Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Bardzo dziekuje za odpowiedz.

Własnie jestem po przegladnieciu twojej galerii ze zdjęciami duza pomoc te zdjecia z katalogów nie zawsze oddaja to co real foto.

Jestesmy coraz bllizej decyzji na dzien dzisiejszy 99% Zacisze II z MGProjekt.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a co wy teraz robicie? :lol:

a baardzo powoli do przodu-panowie dokończa tynkowac scianke przy kotłowni,zaczeli kłaśc płytki na schodach przy kotłowni,jednoczesnie sciany w garazu,robi sie wycena kominka-obudowy (moze do swiat zrobia),i płytki w przedsionku

u nas wełna była najpierw sznurkowana :lol: ale ,ze była ok 2 miesieczna przerwa przed regipsami to cus sie tym sznurkom obwisło i ja wszystko poprawiłam drutem wiazałkowym takim z roleczki z castoramy i jest ok-ale cos tam mi swita ,ze przy deskowaniu to dobrze jak wełna nie dotyka bezposrednio desek :lol:

pozdrawiam zaciszan budujacych,mieszkajacych i byc moze przyszłych budujących ze szczecina,których miałam sposobnosc goscic w swych skromnych progach-powodzenia zycze

ps-Agusiek-smalczyk z pieczarkami robiłam-pyszny,tylko zpomniałam dac piprzu ziołowego ,bo nie kupiłam ale i tak juz zjedzony

Miraśka- serdeczne dzieki za pokazanie ZACISZA ' na zywo' :lol:

Projekt na papierze nie oddaje wszystkich uroków domu. Przepiekne okna, przepiękne schody, rozwiązania funkcjonalne, pokoje na górze...

:p Jeszcze tylko :-? trochę kalkulacji i ....mam nadzieję że w przyszlym roku wystartujemy.

Pozdrawiamy

KiM

hej szalone dziewczyny :p

rozkosznie przemykacie przez kolejne etapy budowania (Mariola) i aranżacji (Miraśka), a ja .... sobie powoli czekam na otynkowane wnętrze. 1 pan, 1 paca, a dużo dużych pomieszczeń. Parter skończony, uff. A po zakończeniu poddasza ruszymy z ociepleniem.

Mariola-u nas też jest deskowanie, a więc trzeba zrobić wentylację pomiędzy deską, a wełną i będą to paski styropianu połączone ze sznurkiem.

Miraśka-skromność przez Cię przemawia 8) , moim zdaniem rewelacyjnie działasz i z chęcią pojechałabym tam do Was, ale będę musiała pocieszać się zdjęciami, które zechcesz nam pokazać :lol: . No i cieszę się, że smalczyk posmakował.

Kateper - miłego kalkukowania

Miraśka- serdeczne dzieki za pokazanie ZACISZA ' na zywo' :lol:

Projekt na papierze nie oddaje wszystkich uroków domu. Przepiekne okna, przepiękne schody, rozwiązania funkcjonalne, pokoje na górze...

:p Jeszcze tylko :-? trochę kalkulacji i ....mam nadzieję że w przyszlym roku wystartujemy.

Pozdrawiamy

KiM

nie ma za co :lol: byłomi miło was poznać i mam nadzieje ,ze jeszcze sie kiedys spotkamy?

elawacja całkowicie zakonczona,płytki na schodach przy kotłowni skonczone-nawet fajnie wyszły,teraz beda kończyć sciany w garazu gipsowac a potem kafle,ja pomaluje sufit i sciany i mezulek moze urzadzać swoje m 1 :lol:

powoli kobitki wycofuje sie z forum budowlanego-skutki uboczne budowy widac gołym okiem a niewidomy to i by wymacał haah-przezucam sie na forum kobiece po wsparcie z walka z nadprogramowymi kiloskami

ale obiecuje ,ze od czasu do czasu zajrze-pozdrawiam was serdecznie i życzę powodzenia

Miraśka zostań z nami!

