Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miraśka, ale w Zaciszu nie ma ścianki kolankowej :o To jak chcesz dać okno kolankowe? I z tego co u Ciebie widziałem, to nie robiłaś kolanka, tylko murłatę masz jak w projekcie.

własnie dzisiaj jak jest juz zrobiona ta zachodnia połas dachu-krokwie to zauwazylam ,ze żeby dac takie okienko kolankowe to musialby chyba powstac mini balkonik :lol: zastanowimy sie jeszcze czy cos warto kombinowac i moze wkońcu nic nie zmienimy.Reszta zaciszan sobie podczytuje po cichu i sa skoromni isie nie chwala po prostu a ja na przekór wklejam w swojej galerii ciut lepsze zdjecie konstrukcji daszku nad wykuszem :lol: :lol:

Miraśka, ale w Zaciszu nie ma ścianki kolankowej :o To jak chcesz dać okno kolankowe? I z tego co u Ciebie widziałem, to nie robiłaś kolanka, tylko murłatę masz jak w projekcie.

własnie dzisiaj jak jest juz zrobiona ta zachodnia połas dachu-krokwie to zauwazylam ,ze żeby dac takie okienko kolankowe to musialby chyba powstac mini balkonik :lol: zastanowimy sie jeszcze czy cos warto kombinowac i moze wkońcu nic nie zmienimy.Reszta zaciszan sobie podczytuje po cichu i sa skoromni isie nie chwala po prostu a ja na przekór wklejam w swojej galerii ciut lepsze zdjecie konstrukcji daszku nad wykuszem :lol: :lol:

Widzę że zrobiłaś daszek jak w projekcie. Mnie cieśle zapewniali, że to się będzie trzymać na 100% i też chyba nie będę wydziwiał i tak zrobię.

Mam tylko problem jak dać rolety w tych oknach w wykuszach.

Miraśka czy dobrze rozumiem, że żeby pokazać tu zdjęcia z budowy to muszę ja umieścić gdzieś na serwerze - założyć jakiś album z fotkami i dopiero potem je wklejać na forum?

Pepe najlepiej załóz swoja galerie jak ja,ale faktycznie najpierw wrzucam zdjecie do kompa a potem przez program imageshack kopiuje do albumu czy forum,w podpisie mozesz potem dac odnosnik do swojego domku,Dobrze że pan od rolet kazał dorobic pracusiom te kawałki muru w wykuszu-dlatego tak napaćkane :lol: to daszek ma dodatkowe oparcie

Pepe najlepiej załóz swoja galerie jak ja,ale faktycznie najpierw wrzucam zdjecie do kompa a potem przez program imageshack kopiuje do albumu czy forum,w podpisie mozesz potem dac odnosnik do swojego domku,Dobrze że pan od rolet kazał dorobic pracusiom te kawałki muru w wykuszu-dlatego tak napaćkane :lol: to daszek ma dodatkowe oparcie

No właśnie miałem o te trójkąciki zapytać. Widziałem je na Twojej budowie i zastanawiałem się po co to. Ja u siebie kazałem zaciąć pod kątem ostatnie pustaki przy wykuszach, żeby było jak zamocować okno.

O to co masz domurowane to jaki ma spełniać cel? Bo mówili mi twoi ludzie, że to facet od okien takie kazał.

Dajecie rolety w wykuszach? Jakie? Chodzi mi o typ kasety naa roletę.

te domórówki własnie potzrebne sa tez do mocowania rolet zew. a dzisiaj był pan od okien i zabil mi znowu ćwieka bo sie okazuje ,ze cos jeszcze trzeba wykombinować,zeby okno nie było od razu montowane do te góry bo gdzie zamontuje karnisze,wiec fachman powiedział ,ze moze dołozyc z10 cm albo nich zrobia okna z o tyle szersza rama na górze -sama juz nie wiem -MOŻE NICH DORADZĄ MI COŚ CI KTÓRZY MAJĄ DREWNIANĄKONSTRUKCJĘ A NAJLEPIEJ JAK SĄ JUŻ OKNA :lol: a jesli chodzi o te kasety na rolety to musze podpytac bo wypadło mi z głowy

http://img160.imageshack.us/img160/1737/dsc01021qr7.jpg

a dzisiaj z kierownikiem rozwazaliśmy mozliwość zastapienia daszku nad wykuszem w jadalni przedłuzeniem połaci dachu w tym miejscu -tak jest w wielu projektach ale napiszcie co o tym myslicie

