Jasiula 20.08.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Jasiula a jak chcecie wykończyc schody bo mi ostatnio spodobały sie z kostki dlatego nie mozemy sie zdecydowac,a taras też macie juz wylany? Marzy mi się piaskowiec, płyty z piaskowca, a opaska - murek warstwowy z piaskowca... ,jeśli chodzi o schody - było deskowanie; chcemy się wprowadzić latem za rok, aby nasz starsza córka bez stresu zaczęła edukację w szkole...Kładziemy instalację, tynkujemy i wstawiamy okna, a potem wietrzymy, wietrzymy, wietrzymy - jak zdążymy z tymi tynkami , a na wiosnę ocieplamy z zewnątrz Piekoś - myślę że bez wykuszy ten dom też moze być efektowny, nawet jedna pani architekt doradzała mi rezygnację z tych wykuszy, jako mocno niepraktycznych mostków termicznych...te lukarny , też można z nich zrezygnować, dać więcej okien połaciowych - obok siebie na przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 21.08.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Jasiula pomysł z większym daszkiem jest trafiony, też tak zrobiłem - chyba nawet u mnie będzie większy.Mam do wszystkich pytanie. Jakie okna planujecie - chodzi mi tu o to czy takie podziały jak w projekcie - wiedeńskie szprosiki itd czy pełna szyba bez podziałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 21.08.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 te okna ze szprosami fajnie pasują do ogólnego wyglądu domku nawet mi sie podobają ale my z takich zrezygnowalismy na rzecz okien panoramicznych-jedno skrzydło-tylko ze względów oszczednościowych bo te wszyskie bajery tylko niepotrzebnie podrażają domek ,tylko w lukarnach sa dwudzielne bo tego wymiaru nie dało się zrobić jako jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 21.08.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 te okna ze szprosami fajnie pasują do ogólnego wyglądu domku nawet mi sie podobają ale my z takich zrezygnowalismy na rzecz okien panoramicznych-jedno skrzydło-tylko ze względów oszczednościowych bo te wszyskie bajery tylko niepotrzebnie podrażają domek ,tylko w lukarnach sa dwudzielne bo tego wymiaru nie dało się zrobić jako jedno No fakt, te dodateczki to robią cenę Podpowiem tylko, że okna przy których ma być roleta powinny być otwieralne - nie fixy - bo nie ma jak umyć od wewnątrz rolety, tzn. trzeba ją demontować do umycia, ale to raczej mało praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreLen 22.08.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Jasiula: 1) z czego ty budujesz te ściany? Zrobiłas jednowarstwowe? Z YTONGU? Bo, rozmawiając z p. arch. Gołebiewskim dostałem "odrady" na zmianę technologii na jednowarstwową ścianę, że to wymaga przeliczenia wszystkiego od początku itd. Czy Ty/Wy poszliście w to mimo wszystko? 2) Bardzo się podobają Wasze postępy. Bardzo. Dobrze że wklejasz zdjęcia. Tych nigdy za wiele. (Macie super działkę - starodrzew!). 3) Może dałoby się zobaczyć to z bliska i na żywo? Gdzie to budujesz? Wiem że jak dotąd najbliżej mnie jest PEPE ale jego etap jest stosunkowo wczesny. My jesteśmy w Gliwicach. pozdrawiamy bardzo, http://img201.imageshack.us/img201/1994/p6240247kz6.jpg Znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 22.08.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 GreLen u Jasiuli to chyba nie jest jednowarstwowa - a jak jest to dziwne, że są pionowe spoiny między bloczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 23.08.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 czy wszyscy zaciszanie wstawili lub wstawiaja świetlik?-bo wiele osob z forum pisze ,że wystarczaja przeszklenia w drzwiach na poddaszu i jest w miare jasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 23.08.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 czy wszyscy zaciszanie wstawili lub wstawiaja świetlik?-bo wiele osob z forum pisze ,że wystarczaja przeszklenia w drzwiach na poddaszu i jest w miare jasno Ja daję świetlik. To fajny bajer i efekt diświetlenie bardzo przyjemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 23.08.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 I jeszcze jeden myk dotyczacy wykusza. W projekcie okna w wykuszach sa montowane do ociepleinia!!! Czyli przy montazu okien bedzie jakas niezla kombinacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 23.08.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Jasiula: 1) z czego ty budujesz te ściany? Zrobiłas jednowarstwowe? Z YTONGU? Bo, rozmawiając z p. arch. Gołebiewskim dostałem "odrady" na zmianę technologii na jednowarstwową ścianę, że to wymaga przeliczenia wszystkiego od początku itd. Czy Ty/Wy poszliście w to mimo wszystko? 2) Bardzo się podobają Wasze postępy. Bardzo. Dobrze że wklejasz zdjęcia. Tych nigdy za wiele. (Macie super działkę - starodrzew!). 3) Może dałoby się zobaczyć to z bliska i na żywo? Gdzie to budujesz? Wiem że jak dotąd najbliżej mnie jest PEPE ale jego etap jest stosunkowo wczesny. My jesteśmy w Gliwicach. pozdrawiamy bardzo, Grelen - zamiast porotermu suporeks, jest to klasyczna ściana dwuwarstwowa, dojdzie oczywiście wełna lub styropian, Pan Gąsiorowski odradza, bo zmiana grubości ściany pociągnęłaby za sobą inne zmiany, a to kłopot. Na budowę zapraszamy - kontakt na priva.Dziękujemy za ciepłe słowa, u nas elektryk - 3 dni chodzenia po domu i planowania - gdzie, jakie gniazda , puszki, przewody itd. W jedną dobę przymusowa aranżacja wnętrz... I to nie koniec - jeszcze kuchnia, elektryk oczekuje od nas precyzji co do cm, jutro stolarz -projektant pomoże nam ją zaprojektować - planowałam zaprosić go do tej roboty dużo później...