pepe1719500688 27.07.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 U mnie chudziak wylany, dziś skończyli szalowanie, przywieżli stal i w sobotę będą lać ławy. Powoli staję się szybki Aha Mam pytanko Czy zamierzacie robić instalacje odgromową? I czy w związku z tym robiliście uziomy przy zbrojeniu ław? Jeżeli tak to gdzie i ile ich daliście? Czy dawaliście też bednarkę w kotłowni żeby uziemić kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 28.07.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 hejPepe*-widze ,że z nas wszystkich najbardziej jestes ,,obstukany ,,w projekcie a na dodatek masz każdy sczegół przemyslany-my nie mamy porrobionych uziomów ani w łąwach ani nie dawaliśmy bednarki w kotłowni-bedziemy sie martwic tym później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 28.07.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 hejPepe*-widze ,że z nas wszystkich najbardziej jestes ,,obstukany ,,w projekcie a na dodatek masz każdy sczegół przemyslany-my nie mamy porrobionych uziomów ani w łąwach ani nie dawaliśmy bednarki w kotłowni-bedziemy sie martwic tym później Tylko że póżniej to jest kupa zamieszania, bo trzeba kopać wokoło domu, a na etapie fundamentów to tylko dospawać bednarkę i zasypać na wszelki wypadek żeby była. Ja w tej chwili nie planuje odgromników, bo u mnie na wsi nikt tego nie ma i robiłbym za piorunochron dla wszystkich chałup Ale na tzw wszelki to myślę, że może warto to przygotować? A z tym przygotowaniem to wiesz, staram się przerobić tematy, o których wiem że wypłyną w trakcie i po budowie, ale nie jestem pewien czy dobrze robię bo czasem to za duży chaos i rybki w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 28.07.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 no właśnie z tymi rybkami to przawda ja teraz juz staram sie zajmowac tylko sprawami najbardziej aktualnymi i potrzebnymi juz-musimy zamówić brame garażowa bo długo sie czeka no i powoli okna i drzwi oraz rolety zewn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 28.07.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 no właśnie z tymi rybkami to przawda ja teraz juz staram sie zajmowac tylko sprawami najbardziej aktualnymi i potrzebnymi juz-musimy zamówić brame garażowa bo długo sie czeka no i powoli okna i drzwi oraz rolety zewn A dajecie rolety na okna w wykuszach? Z tego co się dowiedziałem, to w miarę bezboleśnie da się zastosować tam rolety z kasetami w systemie INTEGRO. Ale jeszcze nie roztrzygnąłem tego tematu u siebie i zbieram wszystkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 28.07.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 tak -robimy rolety w wykuszach-przy pomiarach pan sprawdzi jaki jest kąt zrobiony i wtedy zastosuje sie albo typowy jakis tam łacznik albo podobne ale droższe rozwiazanie-jeszcze zastanawiamy sie nad roletami w okienkach przy wejsciu no ale chyba tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 28.07.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 tak -robimy rolety w wykuszach-przy pomiarach pan sprawdzi jaki jest kąt zrobiony i wtedy zastosuje sie albo typowy jakis tam łacznik albo podobne ale droższe rozwiazanie-jeszcze zastanawiamy sie nad roletami w okienkach przy wejsciu no ale chyba tak Mam jeszcze jeden dylemat w związku z oknami i roletami w wykuszach. Jest tam trudna sprawa w kwesti montażu obsługi tych rolet, nie ma za bardzo gdzie zamocować sterowania lub taśmy do obsługi rolety środkowej. I tak sobie myślę czy nie zrobić słupków i podzielić wykusz na 3 niezależne okna. Tylko też nie bardzo mam pomysł jak te słupki zrobić, żeby nie były przytłaczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 29.07.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Pepe*-tez ten temat przerabialismy bo ogólnie podobaja mi sie bardziej wykusza z betonowymi słupkami ale w jadalni nie ma całkowitego sensu-okienka boczne są zbyt małe aby jeszcze zabierać im powierzchnie na słupki-przy troche innej proporcji okien napewno bym dodała słupki betonowe a fachowcy od okien napewno znajda jakies rozwiazanie nie martw sie za wczasu bo szkoda nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drsg 29.07.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 chcialem tylko powiedziec ze ilosc drzewa na wiezbe tez sie nie zgadza. no i ono jest samo w sobie przeszacowane. ciekawe czy projektant tego domu byl w ogole na jakiejkolwiek budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreLen 30.07.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Jesteśmy bliscy kupna projektu i realizacji ZACISZE 2 z firmy MG Projekt. Interesuje nas wszystko od cen po problemy praktyczne, ale chcielibyśmy bardzo zobaczyć taki projekt w budowie na żywo. CZY KTOS W POłUDNOIWEJ POLSCE WYBUDOWAL LUB JEST W TRAKCIE BUDOWY I MOZNABY WPAść ZOBACZYć JAK TO WYGLąDA? Jesteśmy z GLIWIC, więc chcętnie dojedziemy gdzieś w promiueniu +-200KM. Taka wizyta miałaby dla nas nieocenioną wartość.Nie musicie angażować swojego czasu, wystarczy że moglibyśmy podjechać, i wejść na teren pooglądać sobie (chociaż rozmowa byłaby pewnie równie pozyteczna). Pozdrawiamy: J&G; grelen @ gmail com J&G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 30.07.