Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Mariola - planuj, planuj i jeszcze raz planuj. przemyśl każdy kąt i każde rozwiązanie, orientuj się w materiałach którymi będziesz wykańczać wnętrza. zasada podstawowa to nie ufać wykonawcom chociażby mieliby uśmiech od ucha do ucha - zawsze zostawią coś... w trakcie budowy sprawdź od czasu do czasu trzymanie poziomu, pilnuj wszystkich dziur (kanalizacyjnych, wentylacyjnych, okiennych, drzwiowych i innych). ważny też jest poziom pozostawiony na szlichtę i ocieplenie podłóg - musisz ustalić grubość styropianu i szlichty, a wtedy zlapiesz wysokość wszelkich drzwi a także odpowiednio wylejesz schody by nie wyszło że jeden schodek będzie za wysoki lub za niski. okna też warto już wybrać żeby np dopasować otwory do standardu. majstrzy nie lubią wykuszy - u mnie ścianka przylegająca do okna była odległa w stosunku do okna o więcej niż 90 stopni (błąd). pilnuj by domek nie miał zeza - okna na górze muszą się pokrywać z oknami na dole w tylnej części domku. wymyśl patent na daszek nad wykuszami. no i ważna jest kanaliza do wc na poddaszu. jest tak dużo rzeczy, na które trzeba zwracać uwagę. aż się zsapałam, ups.

Miraśka te irysy są cudne i będzie trudno je zrealizować osobiście. wydaje mi się, że plastik wykorzystuję w tym przypadku tylko do odrysowania kwiateczka na ścianie a dalej lecę farbką po nakreślonym schemacie. Miraśka, Ty chyba też masz stalowe grzejnicznki?

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agusiek, będę się starała o wszystkim pamiętac. Wczoraj rozmawiałam już wstępnie z dwoma firmami budowlanymi, zostawiłam plany ze zmianami. Na poniedziałek zrobią mi kosztorys prac na poszczególne etapy. Mam zamiar potem dac to jeszcze dwóm kolejnym ekipom i porównac oferty. Obydwaj szefowie stwierdzili, że jeśli ruszą najpóżniej od początku września, to surowy otwarty stanie przed pierwszymi śniegami. O ile oczywiście nasza szalona aura nie spłata nam figla. W sobotę wstawiamy bramę wjazdową (taką prowizoryczną), bo nasza działka była ogrodzona siatką, ale wchodzi się na nią od tyłu, dziurą zostawioną od sąsiedniej działki. Potem, zamiast krótkiego wypadu za "gramanicę", przy okazji którego najpierw planowałam zerknąc na domek Miraśki, zrywamy darń. Trzeba też zniwelowac różnicę poziomów między działką a drogą, która jest nieco niżej. Następnie obdzwonic i obskoczyc hurtownie i sklepy z budowlanką i pospotykac się z fachowcami od kominków i wszelkich innych instalacji, o których jeszcze nie wiemy czy u nas będą (czas podjąc decyzje). Kiedy tylko będzie zgoda, ruszamy z machiną: papiery na kredyt, umówienie geodety, koparki i poinformowanie wybranej ekipy o dokładnym terminie, od którego mogą ruszyc. Międzyczasie uważnie czytam nasze forum od początku, tym razem zwracając uwagę na ceny, producentów, ważne informacje typu "zwróc uwagę". Jestem za nie bardzo wdzięczna :p , bo mogą mi oszczędzic wielu przykrych niespodzianek. Zaczęłam też łazikowac po innych tematach, szukając inspiracji na przyszłośc (tarasy, śmietniki, ogrodzenia, wnętrza, itp.). Dziewczyny, dobrze że jesteście na tym forum. Resztę jakby wycięło. Niby się pojawili, mieli zacząc budowac i milczą, jak zaklęci. Ceny cały czas się zmieniają, można byłoby się konsultowac, wymieniac informacjami, ale trudno. Jaki typ kominka i ogrzewania macie u siebie? Pamiętam o podłogówce. Ja będę miała dodatkowo piec c.o. na gaz. Myślimy o kominku może z płaszczem wodnym?...O czym nie powinniśmy zapomniec na etapie fundamentów? Jakie instalacje muszą byc przewidziane i zabezpieczone przed ukończeniem stanu zerowego? Uff...Bardzo się cieszę każdym kroczkiem i trochę się niepokoję przed stawianiem kolejnych. Dopiero w momencie, gdy wydaje mi się, że coś już wiem na ten temat, zaczynam czuc się gotowa do dalszych działań. A obok tego wszystkiego toczy się jeszcze życie, w którym jest masa innych spraw do załatwienia :lol: Ale fajnie jest :wink: Jak tam postępy prac u Was? Pozdrawiam wszystkich budujących Zacisze, życzę owocnych działań i przemyśleń. Podzielcie się trochę z innymi :roll: [/b]

Agusiek-grzejniki mamy buderusa

Mariola11-tak jak pisze Agusiek-dobrze wszystko trzeba przemyslec-np na etapie fundamentów kiedy beda kłaśc kanalize musisz wiedziec gdzie co ma być tak wstepnie bo co prawda jeszcze jakies zmiany mozesz zrobic przed posadzkami ale wydaje mi sie ,ze głowne odprowadzenie scieków zwłaszcza z wc to na etapie tym 1- zlew w kuchni zeby potem nie krazyć z rurami w posadzce i nie nabijac niepotrzebnie koszta budowy

no mogliby się podzielić. pepe - gdzie jesteś?

Mariola -- i jak tam udało Ci się zorganizować jakiś namiar na Zacisze? aha, co do podpowiedzi to zdejmij przed murarką warstwę ziemi i weź kierownika budowy, ktory będzie Ci wszystkiego pilnował a nie przymykał oko i pojawiał się na budowie od święta. fakturki bierz na wszystkie materiały a w szczególności te z 22% podatkiem vat - odliczysz w US nawet 10 tysiaków. pokombinuj z tymi rurkami do wc na poddaszu bo wyjście z komina nie jest dobrym rozwiązaniem (pepe pisał o innym - u mnie akurat mam kibelek przy samym kominku a więc po sprawie, ale jeżeli chcesz mieć bidecik to już nie jest hop siup). pamiętaj o doprowadzeniu powietrza do kominka: to w fundamentach, wentylacji w spiżarni, etc. dobrze już wiedzieć czy taras będziesz miała w płytkach czy w kostce - bo jak w płytkach to wylewasz już w trakcie budowy a więc zawierasz ten element w umowie (ja będę tarasik mieć w kamieniu). otwór na bramę garażową sprawdź tak, aby dopasować go do odpowiedniej ilości segmentów - ja miałam ciut za wysoki i muszę lukę wypełniać styropianem, a koszt bramy wesolutki bo 6 tyś Wiśniowskiego.

Dzień dobry dziewczyny! Dzięki za kolejne cenne wskazówki. Agusiek będę od Ciebie potrzebowała wyjaśnienia z tym US. Pojęcia nie miałam,że jeszcze coś można odpisywac? Zaglądam do Was, ale zwykle dośc póżno :-? Nie znalazłam namiarów na jakieś bliższe Zacisze. Jestem teraz na etapie zbierania wycen za robociznę. To, co mi oferują zwala z nóg i ma się nijak do tego, czego mogłam się spodziewac. Jak tak dalej pójdzie, to chyba sama wybuduję sobie domek :cry: Nie chcę się jeszcze załamywac, czekam na kolejne wyceny, ale wierz mi Agusiek, że chyba miałaś straszniego farta, albo praca u Was jest tańsza. Odnoszę wrażenie, że chłopcy już sobie sami z Polski zrobili Irlandię i stosują tamtejsze stawki w naszych warunkach. :o Pocieszam się, że mam jeszcze trochę czasu i może znajdę jakąś normalną ekipę. :roll: Trzymajcie za mnie kciuki. Życzę Wam miłego dnia i szybkiego postępu w pracach "na" Zaciszu. :D

można odliczyć nzwet tapetę. jeżeli uda Ci się coś kupić bez vat (cena netto) to lepiej na tym wychodzisz, ale jeżeli masz fakturę na materiały budowlane, których vat wzrósł z 7 na 22% możesz odliczyć różnicę. poczytaj sobie informacje na stronie http://www.money.pl/podatki/poradniki/artykul/jak;odzyskac;vat;za;materialy;budowlane,86,0,133718.html. sa problemy które materiały można odliczyć ale pomocna jest strona na forum muratora http://forum.muratordom.pl/zwrot-vat,t60493-1740.htm. Vat mozesz odliczać nie częściej niż 1x w roku. nie jest to proste ale jak Ci coś nie wyjdzie to zawsze skorygują a i dopytać w us też można. a co do cen to zastanawiam się nad ociepleniem zewnętrznym i też mnie przeraża ile to kosztuje. koszmarek ta budowa.

Dzięki za cenną informację Agusiek, pojęcia o tych odliczeniach nie miałam. Aż mi się nieco humor poprawił. Jutro odbieram kolejne wyceny i daję jeszcze 2 ekipom. Między czasie biegam załatwiając c.d. papierologii: wnioski o zawarcie umowy na dostawę prądu i gazu. W piątek może już dojdę do podpisania umów, ale czas realizacji to jakieś 3 tygodnie w przypadku elektryczności i ponad 6 miesięcy w przypadku gazu. Myślę, że będzie akurat. Zwiedzam też różniaste firmy i podejmuję decyzje czego w domku nie będzie, a co będzie. Ciężko się rezygnuje z fajnych gadżetów, ale jak to kiedyś Mirasiu Ty już zauważyłaś, trzeba je zredukowac do możliwości. Redukuję :-? Zbieram sobie dane o wszystkim. Czy któraś z Was ma może kominek z płaszczem wodnym? W przypadku Aguśka, w planach? Mirasiu, bardzo mi się podoba kształt Twojego wkładu kominkowego. Jakiej jest firmy ? Jakie parametry powinien miec kominek, aby ogrzac nasz domek? Mirasiu, zerkam do Twojej galerii i fajnie sobie kombinujesz,widzę. Firaneczki, halogenki, kaktusiki :p Cudowny etap :lol: Też wolę tę wersję z rozchylonymi zasłonkami. Myślę o kominku z płaszczem wodnym, ale nie znam finału tego myślenia :lol: Myślałam o solarach - nie będzie :roll: Myślałam o rekuperacji - nie będzie :roll: Myślałam o centralnym odkurzaczu i myślę :o Kombinuję z wejściem jakimś ciekawym łuczkiem kafli do salonu(okolice kominka i wyjścia na taras, pod nimi podłogówka, w reszcie sałonu może ze 2 grzejniki drewnopodobne podłogowe). W salonie nie byłoby żadnych kaloryferków typowych. Te typowe będą w sypialniach i innych pomieszczeniach, bo nie mogę sobie pozwolic na więcej tych cacek. Nawet na tyle też nie :lol: Ale... tak sobie kombinuję :roll: Czasami, jak mam jeszcze wieczorkiem trochę siły, oglądam na innych forach fajne tarasy, albo kominki...I marzę, marzę, marzę... Tylko te ceny :o Jak tam postępy prac Inwestorki? Jak słodkie Aniołki Agusiek? A wakacje z nastolatką Mirasiu? Pozdrawiam. Życzę dużo radości i satysfakcji wynikającej z postępu prac budowlanych i wykończeniowych oraz czasu spędzanego z latoroślami :lol:

to prawda z tymi odliczeniami :lol: dobra sprawa-my praktycznie na cały stan surowy bralismy faktury-uzbierało sie tego sporo i od razu powiedziałam do swojego meza-to co oddadza bedzie na elewacje :lol: co prawda czekalismy 5 mcy ale leza juz na kącie i w jak dobrze pójdzie to sierpien -wrzesien robimy elewcje-ekipa umówiona :lol:

my od poniedziałku mamy centralny odkurzacz :lol: ot taka mała zamiana zamiast łóżka i komody do sypialni :lol: ale tylko dlatego,ze mamy jeszcze wszedzie na dole dywany-oprócz sypialni a stary odkurzacz nawalił i nie opłacaało sie kupic nowego

odkurzacza na poczatku nie bralismy pod uwagę a potem jak zdecydowalismy sie na instalacje to obiecalismy sobie ,ze jak wszystko skończymy to dopiero odkurzacz kupimy-ale nie załuje,ssanie ma skubany ,ze prawie dywany wciaga :lol: hałas niewielki-ot szum ssania rury,nie wymieniamy worków co chwile tylko raz na 2-3 m

kominek mamy firmy Arysto(producent pod Szczecinem)-18 kw aby mógł ogrzać salon a potem holl,sypialnie i 3 pokoje na górze oraz górna łazienke -tam po jakims czasie dołozylismy rure i musielismy wtedy juz zastosowac turbine na poddaszu-niestety w najbliższym pokoju pod nia czyli w pokoju nad kuchnia troche słychac ale syn mówi ,ze sie przyzwyczaił :lol:

jutro jade po południu do kuzynki nad morze a potem na 2 dni do koleżanki:lol:

niestety rano wpadaja robic jeszcze częśc deszczówki -no i dobrze bo chcemy to mieć z głowy

P.S kobitki-myślę ,ze troche dużo tu sie rozpisujemy na sprawy prywatne i moze to niektórych denerwowac ,bo zeby cos konkretnego dowiedzieć się na temat zacisza musza duuuzo poczytac-moze wiec na pogaduchy zapraszam na mój watek ewntualnie jak któras z was stworzy swój to sie przeniesiemy :lol:

