Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ple?? na porothermie

Recommended Posts

Jesienią ubiegłego roku postawiliśmy ściany i zalaliśmy strop. Przed zimą wilgoć nie miała możliwości odparować a i zima przyniosła dodatkowo opadów i wilgoci do ścian. Teraz od strony zachodniej (widocznie w tę stronę zacinał deszcz ponieważ ta ściana jest cała mokra) powstały białe naloty i zacieki, które wyglądają jak pleśń. Wiem, że można to skutcznie wyeliminować odpowiednim preparatem.

Moje pytania:

1. Jaki to preparat?

2. Jak to zrobić?

3. Czy komuś z was się to przydarzyło?

będę wdzięczna za pomoc

pozdrowienia

Agnicha

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Agnicha1704 dnia 2002-03-18 09:04 ]

Dzięki Kochani, ale w części pustaków (zacieki) jest to myślę właśnie to coś z zaprawy, ale część ma pleśń - białe, miękkie, narośnięte na 3 mm grubości - biała pleśń (lub inny grzyb), ale tego jestem pewna - poza tym pustak wokół tego miejsca zrobił się czarny - to na pewno grzyb. Mam tego na kilku pustakach i to głównie na pustakach ze świdnicy (tych, które opisywałam jako gorsze) - nie wiem czy będę składać reklamacje - muszę najpierw dowiedzieć się, czy to normalne i na wszelki wypadek jak to usuwać.

pozdrowienia

Agnicha

Mam zamiar poczekać - ale starategię działania muszę ustalić wcześniej - a przede wszystkim musze rozpoznać wroga.

Myślę, że poza związkami soli wychodzącymi na pustak - mam też pleśń - na prawdę to wygląda jak pleśń. Bo powiedzcie czy sól na pustaku może narosnąć na grubość dobrych kilku milimetrów i być miękka w dotyku? Sól jest twarda i kruszy się gdy się je dotknie - jesli już wyrośnie na taką grubość. Ta narośl jest miękka "jak kaczuszka" :grin: dokładnie w dotyku jest jak materiał pluszowy - stąd moje podejrzenie, że jest to grzyb. :cry:

uuuuuuuu - a u nas słońce było tylko wczoraj a dziś znów pada - ja sie zastrzelę - przecież porotherm to dobry materiał :cry:

RATUJCIE!!!!

Agnicha

:evil: Zachar podpadasz - miel;iście mi pomóc a nie załamywać

och ja biedna, nikt nic nie wie, nie pomoże :cry:

W każdym razie Zachar - dzięki za checi :grin:

może ktoś zna nazwy odpowiednich preparatów.

Agnicha

P.S.

Właśnie wyszło słońce - po całym deszczowym poranku - o widzę światełko w tunelu - jest nadzieja...

Żarty, żartami, ale czy napradę nie ma nikogo, kto mógłby mi pomóc? Gdzie jest ketiso, gdzie budowlaniec .....?

Sól może być miękka, zwłaszcza wtedy kiedy jest wieloskładnikowa. Tu może być cała masa związków chemicznych. I wcale nie musi być wtedy rozpuszczalna, co byłoby testem najprostszym. Szkoda, że tak daleko jesteś od Łodzi, bo obejrzałabym tę Twoją hodowlę pod mikroskopem i byłoby wiadomo, czy to żyjątka czy nie. A może masz kogoś znajomego (np. szkoła jakaś), kto mógłby wrzucić na szkiełko?

Agniecha jeśli zdecydujesz się na preparat z firmy Altax, to zadzwoń do nich i spytaj gdzie mozna kupić w twojej okolicy ten produkt.

Ja kupiłem altaxin na dechy na ogordzenie - jestem bardzo zadowolony, ale sprzedawany jest tylko chyba w trzech punktach w Trójmieście.

Nie jest to bardzo popularny produkt, więc w każdym sklepie budowlanym czy chemicznym tego nie dostaniesz.

Pozdrawiam