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 witaj GreLen-na żywo to troszke za daleko do nas ale w galerii domów forumowiczów zobaczysz nasze Zacisze w czasie budowy-jesteśmy na etapie stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 30.07.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 A ja zapraszam do Wrocka. Z Gliwic to jakies 200 autostradą, więc tylko 1,5 godz.W tej chwili to niewiele jest do oglądania - jutro wylewamy ławy - więc jeszcze etap dziury w ziemi, ale za jakis miesiąc to już bedzie etap stropu i można jakieś pojęcie mieć, więc o ile nie jest to dla was za póżno to zapraszam na budowlaną kawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 30.07.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Pepe*-tez ten temat przerabialismy bo ogólnie podobaja mi sie bardziej wykusza z betonowymi słupkami ale w jadalni nie ma całkowitego sensu-okienka boczne są zbyt małe aby jeszcze zabierać im powierzchnie na słupki-przy troche innej proporcji okien napewno bym dodała słupki betonowe a fachowcy od okien napewno znajda jakies rozwiazanie nie martw sie za wczasu bo szkoda nerwów Miraśka - ja to mam właściwie już obcykane i tylko nie mogę się zdecydować, bo: Jezeli wukusz bez słupków to albo rolety z kasetami tupu BeClever ale trzeba dać szerokie słupki na łączeniu okien, bo są to kasetu z rewizją od wewnątrz i nie zmieszczą się one pod kątem w środku, albo kasety w systemie Integro - też fajne rozwiązanie ale kasety te mają rewizję od zewnątrz i wtedy jest problem wykończenia tuch kaset od zewnątrz, bo robi się taka szpara ukośna, którą nie wiadomo jak zakryć. No i jeszcze kwestia prowadnic na rolety które przy wąskich elementach ramy okiennej będą bardzo widoczne. Pomyślałem, że może zrobić słupki zminiejszając tylko środkowe okno, ale nie mam pomysłu z czego je zrobić. Bo wtedy idealnie schowam prowadnice w słupkach, sterowanie, taśmy itd jest gdzie zamocować i kasety dam BeClevera, bo wystarczy spokojnie miejsca wewnątrz. A problem jest o tyle ważny na etapie ścian nośnych, że każdy system kaset ma trochę inne wymiary, i wymaga innej głębokości mocowania okien, co dobrze jest przygotować wcześniej. Dodatkowo z tego co wiem do kaset BeClever można nie dawać nadproży, a do Integro muszą być. Stąd moje marudzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 30.07.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 chcialem tylko powiedziec ze ilosc drzewa na wiezbe tez sie nie zgadza. no i ono jest samo w sobie przeszacowane. ciekawe czy projektant tego domu byl w ogole na jakiejkolwiek budowie... A ile w sumie m3 tej więżby poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrekKrawczuk 31.07.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 U mnie poszło ok 14m3 na wieźbę.... podpowiem ze zamiast tych duzych słupów podtrzymujacych dach (3 szt) mozna zastosować słupy stalowe które zlicować można ze ściankami. Co do wykuszów to zdecydowałem się dolać tzw "balkoniki" nad oknami w kształcie tychże wykuszy i dopiero na nich zrobić daszki. Tym sposobem beda stabilne miejsca pod okana a nie jak w projekcie tzw "lekka" czyt. pracująca konstrukcja. Moim zdaniem od poczatku powinno to byc w projekcie i przy laniu stropow mozna od razu je wylac. No i nie ma problemu z wypaczaniem okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 01.08.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 witaj Piotrze-jak dawno nie zagladałeś do nas ten wylewany daszek nad wykuszamy to napewno dobry pomysł ale ogólnie mam dobra ekipę ale raczej sobie ułatwiaja pracę a nie utrudniają(podejrzewam że albo by mi odradzili albo musiałabym dopłacac do robocizny) chciałam sie zapytaz ciebie lub drsg o te słupki drewniane w sciankach kolankowych -jest ich bardzo duzo i gęsto-wczoraj sie nasłuchałam ,że to stanowczo za duzo,ze dom jest materiałowo przedrozony bardzo poczawszy od betonu,stali skończywszy na wieźbie.Nawet dobre rady nie przekonuja mojego meza do zmian na nasza korzyśc bynajmniej finansową-dom ma być solidny i na dachu czy fundamentach nie oszczędzamy i basta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 01.08.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 mam PYTANIE-czy ktos z was ma juz policzone ile metrów kwadratowych jest ścian zewnętrznych bo nie ma cierpliwosci liczyć a jestem ciekawa ile by wyszło za robocizne za ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 03.08.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 no i mam kolejne pytanie-mysle ,że nie zostanie bez odpowiedzi -w stropie są tzw żebra rozdzielcze -czy służa one jako masywne podpory do więźby czy jako solidna podpora pod scianki działowe poddasza?bo jeśli to drugie to jeśli chce przesunąć scianke działowa w jednym z pokoi to znaczy ,że także żebro rozdzielcze tez trzeba przenieść?troszkę wypalił mi się entuzjazm do budowania i chęć wgłębiania sie szczegółowo w kazdy szczegół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drsg 03.08.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 a to błąd bo jak ci sie wypalilo to po prostu za wszystko zapłacisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 03.08.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 A ja mam wylane ławy i dzisiaj zaczęło się murowanie ścian fundamentowych. Nie wiem czy tez meliście wrażenie patrząc na ławy, że to wszystko takie malutkie?I ten garaż co może na rower to będzie ok, ale dwa auta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts