Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MAm pytanko do wszystkich: Ile dajecie ocieplenia na ściany ?? W projekcie jest 15 ale mysle ze 12 by wystarczyla i z tego co sie orientowalem to jest obecnie standard a te 3 ex centymetry nic nie daja ... Co Wy na to ??

Ja zakontraktowałem tak:

zewnętrzne ściany nośne Porotherm 30 (czyli + 5cm)

oceplenie 15 cm (tak jak w projekcie.

Nie wiem czy to coś daje ale porotherm w swoich materiałach podaje, że taka ściana ma przenikalność 0,21.

Chociarz szczerze mówiąc to bardziej chodziło mi przy tym o mniejsze nagrzewanie latem, niż o zimno.

Jasiula, nie gniewaj się, Twoja konstrukcja pod daszek wydaje mi się najlepsza z możliwych, ale jak to zobaczyłem to utwierdziłem się w przekonaniu, że zrobię wylewkę :(

może poczekajny na efekt końcowy-bo wydaje mi isię,że to zdjęcie w pełni nie oddaje rzeczywistego wyglądu daszku,tak np,te filarki przy wejściu wydają sie jakieś chude a wcale takie nie sa w rzeczywistości(chyba że Jasiula je odchudziła)

Miraśka ja nie krytykuję, tylko myślę czy moi panowie takie coś zrobią tak żeby mi do talerzy w jadalni nie spadło :D

Pepe* - faktycznie konstrukcja daszków nie należała do najprostszych (sporo cięcia diaksem, spawania, malowania) ale mistrzostwo Świata to mocowanie długimi metalowymi dyblami w zbrojonym betonie (zwłaszcza jak któryś z odwiertów trafia na zbrojenie) - byłoby zdecydowanie korzystniej albo wylać całość z betonu i zazbroić (na etapie stropu) lub zatopić w nadprożu tzw. marki i do nich spawać całość. Tak czy inaczej - zdecydowaliśmy się na takie CUDO i mam nadzieję, że nie odpadnie (kątownik 40 x 60 mm, gr. 4 mm, dyble fi 16 o dlugości 150 mm :wink: )

Piotrek - jestem bardzo ciekaw jak wyjdzie z wersją betonową - potwierdzam, że faktycznie za dużo miejsca na jakieś manewry pod okapem to nie ma ....

Pozdrowienia dla wszystkich "Zaciszowian" :p

mam pytanie-czy ktoś z was decyduje sie na okno w kotłowni zamiast luksferów? i jeszcze jedno -czy przechodząc z kuchni do jadalni nad głowa macie od razu sufit czy jak przy każdych wejsciach nadproze -to samo dotyczy salonu no i jeszcze kwestia schodów wejsciowych robiliście je od razu ?(nie mamy tego w umowie i nie wiem ile mogą zawołac za te schody a może zlecić to potem np kuzynowi i na spokojnie zrobi?)

mam pytanko: z tego co widze to masz bardzo nisko od gruntu np okno od jadalni, taras //// Czy obnizylas projekt... a moze ja dalem za duzo w gore ?? A jak ta sprawa wyglada u innych ... bede wdzieczny za komentarze PS. U mnie od poniedziałku dekarze ;)

Ja trochę za przykładem Miraśki w salonie oba okna zrobię z parapetami 35 centów nad podłogą. Efekt jest niezły. Ma to też jeden plus i jeden minus.

Plus jest taki, że mając tak duże okno na taras i zrobię je otwierane z ruchomym słupkiem, to drzwi tarasowe w jadalni będę mógł zrobić przesuwne. Chodzi oczywiście o wynoszenie na tarasik jakiegoś stolika itp. A w jadalni przesuwne drzwi są idealne, bo można je otworzyć nie przesadzając biesiadników, tylko, że otwierają się one na połowę szerokości.

No a minus to dopasowanie grzejników pod tak niskie parapety.

Pepe*-nie do końca pójdziesz za moim przykładem :lol: ja okna obnizyłam do 42 cm - w moim przypadku dajemy grzejniki 30cm wysokie i zostaje po 6 cm pod parapetem i 6 cm przy podłodze na cyrkulacje powietrza-chyba ,że dajesz podłogówke w salonie to ok a to okno na taras pomniejszyłam do 1,20 szer i 1.80 chyba wys i uwierz jest ok-robimy bez dzielenia uchylno rozwieralne i takie same w sypialni a w salonie to drugie 2,30 szer i 1,80 wys

aha-to okno na taras zwęziłam równo po obu stronach i zrobiło sie wiecej miejsca w rogu na rtv :lol:

No no wiem z tymi grzejnikami.

Co prawda widziałem takie grzejniki do schowania w podłodze (trzeba to przewidzieć przy wylewkach). Wyglądają bardzo fajnie - taka kratka pod oknem. Tylko ta cena - coś ponad 2000 za szt. :-? Ale mam jeszcze chwilę do namysłu.

http://img245.imageshack.us/img245/9220/p8120010zc9.jpg

co robić , co robić - nie mamy tynkarzy, a jesteśmy tradycjonalistami i nie chcemy tynków gipsowych, tylko cementowo-wapienne, a tu czas goni - stres. Mirasiu szukam zdjęc schodów na ganku, zrobili nam od razu, schody wylewane, nie pamiętam na ile głęboko - 1m-1,5 ? oczywiście zbrojone, na zewnątrz pójdzie izolacja, zrezygnowałam z proponowanych donic w wizualizacji schody są świetne.

Jesteśmy zainteresowani zakupem projektu domu Zacisze II. Czy ktoś budował dom rezygnując z, jak czytam, skomplikowanch wykuszy w kuchni?

Piekoświtaj-my o mały włos byśmy mieli domek bez wykusza kuchennego ale na szczęście w nieszczęściu przy drugiej adaptacji wykusze wróciło bo pani archtekt otworzyła nam oczy jak ta sciana wyglada bez wykusza-wystarczy na projekcie zakryc wykusz i zobaczysz jak będzie łyso

Jasiula-super wyszedł wam dach-kurcze zebym tylko nie załowała ze kupilismy brąz :lol: to znaczy nie ocieplacie w tym roku?

Jesteśmy zainteresowani zakupem projektu domu Zacisze II. Czy ktoś budował dom rezygnując z, jak czytam, skomplikowanch wykuszy w kuchni?

piekoś cierpilwości, jak widzisz temat jest mocno przerabiany przez wszystkich zaciszan, więckupuj projekt, a zanim będziesz przy wykuszach to będziesz miał całą masę gotowych patentów przetrenowanych na naszych skórach :D

Ja od początku wiedziałem że te wykusze to nie jest łatwizna, ale tak mi one podobają, że nie zrezygnowałbym z nich.