kateper 14.01.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam w Nowym Roku 2009. Mam nadzieję, że dla Nas wszystkich będzie on lepszy niż poprzedni. Życzę wszystkim spełnienia marzeń i niskiego kursu franka Przedstawiam kilka zdjęć ze środka, a właściwie z parteru. Garaż http://images50.fotosik.pl/44/6bc318decd3ac144m.jpg Kuchnia http://images36.fotosik.pl/45/995c0ea759116761m.jpg Jadalnia http://images47.fotosik.pl/44/374b66ba35f94072m.jpg Salon http://images31.fotosik.pl/428/e2290d4a95fcaae6m.jpg http://images32.fotosik.pl/427/4c83251213122d19m.jpg Sypialnia na dole http://images29.fotosik.pl/309/f6e68964e875c2e7m.jpg Wejścia do łazienki i garderoby w dolenej sypialni http://images34.fotosik.pl/428/6603567d3b7aa160m.jpg Klatka schodowa, narazie jeszcze bez schodów. Będą drewniane na konstrukcji stalowej http://images32.fotosik.pl/427/7d70df004c7e7c87m.jpg Z zewnątrz trwają parce przy podbitce http://images32.fotosik.pl/427/6d429c71cb2fb815m.jpg http://images44.fotosik.pl/45/f7f6f01a6870568bm.jpg Dużych zmian w projekcie nie zrobiliśmy. Wewnątrz jak widać zmiany dotyczą tylko innego umieszczenia kominka, powiększyliśmy okna w wykuszu w jadalni i w salonie. Nie ma schodów wylewanych. Poprzez wyrównanie występu, który był od strony garażu uzyskaliśmy większą sypialnię z garderobą i łazienką na dole. Ogrzewanie na dole poza sypialnią i garderobą jest podłogowe. Górne pomieszczenia pokażę przy następnej okazji. Mariola 11 widzę, że twoja chata, też jest dość zaawansowana. Tylko tak dalej. Witam Owocowy, czy usytuowanie kominka w Twoim Zaciszu, było podyktowane rozprowadzeniem ciepła w pomieszczeniach, czy tak może być efektywniej, czy z zupełnie innego powodu? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateper 14.01.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Mam pytanie do aktywnych Zaciszan, jakich użyliście bloczków betonowych na ściany fundamentowe?Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze bloczków?I jeszcze jedno pytanie, Porotherm, czy jednak inny materiał na ściany?Będę wdzięczny za Wasze opinie.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owocowy 14.01.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Mariola 11 te widoczne na zdjęciach rury to rekuperacja. Nie mam rozprowadzenia ciepła z kominka, bo ma służyć raczej do ozdoby i dogrzewania pomieszczeń na dole. Ocieplenie w garażu oraz w pomieszczeniach od strony garażu, gdzie jest obnizony sufit położone jest tak samo jak na innych częściach dachu - wepchnieta wełna między krokwie na ruszcie ze sznurka. Na to damy płytę OSB i regips. Garażu od wewnątrz nie ocieplałem. Mam na zewnątrz na ścianach 20 cm styro. Podbitka była u Nas założona od początku, jednak to co widać na zdjęciach teraz uległo drobnym przeróbkom. Zrobię zdjęcia i wstawię, także ze świecącym podświetleniem w nocy. Ketaper - kominek został tak umieszczony bo uważaliśmy z żonką, że w kącie jest mało widoczny i do tego ponieważ mamy jak widać bardzo duży i tak nie zmieścił by sie w kącie. Bedzie obudowany z pólkami mieszczacymi się w tej obudowie o punktami świetlnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owocowy 14.01.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Mam pytanie do aktywnych Zaciszan, jakich użyliście bloczków betonowych na ściany fundamentowe? Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze bloczków? I jeszcze jedno pytanie, Porotherm, czy jednak inny materiał na ściany? Będę wdzięczny za Wasze opinie. Dziękuję. Ja użyłem bloczków od lokalnego dostawcy firmy Betard. Uważam, że nalezy zwrócić uwagę na jakośc bloczków, czy nie krusza się i nie pękają przy byle stuknieciu. Na ścianach mam ceramikę poryzowaną ale nie firmy Porotherm, były za drogie i kupiłem bardzo dobrej jakości produkt austryjacki w dużo lepszej cenie. Rozważałem też silkę, jednak jest zimna i droższa. Nie mam przekonania do betonu komórkowego (za słaby). Ściany w moim Zaciszu mają 25 cm. Do tego 20 cm styro i powinno być ciepło, choć powiększyłem okna w jadalni i salonie (widać to na zdjęciach). Co wybierzesz i tak bedzie dobre jesli tylko zrobisz to zgodnie z technologią dla danego materiału. Warto też zwrócić uwagę na dostępność i cenę w danym rejonie kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owocowy 14.01.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Hej Zaciszanie, Wszystkiego dobego w Nowym Roku! Jesteśmy już szczęsliwymi posiadaczami pozwolenia na budowę ( zdecydowaliśmy się na Zacisze III) i planujemy wystartowac z pracami wiosną tego roku. Po przeczytaniu Waszych postów jesteśmy przekonani, że Wasze doświadczenia będą dla nas kopalnią cennych rad i dlatego planujemy częste wizyty na tym forum. Jesteśmy obecnie na etapie poszukiwania wykonawcy z okolic Wrocławia i jesli ktoś z Was ( szczególna prośba do Owocowego ) zna godnego polecenia w tym rejonie to będziemy wdzięczni za namiary. Wstępnie myślimy o kompleksowej koordynacji do etapu stan surowy zamkniety, ale nie jesteśmy jeszcze w 100% zdecydowani na tą opcję. Jakie są Wasze dowiadczenia w tym zakresie? pozdrawiamy, Cystersi Faktycznie większość prac w moim Zaciszu robi jeden wykonawca, jednak nie jest tani. Nie narzekam na niego i uważam, że wybór jednego sprawdzonego wykonawcy ma swoje plusy jeśli człowiek jest zajety pracą. Ja nie mam czasu na pilnowanie każdej ekipy choć codziennie jestem na budowie. To oczywiście kosztuje odpowiednio więcej i Mariola 11 ma rację, że na pewno taniej jest prowadzić budowę systemem gospodarczym. Od początku nie zakładałem takiego scenariusza, nie pozwala mi na to moja praca. Mój wykonawca ma swoją dość dużą rodzinną firmę budowlaną. Jesli masz chęć mogę dać namiar na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owocowy 15.01.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam wszystkich Zaciszan. Zgodnie z obietnicą przedstawiam kilka zdjęć z poddasza.Pralniahttp://images45.fotosik.pl/49/1991b569d3d1c5c9m.jpgŁazienkahttp://images45.fotosik.pl/49/1991b569d3d1c5c9m.jpgSypialniehttp://images34.fotosik.pl/437/ac43e0343828b46fm.jpghttp://images49.fotosik.pl/49/8934f729b6e98c7am.jpgPokój na górze, który w Naszym przypadku będzie gabinetem do pracyhttp://images39.fotosik.pl/49/dd03db40752e9d24m.jpghttp://images31.fotosik.pl/438/6bdc877fd09681eem.jpgprzedstawiam też kilka zdjęć w nocnej sceneriihttp://images24.fotosik.pl/314/b11dd249208a834dm.jpghttp://images39.fotosik.pl/49/6f5fe530abc77404m.jpghttp://images42.fotosik.pl/49/abb19b26be52840fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola11 21.01.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witajcie Zaciszanie , dzięki Owocowy za wyjaśnienia. Jeśli możesz, to powiedz jeszcze, co to jest ta płyta OSB? Piękna nocna iluminacja . Ja nie będę miała podbitki, więc taka wersja nie dla mnie, ale wygląda super. Duży będziesz miał ogród? Informacje dla startujących Zaciszan: 1) Bloczki betonowe bardzo dobrej jakości (nie kruche, niepękające) z małej, prywatnej, lokalnej firmy. 2) Ściany zewnętrzne porotherm 30 + styropian 15. 3) Ściany nośne porotherm 25. 4) Ściany działowe porotherm 11. 5) Strop wylewany. Oglądając w tej chwili mój dom, planując rozprowadzenie elektryczności, a więc i umeblowanie, wniosłabym 2 zmiany. Jedną zrealizuję mimo dodatkowych kosztow, drugą odpuszczę, bo musiałabym wstrzymac prace i czekac na lepszą aurę. W największej i najmniejszej sypialni u góry są wnęki, dzieli je ścianka między tymi sypialniami. Przesunęłabym ją w stronę większej sypialni tak, aby miały one jednakową głębokośc (wnęki rzecz jasna, nie sypialnie ). Wydaje mi się, że obydwa pokoje zyskałyby na tym. Niestety, przy niskich temperaturach wyburzanie i budowa nowych ścianek to ponoc nic dobrego, a poza tym elektryk już pracuje. Powiększyłam zaplecze gospodarcze (kotłownię), jest tam już przemyślany każdy detal wielofunkcyjnego użytkowania, ale wstawiłam malutkie okienko . Duży błąd, który zamierzam naprawic. Większe okno da możliwośc pracy bez strat energii elektrycznej w ciągu dnia i ogólnie poprawi funkcjonalnośc pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 02.02.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Hej, Z sentymentem patrze na zapal z jakim budujecie swoje zacisza. Ja w swoim juz mieszam rowno rok, wlasnie mija 1 rocznica. Tego Wam wszystkim zycze. Pozdrawiam kto przypomni jak wklejac zdjecia - to wkleje kilka fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola11 07.02.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Ja strasznie zakręcona jestem ze zdjęciami. Moja córcia mi pomagała, a teraz za granicą walczy. Na dodatek moje zdjęcia nie są takie fajnie powiększane, jak Miraśki. Spóbuj wejśc najej galerię- może pamięta? Strasznie jestem ciekawa, jak Wam się żyje i jak sobie zagospodarowaliście Zacisze. Dla mnie to wciąż marzenie, które się spełni. Nawet jeśli będę musiała zrezygnowac z ostatniej transzy kredytu. Pozrawiam Szczęściarzy mieszkających już w Zaciszu. . Mam nadzieję, że wkrótce do Was dołączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola11 08.02.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Agusiek, a Ty gdzie się podziewasz? Co tam słychac na Twojej budowie?Odezwij się czasem . Forum nam z lekka przysypia. Może z wiosną się obudzimy? Ruszą nowe budowy, a i u nas prace nabiorą tempa - mam nadzieję. Ja wciąż walczę z dachem. Koniec miał byc w listopadzie, a mamy luty. Fajnie, prawda ? Ostatnio dotarła dachówka, bo zabrakło 2 palet. Tyle tyko, że jedna z palet była w niewłasciwym kolorze. A najgorsze jest to, że tę firmę wzięłam z białej listy - fachowcy doskonali. Po prostu brak mi słów. Niby przepraszają, niby poprawiają usterki. Już nawet przestałam się wściekac, ogarnęła mnie kompletna bezsilnośc . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 09.02.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Jasiula-miło Cię widzieć na forum, rok temu byliśmy u Ciebie w odwiedzinach - miałaś gości na poddaszu, Twoja córcia jeździła rowerkiem po przestronnym parterze, a my mieliśmy ze sobą kupę radości i 3-letnią panienkę (może pamiętasz?). I wkońcu też pobudowaliśmy zacisze. Zdjęcia musisz wrzucić na stronkę ze zdjęciami jak np. fotosik, a potem skopiować link do kodu zdjęcia i wkleić ten link do wiadomości na forum. Już się nie mogę doczekać Twoich wnętrz Piękną miałaś ścianę przy wejściu do domku, no i grafitowy daszek. Najmocniej pozdrawiam. Mariola Jestem, jestem...braknie mi czasu niestety. Z uśmiechem czytam Twoje Mariolkowe radosne poczynania. Szkoda że mieszkasz tak daleko ;-(, Walczę z energetyką o zmianę warunków podłączenia prądu z naziemnego na kablowe (jakoś nie mam ochoty, aby ok. 40 m kabla wisiało mi nad działką). Ciągle się ociepla poddasze - powoli, bo z własnych środków. A tak poza tym cicho i spokojnie, ptaszki zaczynają ćwierkać (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola11 09.02.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Też żałuję, że daleko . Myślę, że mogłybyśmy stworzyc sobie niezłą grupę wsparcia . Ale i tak jest ok. Jako ciągnącej się w ogonie (za Miraśką i Tobą) jest mi łatwiej, nieprawdaż? Pozdrawiam i trzymam kciuki. Jasiula - do dzieła . Strasznie jestem ciekawa Zaciszy. Jeśli możesz wrzuc troszkę z zewnątrz też, no i śliczne wnętrza rzecz jasna . Dzięki, że pamiętasz wciąż, jak to jest kiedy się dopiero buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateper 24.02.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Hej wszystkim zapracowanym i zaszytym Zaciszanom Posuwamy się powolutku naprzód z papierologią i wg słów Pani architektki za ok. 2 tygodnie ma zostać złożony wniosek o PnB. Wprowadzilismy do projektu trochę zmian - głównie na poddaszu: ale też nie tak rewolucyjnych jak planowaliśmy na początku. 1. powiększyliśmy łazienkę/zmniejszając pralnię/ 2. przesuneliśmy ścianę pomiedzy pokojami nad kuchnią i jadalnią.Tak aby zrobić wnęki na zabudowy /dzięki Mariola za podpowiedź / 3. dodaliśmy 4 okna połaciowe 4. na dole - zrobiliśmy drzwi balkonowe z salonu na taras 5. zmieniliśmy na prostokątne schody zewnętrzne i taras - może nie będą tak piękne jak w projekcie, ale z pewnością prostsze w wykończeniu. reszta wg projektu A w międzyczasie robimy 'casting' na wykonawcę Mamy dwie wyceny: 1. SSO + pokrycie dachu dachówka ceramiczną(sama robocizna) - bez ścianek działowych, tarasów i schodów i opaski drenażowej - 90 tys 2. SSO + pokrycie dachu, ścianki działowe, taras, schody opaska drenażowa (sama robocizna) -108 tys / z opcją upustu 10% co o tym sądzicie? A casting trwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysters 26.02.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witaj kateper i inni Zaciszanie, My też jesteśmy na etapie wybierania wykonawcy. (mamy już pozwolenie na budowę, ale czekamy jeszcze na rozpatrzenie wniosku kredytowego, który po wielokrotnym weryfikowaniu danych i uzupełnianiu papierów udało się wstępnie zakwalifikowac do rozpatrzenia) Oferty które zebralismy są na podobnym poziomie co Wasza. Niestety wygląda na to że ekipy budowlane jeszcze w tym roku kryzysu nie czują co potwierdza fakt, że najtańszy z rekomendacjami naciska na szybką decyzję ponieważ inni potencjalni klienci czekaja w kolejce. Finalnie udało nam sie zejść do kwoty nieco powyżej 70 tys (Wasza wersja 1 SSO). Warto zrobić solidny casting, bo zdażyła nam sie oferta nawet na ok 140 tys. Czy ktoś jeszcze może podzielić się informacjami na temat kosztów wykonania SSO? pozdrawiamy, Dorota i Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 28.02.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Heja, moje ceny za SSO są śmieszne chociaż z przełomu 07/08:37 tys (odrębni wykonawcy: 1) ściany, 2) więźba dachowa, 3) dachówka. I powiem Wam nawet, że wybierałam jednych z najdrożyszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola11 05.03.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witajcie Nowicjusze Według mnie cena 70tys. jest bardzo rozsądna. Ja zaczęłam w ubiegłym roku przełom sierpnia i września. Zmieniałam ekipy i tak mi wyszło, chociaż zdecydowałam się na najtańszą ofertę jeśli chodzi o mury i obcięłam im "wypłatę" za partactwo i zniszczenie materiałów. Jedna ściana do rozebrania, za wysoko pociągnięty mur od garażu Do dachu wybrałam ekipę polecaną na naszej białej liście, w cenie dobrej. Byli inni nieco tańsi, ale już się bałam. Ceny ostro negocjujcie i szukajcie ekip. Ja jestem aktualnie prawie przy wylewkach. Udało mi się znaleśc świetnych elektryków i wynegocjowac rozsądną cenę, a ich praca- istny mastersztyk. Pomocni przy tym i b.sympatyczni. Takoż poszło z hydraulikiem ,tynkarzem,parapeciarzem, posadzkarzem i kafelkarzem. Niektórym fachowcom wciąż się wydaje, że jest boom, ale są i bystre chłopaki, i ci wiedzą, jak się utrzymac na rynku Kataper, cieszę się, że moje spostrzeżenie przydało się komuś . Cały czas trochę żałuję, że to przegapiłam wcześniej tzn. na etapie adaptacji. My nie mamy opaski drenażowej. Kierownik zdecydował, że nie jest potrzebna. Jak kopaliśmy w naszym chudziaku dziury pod rury, żwirek był suchy i nie osiadł, więc wszystko gra. Nie mam jeszcze schodów zewnętrznych i tarasu. Muszę z tym poczekac, bo wpierw trzeba wywieźc ziemię z wykopu i zniwelowac działeczkę. Niestety teraz jest grząsko i mokro. Muszę poczekac, aż trochę podeschnie okolica Nie mogę w związku z tym robic ocieplenia zewnętrznego , ani ocieplac dachu To ostatnie zawdzięczam "paskudom", którzy mieli dach wykonac do końca listopada, a skończyli pod koniec lutego. Deski są mokre i pojawiła się na nich pleśń. Trzeba im sporo czasu na wyschnięcie. Podpisujcie umowy, których treśc zapewnia wam gwarancję i ochronę. Ja teraz nie podejmuję wogóle rozmowy bez takiej umowy. Za niedotrzymanie terminów z winy zleceniobiorcy - karne odsetki. Oczywiście nie jestem jakąś zołzą i opóźnienie dwudniowe traktuję jako jego brak. A chłopaki raczej dają sobie zapas, żeby nie było problaemów i kończą w terminie, albo nawet przed... Coś się chyba jednak zmienia na naszą korzyśc Drodzy Inwestorzy Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Agusiek, a co tam u Ciebie? Owocowy znowu przepadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateper 09.03.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witajcie Nowicjusze Według mnie cena 70tys. jest bardzo rozsądna. Ja zaczęłam w ubiegłym roku przełom sierpnia i września. Zmieniałam ekipy i tak mi wyszło, chociaż zdecydowałam się na najtańszą ofertę jeśli chodzi o mury i obcięłam im "wypłatę" za partactwo i zniszczenie materiałów. Jedna ściana do rozebrania, za wysoko pociągnięty mur od garażu Do dachu wybrałam ekipę polecaną na naszej białej liście, w cenie dobrej. Byli inni nieco tańsi, ale już się bałam. Ceny ostro negocjujcie i szukajcie ekip. Ja jestem aktualnie prawie przy wylewkach. Udało mi się znaleśc świetnych elektryków i wynegocjowac rozsądną cenę, a ich praca- istny mastersztyk. Pomocni przy tym i b.sympatyczni. Takoż poszło z hydraulikiem ,tynkarzem,parapeciarzem, posadzkarzem i kafelkarzem. Niektórym fachowcom wciąż się wydaje, że jest boom, ale są i bystre chłopaki, i ci wiedzą, jak się utrzymac na rynku Kataper, cieszę się, że moje spostrzeżenie przydało się komuś . Cały czas trochę żałuję, że to przegapiłam wcześniej tzn. na etapie adaptacji. My nie mamy opaski drenażowej. Kierownik zdecydował, że nie jest potrzebna. Jak kopaliśmy w naszym chudziaku dziury pod rury, żwirek był suchy i nie osiadł, więc wszystko gra. Nie mam jeszcze schodów zewnętrznych i tarasu. Muszę z tym