Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Witajcie Zaciszanie:) :D

Dawno nas tu nie było, ale budowa, budowa.... :roll: więcej czasu jest na czytanie forum przed budową niz w jej trakcie.

Zazdroszczę wszystkim mieszkającym, ale jeszcze troche musimy poczekac na ten etap. Pięknie wyglądają te Wasze Zacisza. Ten sam projekt a jednak.. :o Inna dachówka, okna taras... nie mówiąc o wnetrzu. I każde ma w sobie to coś :lol: . I to juz

Aktualnie jesteśmy na etapie więźby ekipa się uwija, ale troszkę wolniej niz na początku - do tego ta nasza glina wokół :evil:

Spróbuję zamieścić zdjęcie, to debiut wiec proszę o wyrozumiałosć jak coś nie wyjdzie :oops:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/17455225f34cc53b.html

Nie mamy jeszcze zrobionych wykuszy a na zdjęciach zauważyłam, że Owocowy wprowadził chyba betonowy mini strop zamiast płyty GK - czy dobrze widzimy i czy jesteś z tego zadowolony. Mariola a co ty sądzisz, o takim rozwiązaniu?u Ciebie chyba jest konstrukcja jak w projekcie?

Widzieliśmy wykusze na żywo u Miraśki i fajnie wyglądało, ale może jak się zrobi betonowy strop to będzie cieplej i stabilniej jesli chodzi o montaz okien i rolet?

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oto nasze Zacisze: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/zacisze/widok2.php , troszke sie rozni od zacisza II. Przede wszystkim jest przystosowane do mniejszej dzialki. Planujemy dodac wykusz w jadalni, bo bardzo sie nam podoba, a projekt go nie przewiduje. Mala lazienke na dole chcemy powiekszyc kosztem kotlowni. Duza lazienke i garderobe - zlikwidowac. W ich meijscu zrobic skladzik na opal oraz pomieszczenie gospodarcze. Na poddaszu chcemy powiekszyc lazienke kosztem strychu. Poki co to chyba tyle zmian. Jestem ciekawa Waszych zmian w Zaciszu. Piszcie :D.

Pozdrawiam!!!!

Witajcie Zaciszanie:) :D

Dawno nas tu nie było, ale budowa, budowa.... :roll: więcej czasu jest na czytanie forum przed budową niz w jej trakcie.

Zazdroszczę wszystkim mieszkającym, ale jeszcze troche musimy poczekac na ten etap. Pięknie wyglądają te Wasze Zacisza. Ten sam projekt a jednak.. :o Inna dachówka, okna taras... nie mówiąc o wnetrzu. I każde ma w sobie to coś :lol: . I to juz

Aktualnie jesteśmy na etapie więźby ekipa się uwija, ale troszkę wolniej niz na początku - do tego ta nasza glina wokół :evil:

Spróbuję zamieścić zdjęcie, to debiut wiec proszę o wyrozumiałosć jak coś nie wyjdzie :oops:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/17455225f34cc53b.html

Nie mamy jeszcze zrobionych wykuszy a na zdjęciach zauważyłam, że Owocowy wprowadził chyba betonowy mini strop zamiast płyty GK - czy dobrze widzimy i czy jesteś z tego zadowolony. Mariola a co ty sądzisz, o takim rozwiązaniu?u Ciebie chyba jest konstrukcja jak w projekcie?

Widzieliśmy wykusze na żywo u Miraśki i fajnie wyglądało, ale może jak się zrobi betonowy strop to będzie cieplej i stabilniej jesli chodzi o montaz okien i rolet?

Nad wykuszami nie mamy betonowego stropu. Do podciągu przymocowana jest konstrukcja z drzewa, która tworzy daszek nad wykuszem. Wewnątrz obróbka z GK tworzy wypełnienie. Nie mieliśmy też żadnych problemów z montarzem okien. Jak narazie wszystko sprawdza się super. Jeszcze co prawda nie mieszkamy, ale mamy nadzieję spędzić świeta w nowym lokum. Cały czas trwają prace wykończeniowo-przeprowadzkowo-porządkowe.

Witajcie

Nieraz już stawałem przed problemem weryfikacji ofert ekipy budowlanej na poszczególne etapy prac. Przeszukiwanie internetu trochę pomaga, ale każdy przypadek jest inny. Dlatego wpadłem na pomysł aby poszukać pomocy u Was Zaciszanie, w końcu przeszliście większość etapów w takim samym domu jak mój. Obecnie analizuję ofertę na ocieplenie poddasza wełną 15+5, położenie plyt i szpachlowanie, to samo na dole w wykuszach. Ekipa żada za tą pracę 21 tysięcy. Może ktoś z Was pomógłby mi ocenić tą ofertę.

pozdrawiam

cysters

• 1 month później...

Witajcie Zaciszanie po-Świąteczno-przed-Noworocznie :D

U nas mury już stoją, dach ofoliowany, deski czołowe przybite ekipa rozpoczęła montaż rynien.Mamy taras, słupy i schody wejściowe.Żeby zamknąć została do położenia dachówka, połaciówki no i okna. Z oknami to trochę mieliśmy przebojów, bo zostały wybrane, pomierzone, cena piękna wynegocjowana.... ale jak zobaczyłam umowę, którą mam podpisać :o to mnie szlag trafił :evil: . w skrócie - mieliśmy okna odebrać i zapłacić za nie przed montażem / po sprawdzeniu przez nas kolorystyki i wymiarów???/ i generalnie jakby cos nie grało z oknami to firma nam i tak je zamontuje a naprawy/wymiany możemy sobie dochodzić z gwarancji od producenta :evil: . Poszliśmy do konkurencji 8)

Domek już wygląda jak dom :p Mozna się upajać wnętrzem i planować wykończenie. Zrobiliśmy małą przeróbkę na poddaszu- tj przesunęliśmy lekko ściankę w łazience i powiększylismy ja kosztem pralni, a poza tym zlikwidowaliśmy sztuczną ściankę kolankową. Szef naszej ekipy poradził nam aby zamiast słupów podpierających dach w tej ściance związać dach u góry taką jakby obręczą, do tego parę słupów w ściankach działowych i powinno wystarczyć. Kierownik też zaakceptował, więc myślę, że będzie OK. A w ten sposób mamy połać dachu w pokojach do samej ziemi co daje większą powierzchnię 'po podłodze' a zabudowy będziemy sobie robić tam gdzie będziemy chcieli.

Powtórzę się, ale zazdroszczę tym juz mieszkającym i nie moge sie juz doczekać kiedy my będziemy mogli zamieszkać.

Mariola obserwuję twoje poczynania i z postów wynika, ze jesteśmy mniej więcej rok za Tobą, więc może uda nam się zamieszkać na przyszłe Świeta Bożego Narodzenia?? :wink:

Witam wszystkich

Jak zwykle w przerwie światecznej mam urlop i trafiło że natknęłam się na ZACISZE II o rany a miałam zaplanowane już wszystko tysiące projektów ogladałam i kiedy już wybrałam oczywiście nie Zacisze to teraz Zacisze mi się śni. I te wasze zdjęcia po prostu cudo. to jest to czego szukałam wtedy kiedy szukałam a teraz gdy przestałam przy kawusi jeden klik myszką i się naraobiło. Jestem z Wrocławia mam zamiar budować się w Wilczycach, moja działeczka to 25x40,5 chyba by starczyło? Teraz jednak bardzo proszę czy ktoś z okolic Wrocławia byłby tak uprzejmy pokazać mi domek na żywo i zakochać się w nim do nieprzytomności i powiedzieć, że pieniądze się znajdą bo zawsze jakoś się cudownym trafem znajdowały? Wydaje mi się że jest to dom bardzo drogi taki "wypasiony" okropne słowo ale takie pasujące. Parę przeróbek faktycznie też przychodzą mi na myśl. Oczywiście łazienkę na dole bym powiększyła koszem kotłowni a łazienkę i garderobę przy pokoju na dole bym zamieniła na pomieszczenia gospodarcze reszta na dole super natomiast na górze powiększyłabym łazienkę kosztem strychu a garderobę przy łazience bym zamieniła na pralnio suszarnię /pokój syna nie musi mieć garderoby hihi/ reszta bez zmian. Jeszcze raz bardzo bym prosiła jeżeli ktoś nie ma obiekcji do pokazania domku to będę bardzo wdzięczna podaję swój nr tel. 665 243 845 mam na imię Iwona.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujacych Zacisza:)

My tez do nich należymy. Dom jest już zamknięty, przed nami wykończeniówka.

Zrobiliśmy kilka zmian w projekcie, m.in.:

- ściana jest 3warstwowa,

- akermany w stropie

- zrezygnowaliśmy z drzwi zewnętrznych w kotłowni, głównie ze względu bezpieczeństwa

- drobne przesunięcia wewnątrz, jak powiększenie dolnej łazienki kosztem kotłowni, dzięki czemu powstała wnęka idealna pod przestronny prysznic:)

- rezygnacja ze śluzy przy drzwiach do garażu (czy to dobrze? jeszcze się okaże)

- wyeksponowanie tych ogromnych słupów podtrzymujących więźbę;

jakieś drobiazgi jeszcze...

Muszę napisać, że ten projekt, po obejrzeniu wielu innych pięknych i funkcjonalnych domów, nadal jest dla nas strzałem w dziesiątkę.

Pozdrawiam;)

• 1 month później...

Witaj Kafa w gronie budujących Zacisze

U nas na dole własciwie bez zmian - jedynie przesunęliśmi drzwi między kotłownia a garazem blizej ściany zewnętrznej i wstawilismy okna balkonowe w salonie. Aha i dodaliśmy okno w kuchni. 8)

Tydzień temu zamontowano nam okna+ rolety :lol: Trochę nam zima przesunęła termin montażu ale juz są . Do tego nasi fachowcy od SSO zrobili nam drzwi z płyty osb i zabili dechami brame garazową i wejscie z tylu więc nasze Zacisze jest juz zamknięte :lol:

i wyglada tak.

http://images46.fotosik.pl/262/41ff518a0e69771fm.jpg

http://images44.fotosik.pl/262/41c314dcf11392c9m.jpg

http://images43.fotosik.pl/262/bf865dbbbaea4022m.jpg

Chcielismy juz zacząć kłaść izolację poziomą ale niestety zima trzyma. :evil:

Jak odpuśći to wchodzą elektrycy, potem tynki i cała hydraulika.

Aktywne Zaciszanki Miraśka, Mariola i Agusiek juz pewnie mieszkają ' w pełni'

Zazdraszczam :wink: ... ale jeszcze trochę

Pozdrowionka Kateper :D ,

Ja rzeczywiście mieszkam sobie w Zaciszu i robię najmilsze rzeczy :lol: . Palę sobie w kominku, szyję firaneczki i zasłonki i inne takie :lol: . Trwa pracochłonne, kosztowne, czasochłonne i milutkie "dopieszczanie" wnętrz. Wiosną, jak zejdą śniegi wrócimy na zewnątrz. Mur i ogród wciąż tylko w planach, a nasza glinka, w mokrych porach roku, to istny koszmar. Do prawdziwego finału potrzebujemy jeszcze około 3 lat (jak dobrze pójdzie). Dawno skończył się kredyt, a spłacając go, nie możemy zbyt szybko posuwać się do przodu. Jednak każdego miesiąca coś przybywa i się zmienia :lol: . Kochamy nasz domek bardzo i czujemy się w nim świetnie. Jest cieplutki, funkcjonalny, śliczny. Oczywiście Kateper, że zdążycie do Bożego Narodzenia się wprowadzić. My byliśmy na podobnym etapie rok temu. Od pierwszego wykopu, do zamieszkania minęło nieco ponad 12 miesięcy. Fakt, że trochę nam "mistrzowie nawalili i mieliśmy początki bez drewna na schodach wewnętrznych, bez bruku na podjeździe i z kuchnią w trakcie montażu, ale za to "Panowie Fachowcy"(działający wenątrz) nabrali przyśpieszenia (ten od bruków i płotu, jakoś się nie przejął :evil: ) i po 2 tygodniach zabrałam się do szczegółowego, wielokrotnego doczyszczania chatki. Budowa nie była łatwym okresem w naszym małżeńskim życiu i nie jeden raz dochodziło do zgrzytów, ale za to teraz :lol: domek nas wycisza po wszystkich zewnętrznych stresach, błyskawicznie się tutaj relaksujemy, wraca świetny humor. Tego też życzymy wszyskim Zaciszanom po bezproblemowym i szybkim zakończeniu budów.

Pozdrowienia :D

• 4 months później...
  • 2 weeks później...
czy ktoś moze podzielić sie uwagami na temat Zacisza II. jakie przeróbki waszym zdaniem są potrzebne? czy garderoba na parterze nie jest za mała? no i co z pralnią....gdzie ją podziac? w kotłowni nie bedzie chyba praktycznie??!!! Pozdrawiam.

witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem i dopiero zaczynam przygode z Zaciszem II a dokładnie czekam na projekt. Czy ktoś możę mi poradzić na co zwrócić uwage przed rozpoczęciem budowy co przerobić bede bardzo wdzięczny. pozdrawiam i dzięki za odp.

• 5 months później...

Witaj giwera,

juz pewnie rozpocząłeś budowę i wszelkie podpowiedzi to 'musztarda po obiedzie' ale jak juz sie buduje, to nie ma czasu na zaglądanie na forum:(. Z perspektywy budowy stwierdzamy, że generalnie wszystko w projekcie jest ok, wprowadzilismy male poprawki o ktorych chyba pisalismy wczesniej (zlikwidowalismy 'sztuczną' sciankę kolankową, powiększyliśmy górną łazienkę kosztem pralni, przy wejsciu zrobilismy słupy murowane z cegły klienierowej). To co by mozna jeszcze zrobic to przesunąć trochę ścianę między sypialnią a salonem - aby powiększyć sypialnię, i poszerzyć pierwszy bieg schodów (może kosztem wiatrołapu).

Ale generalnie dom jest przepiękny i jest bardzo przestronny. Zbliżamy sie do końca budowy więc może miesiąc, góra dwa już zamieszkamy:):)

Widzę Ketaper, ze zrobiłaś podobne zmiany jak ja, tz. zlikwidowałaś sztuczną ściankę kolankową i powiekszyłaś łazienkę na górze kosztem pralni. Co do powiększenia dolnej sypialni to ja powiększyłem cały domek poprzez przesunięcie ściany zewnętrznej budynku do linii garażu. To dało efekt i mam teraz sypialnię 17m2, łazienkę i garderobę też większą. Inne zmiany dotyczyły głównie wielkości i ilości okien oraz przeniesienia kominka. Zlikwidowałem też ściankę pomiędzy kuchnią i jadalnią. Nie mam okienek przy wejściu do domu. Trochę się tego nazbierało.

My już mieszkamy od roku i jak narazie jesteśmy bardzo zadowoleni. Dom jest duży, ale często słyszę od znajomych, że z zewnątrz nie widać w nim tej powierzchni. Uważam, że jest to jeden z najlepszych jesli nie najlepszy projekt w swojej klasie metrazowej. Jest wyposażony w wiele potrzebnych pomieszczeń gospodarczych, duże pokoje i otwartą przestrzeń na dole. Super jest zadaszony taras.

Życzę jak najszybszego zamieszkania.

Owocowy

Witam wszystkich!

Jestesmy na etapie wybierania firmy, ktora postawi nam zacisze (mniejsza wersja zaisza II, http://www.mgprojekt.com.pl/domki/zacisze/index.php).

Zatem mam pytanie odnosnie kosztow, czy 196 tys netto to dobra cena za robocizne z materialami? Jest mozliwosc obnizenia kosztow przez zastosowanie gazobetonu zamiast porothermu, tj. o jakies 15 tysi.

Bardzo prosze o wmiare szybka odpowiedz, bo do konca stycznia mamy sie zdecydowac.

Anetka i Luk, jeśli cena o której piszecie obejmuje stan surowy otwarty z dachem to jest ona wg mnie do przyjęcia (a tak ponadto to w jakim rejonie budujecie bo to ma też duże znaczenie), Jeśli jednak jest to stan tylko za mury to trochę dużo. Co do zamiany materiałów to ja bym tego nie zrobił, ale wybór należy do Was tym bardziej, że obniża koszty.

Hej Owocowy!

Tak jest to cena za SSO + dach. Dowiedzielismy sie tez, ze do niej musimy doliczyc 8% vat i tak robi sie 210 000. Oczywiscie cena jest do negocjaji, wiec nie mam pojecia jaka bedzie koncowa. Na obecny moment czekamy jeszcze na odpowiedz ostatniej firmy, a wtedy sie zobaczy. Budujemy w swietokrzyskim.

Ps. Czy moglbys rozwinac swoja mysl na temat zastapienia materialu w tym konkretnym przypadku?

Dziekuje i pozdrawiam!

A.

WItajcie Anetka i Luk. Jesli cena obejmuje SSO + dach to nie jest wg mnie zła, choć wydaje mi się, że w waszym rejonie fachowcy powinni być trochę tańsi, ale jak są dobrzy to lepiej brać droższych ale poleconych. Ja tak właśnie zrobiłem, nie wybrałem najtańszych ale firmę poleconą i jestem bardzo zadowolony.

Co do tematu zmiany materiału na ściany to uważam, że ceramika poryzowana jest materiałem sprawdzonym na naszym rynku i jest też więcej ekip umiejących pracować z tym materiałem, Przy Ytongu (bo o tym chyba myslicie) żeby wybudować dom zgodnie z założeniami technologicznymi trzeba mieć ekipę, która umie robić tym materiałem (cienkie spoiny, specjala zaprawa). Inaczej nie widzę sensu poza wg was ekonomicznym. Jednak nie wiem, czy nie proponuje się wam materiału znanego pod nazwą Suporex, który jest też zwany gazobetonem. Ten materiał jest raczej już rzadko stosowany i wg mnie przestażały.

To jest oczywiście mój punkt widzenia i nie namawiam was do trzymania się go. Najważniejsze to znaleść dobrych fachowców.

Jeśli będziecie mieli jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć na miarę mojej skromnej wiedzy.

Szkoda, że budujecie dość daleko od Naszego domu, bo moglibyście sobie obejrzeć już wykonany dom. Jednak w razie potrzeby zapraszam.