Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w orchideach Oli i Adama - komentarze.

Recommended Posts

Nie jeszcze nie mam, ale zaczynam szukać od jutra. Na razie załatwiłem zastępstwa na rozładunek materiałów. Cóż takie, życie. Na szczęście umowa była taka, że nie płacę z góry tylko po oddaniu poszczególnych etapów. Na razie dostali całą kasę za fundament. Teraz bez litości i zaliczek. Żadnych ustępst i płacenia przed całkowitym odbiorem przez inspektora. Jeżeli ktoś czytający ma ekipę godną polecenia do dokończenia ścian stropu i na dach to proszę o kontakt ^^

Witam

jutro mam spotkanie z inspektorem nadzoru w Tarnowskich Górach. Zapytam czy zna jakąś solidne ekipe. Dam znac czy cos sie znajdzie. Dobrze, że nie popełniłeś błedu i nie zapłaciłes im zaliczkowo z góry. Tak na marginesie to w budowlance trzeba byc chyba sku....em bo inaczej cie nie szanują. Powodzenia

• 2 weeks później...
Bardzo mi miło. Gdybyście czegoś potrzebowali to daj znać. Miło będzie mi pomóc :)

Na pewno porady będziemy potrzebować. Gubię się już teraz (a budować będziemy się dopiero w przyszłym roku). Działka w nasze łapki trafi we wrześniu (a jest pewna bo od rodziny dostajemy - od pokoleń jest a nikt nie wpadł że jak budowlana to można dom postawić). Zastanawiam się tylko jak dokładnie z papierami to wygląda. Co najpierw, co jest konieczne a co jest opcjonalne (np nie wiem czy te ścieki i gaz są potrzebne bo chcemy oczyszczalnie przydomową a gaz to wole z butli), co możemy teraz (kiedy nie jesteśmy właścicielami) a co dopiero załatwiać możemy mając papierek własności.

Dużo tych pytań a wszystko sama robię (moja druga połowa wyszła z poniekąd logicznego założenia że jak jedna się osoba tym zajmuje to on nie musi żeby tłoku nie było i sobie w paradę nie wchodzić) i ogólnie mętlik poważny

• 3 weeks później...
Witaj.

Ja tak czytam bo też na Podlesiu chce się budować ;) - może będziemy sąsiadami :p (szerokość działki mamy identyczną)

Witajcie sasiedzi,

dolaczam do Waszej podleskiej/podlesianskiej podgrupki.

My poki co papierologie robimy, a dosc duzo jej jest. Aktulanie utknelismy na geodecie i jak piszecie TRZY MIESIACE na mapki z UM? Przeraza mnie to, zakldalam z 1,5 miecha :(

W ktorej czesci Podlesia budujecie?

[Zastanawiam się tylko jak dokładnie z papierami to wygląda. Co najpierw, co jest konieczne a co jest opcjonalne (np nie wiem czy te ścieki i gaz są potrzebne bo chcemy oczyszczalnie przydomową a gaz to wole z butli), co możemy teraz (kiedy nie jesteśmy właścicielami) a co dopiero załatwiać możemy mając papierek własności.

Duzo zalezy od tego, czy ta czesc Podlesia ma plan zagospodarowania. Nasza niestety nie ma, co jest o tyle ciekawe, ze ulice dalej juz jest :roll: Wiec zeby cokolwiek zaczac, a przede wszystkim wystapic o kredyt musielismy miec warunki zabudowy. A do WZ trzeba wszystko - zapewnienie wszystkich mediow. Jak to jest z oczyszczalnia to nie wiem, ale slyszalam, ze i tak trzeba miec zapewnienie od wod-kanu.

Co do szkod gorniczych - mozna sie samemu dowiadywac w OUG, ale przy zalatwianiu WZ UM wystepuje do UG z zapytaniem (do oficjalnego zapytania trzeba byc wlasicielem, do nieoficjalnego nie trzeba) i dostaje sie do domu pismo z UG. Ja akurat bede wzmacnaic fundamenty, bo choc na moim terenie od ilus lat nie ma eksploatacji, ale szkody ciagle sa, teren siada i jestem przewrazliwiona w tym temacie (mam w rodzinie rzeczoznawce w tym temacie).

W kazdym razie posiadajac WZ kupilismy dzialke, mamy zgode na przesuniecie kanalizacji (przeszkadza nam w budowie), zamowilsmy mapki do celow projektowych u geodety.

• 5 weeks później...

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

Witam Panie Adamie!

Jestem zachwycona tak precyzyjnym dziennikiem budowy :D i przede wszystkim takim podejściem do takiego poważnego przedsięwzięcia jakim nie wątpliwie jest budowa swojego wymarzonego domu.

Bardzo się ciesze, że Pana znalazłam :p

We wrześniu kończymy formalności związane z zakupem działki również Katowice Podlesie :oops:

Następnie zabieram się do kompletowania dokumentów potrzebnych do rozpoczęcia budowy.

Budowe planujemy rozpocząć wiosną 2009r. Teraz zaczynam szukać ekipy budowlanej.

Gdyby była Pan tak uprzejmy przesłać namiary na tak dobrego i przede wszystkim niedrogiego Geologa.

Proszę mi również napisać czy w firme w której zamawiał Pan projekt nie powinni sporządzić adaptacji projektu gotowego i zagospodarowania terenu.

No i dochodzę do najważniejszego dla mnie pytania co z firma budowlaną czy korzystał Pan dalej z usług pierwszej która rozpoczęłą budowe (początek obięcująco się zapowiadał).

Panie Adamie bardzo Pana proszę o przesłanie mi namiarów na ów ekipę budowlaną jak i na inspektora nadzoru bo to rzeczywiście bardzo dobry pomysł.

Pozdrawiam Aga

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik74348.htm

• 6 months później...

[wpis przeniesiony z dziennika budowy]

Witam

My także zaczeliśmy budowę domu w podobnym okresie co Państwo. Jak dalej minęła budowa, My mieliśmy koszmarne problemy z dekarzami. Ale murarze byli super. Potem robili nam jeszcze ocieplenie poddasza i tynki, mieliśmy dużo szczęścia.

pozdrawiam

Patrycja

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik71767.htm