PiotrekKrawczuk 18.08.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 MAm pytanko do wszystkich: Ile dajecie ocieplenia na ściany ?? W projekcie jest 15 ale mysle ze 12 by wystarczyla i z tego co sie orientowalem to jest obecnie standard a te 3 ex centymetry nic nie daja ... Co Wy na to ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 18.08.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 MAm pytanko do wszystkich: Ile dajecie ocieplenia na ściany ?? W projekcie jest 15 ale mysle ze 12 by wystarczyla i z tego co sie orientowalem to jest obecnie standard a te 3 ex centymetry nic nie daja ... Co Wy na to ?? Ja zakontraktowałem tak: zewnętrzne ściany nośne Porotherm 30 (czyli + 5cm) oceplenie 15 cm (tak jak w projekcie. Nie wiem czy to coś daje ale porotherm w swoich materiałach podaje, że taka ściana ma przenikalność 0,21. Chociarz szczerze mówiąc to bardziej chodziło mi przy tym o mniejsze nagrzewanie latem, niż o zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 18.08.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Jasiula, nie gniewaj się, Twoja konstrukcja pod daszek wydaje mi się najlepsza z możliwych, ale jak to zobaczyłem to utwierdziłem się w przekonaniu, że zrobię wylewkę może poczekajny na efekt końcowy-bo wydaje mi isię,że to zdjęcie w pełni nie oddaje rzeczywistego wyglądu daszku,tak np,te filarki przy wejściu wydają sie jakieś chude a wcale takie nie sa w rzeczywistości(chyba że Jasiula je odchudziła) Miraśka ja nie krytykuję, tylko myślę czy moi panowie takie coś zrobią tak żeby mi do talerzy w jadalni nie spadło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 18.08.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 [b]Pepe*[/b] ale ja wcale nie mysle ,że to była krytyka z twojej strony [b]Piotrze-my też dajemy styropian 12 cm i naprawde jesteśmy z mężem przekonani ,że to wystarczy ,a kiedy ty powklejasz fotki? albo załozysz galerię?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 18.08.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Pepe* - faktycznie konstrukcja daszków nie należała do najprostszych (sporo cięcia diaksem, spawania, malowania) ale mistrzostwo Świata to mocowanie długimi metalowymi dyblami w zbrojonym betonie (zwłaszcza jak któryś z odwiertów trafia na zbrojenie) - byłoby zdecydowanie korzystniej albo wylać całość z betonu i zazbroić (na etapie stropu) lub zatopić w nadprożu tzw. marki i do nich spawać całość. Tak czy inaczej - zdecydowaliśmy się na takie CUDO i mam nadzieję, że nie odpadnie (kątownik 40 x 60 mm, gr. 4 mm, dyble fi 16 o dlugości 150 mm ) Piotrek - jestem bardzo ciekaw jak wyjdzie z wersją betonową - potwierdzam, że faktycznie za dużo miejsca na jakieś manewry pod okapem to nie ma .... Pozdrowienia dla wszystkich "Zaciszowian" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 19.08.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 mam pytanie-czy ktoś z was decyduje sie na okno w kotłowni zamiast luksferów? i jeszcze jedno -czy przechodząc z kuchni do jadalni nad głowa macie od razu sufit czy jak przy każdych wejsciach nadproze -to samo dotyczy salonu no i jeszcze kwestia schodów wejsciowych robiliście je od razu ?(nie mamy tego w umowie i nie wiem ile mogą zawołac za te schody a może zlecić to potem np kuzynowi i na spokojnie zrobi?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 19.08.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 mam pytanko: z tego co widze to masz bardzo nisko od gruntu np okno od jadalni, taras //// Czy obnizylas projekt... a moze ja dalem za duzo w gore ?? A jak ta sprawa wyglada u innych ... bede wdzieczny za komentarze PS. U mnie od poniedziałku dekarze Ja trochę za przykładem Miraśki w salonie oba okna zrobię z parapetami 35 centów nad podłogą. Efekt jest niezły. Ma to też jeden plus i jeden minus. Plus jest taki, że mając tak duże okno na taras i zrobię je otwierane z ruchomym słupkiem, to drzwi tarasowe w jadalni będę mógł zrobić przesuwne. Chodzi oczywiście o wynoszenie na tarasik jakiegoś stolika itp. A w jadalni przesuwne drzwi są idealne, bo można je otworzyć nie przesadzając biesiadników, tylko, że otwierają się one na połowę szerokości. No a minus to dopasowanie grzejników pod tak niskie parapety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 19.08.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 mam pytanie-czy ktoś z was decyduje sie na okno w kotłowni zamiast luksferów? quote] Ja zostaję przy luksferach ze względu na eliminowanie potencjalnych włazów do domu dla różnych "bolków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 19.08.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Pepe*-nie do końca pójdziesz za moim przykładem ja okna obnizyłam do 42 cm - w moim przypadku dajemy grzejniki 30cm wysokie i zostaje po 6 cm pod parapetem i 6 cm przy podłodze na cyrkulacje powietrza-chyba ,że dajesz podłogówke w salonie to ok a to okno na taras pomniejszyłam do 1,20 szer i 1.80 chyba wys i uwierz jest ok-robimy bez dzielenia uchylno rozwieralne i takie same w sypialni a w salonie to drugie 2,30 szer i 1,80 wys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 19.08.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 aha-to okno na taras zwęziłam równo po obu stronach i zrobiło sie wiecej miejsca w rogu na rtv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 20.08.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 aha-to okno na taras zwęziłam równo po obu stronach i zrobiło sie wiecej miejsca w rogu na rtv No no wiem z tymi grzejnikami. Co prawda widziałem takie grzejniki do schowania w podłodze (trzeba to przewidzieć przy wylewkach). Wyglądają bardzo fajnie - taka kratka pod oknem. Tylko ta cena - coś ponad 2000 za szt. Ale mam jeszcze chwilę do namysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekoś 20.08.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Jesteśmy zainteresowani zakupem projektu domu Zacisze II. Czy ktoś budował dom rezygnując z, jak czytam, skomplikowanch wykuszy w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 20.08.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 http://img478.imageshack.us/img478/2778/p8120024ik3.jpg Hej, u Nas koniec miłego etapu, krycia dachu. Niestety całość, łącznie z daszkami nad wykuszami będzie można podziwiać dopiero na wiosnę - po ociepleniu budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 20.08.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 http://img245.imageshack.us/img245/9220/p8120010zc9.jpg co robić , co robić - nie mamy tynkarzy, a jesteśmy tradycjonalistami i nie chcemy tynków gipsowych, tylko cementowo-wapienne, a tu czas goni - stres. Mirasiu szukam zdjęc schodów na ganku, zrobili nam od razu, schody wylewane, nie pamiętam na ile głęboko - 1m-1,5 ? oczywiście zbrojone, na zewnątrz pójdzie izolacja, zrezygnowałam z proponowanych donic w wizualizacji schody są świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 20.08.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 http://img201.imageshack.us/img201/1994/p6240247kz6.jpg Znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 20.08.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Jesteśmy zainteresowani zakupem projektu domu Zacisze II. Czy ktoś budował dom rezygnując z, jak czytam, skomplikowanch wykuszy w kuchni? Piekoświtaj-my o mały włos byśmy mieli domek bez wykusza kuchennego ale na szczęście w nieszczęściu przy drugiej adaptacji wykusze wróciło bo pani archtekt otworzyła nam oczy jak ta sciana wyglada bez wykusza-wystarczy na projekcie zakryc wykusz i zobaczysz jak będzie łyso Jasiula-super wyszedł wam dach-kurcze zebym tylko nie załowała ze kupilismy brąz to znaczy nie ocieplacie w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 20.08.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 to macie 2 schodki jak widze-właśnie wczoraj zastanawiałam sie nad tymi donicami i sama nie wiem-a te łuki w schodach to jak ci robili bo u nas w domu to ze sklejki-to kiedy sie wprowadzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 20.08.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Jasiula a jak chcecie wykończyc schody bo mi ostatnio spodobały sie z kostki dlatego nie mozemy sie zdecydowac,a taras też macie juz wylany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 20.08.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Jesteśmy zainteresowani zakupem projektu domu Zacisze II. Czy ktoś budował dom rezygnując z, jak czytam, skomplikowanch wykuszy w kuchni? piekoś cierpilwości, jak widzisz temat jest mocno przerabiany przez wszystkich zaciszan, więckupuj projekt, a zanim będziesz przy wykuszach to będziesz miał całą masę gotowych patentów przetrenowanych na naszych skórach Ja od początku wiedziałem że te wykusze to nie jest łatwizna, ale tak mi one podobają, że nie zrezygnowałbym z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 20.08.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 http://img291.imageshack.us/img291/675/p8190242rr8.jpg a to nasza niewielka modyfikacja, którą zaciszanom polecamy - po wydłużeniu połaci dachu - w przyszłości np. składzik na drewno lub suszarnia na wolnym powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts