abromba 16.03.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Jednak jak mam jakieś ważne przemyślenia to wchodzę na to forum Tak sobie pomyślałam, że jako Polacy mamy po prostu moralny obowiązek upomnieć się o prawo Tybatańczyków do własnego kraju,języka, kultury. To, co robią Chińczycy jest tak podobne do planowego wyniszczania Polaków przez Hitlera i Stalina, że skojarzenia same się nasuwają. Pierwszą moją myślą na wieść o masakrze było to,że hańbą będzie jechać na olimpiadę i ją oglądać. Ale Dalajlama zawsze podkreslał,że im więcej osób z zachodu przyjedzie do Tybetu, tym więcej będzie informacji o tym, co się tam dzieje i tym większe poczucie wsprawcia u tych Tybetańćzyków, którzy zostali,że świat o nich pamięta. Tak więc mam nadzieję,że sportowcy, kibice czy inni przyjezdni zdobędą się na pokazanie,że o dramacie Tybetu wiedzą i milczeć nie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 17.03.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 a dlaczego tylko tybet ? a kurdowie a baskowie a katalonczycy wszystkie te nacje maja swoj jezyk swoja tradycje i kulture a wiele narodow w rosii ? nie posiadajacych zadnych praw autonomicznych.tybet jest "modny" w chwili jak chynczycy zabija kilku mnichow. to na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 17.03.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Czy Tybet od wieków nie był państwem a Chińczycy im to zabrali? Tybet to państwo pod okupacjom Chin, tak to przynajmniej rozumiem Tu nie chodzi o to aby teraz każda mniejszość na świecie miała swoje państwo, tu chodzi o to aby zwrócić niezależność komuś kto ja od wieków miał i została mu ona siłom odebrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 25.03.2008 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 a dlaczego tylko tybet ? a kurdowie a baskowie a katalonczycy wszystkie te nacje maja swoj jezyk swoja tradycje i kulture a wiele narodow w rosii ? nie posiadajacych zadnych praw autonomicznych. tybet jest "modny" w chwili jak chynczycy zabija kilku mnichow. to na tyle Lista prawdopodobnych ofiar na stronach Fundacji Helsińskiej http://www.hfhrpol.waw.pl/Tybet/raport.php?raport_id=647 Czmirku? Ile masz lat? Jezeli mniej niż 18, to twoja niewiedza jest usprawiedliwiona, jeżeli więcej - porażająca. Geopolitycznie sytuacja Tybetu przypomina sytuację Litwy albo Łotwy albo właśnie Polski w czasie zaborów. Przeczytaj post Zeljki. Jezeli wg Ciebie upominanie sie o prawa człowieka to kwestia "mody" - hmm.. Mimo wszystko sytuacja Basków i Katalończykow jest nieporównywalna - bo tam od czasów Franco chwała Bogu ludzi się nie morduje w imię prawa. Porównywanie z Kurdami tez jest nie do końca trafione - ogrom represji wobec nich jest nieporównywalnie większy niż w Tybecie, ale Tybetańczycy własciwie żadnych prób zbrojnego przeciwstawiania się Chińczykom nie podejmują. Ponadto jesli już - to nalezy protestowac i przed ambasadą Turcji i Chin, a nie przed żadną. jest taki piękny wiersz Brodskiego, który równie pięknie śpiewa Czyżykiewicz - Pieśń o Bośni albo Giną Ludzie (jest na tyle uniwersalny,że ten drugi tytuł jest znacznie właściwszy) Puenta jest taka: "Wśród wyznawców każdej wiary są mordercy i ofiary twe milczenie wskaże teraz kogo wspierasz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.03.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Jednak jak mam jakieś ważne przemyślenia to wchodzę na to forum Tak sobie pomyślałam, że jako Polacy mamy po prostu moralny obowiązek upomnieć się o prawo Tybatańczyków do własnego kraju,języka, kultury. . od tego powinno być ONZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 25.03.2008 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Ludzie, co się z wami dzieje?Wszystko macie gdzieś? Zawsze jest ktoś inny, do "zajęcia stanowiska" ? W Tybecie mordują ludzi a waszym problemem są gnijące cebulki tulipanów i dobór odcienia płytek. Tym postem definitywnie żegnam się z Forum Muratora. Po czterech latach chyba czas powiedzieć dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 25.03.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Abromba Zdaje sie , ze odbieramy na tych samych falach . Proponuje , zebysmy w formie protestu , ogolili sobie glowy na "zero" , aby upodobnic sie do buddyjskich mnichow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 25.03.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Tym postem definitywnie żegnam się z Forum Muratora. Po czterech latach chyba czas powiedzieć dość. na komentarz mnie nie stac. w kurtystanie ginie rocznie kilka set do kilku tysiecy osob brutalnie mordowanych przez turkow i innych wiec o wiele wiecej niz w tybecie i kto protestuje NIKT.dlaczego bo kurdowie nie maj nic kompletnie nic i nikogo nie interesuj. zadnej ropy zadnych gazociagow i ropociagow wiec kogo to obchodzi? kto protestuje?NIKTbaskowie protestuja walcza i gina i gnija w wiezieniach za udzial w ETA gina rowniez niewinni ludzie tak jak polityk lewicy tuz przed wyborami. i kto sie wstawia za baskami nikt bo polityka to nie odpowiada niech baskowie dusza sie pod panowaniem madrytu chyba nie znasz nastrojow w barcelonie i co oni mysla o madrycie dumna katalonia byla samodzielna o wiele wczesniej i dluzej niz polska.a geopolityczna sytuacja tybetu jest do dupy i nie upomna sie o tybet zadne powazne organizacje miedzynarodowe dlaczego ? dlatego ze nikt nie podskoczy zoltka bo ich jest ok. miliarda a tybetanczykow ilu? niestety nie wiem.kazdy narod ma prawo do samostanowienia i tybet i baskowie i narody za uralu i nie wiem dlaczego tybet nagle jest na czolowkach gazet, moze dlatego ze musza czym zapchac szpalty. a ze w kolumbi partyzanci zarzynaja mieszkancow wsi setkami miesiecznie to co z tego w tybecie byly kamery jest lama a w dzungli nie ma kamer ludzie gina w milczeniu.swiad jest porabany i zaden protest tego nie zmieni tym badrdziej protest w muratorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 25.03.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Ludzie, co się z wami dzieje? Wszystko macie gdzieś? Zawsze jest ktoś inny, do "zajęcia stanowiska" ? W Tybecie mordują ludzi a waszym problemem są gnijące cebulki tulipanów i dobór odcienia płytek. Tym postem definitywnie żegnam się z Forum Muratora. Po czterech latach chyba czas powiedzieć dość. A czego oczekujesz? Chcesz protestować - bij finansowo w Chińczyków i nie kupuj chińszczyzny. Nie realne? Tak pewnie myśli duża część ludzi i dlatego Chińczycy mogą i będą robić u siebie co im się podoba. 10, 1000, 1mln ofiar - to kwestia "polityki" utrzymania się przy władzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.03.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Ludzie, co się z wami dzieje? Wszystko macie gdzieś? Zawsze jest ktoś inny, do "zajęcia stanowiska" ? W Tybecie mordują ludzi a waszym problemem są gnijące cebulki tulipanów i dobór odcienia płytek. Tym postem definitywnie żegnam się z Forum Muratora. Po czterech latach chyba czas powiedzieć dość. groźba? obietnica? generalnie tybet (mi) kojarzy się z miejscem gdzie większość to ma, są instytucje międzynarodowe, które też tam to mają, nie ma co się tak podniecać, polityka i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 26.03.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Abromba Moim zdaniem , powinnismy wystosowac list do Chucka Norrisa , aby on zajal sie ta sprawa . Chuck byl ulubionym uczniem Bruca Lee . Bruce uczyl sie sztuk walki w klasztorze Szaolin . Klasztor znajduje sie w Tybecie i prowadza go buddyjscy mnisi . A wiec z logicznego punktu widzenia , ten post jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.03.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 dobre, udało Ci się, popłakałem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 27.03.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Barbossa Biorac caloksztalt Twoich wypowiedzi pod uwage , musze stwierdzic , ze pieknie mnie skomplementowales . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 05.04.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Tybet.....? Jak spbie pomyślę: Dalajlama, mnisi, modlitwa... I jak sobie pomyślę: Ojciec Rydzyk, kler zglądający pod kołdry, Świątynia Opatrzności Bożej.... Nie! Dziekuję! Chociaż ludzi szkoda. I dlatego załatwie Chińczyków. Przestanę kupować ich produkty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 06.04.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 I dlatego załatwie Chińczyków. Przestanę kupować ich produkty! odpowiedz mi w takim razie jak przezyjesz w tym dziwnym swiecie bez chinszczyzny ???? nie sadze ze da sie zyc bez chinskich produktow.mimo wszystko zycze wytrwalosci w podjetym postanowieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 06.04.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 odpowiedz mi w takim razie jak przezyjesz w tym dziwnym swiecie bez chinszczyzny ???? nie sadze ze da sie zyc bez chinskich produktow. mimo wszystko zycze wytrwalosci w podjetym postanowieniu Ja już wszystko od nich kupiłem. Już mi nic nie potrzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts