pepe1719500688 20.12.2006 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Acha, generalnie to moim zdaniem budowanie z 30 to duża zaleta.Pisałem o tym kilka postów wcześniej.Największe zalety (poza cieplejszą ścianą):- możliwość zamiast szalowania obmurowania z zewnątrz wieńców- możliwość obmurowania murłat- wykusze wymagały chwili zastanowienia - zwłaszcza kuchenny - tak żeby meble 60 cm chowały się we wnękach, ale w sumie to wyszło lepiej, bo dzięki grubszej ścianie boczne okienka, które są troszku przywąskie wyszły o 5 cm szersze - czyli moim zdaniem lepiej. jedyne miejsce z którego nie wybrnąłem to wyjście z kotłowni. Tam jest na styk drzwi z ociepleniem - właśnie przez grubszą ścianę.Adaptacji nie robiłem specjalnie pod to. Zachowane mam wewnętrzne wymiary - czyli budynek poszedł o 5 cm na zewnątrz z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 22.12.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Znikam na parę dni i już teraz wszystkim Zaciszanom Wesołych cieplutkichaw przyszłym roku w swoim Zaciszu świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 27.12.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Moi mili Zaciszanie, Czas tak szybko leci, Wasze domki tak szybko się budują, a ja jeszcze mam problem z wyborem projektu. Zacisze jest urocze - w szczególności jego elewacja, ale... no jest małe ale... jeszcze myślę o Faworycie tej samej pracowni (tutaj stawiam na wnętrze). Może ktoś z Was - a szczególnie KTOŚ z Warszawki lub okolic, jakoś mnie wesprze w ostatecznej decyzji umożliwiając obejrzenie Zacisza II od środka. Pomóżcie nowej koleżance troszeczkę Pozdrowionka, Agusiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaciszny 30.12.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Witam wszystkich Zaciszan Właśnie startujemy mamy działkę 1024 m2 i zbieramy wszelkie możliwe informację o Zaciszu II i pracowni MG. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki dla początkujących. Korzystając z okazji składam Wam serdeczne życzenia Noworoczne, jak najszybszej parapetówki w Waszych Zaciszach, cierpliwości i wytrwałości ... Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 01.01.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU,ABY BUDOWANIE BYŁO PRZYJEMNOŚCIA,WYKAŃCZANIE ZABAWĄ A PRZEPROWADZKA JEDNYM Z NAJSZCZĘŚLIWSZYCH DNI W ZYCIU !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 02.01.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Ach ta przeprowadzka... no kiedy to bedzie W sobotę moja ekipa miała dachowanie w drodze na budowę. To raczej nie przyspieszy zakończenia prac Na szczęście jeden tylko niegroźnie poturbowany w szpitalu wylądował no i nie mają chłopaki mobile do jeżdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza77 08.01.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Witam, przede wszystkim wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku dla wszystkich Zaciszan - jak najszybszych przeprowadzek do swoich domkow Pepe, wyslalam ci wiadomosc na prywatnego-chcialabym podrazyc jwestie dachu a nie chce tu wszystkich zanudzac. A tak poza tym to bylam na Twojej galerii - dokleisz troche zdjec? Pozdr, Brzoza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koamajk 12.01.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Witam wszystkich Zaciszan! Po pierwsze chciałem się serdecznie przywitać i życzyć Wszystkim dużo zdrowia w Nowym roku. No i oczywiście samych sukcesów budowlanych Po drugie chciałm się pokrótce przedstawić - budujemy z żoną Zacisze II od listopada, w tej chwili murują nam ściany. Od wielu miesięcy śledzę temat Zacisze, prawdę mówiąc wchodzę tu kilka razy w tygodniu. Za kazdym razem czekam necierpliwie na Wasze nowe posty, zdjęcia, uwagi, komentarze. Znam Wasze posty dośc dobrze, niedawno wydrukowałęm prawie wszystkie by się trochę podszkolić Śledzę też wiernie galerię Miraśki - szacunek Jestem zupełnym laikiem budowlanym, zdanym na łaskę i niełaskę wykonawcy. Jak dotąd nie wysłałem żadnego posta, trochę z wrodzonej niesmiałości Podsumowując - jestem kryptoużytkownikiem forum i czytelnikiem tematu Zacisze. No i po ichu Was podziwiam za fachowa wiedzę i naprawdę imponujące zaangazowanie. Po trzecie trochę prywaty Dziś wykonwaca powiedział mi, że musi wstrzymac roboty bo brakuje mu w projekcie rozwiązania problemu -sposób umocowania spocznika schodów (prowadzących na poddasze) na ścianie. Ponadto powiedział mi, że ten spocznik wypada na wysokości okna. Przeszukałem temat i znalazłęm posta Pepe z 13.06.2006 - wczesniej to zupełnie zignorowałem (nie wiem co to jest spocznik schodów) Stąd moja gorąca prośba o kilka słów wyjasnienia - co to oznacza, czy można z tym żyć itp? Specjalna prośba - jesli ktoś zWas ma zdjęcie tych schodów (ze spocznikiem) we wnętrzu - bardoz o nie proszę. Żona mnie wieczorem poprosiła bym jej wytłumaczył, a ja nic. Tabula rasa Z góry dziękuję za pomoc no i obiecuję, że postaram się nie być w przyszlości tylko "biorcą" i coś od czasu do czasu napiszę (z nadzieją, że kogoś to zainteresuje). Kończę ten przydługi post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 12.01.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 http://img294.imageshack.us/img294/3396/dsc00910xo6.jpg witaj koamajk ten betonowy prostokat to właśnie spocznik i widoczne okienko o którym pisał pepe-my je zostawilismy bo pasowało nam na zewnątrz a przy okazji choc troszkę doswietla pomieszczenie pod schodami i troszke podest czyli spocznik-może jak bardzo bedzie nam to przeszkadzało to ten kawałek zabudujemy karton gipsem albo sie przyzwyczaimy-u rodziców jest podobne rozwiazanie pzry zejsciu do piwnicy i jakoś nigdy to nikomu nie wadziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 12.01.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 koamajk-a gdzie sie budujecie?-czy nasrępni z wa-wy? u nas dalej przestój ale moze od wtorku ruszy elektryk potem tynki,potem woda i kanaliza oraz c.o. acha z kuzynem przed świetami zrobiliśmy podłoge na stryszku ze wszystkich desek pozostałych po budowie-starczyło na styk i zaoszczedziliśmy od 500 do 1500 zł zaczeliśmy też ocieplac stryszek ale zabrakło wełny-kolana mnie boblały przez tydzień od wbijania gwożdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koamajk 13.01.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Miraśka, budujemy się pod Toruniem. Całkiem niedaleko Szkoły Medialnej Ojca Dyrektora Dzięki za fotkę i wyjaśnienie - oświeciło mnie, już wiem o co chodzi. Wydaje mi się, że to nie jest w sumie takie złe, ta dziura A myślałaś o tym, żeby w tych oknach dać taką szybę lustrzaną, żeby z zewnątrz nie było widac schodów? A wykonawca nie miał problemu z oparciem schodów o tę ścianę? Pamiętasz jak to rozwiązał, a może miał jakis extra dodatkowy rysunek? Mój powiedział, że nie ma tego detalu w projekcie i on nic nie wymyślił. Napisałem maila do MG Projekt, ale jakoś wątpie by mi szybko odpowiedzieli Mój zasadniczy problem, oprócz braku wiedzy budowlanej, to totalny brak czas + częste wyjazdy. To oznacza, że jestesmy na budowie max. 1 x w tygodniu, w sobote lub niedzielę. U nas końcą ściany i zaczynaję się zabierać za strop. Mają zdążyć przed mrozami, które ponoć mają byc od 23.01. Tak powiedziała miła pani w TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 13.01.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 w okienku dam jednakowe firaneczki i myśle że podestu nie bedzie widać-bardziej widze problem wewnatrz-narazie nie udaje mi sie włozyć fotki więc wytłumaczę-na wcześniej zrobionym szalunku zostały ułozone prety-zbrojenie ,które zostało zakotwone w ścianach-o schody baliśmy się bardzo bo na żywo widzieliśmy spaprane u znajomych ale naszym wyszło to super-poza tymi dwoma pólokragłymi ale można poprawić jak nie bedzie nam to odpowiadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 13.01.