joogjan 02.09.2003 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 W części pomieszczeń, tj.kuchnia, łazienki korytarze zastosowałem ogrzewanie podłogowe.Cała reszta tradycyjnie kaloryfery.Instalator doradza mi, aby wylewki nad pomieszczeniami z ogrzewaniem podłogowym robić z mieszanki o półpłynnej konsystencji, lub do półsuchej zaprawy dodawać uplastyczniacz(chyba chodzi o jakiś plastyfikator)Ma to jakiś sens???I jeszcze jedno - co dawać na dylatacje wokoło ściany, styropian 1-2 cm,piankę PU czy moze jeszcze coś innego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlatyg 02.09.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Tak, koniecznie plastyfikator. U mnie sypali pólsucha mieszankę i dawali wszędzie plastyfikator, a w pomieszczeniach z podłogówką taki przeznaczony do tego celu (22 zł za pięć litrów). PAMIĘTAJ o zbrojeniu! ja zapomniałem, na szczęście ekipa miała z sobą i sprzedali.Dylatacje, kazdy materiał piankowaty, ale w pomieszczeniach z podłogowym min 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 02.09.2003 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 przepraszam ale o co chodzi z tym zbrojeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlatyg 03.09.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Teoretycznie w kazdej wylewce końcowej wymagane jest zbrojenie, ale w praktyce, jeżeli jest 6 cm betonu lub więcej, to mozna sobie darować. Lecz jeżeli masz położoną instalacje ogrzewania podłogowego wodnego, należy położyć w tej wylewce zbrojenie. Wystarczy drut fi 3 co 20 cm. Są dostępne gotowe, b. tanie siatki z drutu trójki. (ok 3 zł za m2)Warto też zastanowić się nad takim zbrojeniem w kotłowni, pod kominkiem i w miejscach gdzie są przewidziane ciężkie sprzęty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.09.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 pod ogrzewanie podłodowe daj:1 plastyfikator np: flux-2, purmo, betokan, trikosal2 zbrojenie: maty zgrzewane z drutu fi 3 o oczkach 15x15 lub 10x103 może być też dane włókno zbrojeniowe fibermesh, mikrobet lub inne włokno jako zbrojenie rozproszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.09.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 oczywiscie to zbrojenie jest w wylewce betonowej na stropie lup plycie na gruncie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.09.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 nie mylmy pojęćto co leży na gruncie nazywa się potocznie chudziak jest bez zbrojeniana tym są warstwy izolacyjne i dopiero posadzka (potocznie zwana wylewką) i tutaj winny być maty zgrzewane lub zbrojenie rozproszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bajzi 03.09.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 a co z dylatacją płyt o powierzchni powyżej 25m2 przy ogrzewaniu podłogowym? nie mówię o dylatacji przy ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.09.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 dylatacje są koniecznedaje się je jak powierzchnia przekracza 30m2jak długość boku jest większa niż 8mjeśli długość jest większa niż 2x szerokośćjeśli są gwałtowne zmiany przekroju poprzecznego jeśli są gwałtowne zmiany powierzchni (krawądzie ścian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.09.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 dylatacje są konieczne daje się je jak powierzchnia przekracza 30m2 jak długość boku jest większa niż 8m jeśli długość jest większa niż 2x szerokość jeśli są gwałtowne zmiany przekroju poprzecznego jeśli są gwałtowne zmiany powierzchni (krawądzie ścian WSZYSTKO OK POZA MAŁYMI NIUANSAMI http://www.zaremba.com.pl0603749833 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość uszek 08.09.2003 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Trzeba pamietać, aby odzielić styropianem gr. 1cm miejsca, ktore będa ogrzewane od miejsc, gdzie tego ogrzewania nie będzie. Jężeli ktoś planuje ogrzewanie podłogowe np. tylko w łazience to w miejscu gdzie się ono kończy tj próg łazienki i korytarza należy położyć delatacje ze steropianu 1cm. Sytuacja podobna w przypadku kuchni. Jezli ktos ma kuchnie i jadalnię otwartą (jak u mnie) to nalży odzielić od siebie część podłogi ogrzewanej od tej nieogrzewanej. Trzeba zrobic to dłatego że wystepują inne naprężenia i inna rozszeżalność w podłodze ogrzewanej niż w podłodze "zimnej". Dobrze też dać trochę mocniejszy beton w miejsce gdzie będzie ogrzewana podłoga. Wszystko to co napisałem odnosi sie do ogrzewania podłogowego elektrycznego nie będącego jedynym ogrzewaniem w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 08.09.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Czy każda wylewka nad ogrzewaniem wodnym podłogowym musi być zbrojona? U mnie są takie warstwy (jeszcze w projekcie) idąc od dołu:chudziak 5cmpłyta żelbetowa 12 cm (zbojenie siatką o oczkach 20cm/20 cm)izolacja przeciwwilgociowastyropian 2x5 cmrolljet (Purmo) 2,5 cmjastrych 7 cm. I mam pytanie - czy ten jastrych ma być jeszcze zbrojony? W projekcie nie ma słowa na ten temat. A może zastosować owe włókna ("zbrojenie rozproszone") czy w moim przypadku to konieczny czy zbędny wydatek?Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 pod ogrzewanie podłodowe daj: 1 plastyfikator np: flux-2, purmo, betokan, trikosal 2 zbrojenie: maty zgrzewane z drutu fi 3 o oczkach 15x15 lub 10x10 3 może być też dane włókno zbrojeniowe fibermesh, mikrobet lub inne włokno jako zbrojenie rozproszone. Czy sa wsród Państwa inwestorzy, którzy praktycznie zastosowali ww.wynalazki z pkt.3. Czy podczas zacierania wylewki nie ma problemów. Czy pomimo zastosowania tych produktów wylewki pękały...itp,itd. Ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość daisy 03.10.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Chciałąbym się dowiedzieć w jakiej odległości od szafki kuchennej należy położyć matę grzewczą. U mnie położono 10-15 cm. Czy to nie jest za dużo???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 03.10.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 A ja mam pytanie, co jeśli w wylewce nad ogrzewaniem podłogowym nie ma plastyfikatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 A ja mam pytanie, co jeśli w wylewce nad ogrzewaniem podłogowym nie ma plastyfikatora? No cóż. Raczej prędzej lub później popęka. Stało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 03.10.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Nawet wtedy gdy zazbrojono matami 10x10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Nawet wtedy gdy zazbrojono matami 10x10. Zbrojenia w poście sie było,........tak na raty pytanie?odpowiedź. Zbrojona niekoniecznie musi, alę b. często tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Chodzi mi cały czas o brak plasytfikatora w wylewce nad ogrzewaniem podłogowym przy jednoczesnym zazbrojeniu tej wylewki. Będzie pękać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 03.10.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 To wyżej to ja Moira Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts