Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej, hej pepe po długiej nieobecności ...

Miraśka się ucieszy :lol:

dzięki za info, liczyłam z oknami, ale zapomniałam o istotnym elemencie - sufity :oops:

a jak Twoje zacisze? mieszkasz już może?

oj cieszę sie ,cieszę-witaj Agusiek :lol:

my z pracami wykonczeniowymi stoimy,co prawda mieszkamy ale z koniecznosci a roboty od cholery i ciut :lol:

Witam

Mieszkam od 1 grudnia.

Wiertarkę odłożyłem 18 grudnia, żeby ogarnąć trochę przed świętami.

A zniknąłem, bo od czerwca zabrałem się za wykańczanie.

Powiem, że aspekt finansowy nie był w tym wypadku decydujący (choć w ostatecznym rozrachunku nie mogę go pominąć). Po prostu po któtkim przeglądzie ekip wykończeniowych, czyli kastingu z udziałem wszelkiej maści matołków, oszustów, partaczy, ździerców, naciągaczy, mordek zakazanych żywcem wziętych z filmów Felliniego, stwierdziłem, że mogę tego nerwowo nie wytrzymać i że trudno, pora przypomnieć sobie studenckie czasy wyjazdów do pracy w budowlance w Anglii i zrobić samemu jak trzeba.

I dodam, że choć są to w zasadzie proste tematy, i mimo, że uważam, że sporo potrafię to najwyczajniej prac budowlanych nie lubię. Trzeba było zacisnąć ząbki i pociskać do ciemnej nocki.

I tym sposobem przy pomocy paru dobrych znajomych zrobiliśmy sami:

ocieplenie poddasza,

podłogę na stryszku

ścianki działowe na poddaszu

wszystkie karton gipsy

gładzie

sufity podwieszane

ocieplenie i zabudowę wykuszy

kafle

zabudowy wanien, geberitów i generalnie łazienki

biały montaż

malowanie

tapetowanie

i z 1000 innych drobnych prac których nie potrafię już nawet wymienić.

jeszcze parę rzeczy zostało

no i niestety nie zdążyliśmy przed zimą z pracami wkoło domu, czyli podjazdy, brama itp.

Na razie jest to pierwszy tydzień gdzie wreszcie mogłem usiąść i się nacieszyć.

W wolnej chwili obiecuję jakieś fotki i garść luźnych pomysłów z których część nawet udało się jeszcze zrealizować. Może przydadzą się kolejnym Zaciszanom.

Mieszka się ... booosko.

Każdy dzień spędzony w tym domku przynosi mi ogromną radość i zastrzyk energii.

A tematem , z którego wykonania jestem szczególnie dumny to ocieplenie poddasza.

Mam porównanie z innymi domami w tym roku ocieplanymi i widzę jak ogromne znaczenie ma dokładne wykonanie tego etapu.

U nas komfort cieplny jest rewelacyjny.

Przy wyłączonym piecu (musiałem wyłączyć do zdjęcia grzejników i kilku innych prac) temperatura w domu spada w tempie 1 st. na dobę.

W tej chwili grzejemy na 24 - 25 st. w dzień, śpimy przy rozszczelnionych oknach a kotłownia przez 10 - 12 godz. jest w stanie podtrzymania.

Koszty grzania i ciepłej wody w grudniu nie przekroczyły 400 pln.

serdecznie wszystki pozdrawiam

życzę wytwalości i jak najszybszego zamieszkania

no no pepe, bystrzacha jestes. napracowales sie ale teraz bedziesz upajal sie slodkim zaciszem :p .

generalnie da sie zauwazyc ze wszyscy zaciszanie sa nadzwyczajnie uzdolnieni, bo i Miraska zabrala sie za wykonczeniowke. kiedy wy sobie tak mieszkacie my analizujemy oferty i biegamy po okolicy szukajac fachowcow i otwartych na nasze potrzeby dobrych dusz. wlasnie robie excela z cenami okienek - do konca tygodnia musimy wybrac firemke.

pepe czekamy na informacje z frontu, i na zdjatka, i na dobre rady "wujka pepego" ....

hej Agusiek-super domek - :lol: to okienko nad garażem jaki ma wymiary? my chyba mamy dużo mniejsze.

dzieki za wizytę w galerii-narazie nie wstawiam fotek-mam takie osobiste powody :cry: a co do kuchni to ona i łazienka przy sypialni zostaje na koniec -liczymy sie ztym że pochłonie to nie mało forsy wiec na to trzeba troszke poczekac.A tak ogólnie to góra prawie skończona-została też górna łazienka -narazie korzystamy z tylko z prysznica w dolnej łazience.mamy schody-niestety im blizej konca to pryskaja marzenia np o kamiennych i jest drewno,jadalnia pomalowana,salon pomalowany-zostało obudowac kominek i pierdołu typu zyrandole i karnisze,porobione półki w garderobie-myślałam ze jak sama porobie to wyjdzie taniocha a tu guzik-stelarze ,półki-oj sporo tego wyszło,pomalowałam górę sypialni a dół i sciana za łóżkiem w tapecie-uwielbiam tapety no w katalogach są cudne :o ,spiżarka skonczona,czekamy na drzwi wew na parter ,ps-malowania to bede miała dosyc chyba do konca zycia brrr :lol:

No nie że świetna ta hacjenda :p

Miraśka: cieszę się, że jednak coś się dzieje w Twojej chatce. jesteś dalej niż mysłałam, a to oznacza że jest dobrze :lol: Życzę abyś również poczuła się tak bosko w Zaciszu jak pepe.

A że z marzeń trza rezygnować to nawet ja już wiem (inny dach, inne okna, etc). A propos to okienko w stryszku to również efekt rezygnacji z marzeń-prostokąt o wymiarach 160x90 - jest większe niż Twoje???

No nie że świetna ta hacjenda :p

Miraśka: cieszę się, że jednak coś się dzieje w Twojej chatce. jesteś dalej niż mysłałam, a to oznacza że jest dobrze :lol: Życzę abyś również poczuła się tak bosko w Zaciszu jak pepe.

A że z marzeń trza rezygnować to nawet ja już wiem (inny dach, inne okna, etc). A propos to okienko w stryszku to również efekt rezygnacji z marzeń-prostokąt o wymiarach 160x90 - jest większe niż Twoje???

nasze okno na stryszku-pralni ma 130*90

a mieszka sie extra-pomijając niedogodnosci zwiazane z wykanczaniem w już zamieszkiwanym domu :lol: ta przestrzeń w domu i przy....cisza i spokój

Miraśia, rozumiem Cię doskonale, przez 2 tygodnie też mieszkaliśmy na tekturach, ale wcześniej nie było mi daleko od tego, bo prawie z budowy nie schodziłem, więc tak jak bym mieszkał :D

Przychodzi taki moment irytacji, że się to wszystko wleeeecze.

Ale... to mija (na szczęście).

A nawet człowiek za tym tęskni.

Ot wczoraj poszedłem kratki do nawietrzników w garażu pozakładać :lol:

Z nudów chyba, czy jak?

Witam Zaciszan,

Jestem szczęśliwym posiadaczem działki który do niedawna poszukiwał projektu domu. Mój 10- letni syn znalazł w katalogu Zacisze II i dość szybko okazało sie że nie ma lepszego.Cała nasza rodzinka jes zdziwiona, że nie jest to jeden z najpopularniejszych projektów. Cóż, widać , że każdy ma swoje subiektywne potrzeby. Obserwujemy Wasze forum od pewnego czasu, jest ono dla nas prawdziwym natchnieniem. Jako ze jestem z Wrocławia, mam prośbę do Pepe- byłbym wdzięczny jeśli moglibyśmy skorzystać z Twoich doświadczeń (podobają nam się Twoje przeróbki w projekcie) i zobaczyć Twoje dzieło.

Pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich ZACISZAN !! Nareszcie ruszamy z pracami ziemnymi .Szykujemy się drobnych urozmaiceń ,więc zwracam się do was drodzy ZACISZANIE o wasze nietypowe rozwiąnia budowlane .Może ktoś z okolic WROCŁAWIA (gorąca pośba do PEPE) , byłby na tyle miły do "pochwalenia" się swoim . pozdrawiam Artur

• 2 weeks później...
Miraśko kochana lub doświadczony w garazach :)

podpowiedzcie co trzeba zrobić przed montażem bramy garazowej - moze jakies dobre rady, plys, plys. tynki mam dopiero na czerwiec, a okna i brama zaplanowana na marzec, wiec garaz musze wczesniej przygotować.

hej Agusiek :lol: my przed montażem bramy musielismy miec otynkowana tą scianke właśnie gdzie bedzie mocowana brama i tak zrobilismy i było ok(to znaczy ta ścianka i otwór)-pozdrowionka i spokojnie dacie rade

dzieki Miraśka :lol:

czasami mam wrażenie, ze na mojej wsi to nikt na niczym sie nie zna. po kolejnych doswiadczeniach w budowaniu bede mogla bez wiekszych problemow sprzedawac dachy, okna, etc. nasi sprzedawcy naogol maja duze cycuszki i znacznie wymalowane oczko (to akurat zauwazyl moj mezulek) a ich wiedza na temat okienek juz nie wyglada tak dobrze.

i tak podobnie z brama garazowa. sprzedawcy wstawia ja na zawolanie a ty potem bedziesz sie bujał z jej obrobka :roll: ja dodatkowo mam problema, bo zamowiona brama ma h=2,25 a otwor jest 2,4 i czyms musze podlatac te 10 cm.

aha, z tym okienkiem nad garazem to przesadzilam - jest takie jak u Ciebie

Witamy wszystkich Zaciszan.

Po długiej przerwie wracamy do Was. Mamy wreszcie pozwolenie na budowę i dogrywamy z ekipą szczegóły zmian w projekcie. Mamy nadzieję ruszyć jeszcze w tym miesiącu, choć musimy jeszcze złożyć kilka papierków (do archeologów i do starostwa).

Przewidujemy pewne zmiany w projekcie.

1. Poszerzenie domu w miejscu wcięcia za garażem (tak jak w Zaciszu III)

2. Podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak.

3. Zmiana biegu schodów (uzyskamy przestrzeń w sieni).

4. Większe okna w wykuszu w jadalni oraz w salonie + dwa wyjścia na taras.

5. Zmiana konstrukcji dachu co spowoduje likwidację słupów w sztucznej ściance kolankowej.

6. Wyciągnięcie dachu dalej poza obrys budynku w celu zabezpieczenia ścian przed zacinającym deszczem.

7. Powiększenie łazienki na górze kosztem pokoju i stryszku (podobnie ja Pepe)

8. Dwa okna połaciowe i do tego większe w pokoju nad kuchnią.

9. Przeniesienie kominka na ścianę w salonie odgradzającą go od holu.

W domu będzie podłogówka (na parterze i w łazienkach) z kondensatem na gaz ziemny, reku z GWC.

Budujemy z Porothermu 25 + 15, na dach chcemy dać dachówkę ceramiczną (jaką jeszcze nie wiemy).

Ekipa budująca droga, ale z polecenia i są z mojej miejscowości. Będą stawiać całość za wyjątkiem instalacji i wykończenia. Materiały też załatwiają jeśli ich ceny będą ok.

Prąd już mam prawie załatwiony (na dniach będzie stać skrzynka), woda w drodze (poza tym już jest studnia), gaz umowa podpisana z realizacją do 09.2008. Kanalizy na razie nie ma, więc będzie szambo.

Pepe do Ciebie prośba, czy będziesz wstanie znieść Naszą wizytę u Ciebie? :D

Chcialibyśmy chwilką pogadać i jak można obejżeć Wasz domek.

jak planujecie swoje salony? ja zastanawiam się nad dwoma wariantami i głownie ze wzgledu na TV i oba chyba sa nie najlepsze, bo zawsze tv laduje naprzeciwko okna. 1) jak w projekcie, 2) na ścianie po prawej stronie, ale tu też jest narazony na światło.

Strasznie nie moge się doczekać realizacji wnętrz zacisza :D .

aha, takie salony lubię i mam go na tapecie jeżeli chodzi o mój własny

http://images33.fotosik.pl/149/44dc4ac670544114m.jpg