poczekac, bo wpierw trzeba wywieźc ziemię z wykopu i zniwelowac działeczkę. Niestety teraz jest grząsko i mokro. Muszę poczekac, aż trochę podeschnie okolica Nie mogę w związku z tym robic ocieplenia zewnętrznego , ani ocieplac dachu To ostatnie zawdzięczam "paskudom", którzy mieli dach wykonac do końca listopada, a skończyli pod koniec lutego. Deski są mokre i pojawiła się na nich pleśń. Trzeba im sporo czasu na wyschnięcie. Podpisujcie umowy, których treśc zapewnia wam gwarancję i ochronę. Ja teraz nie podejmuję wogóle rozmowy bez takiej umowy. Za niedotrzymanie terminów z winy zleceniobiorcy - karne odsetki. Oczywiście nie jestem jakąś zołzą i opóźnienie dwudniowe traktuję jako jego brak. A chłopaki raczej dają sobie zapas, żeby nie było problaemów i kończą w terminie, albo nawet przed... Coś się chyba jednak zmienia na naszą korzyśc Drodzy Inwestorzy Pozdrawiam serdecznie wszystkich. Agusiek, a co tam u Ciebie? Owocowy znowu przepadł Mariola, czy na 70,0 tys. oceniasz mury wraz z dachowka? Będę wdzięczny za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola11 09.03.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Tak, to była robocizna, ale obejmująca deskowanie, papę i dachówkę i wcześniejsze wykopy. A do tego rzecz jasna trzeba było dołożyc koszty materiałów . Aktualnie mój znajomy wynegocjował 50. 000 zł. za dom o identycznym metrażu, ale bez położenia dachówki. Nie wiem czy udałoby się to przy Zaciszu. Zacisze jest śliczne i ma super rozkłady . Ja nie mialam szczęścia widziec go w naturze wcześniej, ale teraz podziwiam go każdego dnia . Jest coraz ładniejsze. . Niestety nie należy do łatwych i tanich w budowie i potencjalni wykonawcy to widzą. Mogę Was tylko pocieszyc, że podoba się kafelkarzom . Duże otwarte przestrzenie zachęcają do działania i można wynegocjowac całkiem niezłą cenę za metr. W każdym razie mnie się udało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola11 20.03.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 No, a u nas sen zimowy pod puszystym śnieżkiem... Nikt nic nie mówi U mnie wylewki schną spokojnie chociaż bardzo powoli. Mogę znowu biegac po domku bardziej domowym . W sobotę pan kafelkarz położy mi kafle w małym kąciku, gdzie będzie piec kondensacyjny. Na jakiś specjalny elastyczny klej będzie te kafle kładł , żeby wszystko grało, w poniedziałek fuga i ... powrót pana hydraulika, który tym razem gazową instalację będzie robił i jeśli warunki pozwolą to "burzówkę" też. A u Was co Drodzy Zaciszanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateper 21.03.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Nie śpimy tylko biegamy i szukamy wykoanwców. W poniedziałek nasza Pani architekt ma złozyć wniosek o PnB więc mamy nadzieję, że coraz blizej do 'wbicia' pierwszej łopaty aczkolwiek podobno bywa rożnie. Zbieramy wyceny ale cały czas jest jeszcze drogo. W zeszłym tygodniu były w Szczecinie Targi budownictwa, gdzie można było się rozejrzeć i zastanowić nad wyborem materiałów budowalnych, okien, drzwi itd. Mamy nadzieję, że trafimy na dobrą ekipę, aczkolwiek zdajemy sobie sprawę, że nie ma budowy bez problemów. Ale się cieszymy na nowe bo coraz ciaśniej nam w naszym mieszkaniu. Do tego zapach wiosny i myśl, że za jakiś czas .... będzie można postawić nogę na własnej trawce i napić się kawy na tarasie .... mobilizuje do działania. Też jesteśmy ciekawi jak inni Zaciszanie sobie radzą . A może ktoś by wrzucił nowe fotki? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts