Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiata a granica dzialki

wadziu

Recommended Posts

Siwy będę się jednak upierać przy swoim:

jeśli ustawodawca napisał do 4 stanowisk włącznie - czyli (od 1 do 4)

a nie tylko 4 stanowiska.

paragraf 19 ( nie 18 mój błąd) tego rozporządzenia mówi o miejscach postojowych również zadaszonych ( według mnie ewidentnie wiata na samochód)

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stan prawny na dziś jest taki, że zgodnie z literalnym odczytem zapisu, ustawodawca wyraźnie napisał, że dotyczy to 4 stanowisk. Zwróć uwagę na konstrukcję następnego zapisu „5 -60 stanowisk włącznie”. Tu określono też dolną granicę – czego w naszym przypadku brakuje. Biorąc pod uwagę, całość konstrukcji tego ustępu, to interpretacja, że ten zapis dotyczy tylko 4 stanowisk, jest logiczna.

Zapewne intencja ustawodawcy była inna (co znalazło odzwierciedlenie w noweli), ale literalne odczytywanie obowiązującego dziś zapisu, skłania właśnie do takiej interpretacji.

Nowela:

w § 19:

a) ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

„1) 7 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,”,

b) ust. 2 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

1) 3 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,”;

zmiana na czerwono

Gdyby było inaczej, to po co nowela w tym zakresie?

• 2 months później...
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

PAR 19 1. Odległosc wydzielonych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczen

przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania

zbiorowego,

Witam.

A propos powyższego cytatu i przepisu. Czy ktoś spotkał się z dylematem w jaki sposób jest interpretowany ów paragraf 19. Czy chodzi o 7 metrów od okien sąsiedniego budynku mieszkalnego, czy 7 metrów od okien mojego własnego, dopiero planowanego domu?

Przyznam, że napotkałem na ten problem przy uzgadnianiu planu zagospodarowania działki. Jeśli przyjąć wariant z moim budynkiem, to niestety leżę, nie mam gdzie zorganizować tych miejsc postojowych, choć przecież i tak będę parkował pod swoim oknem.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek informację.

• 3 weeks później...

Witam,

przeczytałam cały wątek i już nic nie wiem :roll:

Chciałabym postawić wiatę/składzik na drewno bezpośrednio przy granicy z działką sąsiada. Czy dobrze rozumiem, że jeśli to będą tylko cztery słupki i daszek (jeszcze jakaś płyta betonowa na podłożu) to mogę postawić to w granicy? I czy trzeba to zgłaszać? Jeśli trzeba zgłosić, to jak to nazwać? Składzik na narzędzia? - mogę tam sobie obok drewna taczkę postawić....

Tak brzmi odpowiedni przepis:

4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednia działka budowlana lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.

(pogrubienie moje)

Przepis ten znalazłem na stronie PINB w Poznaniu:

http://www.pinb.poznan.pl/index.php/co-powinien-wiedzienwestor-mainmenu-27/75-informacja-dla-inwestorow-zmiany-warunkow-budowy-i-sytuowania-budynkow

Tekst rozporządzenia np. tu

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2009/0461.htm

Przydałby się tekst ujednolicony, ale nie znalazłem w Internecie.

Wyciągam z tego wniosek, że można postawić garaż w granicy działki, o ile ma długość co najwyżej 5,5 m i wysokość do 3m.

Dzwoniłem jeszcze do Urzędu Gminy i można to robić na zgłoszenie, ale jeśli będzie w granicy działki to urząd to może podważyć, bo potrzebna jest zgoda sąsiada.

Pozdrawiam,

To ja jeszcze 3 grosze o wiacie (w i a c i e, którą jak wiadomo wiatą nie nazywamy, bo urzędy mają alergię na słowo wiata, która to urzędowo jest w 99% obiektem otwartym i musi być 4 m od granicy, blabla). Znów robiłam podchody do starostwa w sprawie zgłoszenia. Mur i beton jak był tak jest. W Poznaniu nie da rady, od razu mówią, że nie przejdzie i nie ma co zgłaszać. Jakby to była "szopka"/wiata zabudowana, to 3 metry, a jak altanka, czy cokolwiek jak zwał tak zwał - otwarta, to 4 m. Koniec. Amen. Co gorsza, jak z mapki działki i opisu będzie wynikało, że taka altanka jest bezpośrednio przy domu, to jest to rozbudowa budynku mieszkalnego, czyli pozwolenie, kierownik itd, itp. Amen. Pozwolenia i tak nie dadzą, bo 3 m i tak w kółko macieju.

Sąsiad nie widzi przeszkód na całe szczęście, ale co będzie jak to sprzeda i ktoś nowy będzie miał inne zdanie? I jeszcze sory, że spytam, o co chodzi z tą zgodą sąsiada? W urzędzie nie ma to znaczenia. Sprawa jest jasna, zgody nie dadzą, bo nie wolno. Jest tylko pytanie, czy robi się później jakiś urzędowy spis z natury lub porównanie z planem/warunkami/pozwoleniami?

No tak mnie to męczy, bo niestety taka wiata/altana to tania nie jest i co potem? Normalnie się cykam. Albo ciągle trafiam na "niewłaściwą" panią urzędniczkę

:roll:

Pzdr

E.

W każdej wersji Rozporządzenia WT par.12 zawsze dotyczył BUDYNKÓW – czyli zgodnie z PB:

2) budynku – należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale

związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych

oraz posiada fundamenty i dach;

Jeśli budowla nie spełnia któregoś z przedstawionych wymagań, to nie jest budynkiem, tylko obiektem budowlanym, a ten nie podlega ograniczeniom paragrafu 12 dotyczącym odległości od granicy. Nie wypełnia również zastrzeżeń wynikających z par.271-273.

Ale inny zapis w noweli (obowiązującej) określa dla takiej budowli (taras) przez analogię:

5. Odległosc od granicy z sasiednia działka budowlana nie mo_e byc mniejsza ni_:

1) 1,5 m do okapu, gzymsu, balkonu lub daszku nad wejsciem, a tak_e do takich czesci

budynku jak galeria, taras, schody zewnetrzne, pochylnia lub rampa,

i jest to raczej nie do „przeskoczenia”.

To ja jeszcze 3 grosze o wiacie (w i a c i e, którą jak wiadomo wiatą nie nazywamy, bo urzędy mają alergię na słowo wiata, która to urzędowo jest w 99% obiektem otwartym i musi być 4 m od granicy, blabla).

A co powiesz na to:

http://forum.muratordom.pl/wiata-zadaszenie-altanka,t164216.htm

i na to:

http://forum.muratordom.pl/przydomowa-oranzeria,t74719.htm

Jakie 4 metry?? No i tu też ciekawie jest temat podany:

http://forum.muratordom.pl/wiata-wolnostojaca,t164987.htm

• 3 months później...

2. Odległosc wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może byc mniejsza niż:

1) 3 m - w przypadku 4 stanowisk włacznie,

2) 6 m - w przypadku 5-60 stanowisk włacznie,

3) 16 m - w przypadku wiekszej liczby stanowisk

Odległość od działki budowalnej należy zachować , od działki drogowej nie musicie . :)

• 1 month później...

Co do odległości wiaty od granicy to regulują to przepisy z

"ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

W § 2. 1. jest napisane:

Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu i budowie, w tym także odbudowie, rozbudowie, nadbudowie, przebudowie oraz przy zmianie

sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych

i podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków, (...)

Rozdział 1

Usytuowanie budynku (...)

3. Jeżeli z warunków, o których mowa w ust. 1 oraz w § 13, 60 i 271, nie wynikają inne wymagania, odległości zabudowy od granicy działki budowlanej powinny wynosić co najmniej:

1) przy równoległym do granicy sytuowaniu ściany budynku:

a) z otworami okiennymi lub drzwiowymi — 4 m,

b) bez otworów okiennych lub drzwiowych — 3 m,

Trudno powiedzieć czy wiata to budowla nadziemna bo definicji tego nie znalazłem, a z drugiej strony rozporządzanie które się stosuje mówi o usytuowaniu budynku - a wiata to budowla.

Zirytowany tym bałaganem zadzwoniłem do ministerstwa infrastruktury i zapytałem wprost. Otrzymałem informację że te przepisy stosują się również do wiaty i czegokolwiek zadaszonego. Np czy postawie sobie tam stolik czy będę trzymał kosiarkę czy samochód, ponieważ budowla spełnia funkcję użytkową budynku i kropka.

Więc jeżeli jest to możliwe to oczywiście bezpiecznie jest zachować te 3 m ( 4 m jeżeli ściana ma okna) lub mieć zgodę sąsiada. Praktyka pokazuje że panie w urzędach też nie specjalnie wiedzą co robić, jednak one o tym decydują.

Garść informacji, wzór podania, prawo budowlane i rozporządzenie ministra infrastruktury (które reguluje tą sprawę) możesz znaleźć tu http://bbrzeski.w.interia.pl/wiata.html

1. Cytujesz zapisy, które straciły aktualność około 6 lat temu (była nowela z 2004r i późniejsze)

2. Paragraf 12 dotyczy budynków i ni jak nie ma miejsca na inną interpretację.

3. Nie ma również „instytucji zgoda sąsiada”

4. Obecnie obowiązujące przepisy dopuszczają dla budynków gospodarczych i garaży usytuowanie bezpośrednio przy granicy lub w odległości 1,5m od niej. Nie powoduje to wszczęcia procedury „obszaru oddziaływania”.

5. Z analogi wynika, że wystarczy w wiacie zapodać „jakąś” ściankę przy granicy bez otworów okiennych i drzwiowych – i sprawa bezdyskusyjna

6. Rozmawiałeś z „kimś” z ministerstwa, i wychodzi na to, że niezbyt kompetentnym – może portier?

sSiwy12 - sorry ale dla mnie portier z mnisterstwa jest wyżej postawioną osobą w ministerstwie niż ty.. Sam napisałeś, które to rozporządzenie to reguluje - zobacz trochę wyżej. Ja prawnikiem nie jestem jak większość odwiedzających to forum. Szukam prawdy i staram się podzielić tym co sam się dowiedziałem.

A więc były zmiany w rozporządzeniu:

13 luty 2003 (Dz. U z 2003r, Nr 33, poz. 270)

7 kwietnia 2004 (Dz. U z 2004r, Nr 109, poz. 1156

12 kwietnia 2009 (Dz.U. z 2009r. Nr 56 poz. 461)

Teraz brzmi to tak:

"§ 12. pkt 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60, 271 i 273 lub przepisów odrębnych nie wynikają inne wymagania, budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z sąsiednią działką budowlaną w odległości nie mniejszej niż:

1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,

2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.

Wg portiera z ministerstwa całe rozporządzenie (zgodnie § 2. pkt 1.) stosuje się także do budowli spełniających funkcje użytkowe budynków a taką budowlą jest wiata. I owe 3 i 4 metry stosuje się również przy wiacie w zależności czy w ścianie przy graniczy są okna lub drzwi.

W nowelizacji z 2009 r doszedł wspominany zapis ale warunkowy:

"4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych."

To śmieszne ale jeżeli wiata nie mia ściany? Należy stosować przepisy mówiące o tych 3 i 4 m.

Wniosek. Chcesz wybudować wiatę blisko granicy działki: musi być ściana bez okien, nie może być wyższa niż 3 m i nie dłuższa niż 5,5 m. Jeżeli ma być większa to niestety odległość od granicy 3 lub 4 m.

No i nie ma oczywiście instytucji zgody sąsiada. Dobrze po prostu aby sąsiad nie podkablował, że wybudowałeś coś większego i nie nasłał jakiejś kontroli. Praktyka w moim mieście pokazuje, że starostwo po wydaniu zezwolenia nie kontroluje czy postawiona wiata w 100% zgadza się ze zgłoszeniem.

Chcesz dyskutować? Moim portierem była Pani naczelnik Dep. Rynku Bud. i Tech. Wydział Przepisów Budowlanych. Odbierają telefony można zadzwonić i porozmawiać.