Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki a ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

Niekoniecznie musi popękać.

Człek , który mi będzie robił wylewki i kładł terakotę tak twierdzi.

Ja oczywiście będę miał wszystkie te dodatki, ale......

mówi, że kładł terakotę na taką wylewkę gr. 7 cm , i po 4 latach nic nie pękło, co lepsze to inwestor ma zasilenie podłogówki zrobione tak jakby to był grzejnik, czyli piecze w stopy :lol:

Skoro po 4 latach nic się nie pojawiło to mało prawdopodobne żeby teraz cosik tam pękło.

Dzięki, za pocieszenie. Jakoś nie mam ochoty zrywać wylewki i robić od początku. Naszczęście zapomnieli o plastyfikatorze tylko w kuchni, w reszcie już będzie.

Za tydzień wylewam. Plastyfikator stoi w bańce na środku kuchni i czeka....Instalator C.O. mój kolega zresztą, powiedział, żeby bez niego nie zaczynać, bo on musi zobaczyć na własne oczy co specjaliści od wylewek będą wrzucać/wlewać do betoniarki. Ponadto musi widzieć jak wylewają na pdłogówkę. To dobry fachowiec. Na brak zleceń nie narzeka.

Plastyfikator kupił instalator (tak na wszelki wypadek, gdybym ja zapomniał).

Plastyfikator to nie zawsze to samo. Przy ogrzewaniu podłogowym musi być zastosowany specjalny plastyfikator np. Purmo. W tym wypadku chroni on nie tyle przed popękaniem ile powoduje lepsze przewodnictwo ciepła wylanego betonu (mniejsze straty ciepła).

Ważne jest jeszcze aby przed układaniem płytek wygrzać płytę grzejną (podłogę):

25 stopni - 3 dni, max (np.55 stopni) - 4 dni, następnie można ustawić na 15 stopni i kłaść płytki.

U mnie po wygrzaniu w dwóch miejscach przy dylatacjach podłoga się lekko uniosła i trzeba poprawić. Przyczyną jest prawdopodobnie słabo ułożony stryropian przed wylaniem posadzki.