(na szczęście to mój kochany szwagier, więc jest wyrozumiały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 23.08.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 http://img176.imageshack.us/img176/5527/p8190094iu1.jpg A to "chatka Puchatka" z innej perspektywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 24.08.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Jasiula to jeszcze tylko pokaz taras jak macie zrobiony-wylany i czy macie schodki z kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 24.08.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Jasiula czy dobrze widzę,że dołożyliście parę połaciowych okien.Zdaje mi się, że jedno macie dodatkowe do pralni-stryszku - fajny pomysł i czy obok "jaskółki" nad wejściem też?Czy ono doświetla schody?No i ciepło mi się robi jak patrzę na twoje fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 24.08.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Jasiula czy dobrze widzę,że dołożyliście parę połaciowych okien. Zdaje mi się, że jedno macie dodatkowe do pralni-stryszku - fajny pomysł i czy obok "jaskółki" nad wejściem też? Czy ono doświetla schody? No i ciepło mi się robi jak patrzę na twoje fotki. w sumie mamy 11 okien połaciowych (świetlik zastąpilismy oknem).Zmniejszamy garderoby u dziewczyn na górze, pozostawiając im dośietlone fajnie pokoje- mają teraz po dwa okna połaciowe. Gdyby nie konieczność zamawiania specjalnych kołmierzy - a było już za późno, tam gdzie to możliwe wstawiłabym dwa okna obok siebie, to świetnie doświetla pomieszczenia.Nie mam jeszcze wylanych schodków do kotłowni i tarasu - marzy mi się taras z drewna, naturalnie przechodzący w ogród, pieśń przyszłości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 25.08.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Ja takie coś zrobię w pokoju nad kuchnią. Daję dwa okna połaciowe obok siebie + do tego poniżej , dochodzące prawie do murłaty dwa Veluxy nieotwierane 78 x 92, czyli takie prawie do podłogi. A patent ze zmniejszeniem garderoby to zaraz przeanalizuję, bo to chyba fajny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skarbnik 25.08.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam ! Prowadzę Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK w Głogowie ( http://www.e-skarbnik.pl ) i chętnie przyjmę zlecenie na rozliczenie kosztów budowy (w tym podział na poszczególne etapy) wraz z rozliczeniem zwrotu różnicy podatku VAT. Obecnie buduję własny dom i koszty podzieliłem w układzie rodzajowym oraz wg. miejsc powstawania nastepująco: I. Układ rodzajowy kosztów: - materiały, - energia (en. elektr., woda), - usługi sprzętowe i transportowe, - usługi budowlane, - pozostałe usługi, - wynagrodzenia, - koszty finansowe (np. odsetki od kredytu, prowizje bankowe), - pozostałe koszty II. Koszty wg. miejsc powstawania: A. Koszty przygotowania budowy oraz przyłączy, B. Koszty budowy fundamentów, C. Koszty ścian konstrukcyjnych i działowych wraz z kominami, D. Koszty stropu, E. Koszty dachu, F. Koszty instalacji G. koszty wykończenia Oczywiscie podział kosztów może być dostosowany do indywidualnych potrzeb. Jacek Zahorski Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK 67-200 Głogów ul. Parafialna 11 tel: 605-668-060, http://www.e-skarbnik.pl e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 25.08.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 No nie nawet tu reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joe 26.08.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Witam Zaciszan II,mam nadzieję, że już niedługo sam będę mógł się pochwalić postępami na budowie. U mnie w tej chwili walki z urzędami. Jak dobrze pójdzie w połowie września pozwolenie na budowę, a potem ... - chyba trzeba będzie trochę zdrowasiek o pogodę, aby zakończyć surowy otwarty. Póki co ściernisko... Budowa rusza w gm. Babice Stare.Joe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 27.08.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Witam Zaciszan II, mam nadzieję, że już niedługo sam będę mógł się pochwalić postępami na budowie. U mnie w tej chwili walki z urzędami. Jak dobrze pójdzie w połowie września pozwolenie na budowę, a potem ... - chyba trzeba będzie trochę zdrowasiek o pogodę, aby zakończyć surowy otwarty. Póki co ściernisko... Budowa rusza w gm. Babice Stare. Joe No to fajnie Witaj w klubie. Pochwal sie czy robisz jakies zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joe 27.08.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Witam,Zmiany oczywiście są w trakcie dokonywania w projekcie.1. Wyjście z salonu na taras zamiast z jadalni,2. Wyjście z pokoju z parteru na taras (zostanie powiększony z możliwością późniejszego dobudowania oranżerii),3. Kolanko jeden poro do góry'4. Kosztem pokoju nad kuchnią wygospodarowanie miejsca na łazienkę i suszarnię,5. Zamiast strychu - gabinet,6. Zmiana (prawdopodobna) systemu ogrzewania na pompę ciepła + rekuperacja + turbokominek.Mam nadzieję, że podołam - pół urlopu spędziłem na nasiąkaniu wiedzą.Jeszcze mam niezupełnie jasność jak to wszystko zgram do kupy, ale mam nadzieję, że nie na darmo skończyłem studia techniczne. Joe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts