kudlatyg 02.09.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 ...oj niedobrze. I nie wiem co gorsze, Optiroc czy keramzytobeton Może po kolei. Pełen zapału dorwałem się do budowy własnego domku. Wybrałem materiał - keramzytobeton. Fajny, ciepły, tani, łatwy w budowaniu, zdrowy, lekki. Poszła pierwsza warstwa (Po awanturach z murarzami, żeby kładli zbrojenie i nie dawali zaprawy w pionowych szczelinach). I odrazu kazali przywieżć piłę do pustaków, bo tego żadnym sposobem nie dało sie ciąć!!! Doszli do poziomu okien. 2 wykusze, Filarki między oknami... "Pan przywiezie palete siporeksa, bo z tego g... to my nie będziemy robić" Przywiozłem, mieli racje, ale przywiozłem 10 palet, bo wewnętrzne ściany nośne już postanowiłem robić w betonu komórkowego (o szczęśliwa chwilo, gdy sie na to zdecydowałem) Pilnowałem ekipy, żeby ściany były naprawde proste. Ale wyszła... choinka. Pustaki okazło sie że maja do 7 mm odstepstw na grubości. Z zewnątrz równo w środku ... schodki. Ale UDAŁO SIĘ. Ale to nie wszystko. INSTALACJE!!! Te pustaki sie sypią przy próbie kucia. Używałem otwornice do betonu, a bruzdy wycinałem diamentową tarczą. OOOOOooo jak dobrze, że miałem w środku białe pustaki. Ile sie dało, nawet kosztem dłuższych tras pociągnąłem tymi ścianami (Ciiii, nie mówcie nikomu z nadzoru budowlanego, że odstąpiłem od projektu). Dodam, ze reklamowałem pustaki, ale to temat na poemat w innym poście. Są ortografy? Wybaczcie, stałem sie nerwowy przez ten keramzyt i zapomniałem kiedy u,ó rz,ż ch,h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 02.09.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 A skąd ten keramzyt jeśli można?Ni chciałbym się naciąć, a pewnie innych też to interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlatyg 02.09.2003 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Dokładnie - Przedstawiciel firmy Optiroc Firma Zapel w Boguchwale, woj Podkarpackie. Produkt firmy Optiroc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 02.09.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Ok. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 04.09.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 kudlatyg - czytam Twoją wypowiedź z dużym zdziwieniem . Czy opisujesz kłopoty z bloczkami Optiroca, czy kłopoty z ekipą!? Nie chcę bronić Optiroca, lecz podzielić się własnymi doświadczeniami, jak również poznać doświadczenia innych, by poprawić wiedzę o budowaniu. Do budowy wykorzystałem przeszło 40 palet bloczków 24 cm, 12 cm i stropowych, ponadto kominy i belki stropowe i żadnych kłopotów z nierównościami nie doświadczyłem (murarze sami podkreślali dokładność wykonania bloczków). Jeśli chodzi o cięcie – to fakt trzeba wykorzystywać szlifierkę kontową. Murarze zwykle lubią wykorzystywać do przecinania wszelkich pustaków, bloczków, cegieł itp. młotek murarski i wszelkie inne sposoby mogą za barbarzyństwo uważać (chyba dlatego, że młotek – to siła, a to jest bardziej w cenie niż rozum). Miałem to szczęście, że na poprzedniej budowie moja ekipa zaczęła używać do cięcia keramzytobetonu szlifierki i u mnie nie było żadnych tu kłopotów. Jeśli chodzi o to, czy ściany są proste czy krzywe – wydaje mi się, że to leży wyłącznie w ręku murarza. Twierdzę tak, odkąd mojej ekipie udało się wymurować prostą ścianę fundamentową z krzywych bloczków betonowych (na szczęście tylko jedna dostawa tych bloczków była). Co to za ekipa, nad którą trzeba stać by prosto ścianę wybudowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlatyg 04.09.2003 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Na ekipę narzekac nie mogę. Ściany są naprawdę proste i równe, ale tylko z zewnątrz. A pilnowałem bo taki mam wredny charakter i wszystkiego lubie dopilnować. Niestety jeżeli pustak jest nierówny, to środek wyszedł w choinkę. Choinke dlatego, że górna częśc pustaka jest węższa niż dolna. Obecny na budowie Przedstawiciel Techniczny firmy Optiroc przyznał że "Pustaki nie spełniają normy: +/-2mm" Odstepstwa