Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

My powoli brniemy do przodu, w zeszłym tygodniu podpisaliśmy umowę kredytową, jutro ostatnie spotkanie z wybranym wykonawcą. Mamy nadzieję że kwiecień zaowocuje pierwszymi pracami i będziemy mogli sie czymś pochwalić, a na pewno będziemy mieć mnóstwo pytań

pozdrawiamy

Dorota i Piotr

Hej, aniaank :lol:

Wreszcie ktoś z moich stron! I etap budowy zbliżony :p . Masz już przyłącza? A tynki i posadzki? A schody zewnętrzne i taras? Czy robiłaś jakieś zmiany w projekcie? Witajcie wszyscy :p . Pogoda coś nam tej wiosny średnio sprzyja :roll: Ale co tam, damy radę. Z niecierpliwością czekam na otwarcie sezonu i słońce, które wysuszy mój dom, a zwłaszcza nieszczęsny dach. Umożliwi wywóz ziemi i niwelację terenu. Czekam też na Wasze zaciszańskie informacje :lol: .

witam Mariola

Mamy wszystkie przylącza juz w domu :) nie mamy jeszcze tynkow ale juz nie bawem. tarasu nie mamy wylanego jeszcze bo musimy duzo ziemi dosypac i potem bedziemy wylewac pozatym jeszcze nie wiemy jak on ma byc zrobiony. nanosilam zmiany, lazienke poszezylam kosztem strychu,wywalilam sciane miedzy kuchnia a jadalnia, tez juz nie mozemy sie doczekac przeprowadzki chcielibysmy juz prezenrty od Mikolaja dostac w Zaciszu :)

my rowniez budujemy zacisze. jestem na etapie dachowki drzwi oraz okien. jestem tu pierwszy raz a powoli sie rozkrece

Witam,

jeżeli możecie coś "skrobnąć" na ekran, to będę bardzo wdzięczny.

Chodzi mi o zakres prac jaki do tej pory wykonaliście i jak wygląda charmonogram finansowy.

Naszych spotkań z wykonawcami jak na razie nie ma końca, ale aby znaleźć sposób na zmniejszenie kosztów szukamy oddzielnie wykonawcę SSO i oddzielnie do więźby z położeniem dachówki.

Pzdr.

• 2 weeks później...

Ceny były i są różne w różnych rejonach Polski i w różnym czasie. Aktualnie fachowcy są sklonniejsi do negocjacji, przynajmniej u nas i materiały też tańsze. My wydaliśmy 400 tys. Aktualnie za nami niwelacja terenu przed robotami zewnętrznymi (schody,taras i późniejsze ...).Mamy wszystkie instalacje rozprowadzone w domu: woda, prąd, gaz, centralny odkurzacz, ogrzewanie podłogowe, rozprowadzenie ciepła z kominka. Mamy tynki, posadzki i parapety wewnętrzne. Oczywiście mamy okna. Mamy częśc kafli i trochę z wyposażenia łazienek. W tej kwocie nie ma pełnego rozliczenia za hydrauliczno-gazowo-odkurzaczowe sprawy, bo wciąz przy nich jeszcze działamy ale jest przedpłata za kominek. Kiedy dochodzimy do wykończeniowki, to liczenie staje się jeszcze trudniejsze, bo tu już sam decydujesz o standarcie i trudno stwierdzic ile potrzeba pieniążków. Niestety czeka nas jeszcze sporo prac bardzo istotnych : schody i taras na zewnątrz, grill, ocieplenie ścian zewnętrznych i dachu. Mimo to, dobra pogoda nastraja mnie optymistycznie i znowu wracam do marzeń o letniej przeprowadzce. Zwłaszcza, że mam już adres z numerem domu :lol: .

Pozdrawiam zaawansowanych i początkujących

Odzywajcie się czasem :lol:

:D Jeszcze śpicie Zaciszanie? U mnie praca wre. Teren zniwelowany, ziemia wywieziona, robimy spóźniony drenaż. Było zrobic od razu :roll: . Teraz pani od ogrodu poleciła - patrząc na grunt. Jutro "burzówka" i pierwsze malowanie parteru. W poniedziałek koniec malowania na ostateczny kolor - krokwi (bo nie będzie podbitki). Od wtorku ruszą prace przy tarasie, schodach zewnętrznych, a w środku przy kafelkowaniu. Jutro sprawdzimy czy można już docieplac dach. Jeśli tak, to i przy nim roboty ruszą. I wszystko pójdzie dobrze, chyba, że nie dostaniemy ostatniej transzy kredytu, co zdarzyło się naszemu znajomemu. Wtedy :cry: :evil: . Próbuję policzyc na co jeszcze wystarczy tego ,co mamy, ale na tym etapie to b.trudne :o . Początkujący - pamiętajcie o drenażu. Upewnijcie się, czy naprawdę nie jest potrzebny.

Pozdrawiam :lol:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Hej,

Jestem totalnie zakręcona w wiele przedsięwzięc jednocześnie w tym i budowę :) . Ludki co i raz mi podpadają coś "psocąc", gdy mnie nie ma (ostatnio 3 dni) :roll: . Nie bardzo mam czas fotkowac, ale obiecuję, że w końcu się sprężę. Aktualnie ocieplamy dach i zabudowujemy regipsami sufity poddasza. Jesteśmy po pierwszych malowaniach, grzeją nam kaloryferki, skończona burzówka, na dole pan kafelkarz położył kafle gdzie trzeba, a od jutra wchodzi do łazienek. Za tydzień instalują kominek, drzwi, schody i parkiety są zamówione, zaklepany pan od ociepleń i tynków zewnętrznych. Wybieram fachowca od płotów i kostki brukowej. Mam już schody i tarasy na zewnątrz. Dałam pani od ogrodów plan działeczki do wstępnęgo projektu. No i walczę z tymi wszystkimi budowlańcami, żeby dobrze robili co do nich należy:roll: . Mam swoich faworytów, podpadających i tych całkiem do kitu :evil: Czyli cieszę się i wściekam budując wymarzony domek. Pozdrawiam wszystkich Zaciszan :lol: . Co porabiacie? Piszcie coś, bo wątek nam "umiera" :cry:

Hurra, hurra, juz mamy pozwolenie :p :p :lol:

Casting budowlany prawie zakończony i jest paru faworytów wiec mysle, że juz niedługo rozpoczniemy :lol: Wątek rzeczywiście troszeczkę przycichł, ale moze uda się jednak rozruszać innych Zaciszan. Rozumiem weteranów - już sobie pięknie mieszkają 8) i fajnie Mariola że mimo wielu zajęć znajdujesz jeszcze trochę czasu by coś skrobnąć na ekran :p Wszelkie informacje są przydatne i pewnie jeszcze nie jeden raz będziemy przeczesywać wszystkie posty z Zacisza od początku do końca w poszukiwaniu podpowiedzi.

Cieszę się razem z Wami :lol: . Czekam na rozpoczęcie prac na Waszych budowach :lol: . Ja już mam zameldowanie w moim domku :lol: , ale jeszcze nie mieszkam :lol: .Roboty idą do przodu. Nie moge się doczekac kominka. Co i rusz przygody...zasbrakło mi dekorów do dolnej łazienki, bo razem z kafelkarzem wykombinowaliśmy fajne rzeczy. Udało mi sie "domówic" kafle, tylko czy odcień będzie tan sam? Mamy już odkurzacz centralny :lol: .A od jutra zaczynamy budowac grill na tarasie :lol: . Trzymam za Was kciuki Zaciszanie i życzę samych radości związanych z budowa wymarzonych domków. Pozdrawiam :p

Kochani zaawansowani, albo już mieszkający Zacisznie, którzy pozostaliście przy wersji drewnianej konstrukcji nad wykuszami - pomocy!!! Jak rozwiązaliście kwestię docieplenia tego pięknego elementu naszych "chatek". Chodzi o ten etap z wełną mineralną od środka. Właśnie prowadzimy wielką debatę nad rozwiązaniem tego problemu. Chłopaki kończą prace na poddaszu i myślą, jak najlepiej wykonac to na dole. Główny problem to oczywiście znowu wykusze :roll: . Śliczne te nasze domki, ale niezbyt łatwe :oops:

Z grillem też kombinacje, mam nadzieję, że efekt końcowy wart będzie początkowych problemów. :p

Pozdrawiam i proszę o pomoc :roll:

• 4 weeks później...
Witajcie Zaciszanie, juz mamy ekipę, która zrobi nam stan surowy z dachem. Mają zacząć za miesiąc :D :p . A my musimy się zdecydować na dachówkę i cegłe klinkierową , żeby wszystko pasowało kolorystycznie. Wykonawca z naszym kierbudem zasugerowali żeby wejściowe słupy zrobić murowane z cegły klinkierowej zamiast żelbetowych. Co do dachóki na razie faworytami są ceramiczne: kasztanowa Robena i kasztanowa Koramic. Rozważamy też zamianę stropu Teriva na również bloczkowy ale Porotherm. Jest o czym myśleć :D ale to sama przyjemność :lol:

Oj, jest o czym :D . Pozdrawiam kataper i powodzenia :lol: . Ja już działam przy ociepleniu zewnętrznym z tynkowanem włącznie. Mają skończyc najpoźniej do 10 lipca.Wewnątrz wciąż działa kafelkarz, elektrycy realizują kolejne pomysły i zakładają osprzęt. Drzwi zewnętrzne założone, a wewnętrzne zamówione. Deski i parkiet zaczną kłaśc w połowie lipca, a zakończenie przewidziane jest na polowę sierpnia. Wczoraj było pierwsze przepalenie kominka, a grill sprawdziliśmy już wielokrotnie. Szkoda tylko, że w domku wciąż wielki bałagan. Teraz fruwa sobie syropian :roll: . Czuc już jednak zbliżający się czas zamieszkania. Jestem umowiona z panią projektantką, od ogrodów, płotów i bruku - na początek sierpnia. Tego wogóle nie planowałam, ale kiedy wykonawca ogrodzeń i bruków pokazał mi swoją pracę wykonaną według projektu tej pani i poinformował o cenie usługi - podjęłam decyzję bez wahania. Poczekam, ale liczę, że efekt będzie tego wart :lol: . Pozdrawiam wszystkich!

• 4 weeks później...

Witam wszystkich starych i nowych Zaciszan.

Miałem sporo maili i zapytań o wykończenie tarasu i schodów wejściowych i obiecałem, że jak będę gotowy to pokażę jak wyszło.

No to tak to u mnie wygląda.

Jeszcze raz pozdrawiam i życzę wszystkim radości z budowania / użytkowania.

Przepraszam, że w pewnym momencie wypadłem z forum, ale nowe obowiązki rodzinne 8) i nie tylko. Niemniej jeżeli mogę w czymś komuś być pomocny, to śmiało można do mnie napisać. Zawsze staram się odpowiedzieć i co kilka dni zaglądam na forum, więc śmiało :D