Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Dzięki pepe * za info. Początki zawsze są trudne ja chciał bym się "pochwalić" jedną wpadką która wydaje się teraz oczywista, mianowicie przed pracami ziemnymi nie przygotowaliśmy odpowiednio gruntu tzn. nie usunęliśmy trawy darniny całej zarośniętej skorupy przestrzegam budujących lepiej to zrobić :-)

Druga rzecz to kanalizacja należy zabrać się za to odpowiednio wcześnie unikniecie dużego kucia

Zapomniałem napisać Ci, że jeszcze przez ściany fundamentowe doprowadzenie powietrza do kominka robiłem. Też trzeba pamiętać, bo potem to jakieś awaryjne rozwiązania. Nawet jak nie planujesz od razu kominka, to doprowadzenie zrób i je zaślep.

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zauważyłem jeszcze dziwną rzecz w zestawieniu materiałowo kosztowym dając do wyceny więźbę zestawienie brałem ze strony mg projektu okazało się że jest spora rozbieżność względem zestawienia w moim projekcie. Wiem że był robiony jakiś lifting projektu. Zastanawiam się czy może nasz dach został jakoś poprawiony może warto to zmienić ?

Możecie podpowiedzieć jak powinno wyglądać doprowadzenie powietrza do kominka dodam że zrezygnowałem z kominka zewnętrznego. Interesuje mnie na jakiej wysokości wychodzi to przez fundamenty w którym miejscu i jaką dać średnice

Dzięki za pomoc

Chodzi o to, żeby doprowadzić rurą np. PCV do miejsca w podłodze w domu gdzie będzie stał kominek powietrze z zewnątrz.

U mnie jest tak:

rura fi 120 wychodzi z podłogi pod wkładem.

przechodzi ok. 60 cm poniżej poziomu chudziaka przez ścianę fundamentową i wychodzi na ścianie w rogu tarasu.

Głębokość nie ma tu wielkiego znaczenia, bo kominek jest blisko ściany zewnętrznej. Czasami jak jest dalej to lepiej zakopać rurę głęboko, albo dobrze ocieplić, bo zimne powietrze schładza podłogę.

No to pięknie co post to kolejna dziura w fundamentach :lol: .

Dziś planowaliśmy odpływy w kuchni zmywarka, zlew i nic nie ustaliliśmy wymyśliłem rozwiązanie że zostawię podejście na każdej ścianie :)

Tylko nie zapomnij potem pozaślepiać niewykorzystanych :D

Ja zrobiłem zlew w wykuszu, a z zmywarkę na ścianie od wejścia, w rogu blisko zlewu, bo jak mawia moja znajoma: "naczynia przed włożeniem do zmywarki należy dokładnie umyć" :D

No wreszcie ruszam dalej z tematem budowy i tu od razu kilka pytań do zaprawionych w bojach :)....

- jak poradziliście sobie z oknami. JA mam dylemat gdyż Pan od okien powiedział że okno nad garazem nie moze być uchylne bo bedzie zachaczac przy otwieranu o glif. Jak poradziliscie sobie z tym tematem ???

Dodatkowo jescze zapytam jak z wykuszami na dole... gdzi zaczynaja sie boczne okienka tzn od scian surowych czy ocieplenie po calej plaszczyznie a do tego dochodzi okno.... No i ostatnie pytanko jak z wylewka na dole... od jakiego miejsca liczyliscie punkt "0" ... Wazne to dla mnie bo nie wiem jak mam liczyc okna balkonowe.

Bede bardzo wdzieczny za szybkie info.

...a i jeszcze jedno .... jakie przyjeliscie wymiary dla bramy garazowej. Bo z tego co sie wywiedzialem to mamy troche ponad standard wysokosc i proponuja m.in by onizyc do 2,37 (obecnie jest 2,50)

Pozdrawiam

Piotrek

No wreszcie ruszam dalej z tematem budowy i tu od razu kilka pytań do zaprawionych w bojach :)....

- jak poradziliście sobie z oknami. JA mam dylemat gdyż Pan od okien powiedział że okno nad garazem nie moze być uchylne bo bedzie zachaczac przy otwieranu o glif. Jak poradziliscie sobie z tym tematem ???

Dodatkowo jescze zapytam jak z wykuszami na dole... gdzi zaczynaja sie boczne okienka tzn od scian surowych czy ocieplenie po calej plaszczyznie a do tego dochodzi okno.... No i ostatnie pytanko jak z wylewka na dole... od jakiego miejsca liczyliscie punkt "0" ... Wazne to dla mnie bo nie wiem jak mam liczyc okna balkonowe.

Bede bardzo wdzieczny za szybkie info.

...a i jeszcze jedno .... jakie przyjeliscie wymiary dla bramy garazowej. Bo z tego co sie wywiedzialem to mamy troche ponad standard wysokosc i proponuja m.in by onizyc do 2,37 (obecnie jest 2,50)

Pozdrawiam

Piotrek

Odnośnie okienka nad garażem. Jest problem o jakim piszesz.

Moi okniarze mieli taki patent:

Okno jest ze stałym słupkiem na środku i ma zawiasy w środku okna. Klamki są przy ościerzach. Przy łukowym oknie nie da się zrobić skrzydła uchylno rozwieralnego więc u mnie jedno jest otwierane a drugie tylko uchylne i mycie przez drugie skrzydło, albo można odczepić blokadę i położyć je.

Generalnie działa super, żadnych problemów z otwieraniem.

Okna w wykuszach są od ściany, ocieplenie fazowane pod kątem, prostopadla do ramy okna.

Na parterze punkt 0 wyznaczony był do schodów, tak żeby miały równą wysokość i drzwi wejściowych, u mnie na parterze było to + 17 cm ocieplenie i wylewka i + 14 mm na okładzinę, ale to nie znaczy że u Ciebie będzie tak samo. Najlepiej weź kogoś z poziomicą laserową, albo niwelatorem i sprawdź gdzie ile masz w tej chwili i spróbuj zgrać schody z wejściem do domu i dopiero ustal wysokość drzwi balkonowych.

Brama garażowa potwierdzam, lepiej jest zrobić te 2,36 - 2, 38 bo jest to bardzo często wymiar standardowy i wyższa nawet o parę centów wymaga dodatkowego segmentu co bardzo podraża sprawę.

Ja mam bramę Normstala właśnie w takim rozmiarze. Nawet dość wysoki samochód spokojnie wjedzie (bus albo terenówka) Jedyne co się nie uda to wjazd takim autem z boxem na dachu, ale przy wysokości 2, 5m też może się to nie udać.

Otwór początkowo miałem za wysoki, ale przed montażem bramy ociepliłem ościerze i przygotowałem na wymiar. Warto to i tak zrobić wcześniej, żeby potem nie paćkać przy ślicznej bramie. Pomijając zabrudzenia samej bramy łatwo zapchać prowadnice i rolki a czyszczeni tego jest dość trudne. Z tego względu też ociepliłem wcześniej od środka garaż - sufit i ścianę pomiędzy garażem a domem.

• 3 weeks później...

witajcie koledzy i koleżanki

dołączam do zaciszan..

projekt kupiłem już w kwietniu...

jutro odbieram papierzyska, pozwolenia itd..

działka 12,5a - problemem był 8letni stary fundament (pod domek kanadyjki z paskudnym projektem), który wyburzałem, mam więc do wykorzystania gruz, żwir i grube połacie styropianu....

będe pewnie długo budował bo nie chce kredytu brać....

lokalizacja: Bielsko-Biała, jest ktoś blisko w miarę? widziałem że kolega Wrocław, ktoś chyba z Gliwic... to w sumie nie tak daleko od siebie :)

pozdrawiam

• 4 weeks później...

:D Ludzie, po prawie roku poszukiwań wreszcie udało mi się przekonać żonę do jakiegoś projektu!!! Nawet nie wiecie jaki jestem szczęśliwy!!! Jeszcze nie kupiłem projektu ale chyba szybko tego dokonam, żeby się szanowna małżonka nie rozmyśliła!!!

Bardzo mi się podobają Wasze domki - gratuluję, są super!!

Chętnie bym jakiś obejrzał w okolicy Warszawy.

Pozdrawiam i życzę owocnych prac!!

Witajcie Zaciszanie

Miraśka - dobry duszku, pisz, wklejaj, bo faktycznie spadamy nisko...

Zakładam, że Pepe już dawno mieszka, reszta też wykańcza i albo nie mają na nic czasu, albo już im się nie chce... wielka szkoda, bo był to niezły poligon doświadczalny ':lol:'

U nas dużo się dzieje... ale ciągle za mało żeby się pochwalić :(

Dzięki wizytacji u Miraśki (jeszcze raz ogromne podziękowania) postanowiliśmy ... wyburzyć komin!!! Wiem, wiem zaraz pomyślicie, że to niemożliwe, ale na szczęście w naszym wypadku komin wentylacyjny jest zbędny (będziemy mieć pompę ciepła+ rekuperator). Ten zabieg pozwoli na w miarę normalne użytkowanie łazienki na poddaszu. Tak więc Pepe kombinował z dachem, nie wiem do końca jak, bo obiecywał foty (Pepe wrzuć i się chwal !!!!! czekamy)

a ja wywaliłam komin, który moim zdaniem niekorzystnie wpływał na funkcjonalność górnej łazienki.

Wytrwałości życzę wszystkim Zaciszanom

Jolka--no a co z wentylacją? bo chyba nie do końca zrozumiałam czy ta rekuperacja zastepuje wentylacje też :lol:

a ja sobie teraz kafelkuje ta pralnio -suszarnie-i powiem bez zartów ,ze naprawde szkoda forsy na fachowców-jak mi pokazał jak oni kafelkuja to dziekuje-ja to zrobie w 5 dni-oczywiscie nie całych i 800 złw kieszeni i nie bede mogła narzekac ppaapp :lol:

... wyburzyć komin!!! Wiem, wiem zaraz pomyślicie, że to niemożliwe, ale na szczęście w naszym wypadku komin wentylacyjny jest zbędny (będziemy mieć pompę ciepła+ rekuperator).

Jolu, czy w sprawie rekuperatora zdaliście się na firmę którą poleca na swojej stronie MG Projekt? Też myślałem o tym rozwiązaniu, a właściwie to jestem pewien że będę robił dom z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem ciepła.

Pozdrawiam

Jacek

jeżeli chodzi o rekuperację i gruntowy wymiennik ciepła to http://www.rekuperatory z Wrocławia są dużo bardziej profesjonalni. Gruntowy wymiennik ciepła najlepiej zrobić go podczas robienia fundamentów (pod nimi) w naszym projekcie rekuperator jest proponowany do zabudowy w garażu na ścianie przy kotłowni. cała instalacja wraz z wykonananiem ( najdroższa opcja) kosztuje ok 28000zł. Do tej instalacji można później dokupić panel klimatyzacji chłodzący cały dom (inne firmy tego nie mają). mogę przesłać plan prowadzenia przewodów i przebieg rury do gruntowego wymiennika ciepła

Witam serdecznie

jesteśmy o krok od kupna tego pieknego projektu, nie dość że w projekcie jest super to na dodatek wasze opisy tylko przekonały nas do jego kupna...

mam jednak prosbe pytanie, czy ktos z warszawy lub okolic jest na etapie budowy, chcielibysmy wpaść i jesli bylaby taka mozliwosc na żywo zobaczyć to cudo. JOE czy dobrze widze ze jestes ze starych babic? my jestesmy z nowych !!!!

pozdrawiant wszystkich zaciszan....

jeżeli chodzi o rekuperację i gruntowy wymiennik ciepła to http://www.rekuperatory z Wrocławia są dużo bardziej profesjonalni.

Dzięki za info. MG proponuje usługi firmy Lindab - byłem na ich stonie i wygląda to całkiem, całkiem - nie wiem tylko jakie mają ceny. Byłem już wcześniej na http://www.rekuperatory i troszkę się podszkalałem w tym temacie. Mam jeszcze pytanko - skoro wycenili wersję wypasioną na 28K to ile kosztuje taka przeciętnej klasy :roll: ?

Pozdrawiam

Jacek

witam w ofercie firma wyceniła instalacje następująco (ceny netto z ubiegłego roku), różnica w rekuperatorze i sterowaniu:

15600 - układ podstawowy

21600 - lepszy rekuperator sterowanie ręczne

22900-ten sam rekuperator sterowanie automatyczne

7330 - gruntowy wymiennik ciepła

Pełna wstępna oferta z opisem na e-mail

Artur