sięgają 7 mm!!! . Wełna mineralna bedzie leżeć idealnie, a tynk bedzie tradycyjny i GRUBY!. Teraz bawie się w reklamacje tych pustaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bazylzar 05.09.2003 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Pracuję w budownictwie ponad 20 lat . Prowadzę małą firmę budowlaną. Budowałem prawie z wszystkich materiałów ,które pojawiły się na naszym rynku. Pustak z keramzytu to ciekawy produkt. Buduje się z niego nieco trudniej niż z gazobetonu , ale za to komfort mieszkania rekompensuje ciężki proces budowlany. Wybudowałem trzy domy z tego materiału w tym własny. Pustaki przecinaliśmy płaską ręczną piłą z widią (nawet wymyślne kształty), stosowaliśmy zaprawę ciepłochronną na drobnym keramzycie. Wszystkie domy to ściana jednowarstwowa . Z założenia każdy dom budowaliśmy na fugi poziome i pionowe. Kłopotów z nierównymi pustakami nie zauważyliśmy . Tynki od wewnątrz gipsowe z maszyny na mocnym gruncie nie były nigdzie inne niż przy innej ceramice. Od zewnątrz tynki cem-wap. też mieściły się w grubości do 1,5 cm. To moje doświadczwnia . Może kolega trafił na kilka gorszych bloczków lub "lepszą inaczej" brygadę i stąd tyle rozczarowan. Podsaumowując Prawie dwa lata mieszkania w domu z tych bloczków to suma pewnych doświadczeń. Mieszka się fajnie . Ścian jednowarstwowych nie trzeba napewno docieplać . Koszty gazu bo nim ogrzewam dom łącznie z ciepłą woda i kuchenką gazową w kuchni . Przy 4 mieszkańcach i ok. 150 m2 pow to zaledwie 2680 zł / za rok.(taniej niż czynsz w bloku - a zima była ostra)pozdrawiam BazylP.s. Jeszcze jedna uwaga do tych którzy rozpoczynają budowę. Nie oszczędzajcie na niezależnym nadzorze nad budową Waszego domu. Bo sami i tak wszystkiego nie dopilnujecie. Pierwsze czy drugie budowanie domu jednorodzinnego to nie taka prosta sprawa. Wybór taniej ekipy , najtańszy kierownik budowy dokonujący jedynie wpisów w DzB to pewne kłopoty i dodatkowe spore koszty. Sam poprawiałem kilka budów po tanich wykonawcach. okazuje się że rotacja kadry w ekipach budowlanych jest bardzo duża i nawet gdy ktoś jedzie oglądać piękny dom wybudowany przez poleconą ekipę . Ta bardzo często zdarza się ,że z rzeczonej ekipy pozostał jedynie szef , który przemieszcza się najczęściej paronastoletnim Mercedesem. i na budowie zjawia się co dwa dni a wcześniej prowadził handel obwoźny. To tyle spostrzeżeń z życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.09.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 Nie oszczędzajcie na niezależnym nadzorze nad budową Waszego domu. Bo sami i tak wszystkiego nie dopilnujecie. Pierwsze czy drugie budowanie domu jednorodzinnego to nie taka prosta sprawa. Wybór taniej ekipy , najtańszy kierownik budowy dokonujący jedynie wpisów w DzB to pewne kłopoty i dodatkowe spore koszty. Sam poprawiałem kilka budów po tanich wykonawcach. okazuje się że rotacja kadry w ekipach budowlanych jest bardzo duża i nawet gdy ktoś jedzie oglądać piękny dom wybudowany przez poleconą ekipę . Ta bardzo często zdarza się ,że z rzeczonej ekipy pozostał jedynie szef , który przemieszcza się najczęściej paronastoletnim Mercedesem. i na budowie zjawia się co dwa dni a wcześniej prowadził handel obwoźny. To tyle spostrzeżeń z życia. W pełni popieram spostrzeżenia bazylzara. Na budowie nie mozna na wszystkim oszczędzać. Pomoc inspektora nadzoru lub kierownika budowy przy budowaniu systemem gospodarczym to podstawa. Nie mogą to być tylko okazjonalne wizyty, ale częste i gruntowne kontrole wszystkich wykonywanych robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.09.