Miraśka 22.07.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 zapomniałam sie zapytac ludzików,którzy są juz po stropie a zwłaszcza chodzi mi o schody wylewane -rozumiem ,ze były zalewane przy stropie ale ciekawi mnie uzbrojenie schodów-czy one opieraja sie na stopie zbrojonej specjalnie pod schody-bo u nas chyba jest problem-na początku wspomnielismy kierownikowi że prawdopodobnie na 80 % chcemy schody drewniane ale na etapie murowania scian zdecydowalismy sie na betonowe i nie wiem co z tym zbrojeniem-a kuz nie wspomne ,ze betonowe nie sa ujete w umowie-powiedziałam kierownikowi ,ze w takim razie niech nie robi tarasu i schodów wejściowych a za to schody wewnątrz(taras i tak chyba zrobimy z jakies kostki a schody to moze zrobi nam kuzyn -tez budowlaniec) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 22.07.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 hej!Pepe*chodziło mi o DGP-rozprowadzenie ciepła z kominka ale uwagi na temat co tez sa mile widziane u nas po niedzieli zabieraja sie za strop A jesli chodzi o DGP to ja zrobię grawitacyjne. Z tego co przewentylowałem temat to do 5 - 6 metrów od kominka ciepło rozchodzi się bez problemów (chodzi mi o rozprowadzenie rurkami oczywiście). Zamierzam rozprowadzić ciepło tylko do 3 pokoi na górze i do sypialni na dole, więc centralka do wymuszania obiegu wydaje się zbędna. Dodatkowo poradzono mi, żeby ew. podprowadzić kabel do wylotu ciepłego powietrza w sypialni na górze - tej obok łazienki, bo ew. można wtedy na kratce wlotowej założyć wiatraczek, który w razie czego podciągnie nieco nawiew. I tak zrobię, bo wydaje mi się praktyczniej, taniej i nie przekomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 22.07.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 dwóch panów od kominków powiedziało mi .ze garwitacyjne działa najlepiej do 3 m a do sypialni jest wiecej niz 3,ale jesli zastosujemy kominek 18 kw to bedzie ok-i tak zrobimy,zreszta ja chce tylko dogrzewac kominkiem a nie ogrzewac więc to wystarczy-szkoda forsy na wentylatory i martwic sie o hałas ewentualny i faktycznie fajna rada z tym wentylatorkiem-widze ,że jestes obstukany w kazdym temacie do perfekcji-ja na niektóre nie zwracam tyle uwagi,bo niechce macic sobie w głowie wszystkim,licze na poleconych fachowców i mam nadzieje ,ze bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drsg 22.07.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 a ja robie kominek z płaszczem wodnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drsg 22.07.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 a i jeszcze chce zwrocic uwage wszystkim na wykusz w jadalni, projektant dal ciala bo boczne okienka tego wykusza sa tak male ze jest problem ze znalezieniem firmy ktora je zrobi. najmniejsze okna ktore sie robi to 42 cm (razem z oscieznica, montaz na stale bez otwierania).jezeli uwzgledni sie 15 cm ocieplenia to dupa zbita, nie ma jak ich zamocowac. trzeba leciec kosztem ocieplenia a i tak jest problem. natomiast nie wspomne juz o wielkosci samej szyby, ktora w takim oknie bedzie wstawiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 22.07.2006 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 a i jeszcze chce zwrocic uwage wszystkim na wykusz w jadalni, projektant dal ciala bo boczne okienka tego wykusza sa tak male ze jest problem ze znalezieniem firmy ktora je zrobi. najmniejsze okna ktore sie robi to 42 cm (razem z oscieznica, montaz na stale bez otwierania).jezeli uwzgledni sie 15 cm ocieplenia to pupa zbita, nie ma jak ich zamocowac. trzeba leciec kosztem ocieplenia a i tak jest problem. natomiast nie wspomne juz o wielkosci samej szyby, ktora w takim oknie bedzie wstawiona. no właśnie ja dlatego bede miała w wykuszu w jadalni fixy-na stałe bo balkonowe sie otwiera a te pare razy okna pomyjemy z drabinki na zewnątrz a w kuchni wykusze tez fix bo dodatkowe okno zrobione i sie bedzie otwierało a tak ogólnie to podobaja mi sie wykusza z betonowymi słupkami i w innej proporcji ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma no nie? DRSG my natomiast zamiast kominka z płaszczem wodnym chcemy mieć -ciut póżniej chyba solary-ale tylko dlatego ,ze nie mamy gazu i przez pare miesięcy można mieć wodę ciepła z takiego źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drsg 23.07.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 ale ja solary tez bede mial.jedno drugiemu nie przeszkadza.co to sa fiksy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 23.07.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 dzisiaj na budowie,znowu zmiana planów jeśli chodzi o okno w wykuszu kuchennym-jednak te boczne okienka beda otwierane a fixy i tak bedą w jadalni-czyli nieotwierane okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 23.07.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 U nas już więźba, teraz problem z dachówką, karpiówka czy nie karpiówka, antracyt czy miedż a może w kolorze łupka ? Czy już podjeliście decyzję ? Pomóżcie. Temat daszków nad wykuszami właśnie przerabiamy, czy stelaż drewniany czy z profili stalowych, cieśla tak radzi (rzekomo dachówka ciężka), a może mu się nie chce...murarze robiąc nadporoża nie umieścili specjalnych kołków do mocowania tych konstrukcji dachowych i teraz będzie niezła rzeźba...Schdy wylewane, bardzo wygodne, na ganku zrezygnowaliśmy z betonowych donic, murarze mięli pomysł aby budowac stopnie tych schodów z bloczków, oczywiście kierownik wybił im z głowy, były izolowane pionowo, poziomo, zbrojone, wyszły pięknie. Taras będzie drewniany na legarach. Ps.Gdzie można już obejrzeć dach? Panie Piotrze może u Pana ???. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 24.07.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Jasiula- a moze załozysz fotogalerie budowy domku(ja załozyłam ale narazie mało jest zdjęć),mój kierownik bedzie robił daszki -konstrukcje drewniana i z tego co zrozumiałąm oceplony wewnatrz i zabudowany np karton gipsem(i chyba tam zrobie halogeny nad zlewem) Jeśli chodzi o dachówke to my wzielismy juz w kwietniu bo była ciekawa promocja(ceramiczną robena brazowa),karpiówka jest super zwłaszcza na takie dachy urozmaicone jak nasze tylko cena powalajaca i za sama dachówke i za robocizne wyzsza-rzecz gustu i ,,kieszeni,, a o jakie donice ci chodzi-te przy garazu?a moze z tymi kołkami do mocowania konstrukcji dachowych to nic straconego-wiertara i heja-ostatnio kupowałam takie 1 metrowe prety gwintowane włąśnie do mocowania murłat moze i do tych daszków by pasowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 24.07.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 U nas już więźba, teraz problem z dachówką, karpiówka czy nie karpiówka, antracyt czy miedż a może w kolorze łupka ? Czy już podjeliście decyzję ? Pomóżcie. Temat daszków nad wykuszami właśnie przerabiamy, czy stelaż drewniany czy z profili stalowych, cieśla tak radzi (rzekomo dachówka ciężka), a może mu się nie chce...murarze robiąc nadporoża nie umieścili specjalnych kołków do mocowania tych konstrukcji dachowych i teraz będzie niezła rzeźba...Schdy wylewane, bardzo wygodne, na ganku zrezygnowaliśmy z betonowych donic, murarze mięli pomysł aby budowac stopnie tych schodów z bloczków, oczywiście kierownik wybił im z głowy, były izolowane pionowo, poziomo, zbrojone, wyszły pięknie. Taras będzie drewniany na legarach. Ps.Gdzie można już obejrzeć dach? Panie Piotrze może u Pana ???. Ja wybrałem karpia Creato Kera Biber kolor mangan spiekany. Teraz jest promocja u przedstawicieli Creatona i cena jest zbliżona do Koramika angobowanego a jakość jest nieporównywalna na korzyść Creatona. Jak wziąłem dachówki do ręki to od razu mi się przejaśniło w głowie. Jażeli myślisz o karpiówce to zobacz to koniecznie. U mnie jutro leją chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.07.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 mam pytanie do tych co juz sa na etapie dachu-chodzi mi o salon-nie wiem czy bedę umiała wytłumaczyc ale ja wyczytałam z projektu że wchodząc do salonu mamy na wys 2.55 nadproze albo cos w tym stylu(połaczenie ścianki po prawej ze scianka przy kominku-ja to widze na przekroju i nie wiem czy mam racje)ODPISZCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drsg 26.07.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 a ja kłade braasa kasztanowy cisar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 26.07.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 mam pytanie do tych co juz sa na etapie dachu-chodzi mi o salon-nie wiem czy bedę umiała wytłumaczyc ale ja wyczytałam z projektu że wchodząc do salonu mamy na wys 2.55 nadproze albo cos w tym stylu(połaczenie ścianki po prawej ze scianka przy kominku-ja to widze na przekroju i nie wiem czy mam racje)ODPISZCIE Tak właśnie jest. A dokładnie to są dwa takie podciągi. Tam nawet w projekcie pan G. przewidział sufit podwieszany, ale ja to raczej wykończe drewienkiem i będzie udawało stropową belkę drewnianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.07.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 ten sufit podwieszany to rozumiem-przeciez gdzies trzeba ukryć te rozprowadzenie ciepła Pepe*piszesz dwa podciagi-a czy ten drugi to jest idąc holem do wc(nad głowa?)bo cos takiego zrobili i to znaczy ze drugi przy wejsciu do salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 26.07.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 ten sufit podwieszany to rozumiem-przeciez gdzies trzeba ukryć te rozprowadzenie ciepła Pepe*piszesz dwa podciagi-a czy ten drugi to jest idąc holem do wc(nad głowa?)bo cos takiego zrobili i to znaczy ze drugi przy wejsciu do salonu? Tak właśnie, oba podciągi są w holu. Co do rozprowadzenia powietrza, to jak pisałem ja robię to w tym systemie w podłodze i sufit podwieszany mnie nie interesuje. Chyba, że te podciągi będą tak szpetne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.07.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Pepe*dopiero tetraz do mnie dotarło ,o co chodziło ci z tym rozprowadzeniem w podłodze-myslałam ,że chodziło ci o podddasze u na zalali dzisiaj filarki i rozłozyli belki stropowe nad sypialnią,cos im sie spowolniła robota no ale maja czas do końca września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 27.07.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 MAM PYTANIE-to znaczy ja myśle ze tak jest ale kierownik mnie zaskoczył twierdząc inaczej-a mianowicie czy pierwzse dwa schody betonowe sa lekko wysuniete i zaokraglone?dam sobie głoweściąć ,że tak-prosze o pilna odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 27.07.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Pepe*dopiero tetraz do mnie dotarło ,o co chodziło ci z tym rozprowadzeniem w podłodze-myslałam ,że chodziło ci o podddasze u na zalali dzisiaj filarki i rozłozyli belki stropowe nad sypialnią,cos im sie spowolniła robota no ale maja czas do końca września Miarśka żeby jeszcze uszczegółowić. Z tego co wiem to można całe rozprowadzenie zrobić w podłodze na poddaszu i wtedy masz wloty ciepłego powietrza do pomieszczeń na poddaszu przy podłodze - niby lepiej, a wloty do pomieszczeń na parterze przy suficie ( w scianach albo w suficie, jak sobie zrobisz) - czyli trochę gorzej ze wgl na cyrkulację. Można też rozprowadzić powietrze do pomieszczeń na parterze w podłodze na parterze i mieć wloty przy podłodze, tylko jest jeden minus, że powietrze z kominka pobiera się jakiś metr nad kominkiem i trzebaby je kierować w dół do podłogi parteru co bez dodatkowgo wymuszenia (np wiatraczek w kratce o którym pisałem) może nie działać najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 27.07.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 MAM PYTANIE-to znaczy ja myśle ze tak jest ale kierownik mnie zaskoczył twierdząc inaczej-a mianowicie czy pierwzse dwa schody betonowe sa lekko wysuniete i zaokraglone?dam sobie głoweściąć ,że tak-prosze o pilna odpowiedz Tak właśnie jest. I są zaokrąglone tylko od strony jadalni, bo z drugiej strony jest wyjście z garażu. Jak je zgrabnie wykończyć, to niech się martwi moja druga połowa Mnie to nie przeraża, bo generalnie z tego co analizowałem projekt to schody będą wygodne i bezpieczne i jak dla mnie to załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts