Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

czekam na wycenę c.o i miedzy innyymi grzejniki-dam do zrozumienia wyceniaj acemu czy jesli uda mi sie takie same zdobyć taniej to od nich nie wezmę(brat jest serwisantem termeta co prawda nie bedzie robił nam całego co ale tansze grzejniczki moze załatwi :lol: )podobaja się nam purmo i mają 30 cm wysokie jak dobrze pamietam,jesli chodzi o allegro to chyba dobry pomysł pod warunkiem ,że kupujemy indetyczna rzecz w atrakcyjnej cenie- a napewno jest to sprawdzony sposób przez wielu forumowiczów :lol:

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pepe- -wiedziałam ,że przedłuzasz daszek ale nie ,ze aż tak :lol: mnie osobiście sie podoba ten pomysł i za diabła nie mogę namówić swgo lubego żeby zrobić przy garażu drewutnie-mamy przeciez wiekszy ,,wycinek,, w tym miejscu-on nie chce zeby drzewo dotykało elewacji-a przeciez nie musi i chyba ulegnę.....w tej kwesti i drewutnia bedzie przy płocie,Nadbitka wyszła elegancko :lol:

gratuluję wiechy :lol: Córcia faktycznie ślicznusia-oczko w głowie tatusia(jak u nas ale jest też synuś) ale napewno chciałaby braciszka :lol:

a łazienkę to właśnie my tak mamy :lol: tyle ,że ścianke przed kominem przesuwaliśmy ale za -nie, i robimy taki układ oprócz bidetu-to tylko łazienka dzieciaków :p

A z tym drewnem przy ścianie to są dwie szkoły.

Z tym, że to nie koniecznie jest na drewno. W zamyśle to takie dodatkowe miejsce gdzie deszcz na główkę nie pada - rower odstawić, kosiarkę, szuflę do śniegu i wjedzie tam nawet nieduże autko. Od tej strony mam sąsiadów i też taki trochę parawan.

A drewno? Jeszcze nie wiem, ale niezbędnik na tydzień palenia to raczej tam, bo w kapciach będę mógł po nie chodzić :p

jeśli chodzi o deszczówke to napewno przed odbiorem domu musimy mieć odprowadzenie do kanalizacji deszczowej-aktualnie jest pod droga asfaltową ale mamy nadzieje ,ze moze zaczną robić na drugiej ulicy i może załapiemy sie z podpieciem mniej kosztownym-napewno coś bedziemy robic ale pomyslimy wiosną :lol: może faktycznie studnie ,do tego jakąś pompke i heja podlewać ogródek

jeśli chodzi o deszczówke to napewno przed odbiorem domu musimy mieć odprowadzenie do kanalizacji deszczowej-aktualnie jest pod droga asfaltową ale mamy nadzieje ,ze moze zaczną robić na drugiej ulicy i może załapiemy sie z podpieciem mniej kosztownym-napewno coś bedziemy robic ale pomyslimy wiosną :lol: może faktycznie studnie ,do tego jakąś pompke i heja podlewać ogródek

Ja tak zrobię, 2 - 3 kręgi betonowe, dno na chudziaku i taki zbiorniczek na parę litrów jak znalazł.

Ale bardziej chodziło mi o to jak zamierzacie odprowadzać wodę z rur spustowych, bo jest kilka możliwości i zastanawiam się właśnie nad tym.

Np. pełne rury schowane pod ziemią lepiej zrobić teraz, przed obsypaniem na gotowo, korytka z kratkami ładne tylko drogie, a takie korytka betonowe niedrogie ale i nieładne.

Oszaleć można, czym dzalej w las tym więcej drzew.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Przymierzamy się z żoną do budowy Zacisza w W-wie, a dokładnie w Wawrze przy skrzyżowaniu Lucerny z Traktem Lubelskim.

Mamy zamiar jeszcze w tym roku kupić materiały na ściany konstrukcyjne zewnętrzne porotherm 30 i wewntrzne porotherm 25 a także stal na fundamenty.

Ponieważ żona lada chwila spodziewa się dziecka i nie możemy pojechać do biura kupić projektu posiłkuję sie na razie kosztorysem zamieszczonym na stronie mg projektu. Mam w związku z tym pytanie czy podane w tym kosztorysie informacje, dane różnią się od informacji zamieszczonych w kosztorysach zakupionych przez któregoś z forumowiczów.

Czy ktoś z Państwa mógłby się podzielić szczegółowymi nformacjami na temat

a) ilosci cegieł na ściany konstrukcyjne zewnętrzne - porotherm 30

b) ilośc cegieł na ściany konstrukcyjne wewnetrzen-porotherm 25

c) stal zbrojeniowa

Z góry dziękuje za pomoc

Poniżej mój email [email protected]

pzdr

Rafał Chrzanowski

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Przymierzamy się z żoną do budowy Zacisza w W-wie, a dokładnie w Wawrze przy skrzyżowaniu Lucerny z Traktem Lubelskim.

Mamy zamiar jeszcze w tym roku kupić materiały na ściany konstrukcyjne zewnętrzne porotherm 30 i wewntrzne porotherm 25 a także stal na fundamenty.

Ponieważ żona lada chwila spodziewa się dziecka i nie możemy pojechać do biura kupić projektu posiłkuję sie na razie kosztorysem zamieszczonym na stronie mg projektu. Mam w związku z tym pytanie czy podane w tym kosztorysie informacje, dane różnią się od informacji zamieszczonych w kosztorysach zakupionych przez któregoś z forumowiczów.

Czy ktoś z Państwa mógłby się podzielić szczegółowymi nformacjami na temat

a) ilosci cegieł na ściany konstrukcyjne zewnętrzne - porotherm 30

b) ilośc cegieł na ściany konstrukcyjne wewnetrzen-porotherm 25

c) stal zbrojeniowa

Z góry dziękuje za pomoc

Poniżej mój email [email protected]

pzdr

Rafał Chrzanowski

Dane w zakupionym projekcie są własciwie takie same jak te na stronie mg prokekt.

Nie pamiętam ile dokladnie metrów przypada na konstrukcję wewnątrz ale dość łatwo to oszacować - jest to jedna ściana w poprzek i dwa skosy czyli coś ok. 30 m2

Musisz pamętać, że 25 potrzeba 11 szt. na m2, a 30 - 16 szt. i jakis zapas na docinki - a jest ich trochę.

Podpowiem jeszcze, że o ile masz czas to zamów tzw. pustaki połówkowe - na narożniki i szpalety okien. Dużo lepiej to wygląda, nie trzeba docinać, mniej odpadów a cena właściwie ta sama. Jak byłem przy ścianach to chciałem to kupić, ale czas na dostawę był ok 3 tygodni, więc odpuściłem.

Witam,

Pilnie obserwuję, co u Was się dzieje na budowie i jestem pod wrażeniem. Nie zabieram głosu, ponieważ nie wiem czy z zazdrości nie będę pisał głupot.

Przez urzędasów od pozwolenia miałem na starcie półtora miesiąca opóźnienia, a później już ciężko zacząć budować w okresie późnej jesieni.

Dlatego zwalczyłem na razie jedynie meliorację na mojej działce i czekam wiosny.

Ekipa do budowy surowwego otwartego umówiona i mam nadzieję, że do końca przyszłego roku postawię całość. Jeśli szaleńcze ceny usług i materiałów budowlanych mnie nie zarżną jest to realne.

Za Was wszystkich trzymam kciuki.

Joe

http://foto.m.onet.pl/_m/3527fd2d212b2fcfe161cd985e35e89b,5,19,0.jpg

Tak przerobiliśmy łazienkę

Witam Pepe i wsztkich Zaciszan,

weszlam na forum po przeszlo 3-tygodniowej przerwie, gdyz 27.11 mialam szczescie urodzic drugiego synka - Patryka:-):-)

W dniu dzisiejszym maz odebral gotowy projekt i jutro skladamy wniosek o pozwolenie na budowe (teraz zostaje juz sie chyba tylko modlic, aby nie robili nam pod gorke).

Pepe,

1) bardzo dobry pomysl z ta lazienka. Powiedz mi tylko, czy wanna wejdzie w ta wneke bez zmian w dachu? A jezeli trzeba cos zmieniac w dachu, to na etapie adaptacji projektu? Czy mozna to zrobic juz w trakcie budowy?

2) Pisales tez,ze polecasz budowe z cegly 30 - budowales z Max'a czy z Porothermu? I czy miales adpatcje projektu pod 30, czy tez zadecydowales o tym pozniej?

Nie wiem czy dobrze pamietam, ze przy 30 byly jakies problemy przy daszkach na wykuszach okiennych?

Pozdrawiam serdecznie.

http://foto.m.onet.pl/_m/3527fd2d212b2fcfe161cd985e35e89b,5,19,0.jpg

Tak przerobiliśmy łazienkę

Witam Pepe i wsztkich Zaciszan,

weszlam na forum po przeszlo 3-tygodniowej przerwie, gdyz 27.11 mialam szczescie urodzic drugiego synka - Patryka:-):-)

W dniu dzisiejszym maz odebral gotowy projekt i jutro skladamy wniosek o pozwolenie na budowe (teraz zostaje juz sie chyba tylko modlic, aby nie robili nam pod gorke).

Pepe,

1) bardzo dobry pomysl z ta lazienka. Powiedz mi tylko, czy wanna wejdzie w ta wneke bez zmian w dachu? A jezeli trzeba cos zmieniac w dachu, to na etapie adaptacji projektu? Czy mozna to zrobic juz w trakcie budowy?

2) Pisales tez,ze polecasz budowe z cegly 30 - budowales z Max'a czy z Porothermu? I czy miales adpatcje projektu pod 30, czy tez zadecydowales o tym pozniej?

Nie wiem czy dobrze pamietam, ze przy 30 byly jakies problemy przy daszkach na wykuszach okiennych?

Pozdrawiam serdecznie.

Wanna bez podniesionego daszku tam nie wejdzie :cry:

To znczy wejdzie tylko uzywanie jej moze byc klopotliwe.

Z tym dachem to jest trochę zamieszania i trudno mi tak jednym postem odpisać jak i co dokladnia zrobiłem.

Za 2 tygodnie będę miał to już zrobione i wrzucę fotki to łatwiej będzie mi wyjaśnić.

Miałem wątpliwości czy nie za dużo mieszam, ale jak teraz widzę efekt to jestem baaardzo zadowolony z decyzji.

No i zmienić trzeba to przy adaptacji projektu. Nawet dla samego siebie jest to wygodniej, bo potem łatwo sprawdzić co ma jaki mieć wymiar, a tak to improwizacja.

Budowałem z Porothermu Winerbergowskiego.