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 kudlatyg - czytam Twoją wypowiedź z dużym zdziwieniem . Nie chcę bronić Optiroca). Jeśli chodzi o cięcie – to fakt trzeba wykorzystywać szlifierkę kontową. kwiatkor czytam to z dużym zdziwieniem ... pisząc tekst miałeś prwdopodobnie na mysli szlifierkę k ą t o w ą otóz szlifierka kątowa nie służy do cięcia pustaków ( łozyska od pyłu i kurzu jej nie wytrzymuja ... wiesz ?) przeczytaj tekst bazyla poniżej - bazyla - czym sie tnie pustaki ... jest różnica jednak c i ą ć lub słyszeć czym s i ę t n i e . . . ............. Jeśli chodzi o to, czy ściany są proste czy krzywe – wydaje mi się, że to leży wyłącznie w ręku murarza. ................. otóż nie ... kwiatkor wyobraź sobie, że murarz nie n a p r o s t u j e krzywych pustaków moze tylko zamaskowć to lekko metodą, którą opisuje bazyl tzn. zamiast składac pustaki jak klocki "lego" - muruje na fuge która "gubi" częsciow nierówności w wysokości i szerokości lecz grubości pustaka nie jaest w stanie "zgubić"... Twierdzę tak, odkąd mojej ekipie udało się wymurować prostą ścianę fundamentową z krzywych bloczków betonowych (na szczęście tylko jedna dostawa tych bloczków była). Co to za ekipa, nad którą trzeba stać by prosto ścianę wybudowali? lico m o ż e udało by Ci się Kwiatkor wymurować prosto, ale idę o zakład, :) że z tych pustaków z Boguchwały stałbyś i płakał pod ta scianą ... założysz się ? cooo ? :) masz metode na "pogrubienie" pustaków ? o 7 mm ... ? ewenement jakiś ... pozdrówka brzoza P.s. Grześ - przyjdzie "kit " i bedzie git :)( otynkujesz i nierówniości znikna) ale trzeba ostrzec innych przed szajsem - fakt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.09.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 zostałem wylogowany w trakcie pisania - tekst powyżej - mój nie mam możliwości wyedytowania literówek brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.09.2003 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 brzoza. Masz rację. Zdarzało mi się spotykać na budowach nierówne bloczki np. z gazobetonu i jedyne co można było zrobić to wyrównać jadną stronę. Przy ścianach zewnętrznych było to zazwyczaj od strony ocieplenia. Do 7 mm można nierównosci wyrównać tynkiem. Jednak łatwiej jest uczulić na taką sytuację murarzy - gdy bloczki odbiegają od wymiarów, odkładać je na bok i natychmiast reklamować. Jeżeli nie jest to sprzedawane jako towar II gatunku to z reklamacją nie powinno być problemu (zwłaszcza, gdy się to zrobi na początku budowy, gdy przed sprzedawcą jest widmo utraty klienta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlatyg 10.09.2003 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Właśnie mam zamiar kłaść więcej nieco tynku. Miałem nadzieję że 10 mm wystarczy, ale teraz musze połozyć 15. To mi poważnie zmniejszy powierzchnię użytkową i przestrzeń życiową Nigdy im tego nie daruję i moje dzieci też! przyjdzie "kit " i bedzie git ( otynkujesz i nierówniości znikna) ale trzeba ostrzec innych przed szajsem Taki właśnie miałem zamiar od samego początku. ale za to komfort mieszkania rekompensuje ciężki proces budowlany. Komfort? Ceramiczne kulki łączone betonem (zabarwionym na czerwono). Pytanko? Czy aż tak działa magia reklamy? Na czym ma polegać ten komfort? W zasadzie nie widze różnicy czy dom jest z cegły, keramzytu, betonu komórkowego czy gipsu. A może są inne opinie na temat. Chętnie posłucham. Oddycha? Tylko ja jak spię nie lubię sapiących ścian Ciepły? Ja żeby mieć ciepło robię centralne, kominek i piec kaflowy w kuchni (taki jak u Brzozy jest za...) . Aha jeszcze połoze troche wełny mineralnej z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka26 16.01.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Bazylzar bardzo bym chciała z toba pogadać, a nie mam jak (( Moze jeszcze zaglądniesz do swojego wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimas_gdynia 17.01.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Proponuję przyjżeć ofertę firmy Sukiennik z Łodzi http://www.sukiennik.pl .Ja wybudowałem dom z tych pustaków. Bardzo łatwy monatż , łaczenie pionowe pianką poliuretanową , a poziomo - zaprawa cipłochronna.Jeżeli jakaś ekipa ma problemy z keramzytem to powinni zmienić zawód. To najprostszy materiał do budowania. Syporex ma bardzo wiele wad.Duża nasiakliwość , jest nie zdrowy z powodów technologicznych , a więc tani. Z reguły normy wykonania są bardzo niskie - różne wymiary tych samych bloczków ( +/- 7 mm ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlatyg 19.01.2004 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Tak... Najłatwiejszy materiał do budowania...Dość ryzykowne stwierdzenie. Po co materiał ma być łatwy do budowania? Ja sam putaków nie kleję. Nie chciałbym nic sugerować ani reklamować, ale z klocków lego buduje się napewno łatwiej. Albo z takich białych pustaczków w których tylko kieszonki zaprawą się wypełnia i można je ciąć piłą typu "Twoja-Moja".Ale jedno przyznać muszę: Rewelacja jeżeli chodzi o koszty:1. Wysoko wyspecjalizowana ekipa2. Zaprawa ciepłochronna3. PIANKA POLIURETANOWA ???4. zbrojenie obwodowe5. prefabrykowane nadproża6. Styropian na docieplenie - dpouszczalny ale nie zalecany. Powinna być wełna min. i tynki mineranle też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Ja mam dom z Optiroca i jedyny klopot jaki mialam to ekipa budowlana, ktora to wlasnie mlotkiem probowala obcinac cedgielki. Byla kupa gruzu. nie dalo sie ich upilnowac. Bardzo fajny klimacik wewnatrz, szybko wysycha, szybko sie uklada.Jedyny problem jaki widze to taki, ze nie sposob wbic gwozdzia. Usilowalismy zatkac otwory okienne na zime. Mamy dwa okna polokrogle i nie dalo wstawic sie ramek do srodka otworu. Usilowalismy przybic deski i folie do sciany - nie dalo sie. Trzeba bylo do krokwi i murlat. Co bedzie z szafkami obrazkami i tp? Chyba kolki rozporowe ale i to nie jest pewne. Tynki dobrze sie trzymaja na szczescie. Koszt mimo iz dosc znaczny sasiedzi nasi podsumowali najlepiej. Koszt sciany dwuwarstwowej -poroterm i izolacja + koszt jej polozenia jest wyzszy. Potem zalowali ze nas nie posluchali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 16.11.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 a czy te bloczki to to samo o czym tu piszecie??http://www.termat.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 a czy te bloczki to to samo o czym tu piszecie?? http://www.termat.pl http://www.termat.pl/images/hex13-3.gif tak - to równiez keramzyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek z Łowicza 17.12.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Witam wszystkich!! Zamieściłem na forum problem, który też jest związany z tym materiałem budowlanym!! Chciałbym również podzielić sie swoimi uwagami!!! Wszystkie ściany w domu mam z pustaka keramzytowego(kolor niebieskawy). Pustaki zostały zakupione u prywatnego producenta (mala firma w małym mieście pod Łodzią). Jeśli chodzi o ściany po ich wybudowaniu, nie mam uwag co do ich "choinkowatego kształtu" sa nawet idealnie proste!!! Problem powstał póżniej!!! po obciążeniu ścian stropami zaczęły pękać ściany podokienne-tu jest wszystko na ten temat http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=504077#504077 Wina jak najbardziej leży w materiale ponieważ to dość kruchy materiał a producent czy kierownik budowy nie był dobrze poinformowany że należało dać zbrojenie w spoiny pod oknami żeby zapobiec temu szpecącemu zjawisku!!! Więc winnych jest więcej Ale jeśli chodzi o sam keramzytobeton to moje zdanie jest takie: W budownictwie powinno stosować się to co jestt sprawdzone, tu HICIORY nie mają racji bytu!! Dom to inwestycja na wiele lat ma służyć nie tylko nam ale następnym pokoleniom również!! Na materiale budowlanym nie ma co oszczędzać!!! Gdybym teraz miał budować to na pewno o keramzytobetonie bym nie pomyślał!!! Uważam że cegła ceramiczna pełna jest niezastąpiona!! Doświadczenia nie mam ale na studiach typowo budowlanych chyba źle nas nie uczą!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMD 19.02.2005 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Witam,mam zamiar budować domek z ceramiki, zastanawiam się tylko czy poroterm, czy max - wszystko będzie zalezało od ceny jaką nam da sprzedawca. planuję mur zaw. jednowarstwowy 24 + ocieplanie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts