Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich zaciszan,

zainteresował mnie poruszany przez pepe temat powiększenia łazienki.

Jak już kiedyś pisałem jesteśmy na papierowym etapie budowania ale własnie podczas adaptacji chciałbym żeby architekt coś już narysował pod kątem powiększenia łazienki na górze.

Chcemy mieć dużą łazienkę!

Rozpatrywaliśmy dwa warianty:\

1 powiększenie łazienki kosztem strychu/suszarni - ale wtedy trzeba chyba zrezygnować z osobnego wejścia do tego pomieszczenia tylko zrobić wejście z łazienki

2. zamienić miejscami łazienkę ze strychem - czytałem jednak tutaj że pralnia/strych jest niska i nie wiemy czy nadaje sie na łazienkę.

Patrząc według powierzchni po linii podłogi to jest to duże pomieszczenie - gdyby je doświetlić jedną połaciówką..?

pepe mógłbyś przysłać mi.ew. na priv informację. jakich zmian dokonałeś w celu jak napisałeś znacznego powiększenia łazienki?

pozdrawiam wszystkich

wwel to nie tajemnica to napisze to tutaj, a w wolnej chwili postaram się wkleić podgląd rzutu.

podstawowa zmiana to przesuniecie scianki działowej między sypialnią o ok. 60 cm. W tym celu zmieniliśmy nieco uklad belek teriva. W projekcie stropu są 3 belki koło komina i na nich stoi ścianka, a my przesunęliśmy to wzmocnienie o jedną szerokość pustaka stropowego.

Sypialnia jest tylk trochę mniejsza a w łazience to daje baaardzo dużo.

Robią się takie dwie wnęki ok 1 metra głębokie jedna na wcet i bidecik potem jest komin i druga do której idealnie pasuje narożna wanna (za kominem pod skosem).

Jak pisałem kiedyś troche pozmieniałem w płaciach dachu i teraz uważam że to super decyzja. Właściwie nie odczuwam skosów na poddaszu a z wanny spokojnie można bedzie wychodzić bez "kucania" :D

odległość miedzy scianką dzielącą pralnie od obmurowanego już komina to 190 cm i na tej ściance będą umywalki.

Natomiastkosztem pralni wypiściliśmy wnękę na kabinę prysznicową.

W sumie łazienka zrobiła się ok 12 m2 i jest faktycznie trochę pokręcona ale to nawet fajnie wygląda.

Okno połaciowe przesunąłem do sciany od pralni i dzięki temu nie jest ono nad wanną.

Ma to 3 zalety:

1) można pod nim dać grzejniczek

2) nie kapie ci do wanny jak się kąpiesz i para się wykrapla

3) żeby je otworzyć nie musisz wchodzić do wanny.

Kurcze, musze porobić fotki, bo jak tak się staram to opisać to widzę że trochę motam.

Obiecuję, że w przyszłym tygodniu coś podrzucę

No i pochwale się, że wiata, którą uzyskałem przedłużając połać nad garażem zapowiada się ślicznie.

No i bardzo jestem zadowolony, że zrobiłem deskowanie i nadbitkę zamiast podbitki.

Bardzo mi się podoba i jest to pierwszy ukończony element przyszłego domu.

Wszystkim polecam to rozwiązanie. Wygląda nieźle i kosztuje dużo taniej niż późniejsze robienie podbitki.

No u Was to za późno. Nadbitkę trzeba wykonać przed kryciem dachu.

Więc jest to raczej info dla potomnych :D

Fotki jak tylko chwila będzie to wrzucę, najgorzej, że zapomniałem hasła do mojego albumu ze zdjęciami i będę musiał nowy założyć.

Tak to jest jak czegoś używamy raz na ruski rok.

a z czego zrobicie/zrobiliscie podłogę na poddaszu-czy tak jak w projekcie z płyty osb(drogi interes) czy z desek,nam powiedziano żeby wykorzystać te dechy co zostały z budowy i sama nie wiem co robić a kupować teraz i od razu robic to chyba ryzyko bo jak beda wysychać to sie wypacza może :lol:

a z czego zrobicie/zrobiliscie podłogę na poddaszu-czy tak jak w projekcie z płyty osb(drogi interes) czy z desek,nam powiedziano żeby wykorzystać te dechy co zostały z budowy i sama nie wiem co robić a kupować teraz i od razu robic to chyba ryzyko bo jak beda wysychać to sie wypacza może :lol:

Podłogę na stryszku zrobimy, ale jeszcze nie zdecydowałem z czego.

Płyty OSB mają zaletę, że się je dość szybko kładzie, ale mnie nie pasują z innej przyczyny - są łatwopalne :cry:

No ale może znowu odgapię od avangardy zaciszańskiej :D

ja siem nie smiejem :lol: poważnie pytałam bo słyszałąm ,że jak juz dają ocieplenie na tak grube ściany to symboliczne 5 góra 10 cm (-to już ja przynajmniej uważam za zbędne-czyż nie zrobi to z domu termosu?)ale to tylko moje zdanie a ty i tak decydujesz-a co mówi na to twój kierownik?

a płyta osb faktycznie jest łatwopalna i ostatnio na naszej grupie przerabialiśmy ten temat-jeden napisał ,że najlepsze sa jakieś belgijskie bo nie posiadają jakiś tam zwiazków a inne to śmierdza i faktycznie drogie-jeśli sama bym kładła to tylko dla wygody bo szybko ale .....okaże sie niedługo

Kiero mówi, że 12 centów to chwatit z okładem, ale ja tam nie wiem :D :D

W sumie to wiem, że to takie chłopskie polskie durne myślenie żeby na zapas, ale tak myślę, że na tym etapie różnica między 12 a 15 cm nie jest duża więc... co mi szkodzi :D :D :D

A powiedz, dlaczego wybraliście styro a nie wełnę?

Wiem, że bicia piany na ten temat było co nie miara, ale jestem ciekaw Twojej opinii.

Nie rozwijając nadmiernie wątku wełno styropianowego (i tak za dużo anonimowych oszołomów tu się produkuje) :D, to mam tylko jedne spostrzeżenie, że przy drożejącej energii jeszcze 5 lat temu o ocieplaniu nawet 12 cm nikt nie słyszał, a dzisiaj to prawie standard.

I tak jak pisałem po polsku-chłopsku- duracku korci żeby z naddateczkiem, na zapasik, hmm, pomyśle.

Szczerze mówiąc nie kalkulowałem nawet tego jeszcze, bo i tak to kwestia na wiosnę.

Mira, a grzejniczki już wybrałaś?

Apropos grzejniczków- bo ostatnio temat analizuję - to kolega namawiał mnie na zakup przez allegro.

Sam tak kupił i jest happy.

W zachodniej Polsce jest sporo firemek co to same sprowadzają z Niemiec, normalnie faktura, gwarancja itd i cena faktycznie sporo lepsza od nawet marketowej.

Znajomy kupił takie grzejniki DUO - widziałem je u niego, nic im nie brakuje.

Tak sobie myślę, że chyba skorzystam z jego doświadczeń.