Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Piotrku szkoda ,że wcześniej nie rozmawiałes z przedstawicielem schiedla(u mnie był na 2,5 godzinnej pogadance)wszystko wyrysował ,obliczył przyjezdza w razie potrzeby na budowe aby przeszkolic budowlańców,niestety zrezygnowalismy bo cena powalajaca-wolimy przeznaczyc na co inne-zycze ci zeby wszystko było ok :lol: ja natomiast ostatnio sie rozczarowałam bo sie okazało ze nie dogadalismy sie z kierownikiem i on myslał ze bedziemy robic schody drewniane i nie policzył ich (coś wspominalismy na poczatku ale na 100% nie bylismy pewni)dogadalismy sie ze nie bedzie robił schodów wejsciowych i tarasu(kuzyn nam zrobi za pare groszy :lol: )a mozesz napisac ile dajecie za budowe domku?

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to ja w sprawie kominów.

Mnie zaproponowano z Schiedla takie cos:

Do kotłowni Rondo + fi 18 +w, do kominka Rondo 20 +W, do tego 2 x po 2w (wentylacyjne) czyli po 4 wentylacje dodatkowo na komin.

Nie wiem czy to jest OK. Jak czytam co Piotrek pisze to troszku się zaniepokoiłem czy to jest to o co chodzi?

a po kiego grzyba wam gotowe systemy kominowe? ja mam normalne, murowane z pelnej cegly. wykonczenie bedzie czesciowo z klinkieru kratowki i nastepnie tego samego tylko ze pelnego. do przewodu gdzie beda lecialy spaliny od gazu zapakuje sie wklad, a tam gdzie kominek nic nie bedzie bo nie potrzeba. tyle w tym temacie.

pozdro.

NApiszcie gdzie sie budujecie :lol:

Budujemy się pod Wrocławiem (jakies 12 km od miasta), działke mamy trochę ponad hektar w tym mały stawik, trochę starodrzewia.

to fajnie bo my mamy mini lasek-8 sosen w tym 5 starszych,kiedyś wstawie zdjecia jak naucze sie zakładać album ,rodzinke mam w opolu to nidaleko was

NApiszcie gdzie sie budujecie :lol:

Budujemy się pod Wrocławiem (jakies 12 km od miasta), działke mamy trochę ponad hektar w tym mały stawik, trochę starodrzewia.

to fajnie bo my mamy mini lasek-8 sosen w tym 5 starszych,kiedyś wstawie zdjecia jak naucze sie zakładać album ,rodzinke mam w opolu to nidaleko was

No faktycznie nie sposób jadšc do Opola nie jachać parę kilometrów od nas. Jak będziecie wybierać się w pobliże to oczywiœcie zapraszam na oględziny :D

W pełni się teraz zgadzam D. .... Schiedel to wyrzut w błoto... Na szczescie udalo sie obejsc blad q budowie komina i bedzie okay tzn po tradycyjnemu

Ale powiem Wam jeszcze jedno Pan Architekt MG tez dal ciala projektujac np.... belke stropowa oparta o pustak wentylacyjny nad kominkiem.... albo drugi kwiatek .... wentylacyjny otwor nad kominkiem do nawiewow na przedpokój i pokój/gabinet... Przeciez jak bedzie palone w kominku to nie bedzie cyrkulacji powietrza w tymze nawiewie (bo bedzie nagrzany wlot)

Apropos pustakow stropowych to mi zostalo równo 450 szt - jutro oddaje do składu

dziękuje ci Piotrku za cenne uwagi-musze zapisac bo nie zapamietam żeby powtórzyc kierownikowi(cos skomplikowane to dla mnie :lol: ),ja natomiast wiem ,ze sie pospieszyłam i za duzo wzięłam 11,5 na działówki bo wolałabym jednak cos beż otworów chociaż w niektóre miejsca,u nas małe kłopoty z cegła pełna albo droższe albo nie ma to znowu transport licza sobie jak za zboż. Piotrku napisz gdzie sie budujesz,

Pepe-- w tym roku nawet na jeden dzien nigdzie sie nie ruszymy :lol: zapomniałam dlaczego.....acha przeciez sie budujemy :lol:

Kochani powiem wam ile wyniesie mnie dach....

Za wieżbę zapłaciłem dziś 8600. A oto ile proponuje za pokrycie dachowe zawierające: dachówqkę betonową (Euronit),, rynny Bryza (plastik), folia, blacha, świetlik, dwa weluksy i wyłaz (plus łaty i kontrłaty).. jest to full zestaw potrzebny do zrobienia naszego dachu.... Cena m.in 23000 (przy 7% vacie). Dla Brassa wychodzi ok 5tysi więcej. Dadam że jest to chyba najlepsza oferta jaką udalo mi się zdobyć

witaj Piotrku-zazdroszcze ci tak taniej więźby-może mieszkasz blisko mnie bo tez bym chciała taka tania-u nas w szczecinie wyliczyli mi najtaniej 11 tys brutto z łatami i kontrłatami :evil: my zastanawiamy sie nad swietlikiem czy jakos inaczej nie rozwiazac tego doswietlenia -niktórzy wogóle nie słyszeli o czyms takim a jedni podali cene-ok 1800zł.my mamy za dach umówione 16 tys (z rynnami i blacharka)+okna dach.u nas muruja ściany :lol:

chyba cena moja -16 tys nie jest ciekawa bo to jest za robociznę niestety(źle zrozumiałam wczoraj -myślałam że twoje 23 tys to za robocizne :oops: )my kładziemy robena-ceramiczną brązową(ja chciałąm cementowa euronita ale mąż sie uparł-troche jestem zła bo w całości wyjdzie najdrożej dach a tak ok 7 tys było by w kieszeni

Miraśka

Ten świetlik to znalazłem właściwie tylko u Veluxa. Kosztuje po rabatach coś 1 tysiak. Wydaje mi się, że warto. Widziełem jak to działa i uważam, że efekt jest warty tego tysiąca (cena netto, ale jak przepuścisz przez wykonawcę to tylko 7% dodatkowo).

Natomiast zainteresował mnie Piotrek swoim zestawieniem.

Piotr jak wnioskuję to dajesz ten wyłaz dachowy tak jak jest on w projekcie?

Bo ja za czorta nie widzę tem jak się do niego dostać (chodzi o ten wyłaz przy kominie spalinowym). On po mojemu wychodzi z pustki powietrznej na sufitem na poddaszu - czyli jakieś schodki rozkładane czy co?

Jak to rozwiązaliście?

A jezeli chodzi o dach to chyba wyjdę na krezusa, ale w tym przypadku postanowiłem zacisnąć pasa i zrobić tak jak sobie wymarzyłem, bez kompromisów czyli:

- robię pełne deskowanie - ok. 8.000 w plecy :(

- dachówka CREATON karpiówka ceramiczna ok. 35.000 za dachówkę ze wszystkimi akcesoriami w plecy :( :(

- no i samo położenie też jest droższe ale o cenie nie napiszę bo się będziecie ze mnie śmiać :( :( :(

Apropos dachu to jeszcze tylko podzielę się taką uwagą, że na części wystającej za obrys budynku robię "nadbitkę", oglądałem jak takie coś wygląda i mówię Wam warto. Lepszy efekt, w sumie taniej tylko trzeba to zrobić na etapie ciesielki.

Mój kolega zrobił nadbitkę z desek do boazerii, takich z lekkim frezem ok 15 cm szerokich. pobejcował i ma super. Sto razy lepiej to wygląda od każdej podbitki, którą miałem okazję oglądać.

Za tydzień zaczynam kopać i to jest optymistyczna wiadomość :D

Kochani napiszcie jak planujecie czasowo przeprowadzić budowę i kiedy chcecie się wprowadzać?

Pepe-napewno nikt sie nie śmieje z ciebie-kazdy buduje na ile go stac -i przy okazji spełnia jakies tam marzenia,ja nawet wczoraj wspomniałam mężowi ,że załuje (tak troszkę)zakupu ceramicznej dachówki bo to ok 8 tys do tyłu ale on mowi że to na długie lata a po za tym koło nas jest dach z tejże dachówki i bardzo nam sie podoba,natomiast moim marzeniem zawsze było mieć okna z parapetem nisko nad podłogą i bedę mieć takie 3 okienka(salon i sypialnia) :lol: my w tym roku chcemy zamknąć oknami,drzwiami i roletami,może uda sie połozyc elektryke i tynki ,reszta na drugi rok ,jeśli zdecydujemy sie na kredyt to na przyszłe wakacje chcemy mieszkać w wykończonym całkowicie domku jesli bez kredytu to w niewykończonym całkowicie na Boże narodzenie ale rok 2007 :lol: