Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

no nie przeraź się ale my mamy ustalone 50 tyś z dachem,chudziakiem w stanie zero,rozprowadzenie kanalizy i wody przy stanie zero,schody wylewane no i nie wiem co pisac bo niektóre rzeczy sa brane za oczywiste w stanie surowym otwartym a niektóre nie -wczoraj zauwazyłam ze nie umawialismy sie na okna połaciowe-acha dodałam jedno na tzw strychu i jedno w pokoju z kominem bo być może bede chciała go troche przedzielic na siłownie i kacik komputerowy-ale to potem.

napisz jeszcze co myslisz o tym wejsciu do kuchni przez holli jadalnie

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie to przejscie nie przeraża, tak sobie myśle, że i tak najczęściej będę z zakupami przechodził z garażu.

Wydaje mi się że wejście kosztem spiżarni to dobry pomysł. Zapytam jeszcze swoją drugą połowę, ona jest projektantem wnętrz, więc nie zawsze trzeba brać serio co mówi, ale zapytać nie zaszkodzi :)

no nie przeraź się ale my mamy ustalone 50 tyś

To mnie nie przeraża. Oferty które mam też kršżš koło tej kwoty. Ale zawsze lepiej sprawdzić czy mnie nie nabierajš :D

Trudno też mi podzielić kwotę robocizny na etapy - ile mniej więcej za który etap. Jest to o tyle istotne, że słyszałem o przypadkach, Ÿe misie kwotę za całoœć dali niskš, ale dach wycenili bardzo tanio i jak dostali 90% wynagrodzenia po murarce to do dachu już nie przyszli.

Jakš dachówkę kładziecie - mam na myœli producenta i czy karpik czy zakładkowa albo jeszcze inna?

to super ,to niech twoja luba doradzi przy okazji mi :lol: i co mysli o tym zamknieciu salonu .acha my jeszcze musielismy zabrac kawałek garażu tzn bardziej sie wciąć-mamy mniej jedne luksfery bo mielismy przekroczony limit powierzchni a nie chcielismy zmieniać projektu,myślimy jeszcze o przesuwnych drzwiach z kuchni do jadalni (chowanych w ściane) a jesli chodzi o to przejście do kuchni z sieni to chyba do pobliskigo sklepiku nie jeździsz autkiem :lol:

to super ,to niech twoja luba doradzi przy okazji mi :lol: i co mysli o tym zamknieciu salonu .acha my jeszcze musielismy zabrac kawałek garażu tzn bardziej sie wciąć-mamy mniej jedne luksfery bo mielismy przekroczony limit powierzchni a nie chcielismy zmieniać projektu,myślimy jeszcze o przesuwnych drzwiach z kuchni do jadalni (chowanych w ściane) a jesli chodzi o to przejście do kuchni z sieni to chyba do pobliskigo sklepiku nie jeździsz autkiem :lol:

He he, no niby racja. Miałem na myœli to, że nawet jak coœ się przerobi z wejœciem z sieni do kuchni (skšd inšd bardo praktyczna rzecz) to i tak z garażu będę dreptał przez hol, bo gwarantuje że nie wyjdę na dwór po to żeby wejœć wejœciem przez sień :D

Jeszcze o zmianach.

W miarę przypominania będę dopisywał co tam jeszcze zmieniliœmy.

Zmieniliœmy porotherm 25 na 30 po zewnętrznym obrysie.

Połać dachu nad garażem przedłużyliœmy dzięki czemu powstało takie zadaszenie na drewno do kominka.

Zrezygnowałem z nadproży okiennych. Planujemy rolety podtynkowe w kasetach RKS. A od górnej krawędzi okna do wieńca jest 40 cm, kaseta ma ok. 25 cm, więc na 15 cm nie ma sensu. Nie wiem jeszcze jak załatwimy te 15 cm. Mamy do wyboru oszalować wienieć tak żeby wypełnić te 15 cm albo powiększyć w górę okna. Chyba raczej to drugie, ale czas pokaże.

Ja mam własnie etap stropu za sobą. Teraz poddasze i dach... no i działowki. Ze zmain co zrobiłem na dole to to że powiększyłem pokój dzienny o pół metra przesuwając ścianę nośna. Zrezygnowałem z pokoju z łazienką (chyba wariant gościnny). zamiast tego mam ganinet, łazienkę i powiększoną kotłownię w której bedzie też pralnia.

Co do kosztów:

Ekipa za stan surowy z dachówka - 44 tysie

Do tej pory najwięcej kasy poszło na betony (np. ostatnio strop plus schodzy 5,5 tys)... Generalnie to na fundamenty poszło 27 m3 na posadzkę prawie 20 m3 a na strop prawie 30 m3...

Pierwszy błąd jaki mam z kosztorysu to ilość pustaków stropowych.... wyszło na to że kupiłem o 400 za dużo (no no Panie G.)

Więźba wyjdzie ok 9 tys

Poza tym reszta idzie w miarę zgodnie z planem.... Co do kominów też uważajcie. Dziś rozmawiałem ze znajomym co sprzedaje kominki i potwierdził że powinno się wypuscić rurę na zewnątrz (robią tak niektórzy że wyprowadzają pcv "150" pod posadzka na zewnąrz i tak powinno się robić) jest to tzw zassys do kominka. Na szczęście można w naszym projekcie to samo uzyskać wyprowadzając ją w ścianie na taras. druga sprawa to to żeby kominek tarasowy działał poprawnie powinno być zrobiony komin taki jak dla kominka wewnątrz. Zastosowanie jednego ciągu dla 2ch kominków jest raczej porażka... No ja generalnie rezygnuje z kominka na tarasie wiec luzuje z tym tematem. Poza tym generalnie dobrze jest przysłać niezależnego fachowca do oceny wykonania kominów. Potem może już być za późno......

no ja zapomniałam wspomnieć ,że tez rezygnujemy z kominka na tarasie,przy okazji zaoszczedzi sie na kominie,jesli chodzi o ta rure pcv doprowadzajacą powietrze do kominka to akurat my zrobimy tak jak powinno byc fachowo czyli pod posadzka albo pod tarasem albo pod posadzka w salonie,ten problem wyszedł odpowiednio wcześnie bo interesowałam sie kosztem DGP i tak poradził fachowiec.jeśli chodzi o beton to faktycznie majatek :evil: -chudy beton 1560 zł,beton B-20 na ławy 6588 zł.Piotrku napisz ile zakupiłeś tych pustaków stropowych ,że tak duzo ci zostało?a nie macie podanych za duzych ilosci porothermu 25 bo ja jak dostałam lustrzane odbicię to jest róznica ,a jeszcze kazdy sie dziwi że takie zbrojenie na ławy jak pod wiezowiec,a ławy wystarczyłyby 50cm szer i 30 wys

Pepe-a w wykuszach też zastosujesz rolety?,my natomiast budowac będziemy z porotonu bo mielismy atrkcyjna wycene i zakupilismy w kwietniu.przez to ze obcielismy kawałek garazu a dach został bez zmian to musimy go tylko podeprzec filarkiem i bedzie składzik drzewa

Piotrku-te 20 m betonu to ci poszło na zakończenie stanu zero ? a może masz jakieś fotki zeby nam pokazać? :lol:

Piotrek dzięki za te dane. Każda cyferka bardzo mi pomaga w ocenie sytuacji.

O przepuœcie do kominka to na szczęœcie wiem. Drugi kominek u mnie teŸ odpada. Mam bardzo duży teren i wolę zrobić altankę grilowš dalej od domu.

Miraœka, z tymi roletami w wykuszach to faktycznie jest problem. Trudno jest w sposób estetyczny wykonać łšczenie kaset i prowadnice. Na razie moja wiedza jest taka, że najlepiej będzie wymurować słupki, Wykusz podzielic na 3 niezależne okna i poprowadzić 3 rolety. Nic lepszego nie wymuœliłem. Może macie jakieœ sugestie.

Generalnie to jestem zdeterminowany na "zarolecenie" wszystkich okien.

Też ze względów bezpieczeństwa, ale głównie dlatego, że mieszkałem w domach tak zrobionych i uważam, że jest to super: cisza, zaciemnienie ,intymnie, no i w zimie bardzo duża oszczędnoœć ciepła.

Kochani napiszcie jakie daliœcie kominy. Mam w tej chwili dylemat: murowane z cegły czy systemowe. Chociarz Schiedla do taniej przyjemnoœci nie należš, ale myœlę sobie, że może warto?

my też jeszcze nie zdycedowalismy się na kominy a zwłaszcza na jeden bo od kominka na 100% murowany i wyczystka na tarasie (dzieki braku kominka na w/w) ale nie możemy sie zdecydowac na ten w kotłowni.ja miałam pogawedke z przedstawicielem schiedla (2,5 godz :p )i wyliczył mi za 2 kominy ok 8 tyś-z opcja że nie ma kominka na tarasie,bardzo ładnie mi wszystko wyrysował -co przyda sie wrazie co nawet do murowanych kominów-i on nasunął mi pomysł z wyczystką na tarasie.

-chciałam zapytać czy zostawiacie te pół okrągłe okienko nad garażem-bo my na dzień dzisiejszy mamy proste -tańsze

Pepenapisz jakiej wielkosci wstawiłeś okno w kuchni-bo moze wrócimy do tej opcji bo mamy widoczek na sosenki z tej strony

Pepe-jeśli chodzi o wykusza to tez kombinowałam zmienic -oddzielic słupkami betonowymi ale to chyba udało by sie tylko w kuchni bo boczne okienka są szersze niż w jadalni a stawiając beton słupki jeszce je zwężysz-bardziej podobaja mi sie betonowe słupki bo te ,,nasze ,,kojarzą mi sie ze szklarenką,zobaczymy moze w kuchni zmienimy na bet,

może Piotrnam napisze czy zostawił tak jak w projekcie wykusza :lol:

no nie przeraź się ale my mamy ustalone 50 tyś

To mnie nie przeraża. Oferty które mam też kršżš koło tej kwoty. Ale zawsze lepiej sprawdzić czy mnie nie nabierajš :D

Trudno też mi podzielić kwotę robocizny na etapy - ile mniej więcej za który etap. Jest to o tyle istotne, że słyszałem o przypadkach, Ÿe misie kwotę za całoœć dali niskš, ale dach wycenili bardzo tanio i jak dostali 90% wynagrodzenia po murarce to do dachu już nie przyszli.

Jakš dachówkę kładziecie - mam na myœli producenta i czy karpik czy zakładkowa albo jeszcze inna?

kosztorys mamy podzielony na etapy-najdroższy jest dach-bo do prostych nie nalezy,cały czas bylismy zdecydowani na dachówkę cementową-szukamy oszczedności żeby za rok sie wprowadzic,ale dostalismy wiadomość o promocji Roobena na dach ceramiczną-i chyba ją weżmiemy tylko kolor zostaje do póżniejszej decyzji, słyszałam opinie że na takich dachach fajnie wygląda karpiówka ,więc jak ci sie podoba to dawaj(w jednym numerze ,,Dom dla ciebie ,,jest prawie taki sam domek ale połozony gont(podobny wizualnie do karpówki)i hajnie to wyglada tylko cena w robociznie jest wyższa

Na razie jestem zdecydowany zostawić to okienko półokršgłe. Bardzo mi się ono podoba, ale zaznaczam, że od strony finansowej to nie wiem o czym mówię. Nie zaszedłem jeszcze tak daleko z kosztorysami.

Dachówkę to już dawno zdecydowałem, że karpik w łuskę i pogodziłem się z kosztami :cry:

Te słupki to też mi jeden budowlaniec pokazywał, że mogš być to drewniane słupy, względnie metalowe wykończone drewnem - z tym tematem walczę, zobaczymy.

Dostałem wycenę karpiówki CREATON, nie ma tam wszystkiego na tip top co moim zdaniem powinno być (np. dachówki z kominkiem wentylacyjnym) ale większoœć dodatków jest. Cena brutto (22%) 33tysiaki za 358 m2. Wydaje mi się do przyjęcia. Co myœlicie?

łoł-duzo ci wyszło,a mi dach przeliczły dwie hurtownie-i wyszło jednemu 300mkw a drugiemu 310,mam wyliczona dachówke roobena ceramiczna ale nie błyszczaca brazowa na 15.050 tyś ze wszystkim do tego wynegocjowałam 25 % upustu na okna fakro -acha zmieniłam je na 78/140, a dachówka cementowa euronit coś ok 12 tys-ale tu mniejszy rabat