Dziewczyny, a ja myślałam, że to tylko mój problem. Jak tak dalej pójdzie ( z wagą) to po przeprowadzce będę nierozpoznawalna. :cry: Ach, Agusiek Ty już tynkujesz :lol:.Dzięki , dziewczyny za wskazówki dotyczące ocieplania dachu. Moje kominy stoją w całej okazałości :lol: . Ścianki działowe i szczytowe też. Oczywiście jest kolejny problem. Przy lukarnach ścianki boczne mają byc z płyt kartonowo-gipsowych. Montowac je trzeba po deskowaniu,a przed dachówką? I od razu docieplenie lukarn? Jak to robiłyście? Boże, żeby tylko nie było teraz przymrozków :roll: Jak sobie poradziłyście z planowaniem rozprowadzenia elektryczności? Chyba trzeba miec już całą koncepcję urządzenia domu... :o Spróbuję jakoś wysłac zdjęcia, ale jaszcze nie mam pojęcia jak to się robi. :o A to kobiece forum to na muratorze też? Powinnam chyba też tam zerkac, bo w przeciwnym wypadku może byc za późno :roll:

Czy wy też po kopaniu na forach byłyście tak zakręcone? :o Po raz kolejny czytam forum muratora - różne wątki i odkrywam nowe informacje i pomysły.

To co zrobiłaś Mariola - powiększenie pomieszczenia gospodarczego- bardzo mi się podoba, czy wysunięcie garażu skutkowało dużymi przeróbkami w dachu?

:roll: Ściana kolankowa - chcemy ją podnieść, ale mamy obawy jak to będzie wyglądało - pepe pisał, że projektant twierdził, że fatalnie. A jakby wydłużyć połacie dachu? Może nie byłoby tak żle?

Łazienka na górze wydawala mi sie spora - bo nie bralam pod uwagę komina :o który zabiera część powierzchni. Myślałam żeby łazienkę przenieść nad garaż a zamiast obecnej łazienki zrobić pralnię. Ponieważ pomieszczenie na garażem jest niskie, chcielibyśmy obniżyć strop w garażu - zejście po 1 lub dwoch stopniach do ewewntualnej łazienki. Czy to też jest duża przeróbka dla architekta a potem kłopot w realizacji? :roll: A w jaki sposób wy powiększyłyście łazienkę?

W Zaciszu III jest rozwiązanie z wysuniętym garażem i obniżonym stropem ale poza tymi zmianami bardziej podoba mi się ZACISZE II. Może przejełabym stamtąd jeszcze szersze drzwi wejściowe 1,5 m zamiast 1 m + po bokach zamiast okien wnęki - chyba o tym pisał pepe! To też jest do przemyślenia. :lol:

Tak więc przelewam swoje wątpliwości na ekran i będę wdzięczna za wasze wszelkie opinie i podpowiedzi.

:D :o :-? Pozdrowionka dla wszystkich ZACISZAN

mam do sprzedania okna PCV do zacisza II.wszystkie pozycje zgodne z projektem.producent okien to oknoplast kraków najnowszy profil platinium ( http://www.oknoplast.com.pl ) kolor orzech włoski dwustronny.wystawie fakture mozliwy montaż i dowoz na terenie kraju.kontakt;604590552;693858433;0748514188(biuro sprzedazu do godz.17)

Hej kataper, ja też byłam okropnie zakręcona. Czytałam forum i niewiele rozumiałam. Wysunięcie garażu nie wymagało żadnej zmiany w konstrukcji dachu. W sumie drobiazg. O ściankach kolankowych też architekt nam mówił, że raczej nie, bo dom straci urok i proporcje. Nie wiem czy to prawda, bo zostaliśmy w zgodzie z projektem . Efekt bardzo mi się podoba. Wyciągnęliśmy komin jak Miraśka. To decyzja z ostatniej chwili. Wyciągnięcie połaci dachu wymusza zmianę jego kąta nachylenia. U nas ze względu na warunki zagospodarowania - niemożliwe i podobno to poważniejsza zmiana. Przedłużyliśmy tylko daszek za garażowym wykuszem, żeby na drewienko podręczne było i to jest zmiana kosmetyczna. Górna łazienka powiększona została w naszym przypadku tylko kosztem tego stryszku- suszarni. Jest fajna, ale wciąż nie jest to salon łazienkowy.Zmianę drzwi frontowych warto przeanalizowac, bo proporcje w tym projekcie chyba są bardzo przemyślane. Jeśli zmieniac to tak pokombinowac,żeby efekt końcowy był zbliżony do zamierzonego przez projektanta.To pomieszczenie nad garażem... Pomyślałam o nim już w trakcie budowy, tuż przed stropem i wtedy taka zmiana okazała się już niemożliwa, bo ono nie dokładnie odpowiadało garażowi, więc wymagałoby bardziej skomplikowanej przeróbki. Nie wiem nawet jak bardzo skomplikowanej. Gdybym pomyślała o tym wcześniej z pewnością próbowałabym to zrealizowac. My mamy strop lany, a więc cieńszy o jakieś 12cm niż projektowany i pomieszczenia na dole zyskały na wysokości. Garaż ma poziom obniżony o 15 cm i wylewka będzie miała tylko 12 cm, a więc jest wysoooki bardzo. Spokojnie mógłby byc niższy. Kombinuj, bo warto. Każdy z nas realizuje ten sam projekt nieco inaczej, bo mamy różne potrzeby, no i pomysły. Ja jestem bardzo zadowolona ze wszystkich zmian, a jedyne ,co bym jeszcze zrobiła to właśnie to pomieszczenie nad garażem obniżyła jeśli to możliwe. Czymkolwiek miałoby byc, mogłoby byc wyższe. Gdyby po wykończeniu , a więc wylewkach, podłogach, ociepleniu dachu i położeniu sufitu miało taką wysokośc jaką podziwiam teraz, to już byłoby całkiem fajne. Spokojnie mogłabym schodzic do niego nawet po kilku schodkach.Więc działaj. :lol: Mnie też Zacisze II podoba się bardziej niż III i to zdecydowanie bardziej. Niby różnią się niewiele, ale jednak... To ten dom jest tym wymarzonym. Ma w zasadzie wszystko o czym myślałam i śliczną bryłę :lol: Życzę Ci dużo zapału, dobrych pomysłów, rozsądnych ekip, sprzyjającej pogody i wiele radości w trakcie tworzenia planów i samej budowy. Początki u mnie były trudne, stresujące i jeszcze nie było czego podziwiac. Pierwsza ekipa stale coś robiła nie tak, co mnie kosztowało parę bezsennych nocy. Za to teraz jestem w stanie ciągłej euforii, bo od dwóch tygodni zaczyna się coraz wyraźniej rysowac bryła i widac już cały rozkład oraz wielkośc pomieszczeń. Ekipy pracują sprawnie i przyzwoicie. Teraz współczuję mężusiowi, że nie może podziwiac codziennych zmian :roll: .

Pozdrawiam :lol:

Miraśka, please, zostań. Zerkaj, i służ radą,wysyłaj zdjęcia :lol: . Wciąż przecież działasz. Bardzo czekam na Twój kominek :lol: Pepe się zaszył w swoim Zaciszu, inni też jakoś zamilkli. Jest nas malutko :roll: .Potrzebujemy eksperta :lol:

Agusiek, jak tam Twoje tynki?. Po nich kolej na co?

Powodzenia kateper :lol: Zdaj relację po spotkaniu. Bardzo jestem ciekawa czy można było bez dużych problemów i wielkich zmian uzyskac dodatkowe, fajne pomieszczenie nad garażem. Lepiej miec wszystko przemyślane i zmienione na etapie projektu, bo później każda nawet drobna zmiana może przynieśc ciekawe niespodzianki. My przesunęliśmy lekko komin w stronę salonu i przy konstrukcji dachowej okazało się, że to był błąd :( . Trzeba było przyciąc róg komina systemowego, żeby go zmieścic obok takiej głównej belki, której nie da się przesunąc, bo to podstawa konstrukcji. Kominy ustawiał kierownik :roll: . Całe szczęście, że tak się to skończyło. Trudno sobie nawet wyobrazic ,co by było gdyby komin "wypadł " centralnie trafiając w tę belkę :lol: . Warto nawet wiedziec jakie kominy zastosujecie i czy ponad dachem będzie cegła klinkierowa, tynk, czy płytka kinkierowa. Każdy centymetr na dachu ma znaczenie. Takich niespodzianek w czasie budowy mieliśmy kilka :o. Dobrze, że żadna nie była opłakana w skutkach i możemy się cieszyc postępami prac :lol: .

