Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak z info z mojego placu budowy...

Za tydzień zaczyna się akcja zadaszanie.

28 czerwca mam dostawe wieźby za którą po negocjacjach zapłace ok 9tysi... Dachówkę będę brał prawdopodobnie cementową na którą przewiduje wydać ok 10-12tys... (kontakt z allegro... )

Tak nawiasem mowiac to dobrym sposobem na rozeznanie cenowe i elastycznosc cenowa hurtowni jest właśnie allegro...

Mozna smialo negocjowac do cen jakie znajdujemy na allegro :)

Wielokrotnie podczas budowy mialem takie doswiadczenie...

Zaczelo sie od stepli, poprzez cegłe, pustaki, bloczki....

Polecam

W środę uprawomacnia się moje pozwolenie, w czwartek zanoszę zgłoszenia, dziennik budowy itd. Roboty zaczynam 15 lipca.

Ach co to będzie za dzień :lol:

super :lol: :lol: -trzymam kciuki,u nas dzisiaj zalewali środek fundamentów,do końca stanu zero jeszcze styropian na zewnątrz warstwa bloczków lub dwie-rzeczywiscie idzie cholernie duzo betonu ,dzisiaj nam poszło 24m -na sam beton w stanie zero poszło ok 12 tys :evil:

WITAJ-drsg-mam nadzieje ,ze bedziesz częściej tu zagladał ipodzielisz sie z nami cennymi uwagami,które sa bardzo cenne ,zwłaszcza dla tych co dopiero zaczynaja, o tych pustakach stropowych wspominał Piotrek ,ja juz zakupiłam strop ale jeszcze mi nie zwozili,wiec wspomnę im zeby wszystkiego nie dawali-Piotr wspominał cos o 400 szt że mu zostało -tobie tez?ZYCZĘ POWODZENIA

Drodzy "Zaciszanie", czy ktos z Was liczyl powierzchnie dachu?

Wywołuję ten temat, bo akurat zmusiłem się do zrobienia zestawiena akcesoriów dachowych i z rozpędu zacząłem liczyć powierzchnię połaci. Co sie okazało? Otóż jak bym nie liczył wychodzi mi cały czas mniej niż 300 m2. Co na całym dachu daje dość sporą kwotę (dachówka + robocizna) jakieś parę tysiaków.

Dodam, że nie odliczałem w tym powierzchni okien połaciowych ani kominów. I jezeli dekarz za okno połaciowe kasuje ekstra to chyba powierzchnia okna wypada z poiwerzchni krycia - a to następne prawie 4 m2.

W związku z tym mam pytanie jaką powierzchnię dachu przyjęliście przy wycenach i z czego ona wynikała?

ale lepiej jak wyjdzie mnie i sie mile zaskoczyc niż by brakowało duzo-napewno jakbym teraz zaczynała to zmniejszyłabym ławy chociaz na 60 cm bo przy tak solidnym zbrojeniu to wystarcza w zupełności a tak betonu idzie cholernie duzo ,tak samo na tą wylewkę stanu zero -4 tys beton :evil: (zamiast 15cm mozna śmiało 10)

cos nasi koledzy nie chcą pisać i nam doradzać-szkoda :cry:

witam.

wylalem wczoraj strop i schody. poszlo 36 m betonu. dzisiaj chlopaki mieli dzien przerwy ale jutro zaczynaja poddasze. mam obiecane ze za tydzien bedzie koniec i moze juz dzialac dekarz. z takich wlasnych zmian ktore juz dokonalem w projekcie to w salonie zrobilem takie same drzwi balkonowe jak w jadalni. uwazam to za rewelacyjne rozwiazanie chociaz zanim tego nie zobaczylem to bylem sceptyczne do tego nastawiony. polecam.

planuje takze wywalic 2 okna dachowe z obu. sa one totalnie niepotrzebne w garderobach a pozostale 2 maksymalnie powiekszyc-w lazience i w pokoju.

napiszcie czy macie jakies doswiadczenie z folia dachowa i czy warto wydawac tyle kasy na folie fox dorkena. ponoc jest najlepsza tak mowi moj przedstawiciel. czy moze kupic tyveka jakiegos dobrego. posty na forum nie przekonuja mnie jednoznacznie i nie wyjasniaja wszystkich moich watpliwosci.

pozdro.

dzięki ci drsg-że sie odezwałeś-przeraza mnie ta ilość betonu,dopiero co zdążyłąm zapłacić 4.200za beton na stan zero(tak nazywam po swojemu)-ogólnie 12 tys za stan zero sam beton,kurcze ty zabrałeś 2 okna dach,ja dodałam 2 ale tylko na papierze a czy bedą w rzeczywistosci to zalezy czy pozostanie takie ustawienie scianek działowych(jedno w pok.z kominem a drugie nad garażem w rogu przy oknie łazienkiwym),na te drzwi balkonowe namawiałam męża ale nie chciał,o foliach dachowych nie mam pojęcia - tak szczegółowo się nie wgłebiałam w dachowe sprawy,a czy pozostawiasz salon i jadalnie otwarte na holl?

witam.

planuje takze wywalic 2 okna dachowe z obu. sa one totalnie niepotrzebne w garderobach a pozostale 2 maksymalnie powiekszyc-w lazience i w pokoju.

pozdro.

Ja też miałem taki pomysł, ale w przypadku okna w garderobie nad salonem to nie zdecydowalem jeszcze, bo jest ono wskazane jako wyjscie dla kominiarza. Inaczej trzeba dać długą ławę od drugiego okna. Tak mi przynajmniej dekarz tłumaczył.

No i pierwsza wpadka budowlana na koncie.... komin do kominka :(

Gdyby nie znajomy to by bylo niezle zdziwko na koniec budowy. Generalnie zle zrobiony komin z zastosowaniem systemu Schiedla.

Obudowali ceramike cegła... zamiast wsadzić ceramike w przypisane do tego pustaki. Teraz czeka mnie rozmowa z fachowcami co zrobić z tym fantem.... Na razie rozwiazanie jest by wykorzystać szyb od kominka balkonowego (ktorego i tak mialem nie robic). Druga rzecz to to ze budowlancy zrobili wyczystke na strone gdzie ma stac kominek a to raczej koliduje..... f***. No nic zobaczymy co przyniesie "jutro"