Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam ponownie.

obiecalem zdjecia z mojej budowy i oto podaje link, gdzie mozna cos niecos zobaczyc.

http://picasaweb.google.pl/slawek.drglinka

Bardzo Ci dziękuję za ten slideshow. Nawet na moim etapie jeszcze można coś podpatrzyć.

No i daje to motywacyjnego kopa do dalszego wysiłku, choć chwile zwatpienia pod koniec faktycznie bywają.

Grauluje, i jeszcze raz dzięki.

witam ponownie.

obiecalem zdjecia z mojej budowy i oto podaje link, gdzie mozna cos niecos zobaczyc.

http://picasaweb.google.pl/slawek.drglinka

ale zzazdroszcze :lol: tylko gubie sie w tych pokojach bo ja mam lustrzane odbicie :lol: czy ja dobrze widze czy także nie porobiłes garderób na górze i czy czasami nie masz podniesionej scianki kolankowej.to jest takie interesujace jak każdy z nas ma inaczej ,chyba całkiem zwolnie tempa zeby jeszcze u innych cos ciekawego podpatrzec :lol: .acha i żeby nie było,że odgapiam taras bo ja od poczatku budowy żyłam z zamiarem ze na tarasie bedzie kostka tylko w innym kolorze :lol: jak pokazałam mezowi twój taras to przekonał sie do konca-pozostaje tylko kwestia ceny-może uchylisz rąbka tajemnicy ile taki tarsik kosztuje.masz może jakas fotke z holu na jadalnie i salon-ja barzdiej zamknełąm te pokoje wiec nie moge sobie wyobrazic jak to wyglada według projektu.

gratuluje :lol: :lol: :lol:

witam.

fakt. garderoby zostaly z gory wyrzucone. dol natomiast na maxa otwarty. nie ma sciany miedzy kuchnia i jadalnia (była, ale na szczescie tuz przed tynkami przyszlo opamietanie i zostala rozebrana). podobnie rozebrana zostala sciana tworzaca klatke schodowa na dole - nie ma dodatkowych drzwi, ktore byly przed garazem. no i ostatnia zmiana dotyczy wyjscia na taras: mozna wyjsc na niego z salonu jak i z jadalni. pierwotnie bylo tam tylko jedno okno balkonowe i jedno zwykle, z ktorego tez zdecydowalismy sie zrobic balkon. jest to super rozwiazanie.

co do ceny tarasu z kostki: nie pamietam ceny. zalezy to od ceny kostki za ile sie ja kupi. ale moim zdaniem warto, bo odpada problem z ewentualnymi peknieciami kafelek od mrozu. no i na kostce nie trzeba utrzymywac sterylnej czystosci jak to sie dzieje z kaflami.

pzdr.

Miło patrzeć, jak rosną Wasze domki. Ja niestety mam mały problem z właścicielem działki, którą chciałem kupić. Przypomniał sobie, że chce wiecej kasy. To mnie tak wkurzyło :evil: , że siadlem do kompa i szybko znalazłem inną działkę kilka kilometrów dalej, ale za to prawie uzbrojoną. Cena mi odpowiada i jak dobrze pójdzie to w poniedziałek ją biorę. Zacisze wchodzi na nią bez kłopotu, niestety nie jast tak duża jak Twoja Pepe :roll: .

Mam nadzieję, że powiedzenie "Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło" się sprawdzi i moja decyzja będzie słuszna.

Pozdrawiam Zaciszan.

PEPE!!

Gratulacje ! Jestem pod wrażeniem! Piękny domek Czy mnie wzrok nie myli i w wykuszu są rolety!? Zapodaj proszę jaki typ rolet i gdzie jest schowana skrzynka. A może jeszcze jakieś zdjęcia?My własnie wpuściliśmy do naszego Zacisza elektryka , za chwilę wejdą wylewkarze i tynkownicy, póki co straszny tam bajzel i widok Twojego Zacisza podziałał jak balsam :) Napatrzeć się nie mogę

Okna mam już zakupione a z drzwiami się motam, sama nie wiem antywłamaniowe czy "drzewienne"

Pozdrowienia dla wszystkich zaciszan

W wykuszach sa rolety.

Kasety typu INTEGRO, czyli roleta zwija się do kasety na zewnątrz okna.

W pozostałych oknach mam kasety wewnętrzne typu BeClever.

Dodatkowo w wykuszu w jadalni do rolety w dużym oknie dałem silnik.

Elektryczne podnośniki to bajka.

Żałuje że nie miałem większego budżetu na okna, bo zrobiłbym więcej rolet na silniczkach.

Jeżeli ktoś planuje rolety elektrycznie podnoszone to polecam sterowanie zrobić w jednym miejscu.

Ja zrobiłem na ściance na przeciwko schodów, wchodzę, wciskam guziki i robi się jasno, fajna zabawa.

Pepe-czemu tak późno piszesz o tych kontaktach do rolet w jednym miejscu? :cry: my po krótkim uzytkowaniu rolet swierdziliśmy że dodamy elektryke do okna w salonie tego dużego,do wykusza w jadalni i drzwi balkonowych gdzie teraz jest korbka-niby lekko ale jak długo :lol: żeby tak kazdy z naszych poprzednikach pisał o swoich pomysłach nowatorskich to o ile było by nam łatwiej :lol:

czesc

Wlasnie po woli rosnie nasze zacisze w okolicach Wroclawia.

Niestety aura dosc deszczowa w tym roku opoznila wszystko o ponad miesiac....:(

Mam pytanie do Miraski i Pepe, wiem ze zrobiliscie wejscie do kuchni z korytarza, czy moglibyscie zalaczyc jakis rysuneczek jak to wymysliliscie??

A jezeli moge cos dodac co do rolet w wykuszach to znalazlem firme, ktora robi takie rolety dla wykuszy.

Polaczone sa walem kardana i jest jeden silnik na trzy plaszczyzny rolet. I te rolety chowaja sie w nadproza.

Pozdrawiam Seba

Pepe-czemu tak późno piszesz o tych kontaktach do rolet w jednym miejscu? :cry: my po krótkim uzytkowaniu rolet swierdziliśmy że dodamy elektryke do okna w salonie tego dużego,do wykusza w jadalni i drzwi balkonowych gdzie teraz jest korbka-niby lekko ale jak długo :lol: żeby tak kazdy z naszych poprzednikach pisał o swoich pomysłach nowatorskich to o ile było by nam łatwiej :lol:

Hmm. no może troche późno, ale elektryk wszedł do mnie coś w marcu, a onka jeśli mnie pamięć nie myli to koniec kwietnia, a działa to może trochę więcej niż miesiąc i tak prawdę mówiąc to od niedawna się tym bawię.

Pomysł nie był mój i dopiero zaczynam go doceniać, więc sooorki.

Ale mogłabyś przyjechać do Wrocka i obejrzeć na żywo. Może coś dla siebie jeszcze podejrzysz :D

Seba przejście do jadalni odgapione mam od Miraśki.

Jak chcesz to podjedź do mnie na budowę i odrysuj :D

Hmm. no może troche późno, ale elektryk wszedł do mnie coś w marcu, a onka jeśli mnie pamięć nie myli to koniec kwietnia, a działa to może trochę więcej niż miesiąc i tak prawdę mówiąc to od niedawna się tym bawię.

Pomysł nie był mój i dopiero zaczynam go doceniać, więc sooorki.

Ale mogłabyś przyjechać do Wrocka i obejrzeć na żywo. Może coś dla siebie jeszcze podejrzysz :D

Seba przejście do jadalni odgapione mam od Miraśki.

Jak chcesz to podjedź do mnie na budowę i odrysuj :D

hahahah-ale śmieszne-wybaczam ci Pepe :lol: u nas elektryk wszedł w lutym a tynkarze pod koniec marca,ale co tam przezyjemy to jakoś

Sebag73 faktycznie ,Pepe ma racje i jak tylko możesz to skorzystaj z zaproszenia i wdepnij do niego-warto poptrzec jakie inni maja pomysły :lol:

Witam wszystkich Zaciszan!

jesteśmy na etapie wyboru projektu naszego wymarzonego domku i czytając od niedawna to forum coraz bardziej podoba nam się właśnie ZACISZE...

Godny podziwu jest ten Wasz entuzjazm i zaangazowanie w niesieniu pomocy innym , doradzaniu i wspieraniu innych podczas budowy...

Bardzo chcielibyśmy zobaczyć wybudowane już Zacisze . Mieszkamy w Krakowie i jesteśmy zdecydowani podjechać nawet do Wrocławia i okolic ( chyba największe zagłębie Zaciszan :D ) w tym tygodniu piątek lub sobota (13/14.07- mamy urlop) jeżeli ktoś będzie chętny poświecić nam godzinkę, żeby pochwalić się swoim domkiem lub w innym terminie ,ktory Wam odpowiada.

Z góry serdecznie dziękujemy

Ewa i Marek

witaaj Zaciszny-pod chudziakiem mamy instalacje kanalizacyjną a jesli chodzi o fundamenty to najpirw smarowane dysperbitem 2 czy 3 razy potem styropian,siatka i czesc zasypywana ziemia posmarowana 2 razy dysperbitem- w projekcie jest jeszcze folia kubełkowa ale u nas jest dobre podłoze i kierownik odradził-chociaz może jak bedziemy robic deszczówkę to skusimy sie na wiecej roboty i damy ta folie a tak sobie jednak w razie co ,żeby później nie żałowac

życze powodzenia i wpadaj czesciej :lol:

Witam,

Buduje się też moje Zacisze.

Przygotowuję się właśnie do chudziaka i chciałbm się upewnić co do instalacji jakie powinny się w nim znaleźć. Ponadto podpowiedzcie mi proszę jaką robiliście izolację i ocieplenie fundamentów.

Dobre rady zawsze w cenie :D .

U mnie przed chudziakiem też była kanaliza z podprowadzeniem odpływów do urządzeń na parterze + przyłącza prąd i woda.

Izolacja fundamentów to pozioma na ławach papa termozgrzew, pionowo dysperbit na to Hydromax 8 cm - styroduro pochodne i jak podaje producent tylko do obsypania ziemią, jest to niby na pióro wpust i chyba będzie szczelnie.

Dodatkowo zrobiłem przed zasypaniem ścian fundamentowych drenaż opaskowy z odprowadzeniem do studzienki., a potem to jak już wcześniej pisałem na ścianie fundamentowej znowu papa, a na chudziaku przed wylewkami papa termozgrzew na to folia i dopiero styropian.

I jestem zadowolony, że dałem się naciągnąć na tą pape, bo jak był u mnie facet od parkietów i dowiedział się że jest na papie to skomentował " nareszcie jeden normalny" :D nie wiem czy chodziło o mnie czy o dom :D

No i oczywiście jak zawsze można liczyć na Miraśkę i Pepe'go - bardzo Wam dziękuje za info. Teraz jestem pewny, że dobrze robie.

Moje Zacisze dopiero się zakotwiczyło (fundamenty) i rosną sobie powoli ściany. Przed chudziakiem chciałbym jeszcze zweryfikować jedno nietypowe zagadnienie. Kanaliza do łazienki na górę idzie przez komin - czy Wy zastosowaliście takie samo rozwiązanie?

No i oczywiście jak zawsze można liczyć na Miraśkę i Pepe'go - bardzo Wam dziękuje za info. Teraz jestem pewny, że dobrze robie.

Moje Zacisze dopiero się zakotwiczyło (fundamenty) i rosną sobie powoli ściany. Przed chudziakiem chciałbym jeszcze zweryfikować jedno nietypowe zagadnienie. Kanaliza do łazienki na górę idzie przez komin - czy Wy zastosowaliście takie samo rozwiązanie?

Tak, na górze odpływy zbiegają się do pionu umieszczonego jakby w jednym przewodzie wentylacyjnym.

Od razu zastanów się co gdzie będziesz robił żeby wyjść ze spadkami.

Chodzi o miejsce wstawienia trójnika do pionu kanalizacyjnego.

U mnie trójnik wstawiono ok. 20 cm poniżej stropu, i odpływy z pralki, prysznica i wanny idą pod sufitami w kotłowni i garażu.

Zostały schowane w ociepleniu sufitów i ich nie widać. A zrobienie odpływów po podłogach byłoby dość kłopotliwe.

Dzięki pepe * za info. Początki zawsze są trudne ja chciał bym się "pochwalić" jedną wpadką która wydaje się teraz oczywista, mianowicie przed pracami ziemnymi nie przygotowaliśmy odpowiednio gruntu tzn. nie usunęliśmy trawy darniny całej zarośniętej skorupy przestrzegam budujących lepiej to zrobić :-)

Druga rzecz to kanalizacja należy zabrać się za to odpowiednio wcześnie unikniecie dużego kucia

czesc

Wlasnie po woli rosnie nasze zacisze w okolicach Wroclawia.

Niestety aura dosc deszczowa w tym roku opoznila wszystko o ponad miesiac....:(

Mam pytanie do Miraski i Pepe, wiem ze zrobiliscie wejscie do kuchni z korytarza, czy moglibyscie zalaczyc jakis rysuneczek jak to wymysliliscie??

A jezeli moge cos dodac co do rolet w wykuszach to znalazlem firme, ktora robi takie rolety dla wykuszy.

Polaczone sa walem kardana i jest jeden silnik na trzy plaszczyzny rolet. I te rolety chowaja sie w nadproza.

Pozdrawiam Seba

Witam Sebag73 daj namiary na firmę z roletami do wykuszy.

Pozdrawiam Artur