:D Ależ można byc szczęśliwym trzymając w ręku kilka papierków! Mamy pozwolenie na budowę! Teraz zbieranie wszystkiego co potrzebne do złożenia wniosku o kredyt, ostateczny wybór ekipy budowlanej na start (geodeta, rzeczoznawca majątkowy, kierownik budowy, koparkowy - wybrani) i będzie można składac zgłoszenie o rozpoczęciu prac. :D Jeszcze trochę i będę mogła dzielic się swoimi doświadczeniami z placu budowy naszego Zacisza II. Muszę nauczyc się wklejac fotki. :lol:

Witam wszystkich Zaciszan. Bardzo podoba mi się projekt Zacisze i marzę o tym, żeby wybudować kiedyś swoje własne. Jest tylko jeden problem...moja działka jest zbyt wąska żeby go pomieścić- ma 22,5 m a Zacisze 18 m. Czytałam w Internecie, że granica wynosi 3m tam gdzie nie ma okien i 4 m z oknami.

Kiedyś za zgodą sąsiada można się było wybudować w granicy, teraz podobno nie. Czy ktoś zna się na tym lub miał podobny problem? Łudzę się, że nie jest to ściśle stosowane i że za zgodą sąsiada pozwolą mi wybudować Zacisze:( (sąsiad to ksiądz więc powinien się zgodzić :p )

Czytałam na forum, że zrobiliście parę zmian w projekcie (np. zmiana kąta dachu, powiększenie łazienki, dodanie lub ujęcie okien itd.) Czy musieliście dodatkowo dopłacać do projektu za dokonanie tych zmian?

Myślałam już żeby zrezygnować z wnęki w garażu. Czy mógłby mi ktoś napisać czy dom ma 18 metrów liczone razem z tą wnęką czy bez? I ile ma ta wnęka? Ciekawi mnie też czy dałoby się pomniejszyć cały ten projekt o ok.2 m i czy by to drogie było? Ah, zazdroszczę wam Zaciszanie. Oglądałam setki projektów i nie ma takiego drugiego jak Zacisze. Dlatego nie chcę zrezygnować z niego i wybierać innego projektu, który wygląda jak każdy inny. Spróbuję wszystkich możliwych sposobów żeby go zmieścić na działce:) Pozdrowienia dla wszystkich

:D :D :D

Witaj betii,

Nie wiem jak gdzie indziej, ale u nas zasada oddalenia od granic działki chyba jest nie do ruszenia. 3 lub 4 m od sąsiedniego budynku. 6 m od ulicy. Bez tej wnęki jest projekt Zacisze (nie ma żadnych numerków), ale i tak chyba będzie za szeroki. Zmian można dokonywac wszelkiego rodzaju, ale niestety kosztują.Niektóre nie stanowią problemu np. kąt nachylenia dachu o 2 stopnie,dodanie okna. Ja nawet pokusiłam się o wysunięcie garażu do przodu o 1,20m, co pozwoliło mi uzyskac 17,5m pomieszczenie zamiast 7,5m kotłowni. Tam będzie kwitło życie gospodarcze mojego domku.Planuję tam kotłownię (gaz),pralnię, prasowalnię itp. Pomieszczenie jest dostępne bezpośrednio z holu. Wprowadziłam też sporo innych drobnych zmian i sądzę,że podczas budowy będą jeszcze inne. Problem pojawia się,gdy zmiana narusza konstrukcję dachu (zbyt kosztowna).Pogadaj z jakimś archtektem, a najlepiej zadzwoń lub wyślij maila do mgprojektu i tam dowiedz się czy dałoby się zaadaptowac Zacisze do wąskiej działki i jaki byłby koszt takiej adaptacji. Ja jestem jeszcze przed startem, ale papierki już mam i mam też nadzieję, że wkrótce ruszy budowa. Dopinam ostatnie sprawy związane z kredytem i ostatecznym wyborem ekipy. Sprawdzam ceny materiałów budowlanych w różnych hurtowniach i już wiem, że warto to robic, bo ceny są bardzo różne. Nie chcę przeinwestowac, ale chcę miec dobrze i z dobrych materiałów wykonane Zacisze, więc nim ruszę - negocjuję i sprawdzam. Życzę powodzenia i dołączenia do naszego grona :lol:

1Artur być może to pomoże, inszego nie mam

http://images27.fotosik.pl/230/fb3aca31f80b60bfm.jpg

betii szerokość domku z wnęką garażową ma 17,47 m +wykusz w jadalni 52cm, sama wnęka ma 1,37m. pomniejszanie go w całości raczej smutno widzę bo zacisze wbrew pozorom nie ma za dużo przestrzeni poza ogromną jadalnią, hollem i wiatrołapem. jest dużo boskich projektów na które bym się zdecydowała, gdyby nie fakt że jest po fakcie - jeszcze się odkuję. przemyśl czy rzeczywiście warto :roll:, powodzenia.

Mariola - gazu gazu kobitko, a napewno mnie przegonisz czego życzę Ci najmnocniej. pozdrowienia od babeczek agusieczek :lol:

Hej Agusiek!

Operat odebrany i złożony w banku, zgłoszenie o rozpoczęciu prac jest już w starostwie, pani geodetka (jeśli aura pozwoli) dzisiaj zrobi pomiary, działeczka jest już "łysa" i ma wjazd jakiś, :D z moimi faworytami ostatnie spotkania (och, komu ja mam powierzyc moje marzenie do realizacji?) :roll: Cieszę się jednak, że to taki dylemat, a nie problem, że nie ma nikogo. :lol: Jeszcze trochę hurtowni do pozwiedzania,jakieś sklepy ze stplarką, kominki i muszę przystopowac :cry: -pilny wyjazd. Prawdziwe ruchy chyba zaczną się od początku września.Ty masz już co pokazac :lol: Ja na razie mogę byc doradcą w kwestii potrzebnej dokumentacji :lol: Droga przez mękę...Prawda :o ? Fajnie Ci się już zbudowało :p Pozdrowienia ! I całuj mocno babeczki !

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :D

agusiek z twojej wypowiedzi wywnioskowałam, że żałujesz tego, że budujesz Zacisze, jest to prawda czy się mylę?Jeśli tak, to może zdradzisz mi dlaczego :)?

Zacisze ma dużo powierzchni użytkowej więc myślałam, że przestrzeni w nim jest aż nadto. Wiec jak to właściwie jest ?

betii zacisze jest boskie, urokliwe i nie mogę się doczekać, kiedy się w nim zadomowię. nie przejmuj się moim podejściem, które jest związane ze zmianami życiowymi jakie nastąpiły od momentu kiedy zaczęłam budowę. wymienię parę plusów i minusów jakie widzę:

+

pomieszczenia gospodarcze bardzo cenne w domu (spiżarnia, kotłownia, stryszek, schowek pod schodami)

funkcjonalny duży garaż

duże pokoje na poddaszu

zadaszone wejście

przyjemny zadaszony taras (chociaż to znowu zabiera światło z salonu)

-

przede wszystkim nie jest to dom pasywny (dużo rogów, dużo lukarn,wykusze, taras wycięty z domu, etc),

ramka na poddaszu (strata powierzchni, zbędny koszt), proponuję analizować pod kątem podniesienia ścianki kolankowej

mały salon

piękny ale nieznośny wykusz w kuchni.

• 3 weeks później...

Hej dziewczyny!

Wróciłam z wakacji i buduję domek. Kredyt powinien byc przyznany na preferencyjnych warunkach, w tym tygodniu. Ekipa ,która pracuje dała najlepszą ofertę, czyli zrobi taniej niż inni. Kasa idzie bardzo szybko. Jutro wylewamy betony na fundament. Mam nadzieję, że ogólnie będzie szybko, dobrze i w miarę tanio.Teraz to już pójdzie. Mówią,że w przyszłym tygodniu potrzebujemy już porothermu na ściany. :o :lol:

Witam,

Czy istnieje możliwość zobaczenia Zacisza już wykończonego lub w trakcie realizacji w Warszawie albo okolicach?? Bardzo spodobał nam się ten domek i po paru drobnych zmianach będzie idealny.

Mam pomysł by zrobić mapkę zaciszy na wzór forum domu "Melodia"

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=0&msid=117414250331478477504.00043c78d2a3f3c7dc95c&om=1&ll=50.656426,17.792358&spn=0.724362,1.175537&z=9

mam nadzieje że pomysł się spodoba i przyjmie ;)

Pozdrawiam,

Paweł K.

By rozwinąć pomysł z mapą, stworzyłem taką mapkę lokalizacji:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=0&msid=105855775138305487029.00045594ef5a73fa09110&ll=52.167194,19.500732&spn=5.081972,9.887695&z=7

jeśli pomysł się podoba i chcecie bym dodał wasze Zacisze, podeślijcie na priv bardziej dokładne dane lokalizacyjne i ewentualnie linka do jakiejś galerii, postaram się w pierwszej wolnej chwili dodać na mapkę.

Już się doczekać nie mogę kiedy dostaniemy warunki zabudowy, mam nadzieję że wyrobimy się ze wszystkim i budowa zacznie się zgodnie z planem na wiosnę 2009. :)

Pozdrawiam,

Paweł