc nie potrwa to długo -Trójmiasto) i dopiero wtedy zabierać się za pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 19.03.2002 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Mam zamiar poczekać - ale starategię działania muszę ustalić wcześniej - a przede wszystkim musze rozpoznać wroga. Myślę, że poza związkami soli wychodzącymi na pustak - mam też pleśń - na prawdę to wygląda jak pleśń. Bo powiedzcie czy sól na pustaku może narosnąć na grubość dobrych kilku milimetrów i być miękka w dotyku? Sól jest twarda i kruszy się gdy się je dotknie - jesli już wyrośnie na taką grubość. Ta narośl jest miękka "jak kaczuszka" dokładnie w dotyku jest jak materiał pluszowy - stąd moje podejrzenie, że jest to grzyb. uuuuuuuu - a u nas słońce było tylko wczoraj a dziś znów pada - ja sie zastrzelę - przecież porotherm to dobry materiał RATUJCIE!!!! Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 19.03.2002 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Nie wiem czy to Cię pocieszy ale właśnie zaczęło lać. Myślę że ten nalot dobrze byłoby zeskrobać i potem taką ścianę pomalować czymś odkażającym. Niestety nie znam nazw takich preparatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 19.03.2002 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Zachar podpadasz - miel;iście mi pomóc a nie załamywać och ja biedna, nikt nic nie wie, nie pomoże W każdym razie Zachar - dzięki za checi może ktoś zna nazwy odpowiednich preparatów. Agnicha P.S. Właśnie wyszło słońce - po całym deszczowym poranku - o widzę światełko w tunelu - jest nadzieja... Żarty, żartami, ale czy napradę nie ma nikogo, kto mógłby mi pomóc? Gdzie jest ketiso, gdzie budowlaniec .....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 19.03.2002 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Sól może być miękka, zwłaszcza wtedy kiedy jest wieloskładnikowa. Tu może być cała masa związków chemicznych. I wcale nie musi być wtedy rozpuszczalna, co byłoby testem najprostszym. Szkoda, że tak daleko jesteś od Łodzi, bo obejrzałabym tę Twoją hodowlę pod mikroskopem i byłoby wiadomo, czy to żyjątka czy nie. A może masz kogoś znajomego (np. szkoła jakaś), kto mógłby wrzucić na szkiełko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 19.03.2002 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 czy nie otrzymałaś Agnicha wczoraj prywatnej, bo wysyłałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 20.03.2002 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Luśka - może to nie głupi pomysł - spróbuję obejrzeć to pod mikroskopem - pójdę do mojej starej szkoły i zobaczę cio to? Ketiso - wiadomość otrzymałam - odzebrałam dzisiaj rano - wielkie dzięki!!! Jestem Ci dozgonnie wdzięczna. Pozdrowienia Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 20.03.2002 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 AGNICHA - znalazłem coś co może ci pomóc na te grzybki, czy pleśnie zajżyj na http://www.e-dach.pl/main1/article.php?sid=107 lub http://www.altax.com.pl/main.php3?dp=8 Firma ALTAX preparat Boramon.Podobno zwalcza grzyby i pleśnie. PozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 20.03.2002 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Dziękuję bardzo Piotr - już zaglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 20.03.2002 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Agniecha jeśli zdecydujesz się na preparat z firmy Altax, to zadzwoń do nich i spytaj gdzie mozna kupić w twojej okolicy ten produkt. Ja kupiłem altaxin na dechy na ogordzenie - jestem bardzo zadowolony, ale sprzedawany jest tylko chyba w trzech punktach w Trójmieście. Nie jest to bardzo popularny produkt, więc w każdym sklepie budowlanym czy chemicznym tego nie dostaniesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts