Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

hej,hej drodzy zaciszanie!!,taki ruch na budowach a my aż spadlismy na 3 stronke,co u was słychac?

Pepe słyszałam ,że odwiedziłes budowe ale ja do dzisiaj nie rozmawiałam z pracusiami z bo nie miałam nastroju na rozmowy z nimi :cry: -wiesz o co chodzi.dzisiaj zajechałam po południu zobaczyc jak zaczeli więźbe-wkoncu :cry:

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc

Po krótkim urlopie znowu w akcji. Na razie mam szok po powrocie i tylko się melduję.

Miraśka wielkie dzięki za umożliwienie zwiedzania. Tak na gorąco to mogę powiedzieć, że to kapitalne, że mogłem zobaczyć coś co u mnie dopiero powstaje.

Jeden Twój pomysł ogapię i jeszcze go zdążę wdrożyć, chodzi o przejście z sieni do kuchni. Bardzo fajnie robi to przy wejściu i sień faktycznie jest dużo bardziej ustawna - nie ma efektu "kiszki".

Mam wrażenie że u mnie chłopcy trochę lepiej wymurowali - przynajmniej to co jest do tej pory. Mam mniej docinek i uzupełnień zaprawą.

Tak tylko piszę, nie żeby jątrzyć tylko przekazuję swoje spostrzeżenia - mam nadzieję, że się nie obrazisz. No i wiesz co, wydawało mi się, że parapet w salonie nie wyjdzie u Ciebie 45 cm nad podłogą tylko mniej. U mnie są 2 warstwy pełnych pustaków i jak odliczę ocieplenie i szlichtę to ledwo wychodzi 42 cm od podłogi do parapetu.

Ale tak to wrażenia po prostu super. My na tym etapie to moooże będziemy za miesiąc. Oczywiście dzisiaj pierwsze co zrobiłem po powrocie to popędziłem na budowę. Ale jestem stuknięty :D

Pepe-wszystkie uwagi sa mile widziane-i te złe i dobre.Rzeczywiscie murarka to sie za super nie wykazali-na pocieszenie sobie tłumacze ,ze widziałam domy z gorsza murarka i podobna a reszte zakryje ocieplenie :lol: trudno trafic na idealnych ,a z tymi parapetami to sie jeszcze zobaczy nic straconego ,ja pisałam tak na oko i wszystko sie okaże po wstawieniu okien :lol: pozdrawiam

nie wiem jak zakonczy sie ta wieźba ale na dzien dzisiejszy jestem zła ,zenie mogłam sobie wyobrazic tych pomieszczen na poddaszu bo narazie nie podoba sie nam ,ze odm strony wejscia pokoje-pomieszczenia robia sie tak niskie a zwłascza deneruje mnie pomieszczenie zwane strychem-moze zmienie zdanie jak skończa ale dzisaj to sie wkurzyłam

nie wiem jak zakonczy sie ta wieźba ale na dzien dzisiejszy jestem zła ,zenie mogłam sobie wyobrazic tych pomieszczen na poddaszu bo narazie nie podoba sie nam ,ze odm strony wejscia pokoje-pomieszczenia robia sie tak niskie a zwłascza deneruje mnie pomieszczenie zwane strychem-moze zmienie zdanie jak skończa ale dzisaj to sie wkurzyłam

Miraśka strych jest niski. Praktycznie da się tam chodzić tylko środkiem. Ja myślę, że damy po bokach szafeczki na pościel, ubranka i inne rzeczy i nie będzie ich trzeba trzymać po pokojach. W końcu to pomieszczenie gospodarcze.

A pokoik nad kuchnią to powiniem być całkiem ok.

No i zawsze można jeszcze w kucki chodzić :D

ale ty miraska jestes malkontentka :cry: . wydaje mi sie ze szukasz sobie problemu. co do wysokosci pomieszczen to jest ok chyba ze masz ze 2,5 m wzrostu :wink: . u mnie jest ok. pomieszczenie nad garazem przez na zostalo przeznaczone na pralnie i jak na wysokosc to jest w sam raz. co do pozostalych pomieszczen to wywalamy jedna garderobe bo jest wiecej miejsca nawet jak sie postawi tam docelowo jakias szafe. w pomieszczeniu gdzie jest komin zrobimy natomiast garderobe ktora zajmie tylko kat, ten kat wlasnie za kominem. co do jeszcze wywalania to wylecialy juz uprzednio zbudowane sciany miedzy kuchnia i jadalnia-jest jedna olbrzymia wolna przestrzen i scjina przy schodach. zostanie tylko niewielki kawalek sciany pod schodami a reszta to tez wolna przestrzen plus porecz na schodach oczywiscie.

co jeszcze. radze jak kto moze zrobic dwa wyjscia balkonowe na taras, i z jadalni i z salonu. super rozwiazanie.

od poniedzialku zaczynam docieplac i mam nadzieje ze od polowy tygodnia polecimy z tynkami w srodku.

pozdo.

dzieki za pocieszenie :lol: juz mi lepiej aleja jestem kurdupel-158cmtaki krasnal tylko osiłek a mąż ma 176 i własnie tym sie zdziwił ,ze musi sie schylic aby dojść do okna :lol: .wczesniej rozwazalismy wejscie na taras z salonu ale po 1-lepiej nich ewentualne brudy z tarasu wnosza sie do jadalni na terakote a nie na podłoge drewniana czy z paneli w salonie a po 2 nijak nie pasowało mi do mojego obnizonego okna w salonie-wole 2 na jednakowej wysokosci-tylko nie mówcie ,ze marudze ale takie nasze było pierwsze skojarzenie :lol:

No i zastanawiam się jeszcze nad połaciówką na strychu, tak jak zrobiła Jasiula. W pralni to by sę przydało. Co myślicie?

ja w projekcie dodałam a czy w rzeczywistosci dodamy to sie okaze wkrótce :lol: jesli oknno da wystarczajaco swiatła to zrezygnujemy-przeciez to tylko strych :lol: i bedziemy tam zagladac w sumie na chwilke czyz nie?my natomiast zastanawiamy sie oknem połaciowym kolankowym w pokoju nad kuchnia co by miec ciekawe widoki na sosenki -tez okaze sie niedługo

No i zastanawiam się jeszcze nad połaciówką na strychu, tak jak zrobiła Jasiula. W pralni to by sę przydało. Co myślicie?

ja w projekcie dodałam a czy w rzeczywistosci dodamy to sie okaze wkrótce :lol: jesli oknno da wystarczajaco swiatła to zrezygnujemy-przeciez to tylko strych :lol: i bedziemy tam zagladac w sumie na chwilke czyz nie?my natomiast zastanawiamy sie oknem połaciowym kolankowym w pokoju nad kuchnia co by miec ciekawe widoki na sosenki -tez okaze sie niedługo

Z oknem w pralni to dla mnie bardziej kwestia wietrzenia. Bo jak rozstawię pranko do suszenia to do tego okienka na końcu trzeba się będzie przeciskać. A w końcu w zimie to pranie będzie schło raczej tam.

Okno kolankowe do sypialni nad kuchnią to ja już zamówiłem i to podwójne.

Pepe a drogie to okno kolankowe? i napiszcie co bedziecie dawac na poddaszu na korytarzyku przy schodach-balistrady,moze murek czy co innego,no i jeszcze nie zdecydowała o tym swietliku-a czy to okno w lukarnie nie oswieci wystarczajaco (w dzien oczywiscie)schodów i korytarzyka? :lol: dzisiaj pracusie przerwali więźbe na dachu i robia konstrukcje daszku nad wykuszem w kuchni bo wkoncu fachman od okiem chce wziąść pomiar i okienka trza zamawiac-za 4 tygodnie moze bedzie brama garazowa,za 6-7 drzwi zew,a okna za 5 tyg-postaram sie brame przesunąć ,zeby zgrac z oknami,napiszcie tez jakie dajecie-daliscie luksfery w garazu bo ja mysle o zwykłej chmurce i sprubuje nawet sama pokleic :lol:

Pepe a drogie to okno kolankowe? i napiszcie co bedziecie dawac na poddaszu na korytarzyku przy schodach-balistrady,moze murek czy co innego,no i jeszcze nie zdecydowała o tym swietliku-a czy to okno w lukarnie nie oswieci wystarczajaco (w dzien oczywiscie)schodów i korytarzyka? :lol: dzisiaj pracusie przerwali więźbe na dachu i robia konstrukcje daszku nad wykuszem w kuchni bo wkoncu fachman od okiem chce wziąść pomiar i okienka trza zamawiac-za 4 tygodnie moze bedzie brama garazowa,za 6-7 drzwi zew,a okna za 5 tyg-postaram sie brame przesunąć ,zeby zgrac z oknami,napiszcie tez jakie dajecie-daliscie luksfery w garazu bo ja mysle o zwykłej chmurce i sprubuje nawet sama pokleic :lol:

Tak dokładnie to będzie to okno do poddaszy bez ścianki kolankowej Velux GIL M34 wymiar 78 x 92 i netto w cenniku jest za 834 PLN.

Do tego trzeba kołnierz kombi coś ok 250 PLN.

Liczę że ok 15 - 20 % rabatu można dostać. Tak przynajmniej u mnie proponują hurtownie.

U mnie będą dwa zestawy obok siebie okno takie jak w projekcie a u dołu takie właśnie okienko. Będzie się zaczynało ok. 40 cm nad podłogą więc idealnie nad grzejniczkiem. Jest to okno nieotwierane.

Cała impreza kosztuje więc dodatkowe 950 PLN w przypadku jednego okna i ok. 3500 PLN w przypadku dodatkowego dużego i jaszcze jednego nieotwieranego.

Jak wrysowałem te okna do projektu to pasuje to super.

Tak dokładnie to będzie to okno do poddaszy bez ścianki kolankowej Velux GIL M34 wymiar 78 x 92 i netto w cenniku jest za 834 PLN.

Do tego trzeba kołnierz kombi coś ok 250 PLN.

Liczę że ok 15 - 20 % rabatu można dostać. Tak przynajmniej u mnie proponują hurtownie.

U mnie będą dwa zestawy obok siebie okno takie jak w projekcie a u dołu takie właśnie okienko. Będzie się zaczynało ok. 40 cm nad podłogą więc idealnie nad grzejniczkiem. Jest to okno nieotwierane.

Cała impreza kosztuje więc dodatkowe 950 PLN w przypadku jednego okna i ok. 3500 PLN w przypadku dodatkowego dużego i jaszcze jednego nieotwieranego.

Jak wrysowałem te okna do projektu to pasuje to super.

U nas będzie ten świetlik. Tym bardziej, że zrezygnowałem z tych idiotycznych okienek przy drzwiach wejściowych. Kosztuje o ile pamiętam ok 1500 PLN ale jak już kiedyś pisałem to daje to bardzo fajny efekt takiego rozproszonego światła i zdecydowałem, że to zrobimy.

Na schodach balustrada.

Moja żonka już ją nawet zaprojektowała.

Próbujemy jeszcze nieco przesunąć działówki w sieni, żeby ciut otworzyć schody. drsg pisał, że robi otwartą klatkę schodową. Chyba wiem o co mu chodzi. To wygląda bardzo efektownie, tylko mam obawę, że będzie zawiewało, więc kombinujemy coś pośredniego.

Luksferów jeszcze nie wybraliśmy.

http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/a9884e6f-bb34-49bd-a98a-19ab50e4bd53_gil_238x176.jpg

O takie coś nam chodzi w sypialni nad kuchnią. Te okna na dole to właśnie te GILe Veluxowe.

a mi chodzi o co inne :lol: nasz sasiad ma na górce te co nam sie widza-jak snajde to wkleje -jest okno dachowe otwierane w dachu a potem idzie okienko prostopadle do podłogi w miejscu ścianki kolankowej