Jesteśmy już po spotkaniu z architektem, któremu przedstawiliśmy swoje życzenia zmian. :x Zmiana rodzaju stropu z terivy na monolityczny (żelbet), podniesienie ścianki kolankowej, połączenie lukarn, przeniesienie łazienki nad garaż, zamiana łazienki na dole z garderobą zostały ocenione jako nieoplacalne tj. koszt adaptacji ZACISZA ze zmianami zrównał się prawie z ceną projektu indywdualnego. :-? Musimy się z tym przespać i znaleźć jakieś optymalne rozwiązanie :cry: :wink:

o rany, jakie tu pogaduszki mamy. a moje tynki jeszcze się tynkują.

kateper - kombinujcie tak, aby domek był spełnieniem Waszych marzeń

Mariola - u mnie majsterkowie paskudy skopali mi też komin i musieliśmy główną belkę lekko podciąć i w ostateczności podeprzeć słupem (będę kombinować, żeby słup zakryć ;-(). mam zamiar ruszyć z większością prac w przyszłym roku - może będzie więcej kasy i więcej czasu. jak na razie to kończymy tynki i zrobimy to kłujące ocieplenie poddasza. dodatkowo obijemy dechami podłogę w stryszku/sufit dla poddasza.

co do elektryki to mam sporo tego w kuchni, bo nie będę miała sufitów podwieszanych (nie chcę), a zaplanowałam 1 centralne oświetlenie, 2 punkciki nad blatem roboczym, 1 punkcik nad zlewem w wykuszu orac 2 punkty nad barkiem przy którym zajadać będę scanapki. w kuchni nie będę miała wieszanych szafek gdzie można umieścić doświetlenie blatu a na ścianach będą sobie obrazki ;-)). podświetliłam również schody na poddasze w sumie 6 punktami + kinkiet nad podestem schodowym. innych specjalnych kombinacji nie dokonywałam, bo nie przepadam za oświetlaniem półek i półeczek. w wielu przypadkach zastosowałam tzw włączniki schodowe (zapalanie w 1 miejscu i gaszenie w drugim) i włączniki umieszczone w pionie. wszystkie włączniki są na wysokości 1,3 m nad podłogą czyli trochę niżej.

witajcie-dosłownie na momencik wpadam i musze sie odezwać a zwłaszcza do Agusiek-nie zrób takiego błedu jak ja-zreszta juz to pisałam ale jako ,ze wspominam to bardzo niemile to pisze po raz drugi-Najpierw porozciągajcjcie wszystkie sznurki czy drut wiazałkowy pod belkami stropowymi a potem bawiac sie w akrobate (jakies dechy na strych i przesuwać)wkłdac wełne pomiedzy belki,potem mozesz spokojnie ponabijac deski albo płyty osb na podłoge.my najpierw zrobilismy podłoge a potem ja samiusienka przebrana za kosmitke meczyłąm sie aby układac wełne nad głowa-ma-sa-kra.potem wiadomo ida stelaze a potem folia paroizolacyjna-zycze powodzenia i pozdrawiam :lol:

Dziewczyny, co zrobiłyście z wykuszami? Tam nie ma stropu, więc docieplenie i ...? Płyta kartonowo- gipsowa? Czy wymyśliłyście coś innego? Ocieplają mi lukarny, coby dachówki mogły zastartowac. Kierownik proponuje nawet położyc na nich tynk,żeby potem już u góry nie kombinowac, ale ja nie jestem pewna czy można, bo w końcu te temperatury takie niepewne już... :roll: Co o tym myślicie?

Też chcę podświetlane schody i żadnych podświetlanych półeczek. Klasycznie i nastrojowo wyobrażam sobie to swoje Zacisze. Agusiek, rozumiem,że na dole nie masz żadnych podwieszanych sufitów, a co z poddaszem? Gips czy jakaś deska?

Moje fajne chłopaki od dachu obraziły się na mnie i już nie chcą u mnie pracowac, bo zwróciłam im uwagę na kilka nieokorowanych desek i belek i że papa tak trochę fruwa, bo nie przybita i jedna śliczna krokiew wymaga przycięcia. Czy Wy też trafiałyście na takich "delikatnych" chłopaczków, których można tylko chwalic? Najpierw wzięłam w miarę tanich budowlańców, jak na nasz koszmarnie drogi region. Były kłopoty - myślę, no to dlatego. Więc do dachu wzięłam droższych i podobno bardzo dobrych :cry: Sprawni, szybcy i do samej więźby nie mam zastrzeżeń, ale...dalej już troszkę. I to obrażanie się :roll: A tak wogóle to dach miał byc skończony do końca listopada. Teraz może będzie do końca stycznia. :o