Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jeszcze jedna informacja z placu boju.

Miraśka, dzisiaj analizowałem wentylację i zauważyłem, że na projekcie nie ma zaznaczonej wentylacji w sypialniach na poddaszu.

Z tego co rozmawiałem to powinna ona być, bo poddasze jest z reguły wilgotniejsze. Coś będę teraz obmyślał. A ty jak nie zrobiłaś to też jeszcze możesz.

U mnie dzisiaj chłopcy rozbierali kawałek ściany. Nie ma lekko. Ale od poniedziałku szukujemy strop.

czy zostawiacie wysokośc 95 cm od podłogi do okna w wykuszu kuchennym?wyszły nam -im piekniaste schody wejsciowe :lol: acha-musze zwrócic uwage na ta wentylacje na poddaszu-od pietra napewno jest w projekcie kanał wentylacyjny w pokoju nad kuchnia ale cos mi kiro wspominał ze trzeba wtedy przejść przez scianke kolankowa do pokoju

czy zostawiacie wysokośc 95 cm od podłogi do okna w wykuszu kuchennym?wyszły nam -im piekniaste schody wejsciowe :lol: acha-musze zwrócic uwage na ta wentylacje na poddaszu-od pietra napewno jest w projekcie kanał wentylacyjny w pokoju nad kuchnia ale cos mi kiro wspominał ze trzeba wtedy przejść przez scianke kolankowa do pokoju

Tak, jest tam zaznaczony kanał went. ale nie wiadomo co i jak on wentyluje, a w pozostałych sypialniach nie ma zaznaczonej wentylacji.

Tak tylko piszę, bo to wczoraj zauważyłem i jeszcze nie jestem na etapie rozwiązania. Pierwsza myśl to dołożyć dodatkową wentylację w kominach, ale nie wiem.

W wykuszu w kuchni będzie 95 cm.

Wychodzi, że jak blat wpuści się w wykusz na wysokości 87 - 90 cm to nawet dobrze bo ramiak okna będzie z 10 cm nad blatem. Dzieki temu moim zdaniem wygodniej będzie z otwieraniem. Mam w tej chwili okno w kuchni dokładnie nad blatem i jest to ładne tylko upierdliwe.

no dobra ale co z daszkiem nad wykuszem -mysle ,ze jak sie nie doda ok 10 cm miedziy rama okna a daszkiem to gdzie zamocowac rolety zew?-jesli nie bedzie problemu to ok- w poniedziałek sie okaze-ostatnie pomiary i okna czas zamawiac,jesli trzeba bedzie dodac na górze to sciagniemy warstwe podmórowki z cegieł a w jadalni bedzie ciut mizsze okno,

Szczęściarze! - oczywiście Ci co budują.

Ja milczę jak zaklęty bo niestety walczę jeszcze z papierami o pozwolenie na budowę. Jak ostatnio ktoś mi zwrócił uwagę mam wszelkie możliwe paskudztwa opóźniające wydanie zgody.

- Przebudowa drenażu - miesiączek z głowy;

- wyjazd na drogę powiatową + miesiączek;

- dociągnięcie wodociągu do działki - konieczne badnie wpływu inwestycji na środowisko jakby zakopanie rury w ziemi doprowadzającej wodę do trzech działek miał istotny wpływ na cokolwiek, ale w związku z tym- + miesiączek;

- brakuje mi jeszcze stanowiska archeologicznego (Boże uchowaj) - już mi ktoś poradził, że jak znajdę na działce jakieś skorupy absolutnie nie należy się przyznawać.

A wydawało mi się naiwnemu, że pójdzie gładko. Miał być w tym roku stan surowy będzie może zerowy.

A za was budujących i tak trzymam kciuki

Joe

no dobra ale co z daszkiem nad wykuszem -mysle ,ze jak sie nie doda ok 10 cm miedziy rama okna a daszkiem to gdzie zamocowac rolety zew?-jesli nie bedzie problemu to ok- w poniedziałek sie okaze-ostatnie pomiary i okna czas zamawiac,jesli trzeba bedzie dodac na górze to sciagniemy warstwe podmórowki z cegieł a w jadalni bedzie ciut mizsze okno,

Miraśka - z romiarem okien jest dokładnie jak piszesz. Problem z roletami zewnętrznymi w wykuszach nie leży w rozmiarze otworów okiennych tylko w tym, że:

kasety typu rks lub beclever czyli roleta zwija się nad oknem do kasety która jest wewnątrz budynku przeszkadzają jedna drugiej i trzeba pogrubiać słupek derwniany pomiędzy oknami, żeby rolety się zmieściły obok siebie.

kasety typu integro czyli roleta zwija się przed oknem do kasety która jest na zewnątrz budynku (ale jest to kaseta poddtynkowa, czyli można wykończyć ją tak że jest niewidoczna z zewnątrz) wymagałyby cofnięcia okien do środka, tak żeby schować lico kasety pod wykusz i go np obudować drewnem.

W jednym i drugim przypadku okna będą węższe.

I tak żle i tak niedobrze.

Ja się coraz bardziej zastanawiam nad jakimś patentem typu okiennice harmonijkowe czy coś takiego.

Na razie poległem w tym temacie.

Szczęściarze! - oczywiście Ci co budują.

- brakuje mi jeszcze stanowiska archeologicznego (Boże uchowaj) - już mi ktoś poradził, że jak znajdę na działce jakieś skorupy absolutnie nie należy się przyznawać.

Joe

Ja mam np rejon obserwacji wykopaliskowej i nadzór konserwatora zabytków.

Kiedyś ktoś coś znalazł we wsi i cała wieś jest tym objęta. W związku z tym też miałem trochę biegania. Dla żartu spytałem panią u Konserwatora co mam zrobić z ewentualnymi amforami jak juz je wykopię. A pani na to: "szczerze tego panu nie życzę, najlepiej od razu grubo betonu..." :D

dzisiaj podpisywałam umowe na okna a jak wstawia to dopiero rolety-napewno zewnetrzne oprócz wykuszy to na reszcie parteru da sie je zamaskowac późniejszym ociepleniem a w wykuszach to raczej na wierzchu,dzisiaj znalazłamw jednym ze starych muratorów zdjęcie takiego rozwiazania i nam nie przeszkadza yaki wygląd-moze jutro jak się da to wstawie .fotke.

dzisiaj podpisywałam umowe na okna a jak wstawia to dopiero rolety-napewno zewnetrzne oprócz wykuszy to na reszcie parteru da sie je zamaskowac późniejszym ociepleniem a w wykuszach to raczej na wierzchu,dzisiaj znalazłamw jednym ze starych muratorów zdjęcie takiego rozwiazania i nam nie przeszkadza yaki wygląd-moze jutro jak się da to wstawie .fotke.

W przypadku wykusza to juz nawet nie chodzi o kasetę na zawnątrz - bo to chyba najlepsze rozwiązanie tylko o to że prowadnice do rolet trzeba zamontować na słupkach pomiędzy oknami, a wyglądają one raczej szpetnie.

http://img167.imageshack.us/img167/360/dsc01058sd5.jpg

to jest zdjecie z gazety wiec jakość taka sobie ale ogólnie widac o co chodzi-uważam ,że tak tragicznie to nie wygląda-do wielu rzeczy trzeba sie przyzwyczaic a jesli to faktycznie ma kiepsko wygladac to trzeba zrezygnowac :cry: a na tym domku to bym przedłuzyła daszek ,żeby ta skrzynka od rolet sie nie rzucała w oczy

Ja też wszystkich witam, szczególnie wytrwałych w boju Miraśka i pepe*

Jerry304 napisz coś więcej, bo wielkopolska niezmiernie mnie cieszy....

Na chwilę obecną projekt leży u architekta i poprawki są prawie na ukończeniu,trochę trwała aktualizacja mapy, ale w końcu ją odebrałam od geodetyjavascript:emoticon(':lol:'), w tym tygodniu jeszcze opinie od gestorów i mogę składać do starostwa wniosek o pozwolenie na budowę,

nie rozpisałam się za bardzo jak na pierwszego posta???

Czytam Was już tak długo, że chyba "wkręciłam" się na maxa w budowę domujavascript:emoticon(':)'), nie gaście mojego optymizmu bo i tak się nie damjavascript:emoticon(':wink:')

pozdrawiam

Jola

Jestem już prawie zdecydowany na ten projekt w 90%. Chciałbym jednak zrezygnować z wykończenia poddasza płytami karton-gipsowymi. Czekam na decyzję fachowców na wylanie stropu na górze. Nie wiem czy jest to w ogóle możliwe w tym projekcie? Zaciszanie z jakiego materiału budujecie ściany? Głowa pęka od natłoku myśli. Pozdrawiam Jerry.