Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękujemy za ciepłe słowa jednak nie zrobiliśmy nic nadzwyczajnego. Staramy się pomóc wszystkim tym, którzy chcą zmierzyć się z budową domu a dokładnie Zacisza. W miarę możliwości służymy swoimi radami. Mamy nadzieję, że Wy też będziecie mogli pochwalić się swoim domem i pomóc innym.

Pozdrawiamy wszystkich użytkowników i budujących Zacisze.

Widzę, że chętnych na budowę Zacisza przybywa. Jako użytkownik takiego domu cieszę się, miło widzieć że inni także dostrzegają zalety tego projektu. Oczywiście w miarę mozliwości służę pomocą wszystkim nowym budowniczym domu.

Monika 122 proszę o kontakt tak jak ustalaliśmy. Widzę, że nie wytrzymaliście i decyzja zapadła :)

Super, ze nasza "rodzinka" sie powieksza! Szkoda tylko, ze znowu okolice Wroclawia. Naprawde nikt oprocz nas nie buduje w swietokrzyskim? ;/

U nas wreszcie ruszyla budowa. Fundamenty wykopane :). Jak to mowia: pierwsze koty za ploty :).

Owocowy mozesz napisac ile Was wynioslo oswietlenie zrobione w podbitce? Czy trzeba o nim pomyslec juz na etapie robienia dachu? No i jakie zaroweczki zastosowaliscie?

Bardzo nam sie podoba wyglad Waszego domku i tez bysmy bardzo chcieli oswietlic nasz domek z zewnatrz.

A co myslicie o dachowce robena - rustykalna angobowana. Nad taka wlasnie sie zastanawiamy i jestesmy ciekawi czy bedzie pasowac do naszego Zacisza :).

Oświetlenie w podbitce wg mnie nie jest drogie. Ja kupiłem najprostrze oprawy do halogenów, nawet nie są to oprawy typowo zewnętrzne. jedynie wymieniłem źródło światła na wkłady diodowe. Kolor do ustalenia a mozna kupiś tanio w inernecie na allegro. Co prawda chińszczyzna ale świeci i nie kosztuje dużo. Dzięki temu pobór prądu jest znikomy i można spkojnie świecić całą noc. Montaż w momencie robienia podbitki, tylko wcześniej trzeba zaplanować wyjście zasilania z domu (to w trakcie robienia instalacji elektrycznej). Najlepiej do tego zamontować czujnik zmierzchowy.

Dachówkę dobierzcie sobie taką, jaka Wam pasuje. Każdy ma swój gust. U Nas jest dachówka Bogena w kolorze wpadającym w bordo z połyskiem i jasna elewacja. Okna w kolorze machoniu. Nam się podoba i to najważniejsze. Nie róbcie nigdy niczego na pokaz, to Wy będziecie mieszkać w tym domu i macie się w nim czuć swojsko a nie sztucznie. Co do samej firmy Roben to dachówka jest ok. Zwróćcie tylko uwagę na ceny tzw dodatków: gąsiory, zakończenia bo trochę tego w Zaciszu jest i dość mocno podnosi cenę za pokrycie dachowe.

Możesz policzyć sama. Ja mam 26 punktów świetlnych. Tania prosta oprawa halogenowa to 10-15 zł. Wkład świetlny diodowy kupiony na allegro do 10 zł. Do tego 100 mb przewodu dwużyłowego po 2,50 zł za mb. Dochodzi oczywiście robocizna, tz połozenie przewodu, wycięcie otworów w podbitce i połączenie elektryczne. Jesli liczą z materiałami o których napisałem to znaczy, że chcą za robociznę ok. 1 tyś. Wydaje mi się, że trochę za dużo jeśli i tak robią podbitkę. Ja dopłaciłem ludziom robiącym podbitkę 400 zł.