Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki a ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

W części pomieszczeń, tj.kuchnia, łazienki korytarze zastosowałem ogrzewanie podłogowe.Cała reszta tradycyjnie kaloryfery.Instalator doradza mi, aby wylewki nad pomieszczeniami z ogrzewaniem podłogowym robić z mieszanki o półpłynnej konsystencji, lub do półsuchej zaprawy dodawać uplastyczniacz(chyba chodzi o jakiś plastyfikator)Ma to jakiś sens???

I jeszcze jedno - co dawać na dylatacje wokoło ściany, styropian 1-2 cm,piankę PU czy moze jeszcze coś innego????

Tak, koniecznie plastyfikator. U mnie sypali pólsucha mieszankę i dawali wszędzie plastyfikator, a w pomieszczeniach z podłogówką taki przeznaczony do tego celu (22 zł za pięć litrów). PAMIĘTAJ o zbrojeniu! ja zapomniałem, na szczęście ekipa miała z sobą i sprzedali.

Dylatacje, kazdy materiał piankowaty, ale w pomieszczeniach z podłogowym min 1cm.

Teoretycznie w kazdej wylewce końcowej wymagane jest zbrojenie, ale w praktyce, jeżeli jest 6 cm betonu lub więcej, to mozna sobie darować. Lecz jeżeli masz położoną instalacje ogrzewania podłogowego wodnego, należy położyć w tej wylewce zbrojenie. Wystarczy drut fi 3 co 20 cm. Są dostępne gotowe, b. tanie siatki z drutu trójki. (ok 3 zł za m2)

Warto też zastanowić się nad takim zbrojeniem w kotłowni, pod kominkiem i w miejscach gdzie są przewidziane ciężkie sprzęty.

Pozdrawiam

dylatacje są konieczne

daje się je jak

powierzchnia przekracza 30m2

jak długość boku jest większa niż 8m

jeśli długość jest większa niż 2x szerokość

jeśli są gwałtowne zmiany przekroju poprzecznego

jeśli są gwałtowne zmiany powierzchni (krawądzie ścian

WSZYSTKO OK POZA MAŁYMI NIUANSAMI

http://www.zaremba.com.pl

0603749833

Gość uszek
Trzeba pamietać, aby odzielić styropianem gr. 1cm miejsca, ktore będa ogrzewane od miejsc, gdzie tego ogrzewania nie będzie. Jężeli ktoś planuje ogrzewanie podłogowe np. tylko w łazience to w miejscu gdzie się ono kończy tj próg łazienki i korytarza należy położyć delatacje ze steropianu 1cm. Sytuacja podobna w przypadku kuchni. Jezli ktos ma kuchnie i jadalnię otwartą (jak u mnie) to nalży odzielić od siebie część podłogi ogrzewanej od tej nieogrzewanej. Trzeba zrobic to dłatego że wystepują inne naprężenia i inna rozszeżalność w podłodze ogrzewanej niż w podłodze "zimnej". Dobrze też dać trochę mocniejszy beton w miejsce gdzie będzie ogrzewana podłoga. Wszystko to co napisałem odnosi sie do ogrzewania podłogowego elektrycznego nie będącego jedynym ogrzewaniem w domu.

Czy każda wylewka nad ogrzewaniem wodnym podłogowym musi być zbrojona? U mnie są takie warstwy (jeszcze w projekcie) idąc od dołu:

chudziak 5cm

płyta żelbetowa 12 cm (zbojenie siatką o oczkach 20cm/20 cm)

izolacja przeciwwilgociowa

styropian 2x5 cm

rolljet (Purmo) 2,5 cm

jastrych 7 cm. I mam pytanie - czy ten jastrych ma być jeszcze zbrojony? W projekcie nie ma słowa na ten temat. A może zastosować owe włókna ("zbrojenie rozproszone") czy w moim przypadku to konieczny czy zbędny wydatek?

Pozdrawiam,

gaga2

• 4 weeks później...
pod ogrzewanie podłodowe daj:

1 plastyfikator np: flux-2, purmo, betokan, trikosal

2 zbrojenie: maty zgrzewane z drutu fi 3 o oczkach 15x15 lub 10x10

3 może być też dane włókno zbrojeniowe fibermesh, mikrobet lub inne włokno jako zbrojenie rozproszone.

Czy sa wsród Państwa inwestorzy, którzy praktycznie zastosowali ww.wynalazki z pkt.3. Czy podczas zacierania wylewki nie ma problemów.

Czy pomimo zastosowania tych produktów wylewki pękały...itp,itd.

Ryszard