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 http://img226.imageshack.us/img226/9461/dsc00890rn1.jpg to właśnie te pręty sa zakotwione w ścianie i te poprzeczne także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koamajk 15.01.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Hej Miraśka!, Wielkie dzięki za opis i za zdjęcia. Bardzo mi to pomogło, mogłem się nawt popisac przed żoną kilkoma trudnymi słowami (zakotwić, podest, spocznik) Nie dasz wiary, ale nasz wykonawca nadal nie wie jak to zrobić. Trochę mnie tym załamał, zacząłem się zastanawiać czy on kiedyś robił schody w swojej karierze. Stąd moje kolejne pytanie - przepraszam, że drążę temat, ale on wyraźnie mówi, że chce miec to narysowane, a w projekcie MG Projekt nie ma tego szczegółu. Co gorsza Pan Michał Gąsiorowski nie odpowiedział mi na maila Zatem Miraśka - czy pamiętasz w jaki sposób te pręty zbrojeniowe (których zdjęcie mi wkleiłaś) zostały zakotwione w ścianach? Czy była robiona jakaś bruzda? Powiększam Twoje zdjęcie i wpatruję się, ale nie mogę dojrzeć ;( Sam nie wiem co o tym sądzić, bo wydawało mi się, że wykonawaca powinien takie rzeczy sam wiedzieć i myślę, że on trochę szuka pretekstu żeby się pomądrzyć jacy to architekci są niedokładni i jakie te projekty sa słabe. Sprawa ma drugie dno, bo wykonawca zapomniał wylac ławy (pech chciał, że akurat tej, n aktórej mają opierac się schody) i będą to musieli robić teraz. Na samym początku winny był geodeta, bo źle wytyczył, potem architekt bo źle narysował itp. OK, nie zadręczam Was więcej swoimi frustracjami, Miraśka jak zwykle liczę na Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 15.01.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 http://img480.imageshack.us/img480/8510/dsc00897tz7.jpgwkleje wiekszą fotke moze bedzie widać ,że te prety idace wzdłuz stopni sa zakotwione w scianie w wywierconych otworach i tak samo jest ze zbrojeniem na dalszych stopniach a te prety na podescie -spoczniku są oparte właśnie na wcześniej wykutej bruździe ktora jest z trzech stron podestu-u nas jest za wysoko najpierw wykuta bo w pierwszym podejsciu nie uwzglednili tych dwóch pierwszych schodków półokragłychhttp://img454.imageshack.us/img454/1204/dsc00913ns6.jpgcoś mi sie wydaje ,że twoi fachowcy chca poprostu sie wymigać a u nas schody były wylewane razem ze stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 16.01.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 pochwale sie nieskonczonym jeszcze dachemhttp://foto.m.onet.pl/_m/a604d42d628558c100e984740e052f83,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 16.01.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 no i nie wiem co na to powiecie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 16.01.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 to mam zamiast lukarnhttp://foto.m.onet.pl/_m/b16d7e095fd95db2cc2ca2660d4066f7,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 16.01.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witam, przede wszystkim wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku dla wszystkich Zaciszan - jak najszybszych przeprowadzek do swoich domkow Pepe, wyslalam ci wiadomosc na prywatnego-chcialabym podrazyc jwestie dachu a nie chce tu wszystkich zanudzac. A tak poza tym to bylam na Twojej galerii - dokleisz troche zdjec? Pozdr, Brzoza. Brzoza nic nie dostalem na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 16.01.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Cos nie chca mi się większe fotki wstawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts