Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Witajcie Zaciszanie :)

Jestem mocno zainteresowana projektem Zacisze II. Abyśmy mogli go uznać za "klepnięty" musielibyśmy mieć nieco większy salon i wejście z garażu do wiatrołapu. Myślę, że problem salonu można próbować rozwiązać przesuwając nieco ścianę zewnętrzną w stronę tarasu (co oczywiście zmniejszy taras), poza tym chyba pozbyłabym się części ścianki pomiędzy salonem a holem - to z kolei optycznie powiększy przestrzeń.

Gorzej z tym wejściem - a mój mąż warunkuje zatwierdzenie Zacisza rozwiązaniem tego problemu. Wg niego uciążliwe będzie bieganie w założonych butach do drugiego wejścia, bo coś tam zostało, a to czapka, a to rękawiczki, a to torba. Ja myślę, że to nie jest jakaś wielka droga do pokonania, ale pewności co do "nieuciązliwości"nie mam. I tutaj pytanie do Was, którzy macie już mury i schody i niektórzy nawet mieszkacie. Jak oceniacie funkcjonalność wejścia do domu z garażu? Czy Waszym zdaniem jest na tyle miejsca w holu, że można te schody zmodyfikować tak, aby umożliwić przejście z garażu do wiatrołapu?

Owocowy , pisałeś coś o zmianie biegu schodów. Mógłbyś rozwinąć temat? Jak zmieniło się ich położenie, co tym samym zmieniło się na górze?

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Mili Zaciszanie!

Oderwałam sie na chwilę od wykańczania swojego Zacisza, żeby sprawdzić co piszczy na forum i podzielić się doświadczeniami. Chciałam was przestrzec przed zbytnim podwyższaniem ścianki kolankowej, widziałam takie zacisze i to już była całkiem inna bajka niestety. Zmieniła się cała piękna bryła budynku za zwłaszcza fasada od frontu, do której doklejono jakiś balkon, kolumienki i takie tam

Wydłużyłam też dach po całości (+20 cm) i pozbyłam się dzięki temu daszka nad wykuszem w jad.

Udało mi sie zamaskować skrzynki na rolety (podtynkowe) dzięki temu, że szyby są zlicowane z murem, ocieplenie (styropian) ma gr. !5 cm a wokół okien sa bonie.

Kuchnia jest "półotwarta" natomiast m- dzy jadalnią a holem marzą mi się duże czteroskrzydłowe przeszklone drzwi

Z sypialni na parterze do łazienki przechodzi się przez garderobę.

Wnękę pod schodami częściowo zabudowałam i zostawiłam miejsce na drzewo do kominka:)

Między holem a salonem dołożyłam kawałek sciany, żeby zrobiło się zaciszniej.

Kominka nie przenosiłam. Okien na dole nie powiększałam,bo nie lubię szprosów ani wielu podziałów( konieczne przy otwieraniu) no i finanse nie pozwalały

Pomysł powiększenia łazienki kosztem stryszku b. dobry , u mnie się sprawdził w postaci wnęki na wannę.

Pozdrawiam

Niech się mury pną do góry!

Zaciszanko , z nieba mi spadłaś ! Jakoś nie zarejestrowałam aktywnego forumowicza budującego Zacisze w Warszawie :) Więc i Ciebie poproszę:

Czy moglibyśmy z mężem zobaczyć Twój dom? Przyznam, że oprócz bryły bardzo interesuje mnie salon, tzn. subiektywne wrażenie przestrzeni na 26 m kw. Więc jeśli będziesz tak dobra i pozwolisz pooglądać nam swój dom - bardzo proszę, podaj mi jakiś kontakt na p.w., żebym mogła się z Tobą umówić.

Piękny jest :) Jeszcze taki szary, nieubrany, a już świetnie się prezentuje :)

Agusiek, czy moglibyśmy z mężem w jakąś ładniejszą sobotę pooglądać Twój dom? Mieszkamy w Warszawie, więc do Mińska M. daleko nie mamy, a chętnie zobaczylibyśmy to cudo na żywo :)

moje zacisze jest dopiero na początku drogi chociaż w międzyczasie wstawiliśmy okna i zrobiliśmy daszek. jeżeli nie znajdziecie warszawskiego kontaktu to oczywiście zapraszam na budowę, a wcześniej dajcie znać na priv.

moje zacisze jest dopiero na początku drogi chociaż w międzyczasie wstawiliśmy okna i zrobiliśmy daszek. jeżeli nie znajdziecie warszawskiego kontaktu to oczywiście zapraszam na budowę, a wcześniej dajcie znać na priv.

Taki stan nam bardzo odpowiada. My nie chcemy oglądać wykończonych wnętrz, tylko:

- bryłę domu

- wielkość salonu

- schody

- wszelkie skosy na poddaszu

Im mniej ktoś dokonał przeróbek w oryginalnym projekcie tym bardziej chcemy zobaczyć jego Zacisze :)

Pozdrawiam i wesołych świąt życzę wszystkim zaciszanom :)

• 3 weeks później...

Taki stan nam bardzo odpowiada. My nie chcemy oglądać wykończonych wnętrz, tylko:

- bryłę domu

- wielkość salonu

- schody

- wszelkie skosy na poddaszu

Im mniej ktoś dokonał przeróbek w oryginalnym projekcie tym bardziej chcemy zobaczyć jego Zacisze :)

Pozdrawiam i wesołych świąt życzę wszystkim zaciszanom :)

wysłałam wiadomość na priv

Miraśka mam pytanko o wentylację z kominka w salonie, która wychodzi na taras - czy ta rurka powinna być przeprowadzona przez taras poziomo, opadać a może też iść do góry? równamy trochę taras pod docelową kostkę i pojawił się nam taki ambaras;-)

hej agusiek-kurcze nie bardzo rozumiem o co chodzi :cry: -wiem ,ze wentylacja na pewno idzie w góre a wyczystke mamy od strony tarasu a nie jak w projekcie w jadalni(nie robimy kominka na tarasie-dlatego taka opcja,acha my mamy komin do kominka całkowicie murowany.

chyba ,ze chodzi ci o rure doprowadzajaca powietrze z zewnatrz-ta akurat mamy od strony gdzie duze okno-ponoc wieksza odległosc jest wskazana aby powietrze wpadajace z dworu zdazyło sie troszke nagrzac :lol:

Miraśka, strasznie się za Tobą stęskniłam - gdzie jesteś (pewno w castoramie ;-)). Zaciszanie jakby wymarli :cry: . moje pytanie dotyczyło właśnie rurki doprowadzającej powietrze do kominka - wstępnie chyba już wiem, że powinna ona iść obniżając się na zewnątrz. u nas wychodzi ona na zewnątrz tuż przy kominie i będzie się ciągną przez taras - fakt że miałaś lepszy pomysł prowadząc ją przez dom. teraz czas zasypywać taras i z rurą trzeba coś zrobić;-)

• 4 weeks później...

Witam wszystkich:)))

nareszcie dołączyłam do Waszego grona,czekam na dokumenty myśle, ze w lipcu zaczne ....już sie nie umiem doczekac...ach tak mnie ciągnie do własnego domku..czytam juz od dłuższego czasu wasze wypowiedzi i aż sie boje co to będzie. Chętnie zobaczyłam bym domek w realu :))), bo zdjęcia to nie to samo

Witam wszystkich:)))

nareszcie dołączyłam do Waszego grona,czekam na dokumenty myśle, ze w lipcu zaczne ....już sie nie umiem doczekac...ach tak mnie ciągnie do własnego domku..czytam juz od dłuższego czasu wasze wypowiedzi i aż sie boje co to będzie. Chętnie zobaczyłam bym domek w realu :))), bo zdjęcia to nie to samo

witaj Kasia W :) -życze powodzenia i wytrwałosci,stalowych nerwów i mimo wszystko nie załamuj sie,patrz przez rózowe okulary-dzis jest gorzej ale jutro bedzie lepiej-ja sobie zawsze mówie :a tam ludzie maja gorsze problemy i zyja :lol:

• 1 month później...

hejagusiek :lol: ja narazie mam wstepny projekt kuchni w głowie ,gdyz do jego realizacji jeszcze troszke czasu-narazie korzystamy ze zbieraniny szafek,w dwóch sprawach jestesmy jednomyslne-zlew pod oknem w wykuszu+zmywarka no i kuchenka po prawej stronie.My mamy kuchnie oddzielona od jadalni scianą no i dodatkowe okno-tak powstał kacik do szybkich posiłków-w przyszłowsci okragły stolik,taborety a nad stołem lampa-własnie dzisiaj zawisła haha.i tak po prawej stronie bedzie kolejno szafka 60 cm lub słupek z piekarnikiem i mikrofala potem szafka 40 ,kuchenka,szafka 40(lub 2 wersja szafka 80 co by miec blat roboczy wiekszy,kuchenka,szafka 40) a po lewej od okna -lodówka,szafka 60 i wysoka szafka na styl komody -nie głeboka a nad nia jedyna szafka wiszaca -nad reszta po jednej lub 2 pólki-to tak wstepnie,a jak bedzie w praktyce to sie zobaczy-wiem ,ze jednak fajnie pomieszkac tak jakby na surowo bez docelowych szafek ,gdyz okazuje sie w praktyce gdzie co powinno byc :lol:

a z jakiego programu korzystałas do projektowania?moze tez sie pobawię i wtedy pokaze

a zaciszanie faktycznie powymierali jakoś,nikt nic nie pisze,nie pokazuje,smutno u nas :(

pozdrawiam wszystkich zaciszan

Miraśko kochana, ja też jeszcze jestem daleko z relizacją kuchni ale muszę podstawy zaplanować pod całą elektrykę i hydraulikę. projekt zrobił mi gość z brw za darmo ale można też znaleźć darmowe programy np na stronce http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=68.

moja kuchnia ma wstępnie plan taki:

- w wykuszu ukryty zlew (inaczej niż w projekcie), ten zlew jak w projekcie zabiera mnóstwo przestrzeni a małż chciał przez to okienko w wykuszu wyglądac na gości

- po lewej (a mam tak samo jak Ty lustrzane odbicie): zabudowany piekarnik i mikrofala 60 cm, lodówka 60 cm, szafka dolna 60, zmywarka 45

- po prawej dwie szafki 60, kuchnia 90, szafka 60, barek 60 cm szerokości i ok. 160 cm długości

- nie planuję szafek wieszanych na ścianach po prawej, a po lewej delikatne pułeczki dla zwieńczenia całej zabudowy

u mnie dopiero rozkładamy styropian pod szlichtę ;-))

a z tą komódką to fajny pomysł,

ja swoją kuchnię ciągle zmieniam... jeszcze niedawno miała być w stylu prowansalskim ale jak patrze na rozmiary chaty i sprzątania to kuszę się coraz bardziej ku nowoczesności gdzie wszystko jest zamknięte na 4-y spusty i nie ma gdzie kurzyk osiadać

dużo też kombinuję z łazienkami bo obie powiększyłam: na dole mam dodatkowy prysznic a na górze więcej miejsca dla 3 babek ;-)

a tak wyglada zacisze z orzechowymi otworami i grafitowym dachem

http://images32.fotosik.pl/288/ec2f15f7e012d727m.jpg

lubimy orzeszki co Miraśka :lol: