Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Powierchnię dachu mam akurat faktycznie większą.

Wypuszczony o prawie 60 cm dalej okap = ok 29 m2

Niby wiata od garażu = ok 20 m2

Ale jednak cena karpia jest zabijająca. Wydawało mi się to mało w porównaniu z glazurowaną karpiówką Koramica cena za kpl. 43 tysiaki.

Hmm, sam nie wiem...

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i jeszcze dodam, że te ceny zawierajš tylko ceramikę. Nie ma tu różnych dodatków nieceramicznych typu płotki œniegowe, taœma kalenicowa itp.

Bedę mieł o czym myœleć :-?

no naprawde masz o czym myslec,bo to duza suma-zreszta zalezy dla kogo :lol: ja u wazam ze w mojej wersji robocizna+więżba+łaty ikontrłaty+cała ceramika z dodatkami w granicach 50 tys(+/- 2-3 tys)to i tak duzo w poruwnaniu z reszta

To ja raczej jestem z tych co będą myśleć :D

Jakbym był z innych to potrzebowałbym tylko nr telefonu do firmy typu Skanska i rezerwację biletu powrotnego z Karaibów na dzień odbioru.

Ale karpiówka to moje marzenie i jak nie teraz to pewnie nigdy.

Chciałem jeszcze odeskować cały dach, ale tez mam wątpliwości, bo to kolejny cios w konto.

Co robić, co robić??

Czy wy też tak do ostatniej chwili mieliście huśtawkę decyzyjną? Czy to ja powniennem spotkać się z jakimś psycho? :D

Pepe*-pomarzyc mozna,ale rzeczywistość jest okrutna,my tez mielismy wielkie marzenia-narazie na 100%bedzie jedno-okna z niskim parapetem ,a reszta weryfikuje sie z czasem,na poczatku mielismy wycenione okna drewniane ale zdecydowalismy sie na pcv w kolorze orzecha,wszystko po to zeby nie brać kredytu a najwiecej w tym roku zrobic

Pepe*-pomarzyc mozna,ale rzeczywistość jest okrutna,my tez mielismy wielkie marzenia-narazie na 100%bedzie jedno-okna z niskim parapetem ,a reszta weryfikuje sie z czasem,na poczatku mielismy wycenione okna drewniane ale zdecydowalismy sie na pcv w kolorze orzecha,wszystko po to zeby nie brać kredytu a najwiecej w tym roku zrobic

No tak faktycznie jest. Przyjšłem sobie tylko takie założenie, że jeżeli stan surowy to niecałe 40% kosztów to nie będę oszczędzał na materiale w przypadku elementów, których ew. wymiana kiedyœ jest kłopotliwa lub niemożliwa. I tak pustaki, więżbę, dochówkę chcę kupić w miarę rozsšdku z górnej półki, nawet za cenę wprowadzenia się do domu z np. niewykończonym poddaszem. Tak wymyœliłem i staram się tak zrobić, ale dylematy i tak się pojawiajš jak w przypadku kominów.

Mnie oba kominy wycenili materiał netto na ok 5500 PLN

Do kotłowni Rondo + fi 18 +w, do kominka Rondo 20 +W, do tego 2 x po 2w (wentylacyjne) czyli po 4 wentylacje dodatkowo na komin.

A sama cegła do komina to 1500 PLN + więkcej za robociznę i inne dodatki i tak sobie myœlę że chyba warto dołożyć i mieć œwięty spokój z tym tematem.

Tylko cholerka tak jest ze wszystkim :D :D

Miraœka, a możesz coœ więcej na temat okien napisać. Jakie wybraliœcie - mam na myœli okucia, czy z nawiewnikami itp.

I jaka różnica w cenie między PCV a drewnem?

Ja okna będę negocjował w zimie, bo w tym roku program mam na stan surowy zadaszony, ale zaczepnie to mogę już coœ zaczšć działać.

Liczę też że w zimie łatwiej będzie uszczypnšć cenę podobnie jak na kotłownię.

jeśli chodzi o kominy to jedne i drugie maja swoje plusy i minusy-jeszcze jest sprawa robocizny -gotowce znacznie ułatwiaja robote murarzom,tak samo jest tez np z gotowymi nadprozami,czy stropem-wszystko trzeba brac pod uwage jesli chodzi o wycene robocizny.

Okna bierzemy pcv -bo specjalnie nie tzreba ich konserwować,i po wielu przeczytanych watkach stwierdziłam że nie wszystkie pomieszczenia musza mież dwustronna okleine-np:łazienka,sień,garderoba-weżmiemy na 90% urzedowskiego-w standardzie chyba sa nawiewniki i klamki,w wykuszach środkowe szyby bedą na stałe a boczne uchylno -rozwieralne(jedne prawe ,drugie lewe aby mozna było umyc środkowe :lol: )

Ogrzewanie napewno paliwo stałe-ale chyba holzgas.

nie mam konkretnej róznicy w oknach drewnianych i pcv-bo drewniane robiłam wycenę pół roku temu ale w opcji-bez jednego wykusza i iine zmiany ale wyszło ok 24 tyś z robocizna-z tym ,ze wspominałam ze powiekszałam okna w salonie i sypialni(w drwnianych miałam wycenę na wszystkie panoramiczne a w pcv wiekszość i dwuskrzydłowa)na dziez dzisiejszy mam wycene na pcv dwustronnie okleinowane orzech na 18 tyś z robocizna-do negocjacji :lol:

my byśmy chcieli wprowadzic sie na poddasze i kończyć dół-ale okaze sie w pranie co wyjdzie

kuchnia w pomieszczeniu gdzie później będzie pralnio suszarnia-kuchenka na butle tymczasowo ,dzieci po jednym pokoju i rodzice jeden-moim dodatkowym hobby jest kładzenie paneli ale tych sciennych ,z glazura i terakota tez miałam do czynienia,tapetowanie to pryszcz w razie co bo tylko ja tapetuje i inne pierdoły ,wiertarki sie nie boje ,podszkoliłam sie na rodziców domku(w ramach oszczędności :lol: ),przypomne sobie tylko tajniki na kotłowni i małym kibelku :lol:

Napiszcie czy robicie taras i schody wejœciowe tak jak w projekcie. Mnie wycenili te ekstrawagancje doœć drogo. Ekipa twierdzi, że okršgłe i łukowe elementy nie sš łatwe i chcš za to (oszalowanie, zbrojenie, wylewki) coœ ze 7 tysiaków. Jak sšdzę dalej nie będzie lepiej, bo przecież trzeba to jakoœ wykończyć i następna kasa za piękne łuczki. A może mnie w konia robiš?

my zrobimy taras raczej na gruncie-czyli z kostki (zobacz watek elewacje ostatnia lub wcześniej stronka sa chyba 2 takie tarasiki)u nas w grupie ostatnio była zywa dyskusja na ten tema ze wylewany taras kosztuje tez nie mało a i wykończyc ładnie trzeba,a schodki zobaczymy jak wyjdzie taras a pwcześniej jaklies tymczasowe ustrojstwo :lol: