Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Miraśki mamy zdecydowanie za daleko, ale z tego co się zorientowaliśmy to pepe swój domeczek buduje we Wrocławiu. Bylibyśmy szczęśliwi jakby pozwolił nam go obejrzeć w realu, Do Wrocławia mamy 230km. Bardzo zależy nam na czasie bo musimy sięostatecznie zdecydować na projekt. Pozdrawiamy i czekamy na odp.

Do Miraśki mamy zdecydowanie za daleko, ale z tego co się zorientowaliśmy to pepe swój domeczek buduje we Wrocławiu. Bylibyśmy szczęśliwi jakby pozwolił nam go obejrzeć w realu, Do Wrocławia mamy 230km. Bardzo zależy nam na czasie bo musimy sięostatecznie zdecydować na projekt. Pozdrawiamy i czekamy na odp.

ale ja mam juz poddasze :lol: a pepe nie hahah

A ja melduję, że po trzech miesiącach heroicznej walki uzyskałem pozwolenie na budowę.

Niestety czasu mi zostało w tym roku na wykopanie dziury w ziemi i może fundamenty. Reszta w przyszłym roku.

A teraz gnam do banku załatwiać kredycik.

Joe

No to powodzenia i szczęśliwego budowania :lol: :lol: -niektórzy cały rok buduja

Cześć Grupko Entuzjastów Zacisza II !

U nas wyjątkowo żmudny aczkolwiek twórczy etap robót - instalacje. Elektryka (zważywszy, że materiał typu kable zdrożał na przestrzeni roku 6 razy)dała po kieszeni, nastęnie instalacja wodno-kanalizacyjna, a teraz tynki. Teren wokół domu to krajobraz jak "na froncie", wewnątrz nie lepiej...W przyszłym tygodniu zaczynamy ocieplać budynek, za 2 tygodnie okna. Po zakończeniu tynków (już na finiszu), dalszy ciąg instalacji - m.in. ogrzewanie podłogowe itd i oczywiście wylewki. Oj dzieje się ...Gowa boli.

A ja melduję, że po trzech miesiącach heroicznej walki uzyskałem pozwolenie na budowę.

Niestety czasu mi zostało w tym roku na wykopanie dziury w ziemi i może fundamenty. Reszta w przyszłym roku.

A teraz gnam do banku załatwiać kredycik.

Joe

Witam,

przestudiowalam całą historie czatu Zacisza i nie sposób się nie przyłączyć. Na pewno skorzystam z wielu Waszych wskazówek i pewnie jeszcze nie o jedno będę pytać :D . Mam nadzieję, że nie znikniecie tuż po wprowadzeniu się do swoich nowych posiadłośći :) BARDZO WAM ZAZDROSZCZE!!!!! Póki co, za chwilę składam niezbędne dokumenty na pozwolenie na budowe, więc nie bardzo moge podzielić się swoimi doświadczeniami - na razie prawie przebrnęłam przez gąszcz urzędów, papierków, itp... :o

Chciałabym rozpocząć budowę wczesną wiosną przyszłego roku. Zaklepałam już ekipę, która ma zrealizować pierwszy etap do stanu surowego otwartego z dachem.

Joe, czy mógłbyś podzielić się informacja kogo Ty wybrałeś? Czy ta ekpia budowała już wcześniej Zacisze? Jakie koszty?( w razie co napisz na prywatny)

A do wszystkich miłośników Zacisza: imponująca jest Wasza wiedza. Szczerze powiem, że trochę załamałam się moim stanem wiedzy, choć już od dobrych kilkumiesięcy studiuję Muratora i nne dostępne materiały. Nie wiem czy poradzę sobie z tym wszystkim :cry:

Na koniec podzielę sie swoimi zmianami w projekcie (niesamowite, jak wiele rzeczy naturalnie nasunęło sie tak wielu osobom):

- zrezygnowalam ze wszystkich skosnych ścianek na parterze (skrócona spiżarnia, przy kominku słup,skosna ściana przy garażu oraz w salonie)

- w celu uzyskania jak największej przestrzeni skróciłam przedsionek, jednocześnie zmieniając bieg schodów - dzięki temu w sieni mam przestrzeń do zagospodarowania z dwóch stron

- wejście do garażu jest na przeciwko wejścia do sypilani

- dodałam okno w kuchni + zamiana na okno balkonowe od strony tarasu w salonie

-wysunęłam garaż do przodu o 1,5 m oraz obniżyłam strop o 40 cm, aby zaadoptować strych na górze na 4 pokój - na strychu dodałam jeden velux

- powiększyłam cześć sypialnianą-garderobiano-łazienkową na dole likwidując "uskok" w bocznej ścianie nośnej i zrównując ją ze ścianą garażu

To z grubsza tyle - nie wiem, czy zrozumiałe są te moje wypociny :lol: Jak uważacie, że popełniłam jakąś gafę to dajcie znać - jeszcze budowa się nie rozpoczęłą :lol:

Po przestudiowaniu Waszych koncepcji zastanawiam się jeszcze nad dodatkowymi oknami na podddaszu - mąż mnie zabije, bo to kolejne koszty i straty ciepła:-? oraz nad kwestią przestrzeni garderobianej vs przestrzeń pokojowa. Mam jeszcze wątpliwość czy metraż łazienki na poddaszu jest wystarczający.

Chyba trochę za bardzo się rozpisałam jak na pierwszy raz. Pozdrawiam wszystkich Zaciszan i kibicuję Wam mocno.

Witam wszystkich ZACISZANÓW!

Muszę przyznać, że z uwagą przeczytałem (a nawet wydrukowałem niektóre fragmenty do ponownych przemyśleń) wymianę pogłądów między Pepe i Miraśką i gratuluję im wytrwałości w tym co robią oraz życzę aby jak najszybciej usiedli z rodziną przy kominku swojego "Zacisza II".

Ja jestem na zaawansowanym etapie uzyskiwania warunków zabudowy (teraz prawie jak pozwolenie na budowę) i po wstępnej weryfikacji chyba uda mi się dołączyć do grona zaciszanów - projektu jeszcze nie kupiłem, ale będzie to lustrzane odbicie. Problemy, które mnie nurtują to:rekuperacja tak czy nie, a jeśli tak to co z kominkiem, centralny odkurzacz, piwnica - zdania są podzielone czy ją budować czy nie. Chciałbym wiedzieć co o tym sądzicie.

Zwracam się tu do Pepe, muszę powiedzieć, że jesteśmy sąsiadami, gdyż naszą inwestycję planujemy 50 km od Wrocławia i jesłi masz ekipę sprawdzoną i jesteś z niej zadowolony, a chcieliby oni powtórzyć Zacisze to bardzo proszę o kontakt, bo znając życie to zanim ja zacznę to Ty skończysz budowę. Ja mam na końcie jedną budowę i użeranie się z budowlańcami i jestem bardzo sceptyczny jeśli o nich chodzi - ale mam nadal wiarę w człowieka i chciałbym wybudować to bez problemów.

Poruszaliście temat kominów, otóż jestem użytkownikiem Schiedla zarówno spalinowego -kotłownia gazowa (polecam bezobsługowa pełen komfort ) jak i kanałów wentylacyjnych i spisują się bez zarzutów, a motaż był prosty, ale jak tutaj się dowiedziałem też to można sknocić. Natomiast do wykończenia nad dachem zamarzył mi się klinkier, który tak został położony, że odpadł po roku (pozdrawiam tutaj p.Romka,który to robił o zgrozo) i myślę teraz o tynkowaniu. Dlatego wyciągnięcie kominów pełną klinkierówką nad dach jest lepszym rozwiązaniem, ale może nie mam racji. Pozdrawiam wszystkich i widzę,że muszę częściej tu zaglądać - Dziunek[/i]

Joe, czy mógłbyś podzielić się informacja kogo Ty wybrałeś? Czy ta ekpia budowała już wcześniej Zacisze? Jakie koszty?

Witam,

jeszce niestety nie rozpocząłem nierównej walki, ale mam podpisaną wstępną umowę z firmą, która budowała już kilka naszych domków.

Byłem tez na kilku budowach tej firmy, może nie ma rewelacji, ale nie było też jakichś makabrycznych wpadek.

Kontakt dostałem od mg-projektu.

Gdybyś była zainteresowana prześlę ci namiary na Priva

Joe

Witaj Joe i inni Zaciszanie

mam mętlik w głowie jeśli chodzi o ekipy budowlane,

postanowiliśmy, że najlepiej będzie powierzyć całą budowę jednej firmie,

dostałam nawet kilka wycen, ale przyprawiają mnie o lekki zawrót głowy...

Mam prośbę do Ciebie i innych Zaciszan:

jak wyglądały wasze kosztorysy, będę wdzięczna za każdą podpowiedź:)

Jeśli to jakaś tajemnica to bardzo proszę o info na Priva,

z góry bardzo wszystkim dziękuję!!!

Witaj Miraśko,

jasne jasne bardzo chcę!!!

Najlepiej takie, gdzie widać pomieszczenie w całości z "człowiekiem" w tle:)

Ja wiem , że pewne rzeczy to tylko w Erze, ale tak jak pisałam moja wyobraźnia czasami nie styka, bardzo dziękuję, że jeszcze pamiętałaś

o mojej prośbie. Masz może jakieś przemyślenia co do cen naszych ekip budowlanych? Czy po analizie Twoich kosztów możesz je ująć w jakieś ramy, żebym wiedziała mniej więcej czego się trzymać??

Jeszcze raz dziękuję.

Miłego dnia Ci życzę

Witam forumowiczów!

A szczególnie Miraśkę - duszę towarzystwa javascript:emoticon(':)')

javascript:emoticon(':)')Nasze Zacisze znajduje się w Kątach Węgierskich pod Warszawą (gmina Nieporęt). Jutro zamierzam policzyć się z dekarzami, zostały im do wykonania schodki i podest dla kominiarza i Świętego Mikołaja.

I na tym koniec w tym roku, bo dach przeszedł nasze spodziewania finansowe. No może bramę garażową sobie zafundujemy pod choinkę.

Brzoza 77oczywiście zapraszam na wizytę. Jasiula: bardzo chętnie Was odwiedzę i opowiem jak próbowaliśmy wytropić Wasze Zacisze jeżdżąc na rowerach wokół Otwocka (projektant dał nam dość ogólne namiary)Póki co skompletowałam małą galerię pod adresem: http://foto.onet.pl/DCEKMFB7CTRXZVBjBTdbYwU4Bi4HNFVhCWsOM1s6ADQFYVghAmRQewtVAjkB

Pozdrawiam

Zaciszanka

Zaciszanko, widok domu "naszego domku" przykrytego karpiówką i do tego tarasu idealnego w swojej formie po prostu zwaliło mnie z nóg. Gratuluję. Niewiele brakowało, a byłybyśmy bardzo bliskim sąsiadkami, gdyż pierwotnie dom nasz miał powstać na uroczej łące pośród lasów legionowskich - również w Józefowie...Po 3 latach oczekiwań na podtawowe medium jakim jest prąd - zwątpiliśmy, choć naszi znajomi - nie poddali się i budują "na agrgacie prądotwórczym" .Nawet założyliśmy stowarzyszenie miłośników tych okolic - tam jest na prawdę pięknie. Może na emeryturze...