Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekologiczna energia

Recommended Posts

Witam!

Za rok chcę dokończyć dom. Pytanie dotyczy systemu ogrzewania, ciepłą wodę oraz energie. Zależy mi na ekologicznym rozwiązaniu.

1. Jakie mam dzis opcje, konkretne przykłady (zestawy, modele, cennik) oraz 2. czy orientujecie się czy szykują się jakieś nowiny w najbliższym czasie?

Pozdrawiam

Ekologiczne w mojej opinii jest zerowe emisji spalin. Czy to będzie palenie węglem, peletami czy nawet drewnem.

Sądze iż tylko energia słoneczna oraz wiatrowa są odpowiednie. Lecz brakuje informacji...

tyle, że baterie słoneczne musisz montować na Saharze, a wiatraki w okoliczch ryczących czterdziestek.

I stamtąd podciągnąć kable...

tyle, że baterie słoneczne musisz montować na Saharze, a wiatraki w okoliczch ryczących czterdziestek.

I stamtąd podciągnąć kable...

No ale nawet w polskich warunkach można energią słoneczną wspomagać ogrzewanie czy klimatyzację (tzw. komin słoneczny). :)

zero emisji to tez geotermia, 80% Polski leży na ciepłych źródłach, najbardziej znany przykład to Uniejów, koszt odwiertu to 18 mil dla radia Maryja albo 2 mil dla politechniki łódzkiej

Wszystko fajnie,ale koszty wynikajace w Uniejowie dla odbiorcy sa wysokie, więc większość mieszkańców Uniejowa ma własne piece. :lol:

Gość ZW
Pompa ciepła, solary, wiatraki, a reku, co to jest??

Mieszkam w Zielonej Górze (winogronkowe miasto). Budować się zaczne w tym roku.

Chcę blisko zerowych opłat oraz czyste emisje spalin.

Móze jakiś zestawik, miks?

Poczytaj o domu pasywnym, który w teorii spełni w 100% Twoje wymagania.

pozdrawiam

Pompa ciepła, solary, wiatraki, a reku, co to jest??

Mieszkam w Zielonej Górze (winogronkowe miasto). Budować się zaczne w tym roku.

Chcę blisko zerowych opłat oraz czyste emisje spalin.

Móze jakiś zestawik, miks?

Poczytaj o domu pasywnym, który w teorii spełni w 100% Twoje wymagania.

pozdrawiam

Hehe nie wspominając i emisjach, które towarzyszyły wytworzeniu tej super grubej i fajnej wastry docieplneń i innych takich ;)

Proponowałbym rozsądnie (ale bez przesady) zaizolowany cieplnie dom + pompa ciepła na pionowych odwiertach, ogrzewanie podłogowe po całości domu.

Moim zdaniem - w miarę dobry kompromis ekologiczno/finansowy.

W całym szaleństwie zwracać trzeba uwagę, że generalnie:

1. Więcej wydasz na starcie - mniej będziesz płacił potem (ale nie zawsze :D )

2. Im bardziej "ekologiczny" chcesz być tym drożej będzie Cię to kosztować (na szczęście też nie zawsze :D :D )

Za układ pompy ciepła + odwierty o mocy około 10 kW (odpowiedni dla domu nieco powyżej 200 m2 pow.) dasz m/w 80.000-100.000 - Wszystko pod klucz: odwierty, pompa, instalacja, 100% podłogówki, wylewki. Można pewnie i taniej. Sama pompa - około 20000-30000.

Rekuperator - moim zdaniem ekonomicznie póki co wątpliwy. Miałem zamiar zamontować u siebie, ale przeliczyłem to i owo i póki nie stanieją (a powinny) to nie kupię.

Solary - podobnie, za wysoki koszt względem osiąganych oszczędności i trwałości. Poczekam, aż będą tańsze. No i dobrze jak masz pole, a nie las. A ja akurat lubię drzewa i ich nie wytnę.

Rozsądny wydaje się jeszcze być układ z gruntowym wymiennikiem ciepła + wentylacja mechaniczna. Trochę kosztuje, ale daje jednak wyższy komfort i dość wymierne oszczędności. Nie mam i raczej mieć nie będę - ale chyba trochę żałuję, że nie pomyślałem o tym.

Gość ZW
...

Hehe nie wspominając i emisjach, które towarzyszyły wytworzeniu tej super grubej i fajnej wastry docieplneń i innych takich ;)

sacro poszukuje domu który teraz nie emituje spalin.

Jeśli rozszerzysz to wymaganie żeby przy produkcji części do tego domu nie powstały zanieczyszczenia, to zapomnij o: pompie ciepła, wiatraku, rekuperatorze i solarach. Zostaje szałas z gliny i słomy ogrzewany na chrust z lasu

:roll:

...

sacro poszukuje domu który teraz nie emituje spalin.

Jeśli rozszerzysz to wymaganie żeby przy produkcji części do tego domu nie powstały zanieczyszczenia, to zapomnij o: pompie ciepła, wiatraku, rekuperatorze i solarach. Zostaje szałas z gliny i słomy ogrzewany na chrust z lasu

:roll:

Tak też można : http://forum.muratordom.pl/post1714091.htm#1714091 :).

Proponowałbym rozsądnie (ale bez przesady) zaizolowany cieplnie dom + pompa ciepła na pionowych odwiertach, ogrzewanie podłogowe po całości domu.

Moim zdaniem - w miarę dobry kompromis ekologiczno/finansowy.

W całym szaleństwie zwracać trzeba uwagę, że generalnie:

1. Więcej wydasz na starcie - mniej będziesz płacił potem (ale nie zawsze :D )

2. Im bardziej "ekologiczny" chcesz być tym drożej będzie Cię to kosztować (na szczęście też nie zawsze :D :D )

Za układ pompy ciepła + odwierty o mocy około 10 kW (odpowiedni dla domu nieco powyżej 200 m2 pow.) dasz m/w 80.000-100.000 - Wszystko pod klucz: odwierty, pompa, instalacja, 100% podłogówki, wylewki. Można pewnie i taniej. Sama pompa - około 20000-30000.

Rekuperator - moim zdaniem ekonomicznie póki co wątpliwy. Miałem zamiar zamontować u siebie, ale przeliczyłem to i owo i póki nie stanieją (a powinny) to nie kupię.

Solary - podobnie, za wysoki koszt względem osiąganych oszczędności i trwałości. Poczekam, aż będą tańsze. No i dobrze jak masz pole, a nie las. A ja akurat lubię drzewa i ich nie wytnę.

Rozsądny wydaje się jeszcze być układ z gruntowym wymiennikiem ciepła + wentylacja mechaniczna. Trochę kosztuje, ale daje jednak wyższy komfort i dość wymierne oszczędności. Nie mam i raczej mieć nie będę - ale chyba trochę żałuję, że nie pomyślałem o tym.

Wreszcie ktoś logicznie się wypowiedział.W miarę ocieplony dom i pompa ciepła.Reku daje komfort świeżego powietrza i podobno oszczędności ( wiele bitew na forum ),solary komfort ciepłęj wody latem itp,itd.Można wejsć w dom 3 litrowy czyli prawie wyskrobać sobie dom w bloku styropianu ale to tez kosztuje.Chodzi zeby nie przeginać pały w żadną stronę.Oszczędzanie energii jest wielopoziomowe -bo co z dobrze ocieplonego domu jak zamontujesz w nim 40 halogenów po 50 W każdy, 2 komputery,suszarkę,sprzet klasy energetycznej B ( bo tańszy ),2 plazmy 50" itp.Myśl na kazdym kroku i szukaj złotego środka.

w dobrze ocieplonym domu (3 litrowym) o niezbyt przesadnej wielkości (do 200m2) pompa ciepła nie ma sensu ekonomicznego. Nakłady poniesione na system grzewczy zwrócą się po ....dziestu latach. No chyba że ktoś lubi. Proste do policzenia:

30 kwh/m2/rok*200m2= 6000 kWh energi potrzebnej do ogrzania domu.

Koszt ogrzewania w sezonie / koszt inwestycji

pompą ciepła (0,08 zł/kWh) = 480 zł / 40 tys

gazem ziemnym (0,15/kwh) =900 zł /30 tys

prąd (0,30 zł/kwh - mieszana taryfa dzienna i nocna) 1800 zł. / 5 tys (konwektory - ogzrewanie niecentralne)

Ech, mam wrażenie, że pompa ciepła będzie znacznie droższa od kotła niż te wspomniane 10 000 PLN...

To są jakieś szacunki. Drozsza może nie, bo odpada ci komin i przyłącze gazowe. Zresztą moc grzewcza potrzebna dla takiej chałupy to jakis 3-4 kW. A małe pompki nie są przesadnie drogie.

Masz rację. Ja stwierdziłem, że w obu przypadkach potrzebna jest instalacja CO a różnica w cenie samego źródła ciepła nie jest tak mała, zwłaszcza że trzeba doliczyć koszt dolnego źródła w pompie ciepła. Jak doliczyć komin i przyłącze to może to tak wyjść...