Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

zapomniałam sie zapytac ludzików,którzy są juz po stropie a zwłaszcza chodzi mi o schody wylewane -rozumiem ,ze były zalewane przy stropie ale ciekawi mnie uzbrojenie schodów-czy one opieraja sie na stopie zbrojonej specjalnie pod schody-bo u nas chyba jest problem-na początku wspomnielismy kierownikowi że prawdopodobnie na 80 % chcemy schody drewniane ale na etapie murowania scian zdecydowalismy sie na betonowe i nie wiem co z tym zbrojeniem-a kuz nie wspomne ,ze betonowe nie sa ujete w umowie-powiedziałam kierownikowi ,ze w takim razie niech nie robi tarasu i schodów wejściowych a za to schody wewnątrz(taras i tak chyba zrobimy z jakies kostki a schody to moze zrobi nam kuzyn -tez budowlaniec)

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej!Pepe*chodziło mi o DGP-rozprowadzenie ciepła z kominka :lol: ale uwagi na temat co tez sa mile widziane :lol: u nas po niedzieli zabieraja sie za strop :lol:

A jesli chodzi o DGP to ja zrobię grawitacyjne. Z tego co przewentylowałem temat to do 5 - 6 metrów od kominka ciepło rozchodzi się bez problemów (chodzi mi o rozprowadzenie rurkami oczywiście). Zamierzam rozprowadzić ciepło tylko do 3 pokoi na górze i do sypialni na dole, więc centralka do wymuszania obiegu wydaje się zbędna.

Dodatkowo poradzono mi, żeby ew. podprowadzić kabel do wylotu ciepłego powietrza w sypialni na górze - tej obok łazienki, bo ew. można wtedy na kratce wlotowej założyć wiatraczek, który w razie czego podciągnie nieco nawiew. I tak zrobię, bo wydaje mi się praktyczniej, taniej i nie przekomplikowane.

dwóch panów od kominków powiedziało mi .ze garwitacyjne działa najlepiej do 3 m a do sypialni jest wiecej niz 3,ale jesli zastosujemy kominek 18 kw to bedzie ok-i tak zrobimy,zreszta ja chce tylko dogrzewac kominkiem a nie ogrzewac więc to wystarczy-szkoda forsy na wentylatory i martwic sie o hałas ewentualny :lol: i faktycznie fajna rada z tym wentylatorkiem-widze ,że jestes obstukany w kazdym temacie do perfekcji-ja na niektóre nie zwracam tyle uwagi,bo niechce macic sobie w głowie wszystkim,licze na poleconych fachowców i mam nadzieje ,ze bedzie ok :lol:

a i jeszcze chce zwrocic uwage wszystkim na wykusz w jadalni, projektant dal ciala bo boczne okienka tego wykusza sa tak male ze jest problem ze znalezieniem firmy ktora je zrobi. najmniejsze okna ktore sie robi to 42 cm (razem z oscieznica, montaz na stale bez otwierania).jezeli uwzgledni sie 15 cm ocieplenia to dupa zbita, nie ma jak ich zamocowac. trzeba leciec kosztem ocieplenia a i tak jest problem. natomiast nie wspomne juz o wielkosci samej szyby, ktora w takim oknie bedzie wstawiona.

a i jeszcze chce zwrocic uwage wszystkim na wykusz w jadalni, projektant dal ciala bo boczne okienka tego wykusza sa tak male ze jest problem ze znalezieniem firmy ktora je zrobi. najmniejsze okna ktore sie robi to 42 cm (razem z oscieznica, montaz na stale bez otwierania).jezeli uwzgledni sie 15 cm ocieplenia to pupa zbita, nie ma jak ich zamocowac. trzeba leciec kosztem ocieplenia a i tak jest problem. natomiast nie wspomne juz o wielkosci samej szyby, ktora w takim oknie bedzie wstawiona.

no właśnie ja dlatego bede miała w wykuszu w jadalni fixy-na stałe bo balkonowe sie otwiera a te pare razy okna pomyjemy z drabinki na zewnątrz :lol: a w kuchni wykusze tez fix bo dodatkowe okno zrobione i sie bedzie otwierało a tak ogólnie to podobaja mi sie wykusza z betonowymi słupkami i w innej proporcji ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma no nie?

DRSG my natomiast zamiast kominka z płaszczem wodnym chcemy mieć -ciut póżniej chyba solary-ale tylko dlatego ,ze nie mamy gazu i przez pare miesięcy można mieć wodę ciepła z takiego źródła

U nas już więźba, teraz problem z dachówką, karpiówka czy nie karpiówka, antracyt czy miedż a może w kolorze łupka ? Czy już podjeliście decyzję ? Pomóżcie. Temat daszków nad wykuszami właśnie przerabiamy, czy stelaż drewniany czy z profili stalowych, cieśla tak radzi (rzekomo dachówka ciężka), a może mu się nie chce...murarze robiąc nadporoża nie umieścili specjalnych kołków do mocowania tych konstrukcji dachowych i teraz będzie niezła rzeźba...Schdy wylewane, bardzo wygodne, na ganku zrezygnowaliśmy z betonowych donic, murarze mięli pomysł aby budowac stopnie tych schodów z bloczków, oczywiście kierownik wybił im z głowy, były izolowane pionowo, poziomo, zbrojone, wyszły pięknie. Taras będzie drewniany na legarach.

Ps.Gdzie można już obejrzeć dach? Panie Piotrze może u Pana ???.

Jasiula- a moze załozysz fotogalerie budowy domku(ja załozyłam ale narazie mało jest zdjęć),mój kierownik bedzie robił daszki -konstrukcje drewniana i z tego co zrozumiałąm oceplony wewnatrz i zabudowany np karton gipsem(i chyba tam zrobie halogeny nad zlewem)

Jeśli chodzi o dachówke to my wzielismy juz w kwietniu bo była ciekawa promocja(ceramiczną robena brazowa),karpiówka jest super zwłaszcza na takie dachy urozmaicone jak nasze tylko cena powalajaca i za sama dachówke i za robocizne wyzsza-rzecz gustu i ,,kieszeni,, :lol: a o jakie donice ci chodzi-te przy garazu?a moze z tymi kołkami do mocowania konstrukcji dachowych to nic straconego-wiertara i heja-ostatnio kupowałam takie 1 metrowe prety gwintowane włąśnie do mocowania murłat moze i do tych daszków by pasowały?

U nas już więźba, teraz problem z dachówką, karpiówka czy nie karpiówka, antracyt czy miedż a może w kolorze łupka ? Czy już podjeliście decyzję ? Pomóżcie. Temat daszków nad wykuszami właśnie przerabiamy, czy stelaż drewniany czy z profili stalowych, cieśla tak radzi (rzekomo dachówka ciężka), a może mu się nie chce...murarze robiąc nadporoża nie umieścili specjalnych kołków do mocowania tych konstrukcji dachowych i teraz będzie niezła rzeźba...Schdy wylewane, bardzo wygodne, na ganku zrezygnowaliśmy z betonowych donic, murarze mięli pomysł aby budowac stopnie tych schodów z bloczków, oczywiście kierownik wybił im z głowy, były izolowane pionowo, poziomo, zbrojone, wyszły pięknie. Taras będzie drewniany na legarach.

Ps.Gdzie można już obejrzeć dach? Panie Piotrze może u Pana ???.

Ja wybrałem karpia Creato Kera Biber kolor mangan spiekany. Teraz jest promocja u przedstawicieli Creatona i cena jest zbliżona do Koramika angobowanego a jakość jest nieporównywalna na korzyść Creatona.

Jak wziąłem dachówki do ręki to od razu mi się przejaśniło w głowie.

Jażeli myślisz o karpiówce to zobacz to koniecznie.

U mnie jutro leją chudziaka :D

mam pytanie do tych co juz sa na etapie dachu-chodzi mi o salon-nie wiem czy bedę umiała wytłumaczyc ale ja wyczytałam z projektu że wchodząc do salonu mamy na wys 2.55 nadproze albo cos w tym stylu(połaczenie ścianki po prawej ze scianka przy kominku-ja to widze na przekroju i nie wiem czy mam racje)ODPISZCIE :wink:

mam pytanie do tych co juz sa na etapie dachu-chodzi mi o salon-nie wiem czy bedę umiała wytłumaczyc ale ja wyczytałam z projektu że wchodząc do salonu mamy na wys 2.55 nadproze albo cos w tym stylu(połaczenie ścianki po prawej ze scianka przy kominku-ja to widze na przekroju i nie wiem czy mam racje)ODPISZCIE :wink:

Tak właśnie jest. A dokładnie to są dwa takie podciągi. Tam nawet w projekcie pan G. przewidział sufit podwieszany, ale ja to raczej wykończe drewienkiem i będzie udawało stropową belkę drewnianą.

ten sufit podwieszany to rozumiem-przeciez gdzies trzeba ukryć te rozprowadzenie ciepła :lol: Pepe*piszesz dwa podciagi-a czy ten drugi to jest idąc holem do wc(nad głowa?)bo cos takiego zrobili :lol: i to znaczy ze drugi przy wejsciu do salonu?

Tak właśnie, oba podciągi są w holu.

Co do rozprowadzenia powietrza, to jak pisałem ja robię to w tym systemie w podłodze i sufit podwieszany mnie nie interesuje. Chyba, że te podciągi będą tak szpetne...

Pepe*dopiero tetraz do mnie dotarło ,o co chodziło ci z tym rozprowadzeniem w podłodze-myslałam ,że chodziło ci o podddasze :lol:

u na zalali dzisiaj filarki i rozłozyli belki stropowe nad sypialnią,cos im sie spowolniła robota :cry: no ale maja czas do końca września

Miarśka żeby jeszcze uszczegółowić.

Z tego co wiem to można całe rozprowadzenie zrobić w podłodze na poddaszu i wtedy masz wloty ciepłego powietrza do pomieszczeń na poddaszu przy podłodze - niby lepiej, a wloty do pomieszczeń na parterze przy suficie ( w scianach albo w suficie, jak sobie zrobisz) - czyli trochę gorzej ze wgl na cyrkulację.

Można też rozprowadzić powietrze do pomieszczeń na parterze w podłodze na parterze i mieć wloty przy podłodze, tylko jest jeden minus, że powietrze z kominka pobiera się jakiś metr nad kominkiem i trzebaby je kierować w dół do podłogi parteru co bez dodatkowgo wymuszenia (np wiatraczek w kratce o którym pisałem) może nie działać najlepiej.

MAM PYTANIE-to znaczy ja myśle ze tak jest ale kierownik mnie zaskoczył twierdząc inaczej-a mianowicie czy pierwzse dwa schody betonowe sa lekko wysuniete i zaokraglone?dam sobie głoweściąć ,że tak-prosze o pilna odpowiedz :lol:

Tak właśnie jest. I są zaokrąglone tylko od strony jadalni, bo z drugiej strony jest wyjście z garażu. Jak je zgrabnie wykończyć, to niech się martwi moja druga połowa :D

Mnie to nie przeraża, bo generalnie z tego co analizowałem projekt to schody będą wygodne i bezpieczne i jak dla mnie to załatwia sprawę.