Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Acha, generalnie to moim zdaniem budowanie z 30 to duża zaleta.

Pisałem o tym kilka postów wcześniej.

Największe zalety (poza cieplejszą ścianą):

- możliwość zamiast szalowania obmurowania z zewnątrz wieńców

- możliwość obmurowania murłat

- wykusze wymagały chwili zastanowienia - zwłaszcza kuchenny - tak żeby meble 60 cm chowały się we wnękach, ale w sumie to wyszło lepiej, bo dzięki grubszej ścianie boczne okienka, które są troszku przywąskie wyszły o 5 cm szersze - czyli moim zdaniem lepiej.

jedyne miejsce z którego nie wybrnąłem to wyjście z kotłowni. Tam jest na styk drzwi z ociepleniem - właśnie przez grubszą ścianę.

Adaptacji nie robiłem specjalnie pod to.

Zachowane mam wewnętrzne wymiary - czyli budynek poszedł o 5 cm na zewnątrz z każdej strony.

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moi mili Zaciszanie,

Czas tak szybko leci, Wasze domki tak szybko się budują, a ja jeszcze mam problem z wyborem projektu. Zacisze jest urocze - w szczególności jego elewacja, ale... no jest małe ale... jeszcze myślę o Faworycie tej samej pracowni (tutaj stawiam na wnętrze).

Może ktoś z Was - a szczególnie KTOŚ z Warszawki lub okolic, jakoś mnie wesprze w ostatecznej decyzji umożliwiając obejrzenie Zacisza II od środka.

Pomóżcie nowej koleżance troszeczkę:-)

Pozdrowionka,

Agusiek

Witam wszystkich Zaciszan

Właśnie startujemy mamy działkę 1024 m2 i zbieramy wszelkie możliwe informację o Zaciszu II i pracowni MG. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki dla początkujących.

Korzystając z okazji składam Wam serdeczne życzenia Noworoczne, jak najszybszej parapetówki w Waszych Zaciszach, cierpliwości i wytrwałości ...

Pozdrawiam

Paweł

Witam,

przede wszystkim wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku dla wszystkich Zaciszan - jak najszybszych przeprowadzek do swoich domkow :D

Pepe,

wyslalam ci wiadomosc na prywatnego-chcialabym podrazyc jwestie dachu a nie chce tu wszystkich zanudzac. A tak poza tym to bylam na Twojej galerii - dokleisz troche zdjec?

Pozdr,

Brzoza.

Witam wszystkich Zaciszan!

Po pierwsze chciałem się serdecznie przywitać i życzyć Wszystkim dużo zdrowia w Nowym roku. No i oczywiście samych sukcesów budowlanych :)

Po drugie chciałm się pokrótce przedstawić - budujemy z żoną Zacisze II od listopada, w tej chwili murują nam ściany. Od wielu miesięcy śledzę temat Zacisze, prawdę mówiąc wchodzę tu kilka razy w tygodniu. Za kazdym razem czekam necierpliwie na Wasze nowe posty, zdjęcia, uwagi, komentarze. Znam Wasze posty dośc dobrze, niedawno wydrukowałęm prawie wszystkie by się trochę podszkolić :) Śledzę też wiernie galerię Miraśki - szacunek :) Jestem zupełnym laikiem budowlanym, zdanym na łaskę i niełaskę wykonawcy. Jak dotąd nie wysłałem żadnego posta, trochę z wrodzonej niesmiałości ;) Podsumowując - jestem kryptoużytkownikiem forum i czytelnikiem tematu Zacisze. No i po ichu Was podziwiam za fachowa wiedzę i naprawdę imponujące zaangazowanie.

Po trzecie trochę prywaty ;) Dziś wykonwaca powiedział mi, że musi wstrzymac roboty bo brakuje mu w projekcie rozwiązania problemu -sposób umocowania spocznika schodów (prowadzących na poddasze) na ścianie. Ponadto powiedział mi, że ten spocznik wypada na wysokości okna. Przeszukałem temat i znalazłęm posta Pepe z 13.06.2006 - wczesniej to zupełnie zignorowałem (nie wiem co to jest spocznik schodów) :( Stąd moja gorąca prośba o kilka słów wyjasnienia - co to oznacza, czy można z tym żyć itp? Specjalna prośba - jesli ktoś zWas ma zdjęcie tych schodów (ze spocznikiem) we wnętrzu - bardoz o nie proszę. Żona mnie wieczorem poprosiła bym jej wytłumaczył, a ja nic. Tabula rasa :(

Z góry dziękuję za pomoc no i obiecuję, że postaram się nie być w przyszlości tylko "biorcą" i coś od czasu do czasu napiszę (z nadzieją, że kogoś to zainteresuje).

Kończę ten przydługi post ;)

http://img294.imageshack.us/img294/3396/dsc00910xo6.jpg

witaj koamajk :lol: ten betonowy prostokat to właśnie spocznik i widoczne okienko o którym pisał pepe-my je zostawilismy bo pasowało nam na zewnątrz a przy okazji choc troszkę doswietla pomieszczenie pod schodami i troszke podest czyli spocznik-może jak bardzo bedzie nam to przeszkadzało to ten kawałek zabudujemy karton gipsem albo sie przyzwyczaimy-u rodziców jest podobne rozwiazanie pzry zejsciu do piwnicy i jakoś nigdy to nikomu nie wadziło :lol:

koamajk-a gdzie sie budujecie?-czy nasrępni z wa-wy? :lol:

u nas dalej przestój ale moze od wtorku ruszy elektryk :lol: potem tynki,potem woda i kanaliza oraz c.o. acha z kuzynem przed świetami zrobiliśmy podłoge na stryszku ze wszystkich desek pozostałych po budowie-starczyło na styk i zaoszczedziliśmy od 500 do 1500 zł zaczeliśmy też ocieplac stryszek ale zabrakło wełny-kolana mnie boblały przez tydzień od wbijania gwożdzi :lol:

Miraśka, budujemy się pod Toruniem. Całkiem niedaleko Szkoły Medialnej Ojca Dyrektora ;)

Dzięki za fotkę i wyjaśnienie - oświeciło mnie, już wiem o co chodzi. Wydaje mi się, że to nie jest w sumie takie złe, ta dziura :)

A myślałaś o tym, żeby w tych oknach dać taką szybę lustrzaną, żeby z zewnątrz nie było widac schodów?

A wykonawca nie miał problemu z oparciem schodów o tę ścianę? Pamiętasz jak to rozwiązał, a może miał jakis extra dodatkowy rysunek? Mój powiedział, że nie ma tego detalu w projekcie i on nic nie wymyślił. Napisałem maila do MG Projekt, ale jakoś wątpie by mi szybko odpowiedzieli :(

Mój zasadniczy problem, oprócz braku wiedzy budowlanej, to totalny brak czas + częste wyjazdy. To oznacza, że jestesmy na budowie max. 1 x w tygodniu, w sobote lub niedzielę.

U nas końcą ściany i zaczynaję się zabierać za strop. Mają zdążyć przed mrozami, które ponoć mają byc od 23.01. Tak powiedziała miła pani w TV :)

w okienku dam jednakowe firaneczki i myśle że podestu nie bedzie widać-bardziej widze problem wewnatrz-narazie nie udaje mi sie włozyć fotki więc wytłumaczę-na wcześniej zrobionym szalunku zostały ułozone prety-zbrojenie ,które zostało zakotwone w ścianach-o schody baliśmy się bardzo bo na żywo widzieliśmy spaprane u znajomych ale naszym wyszło to super-poza tymi dwoma pólokragłymi ale można poprawić jak nie bedzie nam to odpowiadało

Hej Miraśka!,

Wielkie dzięki za opis i za zdjęcia. Bardzo mi to pomogło, mogłem się nawt popisac przed żoną kilkoma trudnymi słowami (zakotwić, podest, spocznik) ;)

Nie dasz wiary, ale nasz wykonawca nadal nie wie jak to zrobić. Trochę mnie tym załamał, zacząłem się zastanawiać czy on kiedyś robił schody w swojej karierze. :o

Stąd moje kolejne pytanie - przepraszam, że drążę temat, ale on wyraźnie mówi, że chce miec to narysowane, a w projekcie MG Projekt nie ma tego szczegółu. Co gorsza Pan Michał Gąsiorowski nie odpowiedział mi na maila :(

Zatem Miraśka - czy pamiętasz w jaki sposób te pręty zbrojeniowe (których zdjęcie mi wkleiłaś) zostały zakotwione w ścianach? Czy była robiona jakaś bruzda? Powiększam Twoje zdjęcie i wpatruję się, ale nie mogę dojrzeć ;(

Sam nie wiem co o tym sądzić, bo wydawało mi się, że wykonawaca powinien takie rzeczy sam wiedzieć i myślę, że on trochę szuka pretekstu żeby się pomądrzyć jacy to architekci są niedokładni i jakie te projekty sa słabe. Sprawa ma drugie dno, bo wykonawca zapomniał wylac ławy (pech chciał, że akurat tej, n aktórej mają opierac się schody) i będą to musieli robić teraz. Na samym początku winny był geodeta, bo źle wytyczył, potem architekt bo źle narysował itp. :)

OK, nie zadręczam Was więcej swoimi frustracjami, Miraśka jak zwykle liczę na Ciebie :)

http://img480.imageshack.us/img480/8510/dsc00897tz7.jpg

wkleje wiekszą fotke moze bedzie widać ,że te prety idace wzdłuz stopni sa zakotwione w scianie w wywierconych otworach i tak samo jest ze zbrojeniem na dalszych stopniach a te prety na podescie -spoczniku są oparte właśnie na wcześniej wykutej bruździe ktora jest z trzech stron podestu-u nas jest za wysoko najpierw wykuta bo w pierwszym podejsciu nie uwzglednili tych dwóch pierwszych schodków półokragłych

http://img454.imageshack.us/img454/1204/dsc00913ns6.jpg

coś mi sie wydaje ,że twoi fachowcy chca poprostu sie wymigać a u nas schody były wylewane razem ze stropem

Witam,

przede wszystkim wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku dla wszystkich Zaciszan - jak najszybszych przeprowadzek do swoich domkow :D

Pepe,

wyslalam ci wiadomosc na prywatnego-chcialabym podrazyc jwestie dachu a nie chce tu wszystkich zanudzac. A tak poza tym to bylam na Twojej galerii - dokleisz troche zdjec?

Pozdr,

Brzoza.

Brzoza nic nie dostalem na priva