Tylko. że w takim wypadku będziesz musiała jakoś zabudować przestrzeń między oknami a podbitką - nadbitką (nie wiem co planujesz). Ja to przerabiałem jak chciałem wymurować takie słupki miedzy oknami w wykuszu. Moim zdaniem wygląda to nieszczególnie i temat odpuściłem.

Ćwiczyłem chybe z 5 wersji zmiany tego daszku. Takie jak opisujesz, taka wersję z zabudowanym wykuszem, z przedłużoną połacią. I nawet mam łatwiej bo u mnie na ścianie kolankowej będzie 20 cm więcej "luzu" ale o ile od strony użytkowej każda inna niż ta w projekcie jest lepsza, to estetycznie jak wykreśliłem sobie widoczek to wszystkie wyglądają dużo gorzej. W rezultacie zostaję przy wersji oryginalnej z projektu.

a moze jeszcze cos takiego-aby ten daszek nie byl tak schowany pod połacia dachu to moze na tym odcinku krokwie nad daszkiem zakonczyc juz zaraz za murłata aby cały daszek był caly widoczny

Ja podniosłem te 20 cm na ścianie kolankowej po to żeby okap miał prawie 80 cm poza obrysem budynku. I w tych wykuszach jednym ze słabszych miejsc jest łączenie ocieplenia z dachówką na daszkach. Nie wiem nawet jak to estetycznie wykonać tak żeby nie zaciekało między daszkiem a ścianą przy silnym wietrze.

Hmm na szczeście jestem na końcu peletonu to zobaczę jak inni to zrobią :D

Witam wszystkich Zaciszan :) Razem z mężem śledzimy wątek już od jakiegoś czasu i wreszcie postanowłam się ujawnić. Póki co mamy tylko działkę (nareszcie) i jesteśmy na etapie warunków zabudowy. Warunki zabudowy moglibyśmy tylko przepisać na siebie, bo były wystawione na poprzednią właścicielkę. Niestety nie ma tak lekko, bo waruki określają szerokość frontową budynku na 16 m a Zacisze ma 18. Przejrzeliśmy tysiące projektów, ale Zacisze podoba nam się najbardziej :)

witaj K.I.D.no to szkoda :cry: -a wszystko prze te warunki-u nas znowu jest w zapisie ,ze musi byc zachowany układ kalenicowy wzdłuz ulicyX a my prze nieuwage w pierwszej wersji dalismy z wjazdem od ulicy Y,dobrze ,ze chociaz kat nachylenia dachu sie zgadza ale nic juz wiecej nie moglismy kombinowac :lol: Zycze powodzenia :lol:

zeby daleko nie szukać zajrzałam do mg projekt i np,Faworyt lub Siedziba maja inne rozwiazania tylko czy by pasowały do naszego zacisza i czy lubemu sie spodoba :x

Jeżeli to o wykuszach, to tak jak pisałem, wariant z wykuszem do połaci dachowej rozwinąłem najdalej, ale jak pooglądałem jak to koresponduje z resztą budynku to odpuściłem. Chociarz takie rozwiązanie załatwiało wszystkie moje wykuszowe bolączki. Stwierdziłem, że potem będę jeszcze walczył z roletami, karniszami itd ale "angielski" charakter tego domku jest tak fajny, że go nie poświęcę.

I zapewniam, że rysunki zrobiłem porządne, z zawodu jestem projektantem wzornictwa no i jeszcze pamiętam jak się rysuje :D